پیام خراسان

آخرين مطالب

هشدار درباره بازار زیرزمینی نشر الکترونیک کتاب در ایران مقالات

هشدار درباره بازار زیرزمینی نشر الکترونیک کتاب در ایران
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - زیرزمینی شدن نشر کتاب در یک لایه با کپی آثار ناشران به‌صورت غیرقانونی همراه است و در لایه بعدی با تولید محتوا در بسترهای غیررسمی همراه می‌شود که متأسفانه اکنون هر دو در فضای نشر کشورمان پررنگ است. - اخبار فرهنگی -
خبرگزاری تسنیم،‌ علی محمد‌پور؛ دبیر میز کتاب دیجیتال مرکز ملی فضای مجازی:
تحولات فناورانه و روندهای جهانی ما را در نقطه‌ای قرار داده است که بایست سرعت تصمیم‌هایمان بیشتر شود و شجاعت تصمیم‌گیری‌مان هم فرصت‌های جدید را پیش روی نشر کشورمان ایجاد کند.
گسترش روزافزون فضای مجازی در دو سال اخیر در یکی از مهم‌ترین موضوعات فضای مجازی یعنی در حوزه پیام‌رسان‌ها و شبکه‌های اجتماعی این تجربه را به مسئولین سیاست‌گذار داد که بدون مرجعیت‌سازی در داخل و بدون کمک به ساخته‌شدن مرجعیت‌های رسمی، چالش‌هایی که متوجه کشور ما و فرهنگ و جامعه ما می‌شود، گاه قابل تصور و قابل کنترل نیست.
مسئولین سیاست‌گذار در کشور ما دیر به این نتیجه رسیدند که بایست فرصت شکل‌‌گیری مرجعیت‌های داخلی را ایجاد کنند. این شکل‌گیری مرجعیت‌ها به معنای ساخته‌شدن مرجعیت‌های دولتی نیست. بلکه مرجعیت‌های رسمی و قانونی است که در چهارچوب قوانین کشورمان فعالیت می‌کنند.
متأسفانه سیاست‌ها در حوزه فضای مجازی و نشر محتوا و اختصاصاً نشر کتاب و کتاب الکترونیک در چند سال اخیر متمرکز و ساختارمند نبوده و همین باعث چالش‌های متعددی شده است. از جمله:
1 ـ عدم توسعه مرجعیت رسمی و داخلی نشر الکترونیک کتاب
2 ـ زیرزمینی شدن بخش بزرگی از نشر الکترونیک کتاب بخصوص روی پلتفرم تلگرام
3 ـ آسیب به فرهنگ مصرف کتاب در فضای مجازی
4 ـ خسارت شدید مالی به ناشران و مؤلفان
مرجعیت‌ها در یک صنعت در لایه‌های مختلفی شکل می‌گیرند. خود نشر کتاب مرجع دسترسی به بخش مهمی از اطلاعات و دانش و سرگرمی بوده است. این مرجعت با شکل‌گیری مرجعیت‌های دیگر مثل سینما و فضای مجازی بخشی از مخاطبانش را با آن‌ها به اشتراک گذاشت.
در حوزه فعالیت صنفی اتحادیه‌ها و انجمن‌ها مرجع ارتباط با دولت و ارتباط با ناشران با هم و مرجع حل اختلاف و دانش‌افزایی و برگزاری نمایشگاه و ... بوده‌اند.
پلتفرم‌های نشر الکترونیک مرجع دسترسی به کتاب‌های قانونی و رسمی در قالب صوتی و ایپاب بوده‌اند.
در این نوشتار کوتاه می‌خواهم درباره اهمیت توسعه مرجعیت‌های نشر صحبت کرده و درباره تضعیف این مرجعیت‌ها هشدار بدهم.
مرجعیت‌سازی در نشر کتاب از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، زیرا این فرآیند به توسعه و ارتقای کیفیت محتوا، حفظ حقوق مؤلفان، و ایجاد اعتماد در مخاطبان کمک می‌کند. مرجعیت‌سازی به معنی ایجاد و تقویت نهادها، پلتفرم‌ها و انجمن‌هایی است که به عنوان مراجع معتبر و مورد اعتماد در حوزه نشر کتاب شناخته می‌شوند. این نهادها نقش مهمی در ارتقای سطح علمی و فرهنگی جامعه ایفا می‌کنند.
