پیام خراسان

آخرين مطالب

آیا پژوهش تاریخی خسته کننده و بی‌فایده است؟ مقالات

آیا پژوهش تاریخی خسته کننده و بی‌فایده است؟
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - به گزارش خبرنگار تیم وبگردی ایونا به نقل از خبرانلاین ، جواد لگزیان: آیا مطالعه‌ی تاریخ صرفا ورق ‌زدن چند کتاب و اسناد به‌جای‌مانده از گذشته است و پژوهش تاریخی یک کار دانشگاهی کسل‌کننده و بی‌ارتباط با زندگی امروز و دغدغه‌ی پیشرفت ماست؟ برای پاسخ به این پرسش با کتاب «مفهوم کلی تاریخ» همراه شویم.
از نگاه رابین جرج کالینگوود، استاد فلسفه متافیزیک دانشگاه آکسفورد در کتاب «مفهوم کلی تاریخ»، تاریخ در کتاب‌ها و اسناد گنجانده نشده است؛ بلکه فقط در علاقه و مشغولیت کنونی مورخی زنده است که این اسناد را تفسیر می‌کند و به این طریق حالات ذهنی را که به کنکاش درباره‌ی آن می‌پردازد، از نو در خود احیا می‌کند.
کالینگوود روال تاریخ را اساسا تفسیر مدارک گذشته خوانده و سرانجام تاریخ را علمی برای خودشناسی انسان ارزیابی می‌کند. به ‌این ‌ترتیب ارزش تاریخ در آن است که به انسان می‌آموزد انسان چه کرده است و چیست.
در این کتاب، چگونگی شکل‌گیری مراحل تاریخ در آسیای غربی و اروپا (در چهار هزار سال گذشته) بررسی می‌شود. بدین‌سان، این کتاب رساله‌ای است در باب فلسفه‌ی تاریخ که فصل نخست آن به تاریخ‌نگاری یونانی-رومی اختصاص دارد. نویسنده در فصل دوم با عنوان «تأثیر مسیحیت» بر این باور است که مسیحیت دو ایده‌ی برجسته در تاریخ‌نگاری یونانی-رومی را کنار می‌نهد. این دو ایده عبارت‌اند از: 1- ایده‌ی‌ خوش‌بینانه درباره‌ی سرشت آدمی، 2- ایده‌ی جوهرانگار درباره‌ی موجودات ابدی که بنیاد فرایند تاریخی بر آن استوار است.
در فصل سوم با عنوان «آستانه‌ تاریخ علمی»، اندیشه‌ی تاریخ مکتب رمانتیک و دیدگاه‌های تاریخی هردر، کانت، شیلر، فیخته، شلینگ، هگل و مارکس، نیز اندیشه‌ی اثبات‌گرایی در حوزه‌ تاریخ، بررسی و تبیین می‌شود. در فصل چهارم «تاریخ علمی»، دیدگاه‌ها و اندیشه‌های نظریه‌پردازان تاریخ علمی در چهار کشور انگلستان، آلمان، فرانسه و ایتالیا تشریح می‌شود. مباحث فصل پنجم کتاب نیز عبارت‌اند از: ماهیت آدمی و تاریخ آدمی، تخیل تاریخی، مدرک تاریخی، تاریخ به‌ عنوان بازآفرینی تجربه‌ی گذشته، بن‌مایه‌ی تاریخ، تاریخ و آزادی و پیشرفت به ‌عنوان آفریده‌ی تفکر تاریخی. در بخش پایانی، نوشته‌ای از تی. ام. ناکس (ویراستار متن اصلی کتاب) در شرح و معرفی دیدگاه‌ها و آثار کالینگوود آمده است.
به عقیده‌ی رابین جرج کالینگوود، هنگامی که کسی تاریخی فکر می‌کند و اسناد یا اشیایی را که از گذشته برجای مانده است، پیش ‌روی خود دارد، وظیفه دارد فکر پدیدآورنده‌ی اثر را کشف و سپس آن را برای خود بازسازی کند تا به این شکل فرایند ویژه‌ی یک مطلب را به‌درستی دریابد. برای مثال هنگامی که مورخ یاسای چنگیز را می‌خواند، باید چنان که گویی وضع چنگیز وضع خود اوست، فرایندی را که امپراتور در گرفتن تصمیمی در «یاسا» طی کرده است، با دانش خود تجربه کند.
