پیام خراسان

آخرين مطالب

زندگینامه آتیلای هون: فرمانروایی و تأثیرگذاری از اروپا تا آسیا فرهنگي

زندگینامه آتیلای هون: فرمانروایی و تأثیرگذاری از اروپا تا آسیا
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - آتیلای هون: پادشاهی جهان‌آرای هون‌ها
آتیلای هون یکی از شخصیت‌های برجسته تاریخ است که نقش مهمی در تحولات سیاسی و نظامی اروپا در دوره‌های پس از زمان باستان داشته است. در این مقاله از بیتوته ، به بررسی زندگی، حملات و ارتباطات آتیلای هون می‌پردازیم.

پیام خراسان

آتیلای هون کیست؟
آتیلا (405–453 میلادی) یکی از رهبران قوم هون بود که بزرگ‌ترین امپراتوری اروپا را که از رود اورال تا دانوب گسترده شده بود، تأسیس کرد. او در دوران فرمانروایی‌اش، یکی از مخوف‌ترین دشمنان امپراتوری‌های روم غربی و شرقی به شمار می‌رفت و رومیان به او لقب "تازیانه خداوند" داده بودند.
در سال 441 میلادی، آتیلا تصمیم به حمله به ایران گرفت، اما توسط ساسانیان در منطقه‌ای که امروزه ارمنستان نامیده می‌شود، شکست خورد. پس از این شکست، او تمرکز خود را بر حملات به امپراتوری بیزانس گذاشت و شهرهای بسیاری در اروپا را نابود و غارت کرد. در نهایت، در نبرد دشت کاتالانی‌ها، در مقابل فلاویوس آییتیوس، شکست خورد. در این نبرد، رومی‌ها با ویزیگوت‌ها، فرانک‌ها و آلانی‌ها متحد شدند و به مصاف هون‌ها رفتند.
هون‌ها در ناحیه بین رود ولگا و دشت‌های مجارستان زندگی می‌کردند و از آغاز سده پنجم به تاخت و تازهای فراوان و پرباری در حوالی رود دانوب دست زدند. در حدود سال‌های 440 تا 445 میلادی، دربار آتیلا به تجمل و زیبایی آراسته شده بود و تعداد اسیران بسیار بود. در دربار او هر دو زبان یونانی و لاتین صحبت می‌شد و دبیران رومی‌تبار اخبار خارجی را به اطلاع او می‌رساندند. آتیلا، با ظاهری زردتر از بیشتر افراد قومش، ساده زندگی می‌کرد و خشونت نژادش را با ذوق دیپلماسی، ظرافت حقوقی و حتی آداب دانی ترکیب می‌کرد.
در سال 440 میلادی، او معاهده‌ای با قسطنطنیه برای تحویل دام بست و عنوان شهروند رومی گرفت، اما پرداخت وجه دام‌ها به تأخیر افتاد. در نتیجه، در سال 448 میلادی، آتیلا از دانوب گذشت، فیلیپولیس را تصرف کرد و به سمت پایتخت پیشروی کرد تا اینکه امپراتور با وعده غرامت و حقوق او را از پیشروی بیشتر بازداشت. سال بعد، تمامی این شرایط نقض شد و احتمالاً آتیلا تشویق شد که به سوی غرب حرکت کند.
حکومت آتیلای هون
با مرگ عموی آتیلا، روگیلا (که به نام‌های راگا یا روا نیز شناخته می‌شود) در سال 424 میلادی، او به همراه برادرش بلدا (یا بودا)، که فرزندان مونجوک بودند، کنترل امپراتوری هون را به دست گرفتند. آتیلا دو بار به بالکان لشکر کشید و پیش از شکست در نبرد چالون، از گل (فرانسه امروزی) تا اورلئان پیشروی کرد. او در سال 452 میلادی، امپراتور روم غربی، والنتینای سوم را از پایتختش، راونا، بیرون راند و به قسطنطنیه و رم رسید، اما از تاختن به این دو شهر خودداری کرد.
در مارس 451 میلادی، آتیلا به همراه هفتاد هزار جنگجو و خانواده‌هایشان از راین گذشت و ژرمن‌های وحشت‌زده را از پیش روی خود راند، زیرا وحشیگری‌های قومش در گل هنوز در یادها بود. او شهرهای مِس، تروا، پاریس، و اورلئان را تسخیر کرد. در بهار سال بعد، آتیلا تلاش کرد به ایتالیا حمله کند.
نیروهایش سبک بودند، زیرا تنها برای کسب غنیمت آمده بودند. ارتش او آکویلیا را با خاک یکسان کرد و ساکنان آن به مرداب ریالتو، که بعدها به ونیز تبدیل شد، پناه بردند. هنگام پیشروی به سوی رم، با هیئت سفیران پاپ لئوی یکم مواجه شد. مذاکرات جریان داشت، اما آتیلا توقف نمی‌کرد. او سوگند یاد کرده بود که اسبش را در رودخانه‌های اسپانیا آب بدهد. این بار، بخت با اروپا یار بود و آتیلا در بهار سال 453 ناگهان درگذشت. با مرگ او، امپراتوری‌اش فوراً فروپاشید و اردوهایش به سوی دریای آزوف عقب‌نشینی کردند.