1 ـ اعتمادسازی و اعتبار: مرجعیت سازی به افزایش اعتماد مخاطبان به محتوا و نویسندگان کمک می‌کند. داشتن یک مرجع معتبر باعث می‌شود خوانندگان به کیفیت و صحت مطالب منتشر شده اطمینان داشته باشند. این موضوع در نشر الکترونیک نیز بسیار اهمیت دارد، زیرا با افزایش تعداد کتاب‌های دیجیتال و دسترسی آسان‌تر به آن‌ها، نیاز به اعتبارسنجی مطالب بیشتر احساس می‌شود.
پلتفرم‌های معتبر نشر الکترونیک این امکان را فراهم می‌کنند که کتاب‌ها به راحتی و به‌صورت جهانی در دسترس باشند. این پلتفرم‌ها با استفاده از تکنولوژی‌های نوین می‌توانند کتاب‌ها را به مخاطبان در سراسر جهان عرضه کنند، که این امر به توسعه و ترویج فرهنگ مطالعه کمک می‌کند. از سوی دیگر این پلتفرم‌ها می‌توانند اصالت کتاب را تأمین و تضمین کنند.
2 ـ حفظ حقوق مالکیت فکری: فعالیت‌های رسمی و در چهارچوب قانونی به حفظ حقوق مالکیت فکری فعالان حوزه نشر کمک می‌کند. با تأمین حقوق فعالان این حوزه انگیزه تولید محتوا و تألیف و ترجمه بیشتر شده و آثار به روزی تولید می‌شود.
3. پلتفرم‌ها و انجمن‌های معتبر می‌توانند با ایجاد مدل‌های کسب‌وکار پایدار، درآمدزایی مناسبی برای نویسندگان و ناشران ایجاد کنند. این امر باعث می‌شود که نشر کتاب و نشر الکترونیک به یک صنعت پایدار تبدیل شود و از لحاظ اقتصادی نیز مورد حمایت قرار گیرد. از بین رفتن مرجعیت‌ها نشر کتاب را از صنعت بودن خارج کرده و آن را تبدیل به یک فعالیت کم بازده و شخصی می‌کند.
آسیب‌های مرجعیت‌زدایی و یا جلوگیری از شکل‌گیری مرجعیت‌های رسمی هم در حوزه کتاب قابل‌توجه است.
کاهش کیفیت محتوا: نبود مرجعیت باعث انتشار کتاب‌هایی باکیفیت پایین می‌شود که می‌تواند به افت سطح علمی و ادبی جامعه منجر شود. نقض حقوق مؤلفان: نبود قوانین و نهادهای حمایت‌کننده از حقوق مؤلفان، باعث افزایش انتشار غیرمجاز و نقض حقوق نویسندگان می‌شود. افت اعتماد عمومی: عدم وجود نهادهای مرجع معتبر باعث کاهش اعتماد مخاطبان به کیفیت و اصالت کتاب‌ها می‌شود. افزایش کتاب‌های غیرمجاز و نامناسب: نبود نظارت باعث افزایش انتشار کتاب‌هایی با محتوای غیرمجاز، یا خلاف اخلاق می‌شود. کاهش تعاملات و همکاری‌ها: نبود نهادهای مرجع باعث کاهش تعامل و تبادل دانش بین نویسندگان، ناشران و سایر فعالان این حوزه می‌شود. مشکلات اقتصادی: عدم رعایت مقررات و پرداخت مالیات در فعالیت‌های نشر زیرزمینی، به کاهش درآمدهای قانونی ناشران و کاهش سرمایه‌گذاری‌ها منجر می‌شود. مشکلات قانونی و حقوقی: فعالیت‌های نشر غیرقانونی می‌تواند به مشکلات حقوقی و قضایی برای نویسندگان و ناشران منجر شود. کاهش تنوع و نوآوری: نبود پشتیبانی و منابع کافی برای نویسندگان و ناشران زیرزمینی باعث کاهش تنوع و نوآوری در تولید محتوا می‌شود. افزایش هزینه‌ها برای مخاطبان: نبود مرجعیت و کنترل باعث افزایش هزینه‌های پنهان و اضافی برای مخاطبان به دلیل انتشار آثار بی‌کیفیت و غیرمجاز می‌شود. تضعیف فرهنگ و دانش جامعه: مرجعیت‌زدایی به تضعیف تدریجی فرهنگ و دانش جامعه منجر می‌شود، زیرا کتاب‌ها و منابع معتبر و باکیفیت به‌درستی توزیع و دسترس‌پذیر نمی‌شوند. چنانچه بخواهم در شرایط کنونی مهم‌ترین آسیب مرجعیت‌زدایی و عدم کمک به توسعه مرجعیت‌های داخلی را نام ببرم، زیرزمینی شدن نشر الکترونیک کتاب است.
