پیام خراسان

آخرين مطالب

مفاخرنامه ایرنا سیستان و بلوچستان؛ ایرج افشار سیستانی مقالات

  بزرگنمايي:

پیام خراسان - ، ایرج افشار سیستانی در دوم آبان 1319 در روستای کوشه علیای زابل به دنیا آمد. او تحصیلات ابتدایی را از دبستان امیر معزی زاهدان و دوره متوسطه را دردبیرستان 15 بهمن در همان شهر گذراند یک سال نیز در کرمان به تحصیل ادامه داده سپس به تهران رفت و تحصیلات دانشگاهی را تا مقطع دکتری پی گرفت و پس از آن مسئولیت‌های گوناگونی را عهده‌دار شد و پس از بازنشستگی در سال 1361 به تحقیق و تألیف دربارهٔ جغرافیای تاریخی ایران پرداخت.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
وی در ششمین جایزه کتاب سال جمهوری اسلامی ایران به عنوان برگزیده معرفی شد، دارای 54 عنوان کتاب در 160 جلد است و از جمله آن‌ها می‌توان به ایلام و تمدن دیرینه آن، بزرگان سیستان، بلوچستان و تمدن دیرینه آن، پزشکی سنتی مردم ایران و پژوهش در نام شهرهای ایران اشاره کرد.
ایرج افشار سیستانی ایران‌شناس و نویسنده بیش از پنجاه کتاب در زمینه‌های گوناگون مردم‌شناسی، زبان‌شناسی و جغرافیای تاریخی ایران است، کتاب مقدمه‌ای بر شناخت ایل‌ها، چادرنشینان و طوایف عشایری ایران ایرج افشار سیستانی، در دوره ششم کتاب سال ایران به عنوان کتاب سال برگزیده شد.
ارزش بالای معنوی و مادی کتابخانه استاد ایرج افشار سیستانی، سبب شد تا کارشناسان اسناد ملی پس از بازدید از این کتابخانه به سبب ارزشمندی و نفیس بودن کتاب‌ها، نتوانند برای آن قیمت مادی تعیین کنند
بنیاد نیمروز سیستانی‌ها در طرح سپاس خود که به تجلیل از چهره‌های فرهنگی اجتماعی و مفاخر سیستانی می‌پردازد به این نویسنده شهیر پرداخته‌است همچنین بخش مهمی از مطالعات و نوشتارهای وی اختصاص به زادگاهش یعنی سیستان و بلوچستان دارد.
از دیگر افتخارات افشار سیستانی می‌توان به برترین نویسنده و پژوهشگر صنعت گردشگری ایران در سال 1384، دریافت نشان ادبی تاجیکستان در سال 1387 و چهره ماندگار از سوی شهرداری تهران و کمیسیون ملی یونسکو در ایران و چاپ 136 جلد کتاب گوشه‌ای از فعالیت‌های فرهنگی، تحقیقی و پژوهشی دکتر ایرج افشار سیستانی اشاره کرد.
ایرج افشار سیستانی زحمات 45 ساله تحقیقی و پژوهشی خود را در قالب 14 هزار جلد کتاب، مجله، فصلنامه، عکس، لوح، دست نوشته‌ها و هدایای دریافتی داخلی و خارجی را در مرکز اسناد و کتابخانه ملی سیستان و بلوچستان وقف کرده‌ است.
این کتابخانه 100 درصد تخصصی دربارهٔ ایران‌شناسی است و کتاب‌های معتبری در زمینه تاریخ مناطق مختلف کشور در آن موجود و به زیبایی تحقیق و تفکیک شده‌است، ارزش بالای معنوی و مادی کتابخانه استاد ایرج افشار سیستانی، سبب شد تا کارشناسان اسناد ملی پس از بازدید از این کتابخانه به سبب ارزشمندی و نفیس بودن کتاب‌ها، نتوانند برای آن قیمت مادی تعیین کنند.
برخی کتاب‌های مرجع موجود در این کتابخانه حتی در کتابخانه ملی ایران وجود ندارد، این محقق و پژوهشگر نامی ایران علاوه بر وقف کتابخانه کم‌نظیر، گران‌قدر خود، تمام حقوق مادی و معنوی تالیفات خود را نیز وقف کرده‌است.
پسوند «سیستانی» در شناسنامه ایشان نبود، ولی برای جلوگیری از اینکه با استاد افشار یزدی، اشتباه نگیرند، حدود 30 سال پیش این پسوند را به شناسنامه‌ اضافه کرد.

