پیام خراسان

آخرين مطالب

ضدعفونی‌کننده‌های دست به مغز آسیب می‌رسانند علمي

ضدعفونی‌کننده‌های دست به مغز آسیب می‌رسانند
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - نتایج یک مطالعه جدید نشان داده است که ضدعفونی‌کننده‌های دست می‌توانند به سلول‌های پشتیبان حیاتی در مغز آسیب بزنند.

یک مطالعه جدید بر اساس کشت سلولی انسان و موش نشان داد مواد شیمیایی موجود در ضدعفونی‌کننده‌های معمولی خانگی، چسب‌ها و منسوجات مبلمان می‌توانند به سلول‌های پشتیبان در مغز در مراحل حیاتی رشد آسیب بزنند.
ارین کوهن زیست شناس مولکولی در دانشگاه «کیس وسترن رزرو»(Case Western Reserve) در اوهایو آمریکا و همکارانش با شروع با 1823 ترکیب با سمیت ناشناخته موجود در محیط، دو دسته از مواد شیمیایی را شناسایی کردند که بلوغ سلول‌هایی به نام «الیگودندروسیت‌ها»(oligodendrocytes) را در شرایط آزمایشگاهی متوقف می‌کند یا آنها را نابود می‌کند.
الیگودندروسیت‌ها نوعی از سلول‌های حمایت کننده عصبی هستند. آنها به دور نورون‌ها می‌پیچند تا پوششی عایق تشکیل دهند که سرعت سیگنال‌های مغز را حفظ می‌کند.
یکی از این دو دسته شیمیایی شناسایی شده، ترکیبات چهارتایی بودند که در اسپری‌های ضد عفونی کننده، دستمال مرطوب و ضدعفونی کننده‌های دست و محصولات مراقبت شخصی مانند خمیر دندان و دهان شویه برای از بین بردن باکتری‌ها و ویروس‌ها استفاده می‌شوند و در صورت استفاده نادرست یا در فضاهایی با تهویه ضعیف می‌توانند بلعیده یا استنشاق شوند.
دسته دیگر نیز «ارگانوفسفات‌ها»(organophosphates) بودند. آنها که به عنوان بازدارنده شعله آتش عمل می‌کنند، معمولاً در منسوجات، چسب‌ها و اقلام خانگی مانند مبلمان و وسایل الکترونیکی یافت می‌شوند و می‌توانند در هوای اتاق‌هایی که معمولاً در آنها وقت می‌گذرانیم، گاز خارج کنند و جذب پوست شوند و به طور بالقوه راه خود را به مغز باز کنند.
در آزمایش‌ها روی موش‌ها، موش‌های نوزادی که دوز خوراکی یکی از این سه ترکیب چهارتایی را دریافت کردند، چند روز بعد سطوح قابل تشخیصی از آن مواد شیمیایی را در بافت مغزشان داشتند که نشان می‌دهد این ترکیبات می‌توانند از سد خونی مغزی که قلعه محافظ بین جریان خون و سلول‌های مغز است، عبور کنند.
این حیوانات همچنین پس از 10 دوز روزانه از یکی از این ترکیبات موسوم به ستیل‌پیریدینیوم کلرید که ترشح آن در یک دوره کلیدی رشد مغز از پنج روز پس از تولد شروع می‌شود، تعداد الیگودندروسیت‌های مغزشان کاهش یافت.
اثرات مشابهی در ارگانوئیدهای مغز شامل خوشه‌ای از سلول‌های بنیادی انسانی که در یک ظرف رشد کردند و رفتاری شبیه به بافت مغز در حال رشد دارند، مشاهده شد.
کوهن می‌گوید: ما دریافتیم که «الیگودندروسیت‌ها»(نه سایر سلول‌های مغزی) به طور شگفت انگیزی در برابر ترکیبات آمونیوم چهارتایی و بازدارنده‌های شعله ارگانوفسفات آسیب‌پذیر هستند.
با این حال کارشناسان بلافاصله از نتایج این مطالعه مبتنی بر آزمایشگاه که سلول‌های انسانی و موش‌ها را با غلظت‌های بالاتر از آنچه که معمولاً در معرض آن قرار می‌گیرند و به روش‌هایی که نشان‌دهنده نحوه تماس انسان‌ها با این مواد شیمیایی نیست، نگران نشدند.