زیرزمینی شدن نشر کتاب در یک لایه با کپی آثار ناشران به‌صورت غیرقانونی همراه است و در لایه بعدی با تولید محتوا در بسترهای غیررسمی همراه می‌شود که متأسفانه اکنون هر دو در فضای نشر کشورمان پررنگ است.
نویسندگان جدید به خاطر سخت‌گیری‌ها و پیچیده بودن روند مجوز و نشر کتاب در ایران ترجیح می‌دهند، آثارشان را بر بستر شبکه‌های اجتماعی منتشر کنند. از سوی دیگر گسترش این شبکه‌ها و نقش پررنگشان در حوزه نشر باعث شده آثار رسمی ناشران هم به راحتی در این شبکه‌ها کپی و عرضه شود.
در وضعیت موجود وزارت ارشاد خود را مکلف به حمایت از حقوق ناشران به خاطر کپی آثارشان نمی‌داند. تشکل‌های نشر و گروه‌های مرجع هم قدرت مقابله با این آسیب را ندارند.
فیدیبو،‌ طاقچه و فعالان نشر الکترونیک و صوتی از حضور در نمایشگاه کتاب انصراف دادندمصوبه جدید هیئت نظارت برای کتاب دیجیتال و نشر الکترونیک از سوی دیگر مرجع رسمی نشر الکترونیک کشور هم که پلتفرم‌های رسمی این حوزه هستند با بی‌مهری مسئولان مواجه شده‌اند. در چنین وضعیتی چیزی که می‌شود، پیشبینی کرد این است که بزرگ شدن مرجعیت غیررسمی و زیرزمینی نشر کتاب کم‌کم قدرت و توان نشر را می‌بلعد و تبدیل به یک ابرچالش خواهد شد که برای مبارزه با آن نهادهای مختلف حاکمیتی باید دست در دست هم بدهند تا بتوانند با آن مقابله کنند که به زعم بنده باز هم غیر ممکن است چرا که وقتی عادت مصرف مخاطبان به سمت بازارهای غیررسمی و زیرزمینی رفت تغییر این عادت مصرف بسیار سخت و گاه غیرممکن است.
در این میان دولت بخصوص وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی لازم است برای توسعه مرجعیت‌های رسمی فرصت را از دست ندهد و از ظرفیت‌های خود برای اقدامات مؤثر در این حوزه استفاده کنند. مثل:
•تدوین و اجرای قوانین حمایتی
•تسهیل صدور مجوزهای نشر
•توسعه مرز محتوایی و کاهش سخت‌گیرها در حوزه ممیزی محتوای کتاب
•حمایت مالی و تأمین منابع
•تسهیل دسترسی به فناوری‌های نوین و آموزش در این حوزه به ناشران
•ارتقای استانداردهای کیفی و نظارتی
•ترویج فرهنگ مطالعه: اجرای برنامه‌های فرهنگی و تبلیغاتی برای افزایش میزان مطالعه
•حمایت از پلتفرم‌ها و انجمن‌های نشر: ارائه امکانات و منابع به تشکل‌ها و انجمن‌های ناشران
•برگزاری نمایشگاه‌ها و جشنواره‌های کتاب و نمایش دستاوردهای جدید حوزه نشر در آن‌ها که در چند سال اخیر جای نشر الکترونیک کتاب در نمایشگاه کتاب تهران خالی بوده
•همکاری‌های بین‌المللی: تقویت همکاری‌ها با نهادهای بین‌المللی نشر و فرهنگی و ارتقای دانش فعالان این حوزه
•استفاده از ظرفیت‌های نشر الکترونیک کتاب در ارائه خدمات فرهنگی به ایرانیان خارج و علاقه‌مندان به زبان فارسی و تعاملات با کشورهای با زبان مشترک
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/692266/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

