پیام خراسان

آخرين مطالب

چگونه مغز انسان تا این اندازه بزرگ شد؟ علمي

چگونه مغز انسان تا این اندازه بزرگ شد؟
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - درک اینکه نورون‌های انسان چگونه با انرژی مورد نیاز یک مغز بزرگ و فعال کنار می‌آیند، می‌تواند روزنه‌های جدیدی را برای درمان اختلالات عصبی باز کند.

مغز انسان‌ها در مقایسه با مغز خویشاوندان نخستی‌سان آنها طی تکامل خود بزرگ شده اما این ارتقاء عصبی هزینه‌ داشته است. دانشمندانی که در حال بررسی این تغییر هستند، ویژگی‌های ژنتیکی منحصربه‌فردی را کشف کرده‌اند که نشان می‌دهند سلول‌های مغز انسان چگونه استرس ناشی از کارکرد یک مغز بزرگ را کنترل می‌کنند. این پژوهش می‌تواند الهام‌بخش پژوهش‌های جدید برای درک بیماری‌هایی مانند پارکینسون و اسکیزوفرنی باشد.
به نقل از نیچر، این پژوهش روی نورون‌های تولیدکننده انتقال‌دهنده عصبی دوپامین تمرکز دارد که برای حرکت، یادگیری و پردازش هیجانی بسیار مهم است. پژوهشگران با مقایسه هزاران نورون دوپامین پرورش‌یافته در آزمایشگاه از انسان، شامپانزه، ماکاک و اورانگوتان دریافتند نورون‌های دوپامین انسانی نسبت به سایر پستان‌داران، ژن‌های بیشتری را بیان می‌کنند که فعالیت آنتی‌اکسیدان‌های کاهش‌دهنده آسیب را افزایش می‌دهند.
«آندره سوزا»(Andre Sousa) عصب‌شناس «دانشگاه ویسکانسین مدیسن»(UW–Madison) گفت: یافته‌های این پژوهش هنوز مورد بررسی قرار نگرفته‌اند اما گامی به سوی درک تکامل مغز انسان و همه پیامدهای بالقوه منفی و مثبت هستند که با آن همراه می‌شوند. مهم است که واقعا تلاش کنیم تا بفهمیم چه چیزی درباره مغز انسان خاص است و احتمال دارد به توسعه درمان‌های جدید یا حتی اجتناب از بیماری در آینده کمک کند.
«الکس پولن»(Alex Pollen) متخصص علوم اعصاب «دانشگاه کالیفرنیا سن‌فرانسیسکو»(UCSF) گفت: درست همان طور که راه رفتن عمودی به مشکلات زانو و کمر منجر شده و تغییر در ساختار فک و رژیم غذایی به مشکلات دندانی ختم شده، رشد سریع مغز انسان نیز به مرور زمان چالش‌هایی را برای سلول‌های خود ایجاد کرده است. فرضیه ما این بود که همین فرآیند ممکن است رخ داده باشد و نورون‌های دوپامین ممکن است عامل شکل‌گیری مفاصل آسیب‌پذیر باشند.
پولن و همکارانش با استفاده از یک فناوری تصویربرداری نشان دادند که دو ناحیه نیازمند دوپامین در مغز انسان به طور قابل توجهی بزرگ‌تر از همتای خود در ماکاک‌ها هستند. همچنین، قشر جلوی مغز 18 برابر بزرگ‌تر و جسم مخطط تقریبا هفت برابر بزرگ‌تر است.
پولن ادامه داد: با وجود این، تعداد نورون‌های دوپامین انسان‌ها فقط دو برابر خویشاوندان نخستی‌سان آنهاست. بنابراین، این نورون‌ها در مغز بزرگ‌تر و پیچیده‌تر انسان باید بیشتر کشیده شوند و سخت‌تر کار کنند. هر کدام از آنها بیش از دو میلیون سیناپس را تشکیل می‌دهند.