الیور جونز شیمیدان محیط زیست از دانشگاه RMIT در ملبورن استرالیا می‌گوید: مسئله این نیست که آیا چیزی سمی است یا نه، بلکه بحث سمی بودن آن در شرایطی است که در معرض آن قرار می‌گیریم. در این مورد، پژوهشگران سلول‌ها را در یک ظرف پتری در معرض مقدار نسبتاً بالایی از این ترکیبات قرار داده‌اند که مشابه با دوز یا مدت زمان مواجهه با آنها که انسان ممکن است به طور معمول با آن مواجه شود، نیست.
وی افزود: با این حال می‌دانیم که برخی از افراد مانند نظافتچی‌های مدارس و بیمارستان‌ها بیش از دیگران در معرض این ترکیبات قرار دارند، زیرا معمولاً در این محیط‌ها از ضدعفونی کننده‌های با قدرت صنعتی استفاده می‌شود.
گفتنی است که تحقیقات تاکنون در مورد سمیت این ترکیبات در مطالعات حیوانی و سلولی انجام شده بود و این نخستین مطالعه‌ای است که در حال بررسی اثرات سلامتی آنها در انسان‌هاست.
پژوهشگران دریافته‌اند که افراد در طول همه‌گیری کرونا، دو برابر سطح این ترکیبات را در خون خود داشتند که به احتمال فراوان به دلیل استفاده گسترده از ضدعفونی‌کننده‌هاست.
این امر باعث شده است که برخی از پژوهشگران این مواد شیمیایی را به عنوان «نگرانی‌های نوظهور» معرفی کنند و به چالش‌های درک کامل خطرات سلامتی این ترکیبات به دلیل تنوع ساختاری گسترده آنها اشاره کنند.
وضعیت مشابهی در مورد بازدارنده‌های شعله ارگانوفسفات وجود دارد که به طور گسترده در محیط و خون انسان، ادرار و شیر مادران شناسایی شده‌اند.
کوهن و همکارانش در مطالعه خود سطوح یک بازدارنده شعله را با تجزیه و تحلیل سطوح یک متابولیت بازدارنده شعله موسوم به BDCIPP در نمونه‌های ادرار کودکان جمع‌آوری شده در نظرسنجی ملی سلامت و تغذیه CDC ایالات متحده بین سال‌های 2013 تا 2018 تجزیه و تحلیل کردند.
تقریباً همه 1763 کودک 3 تا 11 ساله BDCIPP را در ادرار خود داشتند. آنهایی که بالاترین سطوح را داشتند، 2 و 6 برابر بیشتر از کسانی که در معرض کم این ترکیب قرار گرفته بودند، پیامدهای منفی رشد عصبی مانند اختلال عملکرد حرکتی یا نیاز به کمک آموزشی را تجربه کردند.
اما داده‌های مشاهده‌ای فقط می‌توانند به ارتباط اشاره کنند، نه دلایل مستقیم. ضمن اینکه شکاف‌های زیادی در درک ما از چگونگی تأثیر این مواد شیمیایی بر انسان‌ها باقی می‌ماند، زیرا مانند این مطالعه، بیشتر داده‌ها از حیوانات و سلول‌ها می‌آیند.
کوهن و همکارانش استدلال می‌کنند که این دلیل کافی برای ادامه بررسی اثرات سلامتی این ترکیبات به ویژه در کودکان است. آنها می‌گویند: سیستم عصبی مرکزی در حال رشد به طور ویژه به عوامل محیطی حساس است و قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی اگر در دوره‌های بحرانی رشد رخ دهد، می‌تواند به شکل ویژه برای کودکان مضر باشد.
این مطالعه در مجله Nature Neuroscience منتشر شده است.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/657683/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ناترازی انرژی و اثرات آن بر صنعت سیمان خراسان