راهکار دانشمندان برای جلوگیری از دوشاخه شدن مو

راهبردهای جدید و خلاقانه برای ترویج کتاب‌خوانی اجراشود

عکس/ گشایش نمایشگاه تخصصی ازدواج آسان در بیرجند

اهدای اعضای بدن جوان قاینی به 5 بیمار

معرفی 2 متهم به دستگاه قضایی در پرونده کشف 59 ماینر در میان‌جلگه

توزیع ماهانه 300 هزار قوطی شیر خشک در مشهد

مدیرعامل بیمه ایران در بازدید از غرفه بیمه دی: مسیر بیمه دی در حوزه دیجیتال هوشمندانه است

تشییع جانباز دفاع مقدس در بیرجند

اختصاص هزینه ولیمه سفر حج به انجمن حمایت از خانواده زندانیان

اختصاص هزینه ولیمه حج به انجمن حمایت از خانواده زندانیان

برگزاری پنج هزار دادگاه آنلاین در گلستان

آسفالت معابر بجنورد سرعت می‌گیرد

گشایش نمایشگاه آثار منتخب المپیاد ملی آموزش هنر در بجنورد

مجوز صادرات 50 تن مرغ خراسان شمالی به عراق صادر شد

جمع آوری 106 کیلوگرم عسل غیر بهداشتی از مراکز عرضه عسل شهرستان طرقبه شاندیز

ایجاد نخستین گذر غذا و تفریح در سبزوار

کمک 1 میلیارد ریالی مرکز نیکوکاری شایستگان و کمیته امداد نیشابور به زلزله زدگان کاشمر

افتتاح بزرگترین زمین چمن مصنوعی آموزش و پرورش در مشهد

جزئیات شهادت یک مرزبان در جکیگور شهرستان راسک

گذشتن از مرز 306 میلیون لیترمصرف انواع فرآورده‌های نفتی در منطقه تربت‌حیدریه

حدود 350 هزار قوطی شیرخشک ماهانه در داروخانه‌های خراسان رضوی توزیع می‌شود

الغزوانی برای دومین بار رئیس جمهور موریتانی شد

تیم ملی تکواندو ایران برای دومین بار متوالی قهرمان جهان شد

پژوهشگران مشهدی موفق به تشخیص نارسایی قلب به روشی نوین شدند

رونمایی از کتاب اجتماعی یک آهنگساز

ثبت سفارش کتاب‌های درسی دانش‌آموزان پایه‌های ورودی مقاطع دبستان و دوره اول و دوم دبیرستان

داستان مسیحیانی که از مباهله با پیامبر خودداری کردند/ آشنایی کتاب‌هایی که برای آشنایی بیشتر با این روز نخواندیم

«حرفه‌ای» روایت درگیرشدن زندگی و مرگ است

امضای تفاهم‌نامه برای افزایش همانندجویی کتاب‌های دانشگاه تهران

داستان مسیحیانی که از مباهله با پیامبر خودداری کردند/ کتاب‌هایی که برای آشنایی بیشتر با این روز نخواندیم

رونمایی از چهار عنوان کتاب جدید انتشارات حوزه علمیه خراسان

بررسی برنامه های طرح پایتخت کتاب ایران

«زمین‌شناسی زیرسطحی» به کتابفروشی‌ها رسید

مراسم گرامی‌داشت روز ملی مبارزه با سلاح‌های شیمیایی و میکروبی با حضور مسئولان بنیاد شهید و امور ایثارگران برگزار شد

پیش فروش‌بلیت‌های اربعین از خرداد آغاز شده است

آغاز ارزیابی تکمیلی داوطلبان متقاضی ورود به دانشگاه فرهنگیان از فردا

شرکت 12 هزار و 600 دانش آموز در فرایند هدایت تحصیلی

بیش از 3 میلیارد تومانی مالیات وصول شد

رویداد «کوآپ تجارت» 13 و 14 تیر در خراسان جنوبی برگزار می شود

آثار عکاسان خبرگزاری مهر خراسان رضوی در نمایشگاه عکس «شهید جمهور»

بازگشت آخرین کاروان حجاج خراسانی از سرزمین وحی در 14 تیرماه

اعلام نرخنامه مصوب عکس پرسنلی در مشهد

شروع نهضت آسفالت روستایی در شهرستان سربیشه

آغاز نهضت آسفالت روستایی در شهرستان سربیشه

مقدمات جذب 66 نیروی جدید برای استانداری خراسان جنوبی فراهم شد

ایجاد 259 فرصت شغلی برای مددجویان کمیته امداد

دستگیری سارقان منزل در بیرجند با 30 فقره سرقت

جا به جایی 500 هزار نفر با ناوگان عمومی خراسان شمالی

اعزام کوراش کاران به بازی‌های بین‌المللی بچه‌های آسیا

گرد و غبار مهمترین پدیده آب و هوایی دو روز آینده در قم