«نناد سستان»(Nenad Sestan) عصب‌شناس رشد «دانشگاه ییل»(Yale University) گفت: نورون‌های دوپامین، ورزشکاران واقعی هستند. آنها دائما فعال می‌شوند.
پولن و همکارانش برای درک این که چگونه نورون‌های دوپامین انسان ممکن است برای برطرف کردن نیازهای یک مغز بزرگ سازگار شوند، نسخه‌هایی را از این سلول‌ها در آزمایشگاه پرورش دادند. آنها سلول‌های بنیادی را که می‌توانند به انواع سلول‌ها تبدیل شوند، از هشت انسان، هفت شامپانزه، سه ماکاک و یک اورانگوتان گرفتند و آنها را به ساختارهای مینیاتوری مشابه مغز به نام «ارگانوئید» تبدیل کردند. پس از 30 روز، این ساختارها تولید دوپامین را آغاز کردند که شبیه به کار مغز در حال رشد است.
پس از این مرحله، این گروه پژوهشی به صورت ژنتیکی نورون‌های دوپامین را تعیین توالی کردند تا مشخص کنند کدام ژن‌ها فعال شده‌اند و چگونه کنترل می‌شوند. پژوهشگران با تحلیل نورون‌های انسان و شامپانزه دریافتند که نورون‌های انسان، سطوح بالاتری را از ژن‌هایی بیان می‌کنند که استرس اکسیداتیو تحت مدیریت آنها قرار دارد. استرس اکسیداتیو نوعی آسیب سلولی است که می‌تواند توسط فرآیند انرژی بر تولید دوپامین ایجاد شود. این ژن‌ها آنزیم‌هایی را رمزگذاری می‌کنند که به تجزیه و خنثی کردن مولکول‌های سمی موسوم به گونه‌های فعال اکسیژن می‌پردازند. این مولکول‌ها می‌توانند به سلول‌ها آسیب برسانند.
پژوهشگران برای بررسی این که آیا نورون‌های دوپامین انسان ممکن است واکنش‌های استرس منحصربه‌فردی داشته باشند یا خیر، از نوعی آفت‌کش استفاده کردند که به استرس اکسیداتیو در ارگانوئیدها منجر می‌شود. آنها دریافتند نورون‌های ایجادشده‌ از سلول‌های انسان، تولید نوعی مولکول را به نام «BDNF» افزایش می‌دهند که در افراد مبتلا به اختلالات عصبی مانند بیماری پارکینسون کاهش می‌یابد. آنها واکنش مشابهی را در نورون‌های شامپانزه مشاهده نکردند.
درک این مکانیسم‌های محافظتی می‌تواند به توسعه درمان‌هایی بیانجامد که دفاع سلولی را در افراد در معرض خطر بیماری پارکینسون تقویت می‌کنند. سوزا گفت: برخی از این محافظت‌ها ممکن است به دلیل جهش، در همه افراد وجود نداشته باشند. این یک آسیب‌پذیری اضافی را در آن افراد ایجاد می‌کند.
ارگانوئیدهای مورد استفاده در این پژوهش، نورون‌های در حال رشد را نشان می‌دهند که معادل نورون‌های موجود در بدن جنین هستند و پیچیدگی نورون‌های بالغ را به ‌طور کامل نشان نمی‌دهند. سوزا گفت: پژوهش‌های آینده باید بررسی کنند که چگونه چنین مکانیسم‌های محافظتی در نورون‌های بالغ و پیر می‌مانند زیرا بیماری‌های دژنراتیو که بر این سلول‌ها تأثیر می‌گذارند، معمولا در سنین پایین وجود دارند.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/768721/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

