پیام خراسان

آخرين مطالب

پاسخ‌ به پرسش‌های نسل جدید با مبانی ابن‌عربی ممکن است مقالات

پاسخ‌ به پرسش‌های نسل جدید با مبانی ابن‌عربی ممکن است
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - به گزارش ،در روزهای نخستِ سال 1403، انتشارات «سلوک ما» دورۀ دو جلدیِ «ترجمه و شرح فصوص الحکم» اثر محی‌الدین ابن عربی را که به قلم علی شالچیان ناظر، مترجم و پژوهشگر آثار عرفانی، به رشتۀ تحریر درآمده است.
ایکنا نوشت:برای اولین بار به زیر چاپ برد. به همین مناسبت گفت‌وگویی را دربارۀ این کتاب با او انجام داده‌ایم که در ادامه خواهید خواند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
محی‌الدین ابن عربی و کتاب « فصوص الحکمِ» او در عرفان نظری چه جایگاهی دارد؟
اهل سلوک و استادان مباحث عرفانی به این موضوع اذعان دارند که محی‌الدین ابن‌عربی پدرِ عرفان نظری است و اگر او نبود، در دست ما از عرفان نظری چیز قابل توجهی نبود. از این رو او را با القابی همچون «شیخ اکبر» و «سلطان العارفین» و «امام العارفین» و «خاتم الاولیاء» یاد کرده‌اند. ناگفته نماند که محی‌الدین تنها در عرفان نظری بر افراد بعد از خود تاثیرگذار نبود؛ بلکه او در عرفان عملی نیز دیدگاه‌های خاصِّ خود را دارد که وی را از بسیاری از اهل سلوک، متمایز می‌کند. اما مهم‌ترین و برجسته‌ترین ثاثیر او در عرفان نظری است و در میان مباحث عرفان نظری، بیشترین تمرکز او بر «وحدت وجود» و تبیین آن است؛ زیرا اگر موضوع وحدت وجود درک شود، آثار علمی و آثار عملیِ فراوانی را در پی دارد.
بنابراین، هرچند محی الدین در کتاب «فصوص الحکم» به مباحث مختلفی پرداخته‌است اما یکی از محورهای اساسی و از مبانی بنیادین او در کتاب فصوص الحکم، موضوع «وحدت وجود» و تفهیمِ آن برای خواص است.
کتاب فصوص الحکم از چه فصل‌هایی تشکیل شده است؟
فصوص الحکم از 27 فصل تشکیل شده است که البته محی‌الدین هر فصلی را یک «فصّ» می‌نامد. او بعد از بیان سخنانی در پیشگفتار کتاب، بحث خود را با «فصِّ آدمی» (فصِّ منسوب به آدم) آغاز می‌کند و کتاب خود را با «فصِّ محمّدی» به پایان می‌برد. واژۀ «فَصّ» در لغت، معانی متعددی دارد و از معانی آن، نگین، و اصل و جوهره، و تفصیل است.
البته، مقصود او از تعبیر آدم و تعبیرهایی همچون نوح (ع) و موسی (ع) و عیسی (ع) و داود (ع) و سلیمان (ع) و امثال این‌ها در فصل‌های مختلفِ کتاب، مباحث تاریخی نیست بلکه او نگاهی نمادین به این تعبیرها دارد و همچنین قائل به وجودِ موسی‌ها و عیسی‌ها و داوودها و سلیمان‌‎ها است؛ یا به تعبیر دیگر، قائل به موسی صفت‌ها و عیسی صفت‌ها و داوود صفت‌ها و سلیمان صفت‌ها و … است.
محی‌الدین در فصوص، سخنانی را نگاشته است که عارفان پیش از او هرگز ننوشته‌اند و از این رو، سالکان و عارفان پس از او، توجّه بسیار ویژه‌ای به این اثرِ او کرده‌اند.
کتاب فصوص الحکم از اهمیت بیشتر و جایگاه بالاتری برخوردار است یا کتابِ الفتوحات المکیه؟
هرچند برخی با توجّه به اینکه کتاب فتوحات از 560 باب تشکیل شده است و کتاب مفصلی است و مباحث فراوانی در آن است پنداشته‌اند که کتاب فتوحات از جایگاه بالاتری برخوردار است اما این گونه نیست و کتاب فصوص‌الحکم از جایگاه بالاتری برخوردار است. ابن‌عربی کتاب فتوحات را در طیِ سی و چند سال نوشته است و در این سی و چند سال، خودش به تدریج، پخته‌تر و عمیق‌تر شده است. از سوی دیگر او ناگزیر بوده است به پرسش‌ها و اشکال‌های افراد سطحی‌نگر نیز متناسب با فهم آن‌ها پاسخ دهد و آن‌ها را با این پاسخ‌ها آرام کند. این در حالی که این پاسخ‌هایی که به ایشان داده است مورد پسند خودِ او نیست و پاسخ‌های عمیق‌تر نیز برای ایشان، قابل هضم نیست.