صفحه نخست روزنامه های امروز چهارشنبه 26 دی ماه/ ببینید

ثبت بارش 5 میلی متری باران در فتح آبادی خضری

بازدید قائم مقام سازمان دانش‌آموزی از دانش‌آموزان پیشتاز معتکف بام و صفی‌آباد

حقوق بازنشستگی پیرمرد بلای جانش شد/ زن عقدی قاتل شد

بازدید قائم‌مقام سازمان دانش‌آموزی از اعتکاف دانش‌آموزان پیشتاز اسفراین

طرح جامع لرزه‌ای شهر بجنورد در استانداری خاک می‌خورد

وقتی فرمانده پلیس بجنورد سربازش را غافلگیر کرد

برای استفاده از سونا این نکات را جدی بگیرید

آغاز مراسم اعتکاف بندگی در دانشگاه بجنورد

برگزاری جشن روز پدر به‌مناسبت ولادت حضرت علی(ع) در مدرسه 12 فروردین کارخانه قند شیروان

دانستنی‌های مهم درباره رفتن به سونا/ این نکات را جدی بگیرید

برگزاری مراسم گرامیداشت سردار شهید «حسینی محراب» در مشهد

برنامه سینماهای تهران، شیراز و مشهد امروز، چهارشنبه 26 دی + اکران «هفتاد سی» و قیمت بلیت

استفاده از توانمندی‌های مشهد برای ارتقای تعاملات با دیگر کشور‌ها

بازدید سفیر ژاپن از سازمان مدیریت پسمان شهرداری مشهد

کیفیت هوای مشهد همچنان ناسالم است

تداوم روند فاجعه‌بار رئال مادرید در فاز دفاع؛ الگویی که تکراری شده

اعطای تسهیلات به مددجویان کمیته امداد امام خمینی (ره) نباید گرفتار برنامه‌های دیوان‌سالارانه شود

استفاده از ظرفیت دانش‌آموزان دختر در برگزاری چهارمین دوره جشنواره امامت و مهدویت

اعطای تسهیلات به مددجویان کمیته امداد امام خمینی (ره) گرفتار برنامه‌های اداری نشود

نزاع مرگبار اتباع در مشهد/ شلیک پلیس ختم درگیری بود

شنیدن قصه «دلشدگان» در تالار سوره حوزه هنری

استفاده از توانمندی‌های مشهد برای تعامل با دیگر کشور‌ها

مراسم فرهنگی در قطارهای رجا به مناسبت میلاد امام علی (ع) برگزار شد

قتل یک جوان ایرانی دیگر به دست مهاجران افغانستانی | دستگیری عاملان جنایت با شلیک پلیس

قتل یک جوان ایرانی دیگر به دست افغان‌ها |‌ حمله دسته‌جمعی با شمشیر و قمه

آخرین قیمت میوه و تره بار امروز چهارشنبه 26 دی 1403

زمان قطعی برق مشهد امروز چهارشنبه 26 دی (خاموشی برق)

فرار دختر 15 ساله با عشقش در شب خواستگاری | قتل و تهدید؛ سرانجام یک عشق مجازی

طرح جامع لرزه‌ای شهر بجنورد در استانداری خاک می‌خورد!

نویسندگان نباید جای ائمه فکر کنند و حرف بزنند

روایتی جدید از داستان زندگی احیاگر حوزه نجف

توزیع عادلانه خدمات به خانواده معظم شهدا و ایثارگران از اولویت‌های سازمان است

هوای کلانشهر مشهد بار دیگر آلوده شد

ادارات خراسان جنوبی فردا پنجشنبه 27 دی ماه 1403 تعطیل است؟ | تعطیلی ادارات خراسان جنوبی فردا 27 دی 1403

26 دی روزی به یاد 23 لاله کربلای 5

حال و هوای اعتکاف در مساجد خراسان جنوبی + تصاویر

ادارات خراسان شمالی فردا پنجشنبه 27 دی ماه 1403 تعطیل است؟ | تعطیلی ادارات خراسان شمالی فردا 27 دی 1403

افشای راز استخوان‌های انسان در کارواش

راز استخوان‌های کشف‌شده در کارواش برملا شد

این خانم‌های خوش تیپ و به ظاهر پولدار شهر را بهم ریختند

تقویت کارگروه ملی زیارت/ مشهد باید جلوه‌گاه هویت امام رضا (ع) باشد

اجرای «برش مهندسی فرهنگی» در 20 استان

صداقت جباری: خوشنویسان از رندانه‌نویسی و آزادنویسی خط کلهر الهام بگیرند

70 هزار تن گوشت قرمز بیش از نیاز کشور وارد شد

رگبار پراکنده در مناطق شمالی کشور | برف و باران آخر هفته در این استان ها + نقشه

صفحه نخست روزنامه‌های خراسان جنوبی - چهارشنبه 26 دی

مشهد در سالروز میلاد امام علی (ع) غرق در شادی و سرور شد + فیلم

تکرار آزمون خسارت‌بار برجام این بار با FATF