پیام خراسان

سرزمین اساطیری سیستان و بلوچستان مکان تولد مفاخر و چهره‌های ماندگار ملی و جهانی
سرزمین اساطیری سیستان و بلوچستان، سرزمین جادو و جنگ، علم، فرهنگ و هنر، محل تلاقی کویر و دریا از 2 ناحیه شمال و جنوب تشکیل و از گذشته دور مکان تولد اساطیر، مفاخر و چهره‌های ماندگار ملی و جهانی از رستم دستان تا ایرج افشار سیستانی بوده است.
سرزمین سیستان در کتاب اوستا، یازدهمین سرزمینی است که " اهورامزدا " آفریده و همچنین زادگاه رستم دستان قهرمان حماسی شاهنامه فردوسی است. بنای بیشتر شهرهای سیستان را به پهلوانان اسطوره‌ای ایران چون زال، سام و رستم نسبت داده‌اند.
شناخت مفاخر سیستان و بلوچستان باعث ایجاد هارمونی وحدت و موسیقی دلنواز انسجام بین قوم بلوچ و سیستانی می‌شود
اسطوره‌ها و مفاخر سیستان و بلوچستان گنجینه‌ایی از شگفتی‌های تاریخ بشر، دلاورمردان و حماسه‌سازان بزرگ ایران هستند که علاقه‌مندانی را از داخل و بیرون به طرف خود می‌کشانند و در ادبیات و داستان‌های اسطوره‌ای ایران بارها از آن‌ها به نیکی و ماندگاری در تاریخ این مرز و بوم یاد می‌شود.
شناخت مفاخر سیستان و بلوچستان به یک فصل مشترک در دین، ملیت، مباحث فرهنگی و قومی مذهبی می‌رسد و این اشتراک باعث ایجاد هارمونی وحدت و موسیقی دلنواز انسجام بین قوم بلوچ و سیستانی می‌شود.
مفاخر و زنده‌نامان سیستان و بلوچستان در رشد فرهنگی، هنری، اجتماعی، دینی و ادبی جامعه نقش پررنگی را ایفا می‌کند، باید مفاخر تاریخی و زنده سیستانی و بلوچستانی را احیا کنیم و این باید اساس و رکن پیگیری‌های فرهنگی و اجتماعی در استان باشد.
برخی کشورها با وجود نداشتن مفاخر و چهره های ماندگار، به دنبال اسطوره سازی برای مردم خود هستند در حالی که کشور ما مفاخر و چهره های زیادی دارد که باید برای حفظ آن ها تلاش کرد.
بیشتر بخوانید:
سیستان و بلوچستان دارای مفاخر ارزشمندی است
شناخت برابر مفاخر سیستانی و بلوچستانی منجر به انسجام وحدت می‌شود
«یعقوب لیث صفاری» از حماسه‌سازان بزرگ ایران است

پیام خراسان

معرفی مفاخر بومی شاهراه‌ روایت واقعی و درست از سیستان و بلوچستان
سیستان و بلوچستان رنگین کمان و مهد اساطیر، مفاخر و چهره‌های ماندگار ملی و جهانی است؛ بی‌مهری برخی از رسانه‌ها و کم کاری اصحاب فرهنگ در طول چهار دهه گذشته چهره واقعی سیستان و بلوچستان را آن گونه که شایسته مردمان غیور این منطقه از شمال تا جنوب بوده به تصویر نکشیده‌ است، که باید با بهره‌گیری و معرفی اساطیر، مفاخر و چهره‌های ماندگار این استان، روایت صحیح را از این منطقه به سایر نقاط جهان مخابره کنیم.
در راستای اجرای راهبردی مسائل فرهنگی سیستان و بلوچستان و دغدغه‌ مقام معظم رهبری نسبت به روایت و تصویرسازی درست و واقعی از این استان باید از ذخایر فرهنگی و تاریخی برای معرفی درست مفاخر این منطقه به همگان استفاده کنیم.
معرفی مفاخر تاریخی، فرهنگی و هنری سیستان و بلوچستان یکی از شاه‌راه‌های روایت واقعی، درست و اصلاح سیاه‌نمایی از این منطقه است
یکی از دغدغه‌ها و نیازهای جدی سیستان و بلوچستان شناخت و معرفی مفاخر استان به نسل جدید است و این مستلزم همکاری بخش‌های فرهنگی و هنری و اجرایی و علمی استان است که بتوانیم در قالب همایش‌ها ،کنگره‌ها قدردان این ذخایر علمی، معنوی، تاریخی و حماسی باشیم و از آن‌ها برای نسل‌های آینده محافظت و حراست کنیم.
اگر بخواهیم روایت واقعی و درستی از سیستان و بلوچستان را با توجه به سیاه نمایی‌هایی که شکل گرفته را اصلاح کنیم، یکی از شاهراه‌های آن معرفی مفاخر تاریخی، فرهنگی و هنری استان است. باید مفاخر تاریخی و زنده سیستانی و بلوچستان را احیا کنیم و این باید اساس و رکن پیگیری‌های فرهنگی و اجتماعی در این منطقه باشد.
معرفی و تجلیل از مفاخر و چهره‌های ماندگار در سیستان و بلوچستان از وظایف وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است که در این راستا با تاسیس دبیرخانه مفاخر در چندسال اخیر گام‌های ارزشمندی برداشته شده است اما با این حال تلاش هنرمندان و فعالان فرهنگی استان در راستای ایجاد حرکتی خودجوش به منظور تجلیل از مفاخر استان آن هم در سطح ملی کاری ارزنده و قابل تقدیر است.

