قیمت واقعی گوشت قرمز دقیقا چقدر است؟
گفتگو
بزرگنمايي:
پیام خراسان - خبرآنلاین / قیمت تمام شده دام سبکمان حدود 270 هزار تومان است، اگر این عدد را دو برابر کنید، 540 هزار تومان میشود. اگر آن را قطعهبندی کنیم و هزینهی حمل و نقل را اضافه کنید، به 650 هزار تومان میرسیم. مسأله این است که مردم توان خرید همین 650 هزار تومان را ندارند؛ بنابراین مشکل ما مشکل تولید نیست.
افشین دادرس، مدیرعامل اتحادیه دام سبک، درباره نوسانات قیمت گوشت از ابتدای سال تاکنون گفت: «از ابتدا سال قیمت دام زنده سبک از 320 هزار تومان به 270 هزار تومان رسیده و کاهش قیمت داشتیم. در دام زنده سنگین هم از 220 تومان به 190 هزار تومان رسیدهایم.»
انتخاب نوشت: او افزود: «بین قیمت گوشت و دام زنده یک رابطه منطقی وجود دارد و 50 درصد وزن زنده از لاشه، گوشت برداشت میکنیم. شما اگر قیمت دام را ضربدر 2 کنید باید به قیمت لاشه برسید. در این مدت قیمت گوشت نه تنها کاهش پیدا نکرده بلکه افزایش هم داشته است.»
گوشت قرمز و مرغ ارزان شدند؟
او ادامه داد: «یکی از علل مهم قیمت غیرواقعی گوشت، این است که تولیدکننده نمیتواند به صورت مستقیم گوشت را به دست مردم برساند. میادین با فلسفهی عرضهی مستقیم کالا در سال 58 شکل گرفتند، اما دیگر عرضهی مستقیمی وجود ندارد. ما در عرضهی گوشت 2 بخش داریم، اول تولیدکننده که دام خود را به کشتارگاه تحول میدهد، بخش دوم عوامل توزیع هستند. در بازار گوشت عوامل توزیع تصمیم گیر هستند و قیمت تعیین میکنند. تولیدکننده دیگر نقشی در بازار ندارد.»
او در رابطه با علت افزایش واردات اظهار داشت: «به نظر من در این بازار کسانی هستند که بازار را راهبری میکنند. این افراد بازار را پرتنش نگه میدارند. وقتی قیمت گوشت زیاد شد به مقامات میگویند ببینید گوشت چقدر شده است. رئیس جمهور و معاون اول نمیخواهند معیشت مردم در خطر بیفتد و از آنها راهکار میخواهند، این افراد میگویند راهکار کاهش قیمت واردات است. مسئول مربوطه هم دستور واردات با حجم بالا میدهد. سال گذشته در شش ماهه اول 32 هزار تن و امسال 126 هزار تن واردات گوشت داشتهایم.»
وی درباره میزان مصرف گوشت بیان کرد: «براساس محاسبات ما در پایان 1402، طبق آمار کشتاردام و میزان واردات در سایت گمرک، میزان سرانهی کشور حدود 7 کیلو با جمعیت 85 میلیون نفر بوده است. در سال 1401 با وجود صادرات دام، مصرف سرانه 7.6 کیلوگرم بوده است.»
مدیرعامل اتحادیه دام سبک، درباره قیمت تمام شده گوشت گفت: «مشکل ما در بخش تولید، مشکل فنی نیست. مسألهی ما مسألهی تقاضاست. قیمت دام زنده با توجه به اتفاقاتی که از سال 98 به بعد افتاده، به ناچار و خارج از اختیار تولیدکننده بالا برده است. در نتیجه ما قیمت تمام شده دام سبکمان حدود 270 هزار تومان است، اگر این عدد را دو برابر کنید، 540 هزار تومان میشود. اگر آن را قطعهبندی کنیم و هزینهی حمل و نقل را اضافه کنید، به 650 هزار تومان میرسیم. مسأله این است که مردم توان خرید همین 650 هزار تومان را ندارند؛ بنابراین مشکل ما مشکل تولید نیست، بلکه مسألهی تقاضا داریم. اگر متولیان کشور بخواهند کاری انجام دهند، باید توان خرید مردم را بالا ببرند و به خانوار کمک کنند تا گوشت مورد نیاز را تأمین کنند.»
دادرس در رابطه با حذف گوشت قرمز از سفره ایرانیها گفت: «اتفاق بدی که افتاده این است که از سال 98 به این سمت، جهتگیری سیاست دولت حذف گوشت قرمز و جایگزینی گوشت مرغ بوده است. گوشت قرمز آهن و اسیدامینههای ضروری دارد و در سلامت انسان تأثیرات مثبتی دارند. حذف گوشت قرمز از سفرهی مردم تبعات بدی بر جامعه گذاشته است. سهمی که گوشت قرمز در اشتغال دارد هم قابل توجه است. ما در سال 1398 میزان کالاهای اساسیمان 8 میلیارد دلار بود، اما الان به 15 میلیارد دلار رسیدهایم و در سال 1404 هم طبق بودجه، به 12 میلیارد دلار کاهش مییابد. دولت چگونه این کاهش را مدیریت میکند که بر روی زندگی مردم اثر نگذارد؟ ملت دولت چهاردهم را برای تحول انتخاب کردند، اگر قرار باشد رویههای دولت رئیسی ادامه داشته باشد، در رویهها تغییری حاصل نشده است.»
لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/760248/