خلاصۀ سخن اینکه، مطالبِ کتاب فتوحات، دارای اختلافِ سطح فراوانی است و او بسیاری از این پاسخ‌های سطحی را در کتاب فتوحات آورده است و مطالب عمیق‌تر را در کتاب فتوحات، به گونه‌ای اشاره کرده است که افراد سطحی‌نگر، بر آن تمرکز نکنند. از این رو، کتاب فتوحات تنها برای کسی مفید است که از مبانی و دیدگاه‌های اصلیِ محی‌الدین آگاه باشد و بتواند سخنان عمیق او را که نظرات واقعی خودِ اوست، از سخنان و پاسخ‌های سطحیِ او که مصلحت‌اندیشانه است، تشخیص دهد.
شما ترجمه‌ای از «فصوص‌الحکم» را در یک مجلد، در سال 1393 منتشر کردید، انگیزۀ شما پس از چند سال، از نگارش و انتشارِ دورۀ دو جلدیِ « ترجمه و شرح فصوص الحکم» چیست؟
هرچند کتاب ترجمۀ فصوص الحکمِ اینجانب که در سال 1393 منتشر شد، دارای توضیحات و پاورقی‌هایی بود اما از آنجا که فصوص‌الحکم تخصّصی‌ترین کتاب محی‌الدین است و فهم عبارت‌های آن دشوار است و دارای معانی چند وجهی است، لازم دیدم که شرحی نسبتاً جامع و در عین حال، موجَز بر این کتاب بنویسم. در ضمن، کم و بیش اشکال‌ها و خطاهایی را که برخی شارحان دچار آن شده‌اند، بیان کنم و همچنین، معنا یا معانیِ عبارت‌هایی را که شارحان به سبب عدم درک موضوع، از کنار آن با سکوت گذشته‌اند، روشن کنم. البته، اینجانب، در این کتاب، ویرایش‌ها و تجدید نظرهایی نیز در ترجمۀ سابق داشته‌ام.
در این کتاب، از چه شرح‌ها و منابعی استفاده کرده‌اید؟
در نگارش این اثر، شرح‌های مختلفِ فصوص همچون شرح تِلِمسانی و شرح جَندی و فُکوکِ قونوی و شرح عبدالرزاق کاشانی و شرح قیصری و شرح خواجه پارسا و شرح ابن‌تُرکه اصفهانی و شرح خصوص النعمِ مهائمی و شرح جامی و شرح جواهر النصوصِ نابلسی و تعلیقۀ عفیفی مورد استفاده قرار گرفته است. البته، نگارنده تحقیقات گسترده‌ای برای نگارش این ترجمه و شرح انجام داده‌ام و در نگارش این اثر، به بیش از 300 منبع، استناد کرده‌ام. حتّی از پنج نسخۀ خطیِ فصوص نیز برای پی بردن به صحّت و سقم برخی واژها و عبارت‌های متن عربی بهره جسته‌ام زیرا تصحیح عفیفی از فصوص، با اینکه تصحیحِ بدی نیست اما دارای اشکالات متعددی است و بنده در پاورقی، به اختلاف نسخه‌ها در مواردی که در ترجمه تاثیرگذار است اشاره کرده‌ام و تحقیقات لازم را انجام داده‌ام.
لطفاً در مورد سبک نگارش این ترجمه و شرح، قدری توضیح دهید.
برای اینکه تعداد مجلّدات کتاب زیاد نشود از ترکیب دو شیوه برای نگارش ترجمه و شرح استفاده شده است. یعنی توضیح برخی از کلمات و عبارت‌ها در داخل قلاب در متن قرار داده شده است تا از این طریق، هم رعایت امانتداری در ترجمه صورت بگیرد و هم ترجمه روان‌تر و روشن‌تر و قابل‌فهم‌تر شود. بقیۀ توضیحات و شرح در پاورقی است. این کتاب در دو مجلد که مجموعاً 1240 صفحه است با جلد سخت منتشر شده است و اگر از تلفیق این دو روش در شرح استفاده نمی‌شد، حجمِ کتاب از دو جلد، به چهارجلد می‌رسید.
متن عربیِ فصوص در این دورۀ دو جلدی گنجانده نشده است. علت آن چیست؟
اگر متن عربیِ فصوص در کتاب گنجانده می‌شد، یک مجلد به تعداد مجلدهای کتاب افزود می‌شد و قیمت کتاب خیلی بالاتر می‌رفت. از آنجا که همگان نیاز به متن عربیِ فصوص ندارند، تصمیم بر این شد که متن عربیِ فصوص با تحقیق و تصحیح جدید، در ماه‌های آینده، به صورت جداگانه، تقدیم به علاقه‌مندان شود.
در پایان، بفرمایید که فهمِ کتاب فصوص برای خوانندگانِ نسل جدید، چه فوایدی را در پی دارد؟
آثار محی‌الدین و دیدگاه‌های ژرف او و به ویژه کتاب فصوص‌الحکم، دریچه‌های تازه‌ای را بر روی خوانندگان فهیم می‌گشاید و پاسخ‌های قانع کننده به پرسش‌های نسل جدید، تنها با مبانی محی‌الدین، ممکن است. از این رو است که از چند دهۀ گذشته تا کنون، روز به روز، اقبال بیشتری به محی‌الدین و دیدگاه‌های او شده است.
کد خبر 1960999