پیام خراسان

ویژگی های ظاهری آتیلای هون
در منابع تاریخی که توسط ژوردانس، تاریخ‌نگار اهل امپراتوری روم شرقی، ارائه شده است، او به شرحی از ظاهر و خلقیات آتیلا که توسط پریسکوس نقل‌شده، اشاره کرده است:
"او مردی بود که به دنیا آمده بود تا ملت‌ها را بلرزاند، عذاب همه سرزمین‌ها، کسی که به نحوی تمام بشر را با شایعات وحشتناکی که درباره او به گوش می‌رسید، وحشت‌زده می‌کرد. او در قدم‌زدن خود مغرور بود و چشمانش را به همه جا می‌چرخاند، به طوری که قدرت روح مغرورش در حرکت بدنش ظاهر می‌شد.
او در واقع عاشق جنگ بود، اما در عمل محتاط، قوی در مشورت، مهربان با بی‌پناهان و مهربان با کسانی که تحت حمایت او قرار گرفته بودند."قد او کوتاه بود، با سینه‌ای پهن و سر بزرگ؛ چشمانش کوچک بود، ریشش نازک و کم‌ بود؛ و بینی تخت و پوست تیره‌ای داشت، که نشان دهنده اصالتش است.
این ویژگی‌ها به طور معمول با ویژگی‌های فیزیکی مردمان آسیای شرقی همخوانی دارند، و بنابراین، محققان و تاریخ‌نگاران تصریح کرده‌اند که اجداد آتیلا احتمالاً از آن منطقه آمده‌اند.

پیام خراسان

گسترش امپراطوری هون
در سال 441 میلادی، آتیلا به ایران حمله کرد و در ارمنستان از لشکر ساسانیان شکست خورد. پس از این شکست، او به امپراطوری بیزانس، یعنی امپراطوری روم شرقی، روی آورد.
آتیلا که در فکر گسترش امپراطوری هون بود، در سال 443 میلادی بیش از 60 شهر امپراطوری روم شرقی را تصرف کرد. او شهرهای بسیاری را در اروپا تحت سلطه خود درآورد و این شهرها را غارت و نابود کرد. براساس کتب تاریخی، مردم شهرهای رومی به امپراطوری هون باج می‌دادند تا از این واقعه جلوگیری کنند.
آتیلا در نبرد دشت کاتالونی، که به نبرد شالون نیز معروف است، در جنگ علیه رومی‌ها و ویزیگوت‌ها به فرماندهی ژنرال رومی فلاویوس آییتیوس شکست خورد. از ابتدای سده پنجم میلادی، تلاش‌های مکرر او نتیجه داد و دربار امپراطوری هون به زیبایی و عظمت شهرت یافت. تعداد اسیران و غنیمت‌هایی که از جنگ‌ها به تاراج می‌بردند، روز به روز افزایش می‌یافت.
افراد دربار به هر دو زبان یونانی و لاتین صحبت می‌کردند و دبیران رومی امپراطور هون را از هر رویداد و واقعه‌ای آگاه می‌کردند. براساس کتب تاریخی، آتیلا رنگ پوستی زردتر از دیگر افراد قبیله‌اش داشت. او بی‌رحمی نژادش را با سیاست‌های زیرکانه درهم می‌آمیخت.
در سال 451 میلادی، آتیلا به همراه سپاه عظیم هفتاد هزار نفری از راین عبور کرد. این عبور باعث کشته شدن بسیاری از آلمانی‌ها شد. رعب، وحشت، شهرهای فرو ریخته، خونریزی و وحشی‌گری‌های قوم هون زبانزد خاص و عام بود. مِس، تروا، پاریس، گل و اورلئان از جمله شهرهایی بودند که آتیلا غنیمت‌هایشان را به تاراج برد. او افراد زیادی را در این شهرها به قتل رساند یا اسیر گرفت و باعث سقوط این شهرها شد.
در سال 452 میلادی، آتیلا به سرعت به سمت امپراطوری روم غربی تاخت و امپراطور والنتینای سوم را از پایتخت بیرون کرد. آتیلای توقف‌ناپذیر در این سال به آکویلیا نیز حمله کرد و آنجا را نیز تحت تصرف خود درآورد. ساکنین آکویلیا برای نجات جان‌هایشان در مرداب ریالتو پناه گرفتند. او در این سال به رم نزدیک شد اما به این شهر حمله نکرد.
در این مورد نظریات مختلفی وجود دارد. به عقیده برخی باستان‌شناسان، او پس از ملاقات با پاپ لئوی اول در کلیسا از حمله به رم منصرف شد. به عقیده برخی دیگر، ارتش هون به بیماری مالاریا مبتلا شد که آنها را وادار به عقب‌نشینی کرد.