پیام خراسان

اسطوره‌های قوم بلوچ؛ از میرکمبر تا خلبان شهید میرمرادزهی
حدود 200 سال پیش در شهر بنت به فاصله 75 کیلومتری غرب نیکشهر در جنوب استان سیستان و بلوچستان بزرگ مردی به نام سلیمان زندگی می‌کرد وی فرزندی به نام کمبر داشت که دلیری و شجاعتش شهره عام و خاص بود به همین خاطر آنرا لقب «میر» دادند و بنام «میرکمبر» مشهور شد.
میر کمبر فرزند سلیمان یکی از دلاوران و مبارزان منطقه بنت شهرستان نیکشهر بود که به اتفاق شماری از جوانان این منطقه در درگیری با زورگویان و ظالمان بخاطر نجات مردم منطقه در محلی به نام سدیج مهمدان به شهادت رسید.
شهید امیر سرتیپ خلبان محمد امین میرمرادزهی به عنوان یکی از مفاخر بلوچ در دوران دفاع مقدس برای حفاظت از کیان ملی جانفشانی‌های بسیار زیادی در مقابل رژیم بعث عراق کرد، اگر دلاورمردی‌های افرادی همچون شهید میرمرادزهی نبود شاید دشمن به اهداف شوم خود در دوران جنگ تحملی می‌رسید.
آخرین تصویر ماندگار از چهره ریگیِ جنایتکار
شهید محمد امین میرمرادزهی در روز 23 تیرماه 1361 به عنوان داوطلب و بدون این که نوبت پرواز او فرارسیده باشد، به اتفاق چهار فروند هلیکوپتر کبری به خاطر این که خاک کشور را از لوث وجود دشمن نجات دهد و پشتیبانی تعدادی از نیروهای ایرانی که در خطر پاتک دشمن قرار داشتند، به طرف بصره عراق به پرواز درآمد که هلی کوپترش در نزدیکی بصره به وسیله نیروهای ملعون بعثی مورد اصابت موشک قرار گرفت و همراه کمک‌خلبان و هم‌پروازش، «ایرج عیوضی» به درجه رفیع شهادت نائل ‌شد.
عده‌ای البته با هدایت‌های خارج نشین تلاش کردند نام امثال ریگیِ جنایتکار که دستش به خون مردم بلوچ آلوده است را مطرح کنند که صد البته ناکام ماندند؛ قدرت تشخیص مردم ایران به حدی بالاست که این طرح ریزی‌ها باعث نشده کسی تصویری نادرست از قوم بلوچ در ذهن داشته باشد و حالا تنها دستاورد ریگی و همپیمانانش جنایات و تصاویر فجیعی بوده که در اذهان ایرانیان نقش بسته است و تلاشی که او کرد تا با ایجاد هراس، سرمایه‌گذاری را از این استان دور کند و به خیال خود اجازه ندهد غبار محرومیت از چهره بلوچستان زدوده شود؛ این، آخرین تصویر از چهره عبدالمالک ریگی است.
آیا شایسته قوم بلوچ است که فردی به نام آن‌ها، انسان‌ها را سر ببرد و عکس‌ها و فیلم‌های این جنایت مشمئز کننده را در اینترنت منتشر کند و تأثر عمیق بینندگان را به نام بلوچ‌ها به وجود آورد به عنوان اسطوره معرفی شود؟ مسوولیت کارهای ریگی و گروهش، نه با قوم بلوچ و اهل سنت، که با خود او و حامیان خارجی‌اش است و نباید اقدامات و جنایات او را به حساب مردم این دیار گذاشت که بلوچ‌ها و اهل سنت خود بزرگترین قربانیان او هستند.
استان‌ها سیستان و بلوچستان 0 نفر

پیام خراسان

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/753368/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رئیس مجلس و معاون رئیس جمهور مهمان خراسان‌جنوبی خواهند بود