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/742438/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

هشدار فرانسه درباره حمله به تاسیسات هسته‌ ای ایران

آخرین وضعیت همسان‌سازی حقوق بازنشستگان؛ دولت لایحه را پس گرفت

رفع فیلترینگ؛ نزدیک تر از همیشه

جزئیات جدید از پرداخت سود سهام عدالت

امروز مدارس تعطیل است/وضعیت تعطیلی مدارس یکشنبه 15 مهر 1403

هشدار به کشاورزان 8 استان با ورود سامانه بارشی جدید از امروز

هواشناسی ایران 15 مهر 1403/ هشدار به کشاورزان 8 استان

هشدار سطح نارنجی برای این مناطق + ویدئو | آخرین وضعیت آب و هوا

بارش باران در بخش‌های شرقی کشور

نامه مهم انجمن متخصصین بهداشت حرفه‌ ای به پزشکیان و اژه ای درباره حادثه معدن طبس/سازمانی مستقل برای ایمنی کارگران تشکیل شود

پیش بینی دمای هوای کشور/ فعالیت سامانه بارشی در شرق کشور

انعکاس انسجام ملی جمعه نصر در قاب شبکه خاوران

فعالیت سامانه بارشی در کشور آغاز شد | هواشناسی به این مناطق هشدار داد

بیش از 400 رویداد فرهنگی در شهر بیرجند برگزار کردیم

پیشرفت‌های علمی جوانان ایرانی تحریم‌ها را شکست داد

پیام استاندار خراسان جنوبی به مناسبت روز ملی روستا و عشایر

فعالیت سامانه بارشی در این مناطق کشور +نقشه هواشناسی

امیدواریم ترانشه حاجی‌آباد تا دهه فجر به پایان برسانیم

آسمانی شدن مادر شهید محمد نسائی در قاین

جشنی برای افتخار آفرینان شهر / تجلیل از ستارگان کنکور در بیرجند

نشت‌یابی بیش از 5500 کیلومتر شبکه گاز در خراسان شمالی

توقیف 73 دستگاه موتور پمپ در خراسان شمالی

25 پایگاه جمع آوری کمک به مردم غزه در خراسان‌شمالی فعال شد

شاهین بجنورد قهرمان لیگ برتر نونهالان فوتبال خراسان شمالی

پیولی: هیچ راز پنهانی نداریم و فقط از عزم بزرگی برخوردار هستیم

هیچ راز پنهانی نداریم و فقط از عزم بزرگی برخوردار هستیم | اخبار ورزشی

راز مقاومت در روایت روزمره‌های زنان لبنانی

تکمیل طرح‌های آبرسانی خراسان‌شمالی نیازمند اعتبار ویژه است

برپایی جشنواره بادبادک‌ها در پارک ملی بش‌قارداش بجنورد

راز پیروزی‌های پی‌در‌پی النصر از زبان پیولی

راز پیروزی‌های پی‌درپی النصر از زبان پیولی

لغزندگی و کاهش دید برخی از جاده‌های شمالی خراسان رضوی

نسخه جدید برای ترمیم حقوق کارگران/ افزایش حقوق کارگران دو بار در سال می‌شود؟

قیمت بلیت تهران-مشهد، 50سال قبل چقدر بود؟

اعلام گزینه نهایی مجمع نمایندگان خراسان رضوی برای استانداری به وزیر کشور

کشف پرونده قتل در نیشابور

طرح سایت مسکن ملی شهر عشق آباد تصویب شد

نامگذاری خیابانی در مشهد به نام شهید «سیدحسن نصرالله»

قیمت بلیط هواپیما تهران مشهد امروز یکشنبه 15 مهر 1403

هوای سالم در کلانشهر مشهد؛ امروز 15 مهر

صفحه نخست روزنامه‌های کشور - یکشنبه 15 مهر 1403

نبود نفت سیاه؛ عامل ترک آجرهای تولیدی مشهد

الگن؛ روستایی که اهالی اش ماندند برای آبادانی کردن منطقه

سلامت، همراه امروز هوای کلانشهر مشهد است

لغزندگی بعضی محورهای خراسان رضوی به علت بارش باران

هوای مشهد برای دومین روز پیاپی قابل قبول است

قیمت امروز میوه و صیفی جات در مشهد (15 مهر 1403) | کدو حلوایی در بازار چند؟

ساخت هزار و 700 کیلومتر راه روستایی در دستور کار راهداری خراسان رضوی قرار دارد

سیلوی گندم مشهد در فهرست میراث صنعتی کشور ثبت شد

تصمیم جدید برای ترمیم حقوق کارگران | حقوق کارگران دو بار در سال افزایش می یابد؟