پیام خراسان

شمشیر آتیلاهون
نقل است که آتیلا شمشیری داشت به نام "مارس" که معتقد بود این شمشیر را خدای جنگ، مارس، به او هدیه کرده‌است. داستان از این قرار است که روزی در دوران جوانی، او در دشتی تنها بود که طوفانی برپا شد. آتیلا هراسان می‌دوید تا خود را به سرپناهی برساند. در همین حین، رعد و برقی در مقابل پایش به زمین برخورد کرد و آنچه باقی گذاشت یک شمشیر با لبه‌ای پهن بود. آتیلا این شمشیر را "مارس" نام نهاد.
مرگ آتیلاهون
آتیلا، که آرزوی تأسیس بزرگ‌ترین امپراتوری اروپا و گسترش مرزهایش را در سر داشت، با تاخت و تازی بی‌مانند پیش می‌رفت. براساس کتب تاریخی، او قسم خورده بود تا زمانی که اسبش را در رودهای اسپانیا آب ندهد، آرام نگیرد. با این حال، در سال 453 میلادی به طور ناگهانی درگذشت. آن امپراطوری قدرتمندی که ترس در جان امپراطوران رومی می‌انداخت، طی بیست سال پس از مرگ آتیلا فرو ریخت.
سوالات متداول درباره آتیلای هون
آتیلای هون چه کسی بود؟
آتیلای هون یک رهبر نظامی و سیاسی بود که در قرن پنجم میلادی، امپراتوری هون را از مرکزیت آن در اروپای مرکزی اداره می‌کرد. وی به عنوان یکی از برجسته‌ترین فرمانروایان قوم هون شناخته می‌شود.
آتیلای هون چه نقشی در تاریخ داشت؟
آتیلای هون به دلیل حملات و تسلط‌هایش بر مناطق گسترده‌ای از اروپا و آسیا، به عنوان یکی از تهدیدات جدی برای امپراتوری روم شناخته می‌شود. او در تاریخ بسیاری از شهرها را تصرف کرده و به تاراج و غارت می‌پرداخت.
آتیلای هون چگونه زندگی می‌کرد؟
آتیلای هون به عنوان یک فرمانروای مهربان با بی‌پناهان و خشن در برابر دشمنان خود شناخته می‌شود. وی برای حفظ قدرت و تسلط خود، از استراتژی‌های جنگی و سیاسی مختلفی استفاده می‌کرد.
آتیلای هون چه پایانی برای زندگی او داشت؟
مرگ آتیلای هون به شیوه‌ای مرموز در شب زفاف آخرین همسرش، ایلدیکو، رقم خورد. او پس از مرگ به دستورات ویژه، در رودخانه‌ای دفن شد و این پایان ناگهانی برای یکی از قدرتمندترین فرمانروایان تاریخ شناخته می‌شود.
آتیلای هون چه تأثیری بر تاریخ گذاشت؟
آتیلای هون با حملات و تسلط‌هایش بر مناطق وسیع، تأثیر بسزایی بر تاریخ و فرهنگ اروپا و آسیا گذاشت. وی به عنوان یکی از شخصیت‌های کلیدی دوران خود شناخته می‌شود که تا امروز همچنان مورد مطالعه و بررسی قرار دارد.
سخن پایانی مقاله درباره آتیلای هون
آتیلای هون به عنوان یکی از برجسته‌ترین و تأثیرگذارترین فرمانروایان در تاریخ، با حملات و گسترش امپراتوری هون، نقش بزرگی در تاریخ اروپا و آسیا ایفا کرد. مرگ ناگهانی او و پایانی که در شب زفاف به وقوع پیوست، به عنوان یکی از موارد معمول در تاریخ، ترکیبی از افسانه و واقعیت را دربر می‌گیرد. ارثی که آتیلای هون برای دنیا به جا گذاشت، همچنان در مطالعات تاریخی و فرهنگی به عنوان یکی از بزرگان دوران خود، باقی می‌ماند. 
بخش فرهنگ و هنر بیتوته

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/702442/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

معاون وزیر آموزش و پرورش:سرانه ورزشی دانش آموزان خراسان رضوی به یک مترمربع افزایش یافت

آمریکا و انگلیس سه بار به مرکز یمن حمله کردند

قوچان‌نژاد: پیاتزا در تیم ملی والیبال ایران اقتدار دارد/ خلا معروف هنوز پر نشده است

موج جدید اعتراضات پرستاران این بار در قم و کاشان

حاشیه شهر بیرجند محروم از سرانه فضای آموزشی!