عاقبت تلخ و عبرت‌آموز دوستی داماد جوان با زن مطلقه همسایه

راز موفقیت کسب و کار سنتی در فضای مجازی

اینفوگرافی| مشهد مهم‌ترین شهر مترویی ایران پس از تهران

تعدیل بار مالیاتی در 1404؟

سردار سلامی انتخاب شیخ نعیم قاسم را تبریک گفت

برداشت 2400 تن انار از باغات استان قزوین

خلاصه بازی شهر راز شیراز 1 – مس شهر بابک 0

بچه تهرانی‌های کتابخوان دور هم جمع می شوند/روایت سیر تا پیاز یک کتاب

از برکات رد صلاحیت علی لاریجانی

رازی که ترامپ بعد از انتخابات برملا می کند

دبستان 6 کلاسه در سه‌شنبه‌های افتتاح مشهد به بهره‌برداری رسید

توضیحات دریادار سیاری درباره عملیات پدافندی ارتش در برابر رژیم صهیونیستی

پیام جدید سرلشکر حسین سلامی فرمانده کل سپاه پاسداران

آذربایجان‌غربی و وزارت ورزش فینالیست مسابقات والیبال کارکنان دستگاه های اجرایی کشور شدند

53 خانواده حادثه‌دیده معدن طبس صاحب خانه می‌شوند

مچ‌گیری شیرازی‌ها از مسی‌ها

شب فاجعه‌بار سی‌آرسون: رونالدو النصر را حذف کرد!

برگزاری اجلاس رؤسای مراکز مطالعات اسلامی جهان در مشهد

طی 3 روز آینده ​53 خانواده حادثه دیده معدن طبس صاحب خانه می‌شوند

کار عجیب زنان یک روستا؛ آنها از زیر سنگ پول درمی‌آورند

اطلاعیه شورای اطلاع‌رسانی دولت درباره حادثه معدن طبس | جزئیات تازه از ابعاد حادثه

53 خانواده حادثه‌دیده معدن طبس صاحبخانه می‌شوند

خانواده‌های جان‌باختگان معدن طبس 2 روز دیگر خانه‌دار می‌شوند

اعطای حکم مستمری به همه خانواده ‌های جانباختگان معدن طبس

توقف صنعت نفت صدرنشین در روز برتری خانگی شهر راز

رهاسازی پنج هزار بچه ماهی در سد دز رای قاضی برای متصرف اراضی ملی

قم جهان‌شهر اهل‌بیت (ع)؛ مزیت‌ها و انتظارات زیرساختی‌فرهنگی

درددل زیادی شیدا خانم کار دستش داد/ هیچ رازی در دل عروس خانم نمی‌ماند!

فیلم| سرمربی تیم فوتبال شهر راز شیراز: بازی سختی با تیم صدرنشین داشتیم

سجده زیارت عاشورا برای بانوان: حکم شرعی

راز گریه بازیگران؛ چگونه اشک‌های واقعی بر پرده سینما جاری می‌شود؟

راز گریه بازیگران؛ چگونه اشک‌های واقعی در سینما ریخته می‌شود؟

راز لرزش در دل کویر | رمزگشایی از معمای منارجنبان اصفهان +ویدئو

متلاشی شدن باند سارقان گوشی در مشهد

پزشکیان به اردوغان تبریک گفت

خدمات رسانی اورژانس به 7 هزار بیمار سکته مغزی در 6 ماهه نخست 1403

«کرونا» عامل بسیاری از «افسردگی» و «اضطراب‌ها»

پناهگاه زیر آبی واقع در جنگل ژاپن | تصاویری دلنشین از پناهگاه یک چشمه زیبا +ویدئو

شهادت 143 فلسطینی بر اثر حملات وحشیانه صهیونیستها در روز سه‌شنبه

حسگرهای هوشمند؛ آینده حفاظت از جنگل‌ها

کوله‌بار مشکلات صنعت هوایی ایران با حمله اسرائیل سنگین‌تر شد

مدیرکل کمیته امداد امام خمینی (ره) خراسان رضوی :66 درصد افراد تحت پوشش کمیته امداد در خراسان رضوی زنان سرپرست خانوار هستند

سرلشکر سلامی: انتخاب شیخ نعیم‌قاسم اعلام توقف‌ناپذیری مقاومت لبنان است

این کشور اروپایی تمامی قراردادهای خرید سلاح از رژیم صهیونیستی را لغو کرد

پیام سرلشکر سلامی به شیخ نعیم‌قاسم

پیام سرلشکر سلامی به دبیرکل جدید حزب الله لبنان

سرلشکر سلامی انتصاب دبیرکل جدید حزب الله لبنان را تبریک گفت

بار اصلی صنعت برق بر دوش بخش خصوصی است

2 بار وام اجاره خانه برای 3 گروه از مستاجران در سال 1403 | شرایط و مبلغ وام ودیعه مسکن + لینک ثبت نام