صفحه نخست روزنامه های امروز پنج شنبه 01 آذر ماه/ ببینید

هوای مشهد باز هم آلوده است!

جدول قطع برق استان خراسان شمالی اول آذر 1403

فیض‌الله‌اف راز پیشرفت فوتبال ازبکستان را فاش کرد!

بسیج مکتبی برای خدمت و مبارزه است

امروز شجره طیبه بسیج به یک تفکر منطقه‌ای و جهانی تبدیل شده‌است

مناسبت روز/ پنج‌شنبه، 1 آذر

کتابخانه دار عمومی قمصر تجلیل شد

قضات و فقهای ما باید مسایل امروز جامعه و نیز جامعه زنان را ببینند/ یکی از آرمان‌های انقلاب 57 و تاکیدات امام خمینی، پیوند حوزه و دانشگاه بود/ فقیهی که در حوزه نشسته در کنار حقوقدان، جامعه شناس و روانشناس همه با هم مسایل را بررسی و حل و فصل کنند

تسنیم: یارانه آبان واریز نشد

مرگ تلخ برای یک پزشک مشهدی

مه غلیظ صبحگاهی در محورهای ارتباطی چناران

راز جنایت هولناک در پاتوق معتادان بعد از 3 سال بر ملا شد

مجوز تأسیس شرکت های حمل و نقل بین شهری وانت بار صادر شد

رشد تمدنی یک جامعه ثمره بهره‌گیری از فرهنگ کتابخوانی است

اظهارات سخنگوی کمیسیون اجتماعی مجلس درباره قانون همسان‌سازی بازنشستگان

مسئول امور بریکس در ایران: کشورمان به دنبال عضویت در بانک بریکس است

قلعه نویی حتی یک بار هم سمت نیمکتش نرفته | فاصله فنی او با مربیان زیاد است

صنوف فرهنگی زیرذره‌بین نگاه فرا گیر وزارت ارشاد

ببینید | سخنرانی وزیر ارشاد

تحقیقات جدید درباره اثرات اینترنت بر افراد بالای 50 سال

اعتراض دانشجویان و کنشگران جوان محیط زیست به تصمیمات غیر اصولی جنگل های هیرکانی

آئین رونمایی از 3 عنوان کتاب مدافعان حرم و امنیت در خرم‌آباد برگزار شد

همبستگی مردم و فشار افکار عمومی نتیجه داد | شرکت چوب وکاغذ مازندران: منظور طلب مالی بود نه برداشت چوب جنگلی!

فرود اضطراری پرواز رامسر مشهد به علت نقص فنی

تربت جام معطر به عطر شهید گمنام می‌شود

قاضی‌زاده هاشمی: نمایش خانگی قانون ندارد

فرود اضطراری پرواز رامسر ـ مشهد

ورود مراجع قضایی به پرونده باهویی؛ پزشکان و مدیران پرسپولیس از زیر بار مشکل شانه خالی می‌کنند!

مشهد میزبان بیست و هشتمین اجلاس اکو

فرهنگ مقاومت با تقریظ‌های رهبر انقلاب جهانی می‌شود

توجه به رویش‌های انقلاب در تقریظ جدید رهبر بر 3 کتاب

از کتابداران و خادمان عرصه کتاب و کتابخوانی در بوشهر تجلیل شد

برنامه ریزی جامع برای زیرساخت کتابخانه‌ای استان بوشهر تدوین شود

وزیر ارشاد: حکمرانی فرهنگی بله، سلیقه سازی فرهنگی، خیر

چیستی کتب امامان معصوم(ع) در بافق بررسی شد

وزیر فرهنگ: باید به صنوف فرهنگی نگاه فراگیر داشته باشیم

متن تقریظ رهبر انقلاب بر کتاب «هواتو دارم» توسط مادر شهید عبداللهی قرائت شد

45 زندانی جرائم غیرعمد خراسان جنوبی آزاد می‌شوند

صدور 40 اخطاریه زیست‌محیطی در طبس و عشق‌آباد

خودکفایی سربیشه در تولید تخم‌مرغ و گوشت سفید

آزادی 833 زندانی در خراسان جنوبی

عطر معطر پرچم رضوی در دبستان پوشینه بافت بیرجند پیچید

مامور سرشماری کشاورزی در فاروج ناجی کشاورز بیمار شد

برگزاری اردوی راهیان نور جنگل آمل به مناسبت هفته بسیج

موشک‌ انگلیسی زیبا برای اولین‌بار به خاک روسیه شلیک شد

موشک‌ انگلیسی نقطه‌زن برای اولین‌بار به خاک روسیه شلیک شد

شوهر صیغه‌ای راز قتل هولناک فیلمبردار عروسی را فاش کرد!

فروش نقدی 7 کامیون فورس، امپاور و بایک بهمن دیزل از ابتدای آذرماه

لحظه اقدام به خودکشی دختر همدانی روی پل میدان‌بار | ارتفاع وحشتناک پل را ببینید + فیلم