حسن آبادی:بیش از 1500 مرقع از دورۀ تیموری تا دورۀ معاصر در کتابخانۀ آستان قدس است/ محبوب:اسناد موجود در آستان قدس بیشتر اجتماعی و اقتصادی است تا سیاسی

آتش بی‌احتیاطی گردشگران در غرب گیلان مهار شد

تکنولوژی دانش‌بنیانی برای مقابله با آتش‌سوزی در جنگل‌ها/ پروژه جنگل‌زایی «RFID» کلید خورد

آنچلوتی: تنها یک بار سیگار کشیده‌ام، اما بعد از آن عکس خانه‌ام پر از سیگار شده است!

شناسایی و دستگیری اعضای باند قاچاق سازمان یافته سوخت در خراسان جنوبی

افزایش قابل توجه زائران در مراکز اسکان موقت و اضطراری شهرداری مشهد

سرانه ورزشی دانش آموزان خراسان رضوی به یک مترمربع افزایش یافت

قطع آب شرب بجستانی‌ها، برای جلوگیری از تخریب ریل راه آهن بود

«نقد ترجمه در ایران» به چاپ چهارم رسید

خدمات رسانی اردوی جهادی افغانستانی در مشهد

سعید شریعتی: در روزهای آغاز اعتراضات 96 جوانان ستاد کدام چهره در مشهد جلسه برگزار می‌کردند؟/سخنان نبویان از استناد انداختن دستگاه‌های امنیتی است

نمایش رزمی فرهنگی حدیث پایداری در تربت‌حیدریه+فیلم

(ویدئو) بعد از گریه این بار خنده امیر مقاره خواننده «ماکان بند» اشک همه را درآورد!

سومین سالگرد درگذشت «حاج‌حیدر رحیم‌پور ازغدی» در مشهد برگزار شد

92 محله تهران بازار میوه و تره‌بار ندارد

تبعات درگیری با ایران فاجعه‌بار است

کلاهبرداری یک میلیارد ریالی از طریق لینک جعلی ثنا در سبزوار

بار دیگر تظاهرات علیه نتانیاهو به خشونت کشیده شد/ بازداشت شماری از معترضان

این زن افغان با به دنیا آوردن نوزادی 4 پا همه را حیرت‌زده کرد!

کاظمی: امروز با دانش آموزانی مواجهیم که فاصله زیادی با انتظار سند تحول بنیادین دارند

تشکیل 46 پرونده تخلف برای واحد‌های صنفی حاجی آباد

سه عنوان پهلوانان جوان خراسان شمالی در مسابقات قهرمانی کشور

درخشش اسب‌های خراسان شمالی در آق قلا

کسب رتبه نخست جشنواره هنرجوی برتر توسط هنرجوی خراسان شمالی

پایان فعالیت تابستانی استخر روباز پارک ملت مشهد

پایان فعالیت تابستانی استخر روباز پارک ملت مشهد/ 76 روز فعالیت شاد برای شهروندان مشهدی

رییس سازمان نوسازی مدارس کشور خبر داد؛ صنعتی سازی 70 مدرسه در استان خراسان رضوی

تحلیلگر آمریکایی: تبعات درگیری با ایران فاجعه‌بار است

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی خراسان ؛اشغال 70 درصدی کلیه ظرفیت‌های اقامتی مشهد در دهه پایانی صفر

اورژانس مشهد بیش از 14 هزار ماموریت انجام داد

معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی: تعاون راه حل نجات اقتصاد کشور است

برخورد 2 خودرو در مسیر تربت حیدریه- مشهد هفت مصدوم برجا گذاشت

انجام بیش از هزار ماموریت توسط اورژانس سبزوار

برنامه درسی مدارس خشک و استعدادکش هستند

وزیر آموزش و پرورش: برنامه های درسی مدارس استعدادکُش هستند

امسال فعالیت 20 نمایندگی خبرگزاری ایمنا در استان ها آغاز می شود

پیشرفت 70 درصدی 4 کیلومتر نخست پروژه محور شهداد به نهبندان

400 اثر به دبیرخانه جشنواره ملی شعر آیینی ابن حسام خوسفی ارسال شد

هزینه‌های عمره مفرده اعلام شد

مهار آتش سوزی در بیش از یک هکتار اراضی جنگلی لیسار

کلاهبرداری یک میلیارد ریالی از طریق لینک جعلی ثنا در سبزوار

خراسان رضوی دارای 15 هزار و 338 تعاونی ثبت شده‌است

موافقت اداره کل حفظ آثار برای تدفین شهدای گمنام در دانشگاه قوچان

اسکان 6 میلیون و 100 هزار نفر شب در مشهد

دنای تصادفی چندین بار خارج از ایران‌خودرو جوش‌کاری شده بود