کالینگوود خاطرنشان می‌کند سیاست، اقتصاد و اخلاق می‌توانند از نظر تاریخی مورد مطالعه قرار گیرند زیرا سیاست نمونه‌ی آشکار عمل و از روی قصد است. همچنین فعالیت اقتصادی هم می‌تواند تاریخ داشته باشد، چون از قصد شخصی که کارخانه می‌سازد یا بانک تأسیس می‌کند، می‌توانیم تاریخ آن را بفهمیم یا اگر به ما گفته شود در کارخانه اعتصاب کرده‌اند یا به بانک هجوم برده‌اند، می‌توانیم در ذهن خود مقاصد مردمی که عمل جمعی‌شان آن اشکال را به خود گرفته است، بازسازی کنیم و البته در اخلاق هم به همین منوال می‌توان تاریخ پدید آورد زیرا در عمل اخلاقی، کارهای معینی را از روی قصد انجام می‌دهیم تا حیات عملی خود را با آرمان چیزی که باید باشد، هماهنگ کنیم.
کالینگوود در ادامه‌ی بحث به این نکته اشاره دارد که در مقایسه‌ی تاریخی دو نسل یک جامعه هیچ مفهومی از تغییر به ‌عنوان پیشرفت وجود ندارد: نمی‌توان مقایسه‌ی اصیلی میان دو طریق زندگی دو نسل انجام داد، بنابراین هیچ حکمی درباره‌ی این‌که یکی از دیگری را بتوان بهتر دانست، نمی‌توان داد و از ‌این ‌رو هیچ مفهومی از تغییر به‌ عنوان پیشرفت وجود ندارد. به ‌این ‌دلیل تغییرات تاریخی در طریق زندگی یک اجتماع بسیار به‌ندرت (حتی از جانب نسلی که آن‌ها را ایجاد می‌کند)، مستلزم مفهوم پیشرفت است. آن‌ها به پیروی از انگیزه‌ای کور دست به تخریب هر چیزی می‌زنند که آن را درک نمی‌کنند و بد می‌دانند و چیز دیگری را به ‌عنوان خوب جایگزین آن می‌کنند.
اما در نهایت به باور کالینگوود، این یک مورخ واقعی است که درباره مفهوم پیشرفت داوری می‌کند: شخص درعین‌حال که بالفعل در زمان حالی زندگی می‌کند که در تلاش برای ساختن آن است، باید از گذشته جامعه‌اش شناخت تاریخی داشته باشد، زیرا معرفت و شناخت تاریخی تنها عبارت است از بازآفرینی تجارب گذشته در ذهن مورخ زمان حال، بنابراین فقط به ‌این‌ صورت می‌توان دو طریقه‌ی زندگی را برای مقایسه امتیازات‌شان با هم در ذهن نگه داشت، به طوری که شخصی که یکی را انتخاب و دیگری را رد می‌کند، بتواند بداند چه به دست آورده و چه از دست داده و تعیین کند که بهتر را انتخاب کرده است. به ‌این ‌ترتیب مورخ باید درباره‌ی ارزش نسبی دو طریق مختلف زندگی به ‌عنوان دو کل داوری کند. برای این کار هم باید توانا باشد با عاطفه و احساسی یک‌سان به اشکال و ارزش‌های اساسی هر طریق زندگی و تجربه‌ی آن‌ها هر دو را به‌ عنوان موضوع معرفت تاریخی، بازآفریند. پس مورخ از دوردست نگاه نمی‌کند، بلکه تجربه‌ی تاریخی را در خود می‌آفریند تا بتواند بهتر آن را مورد تحلیل قرار دهد و در این‌جاست که تنها یک مورخ واقعی می‌تواند تفاوت بین دو موضوع تغییر تاریخی و پیشرفت ‌بودن یک پدیده‌ی تاریخی را درک کرده و توضیحی مناسب دهد.
رابین جرج کالینگوود در جمع‌بندی خود تصریح می‌کند اگر ما نتوانیم تاریخ اصیل گذشته را به‌خوبی از اسناد جهان باستان و قرون وسطی بازسازی کنیم، آن‌گاه چشم‌انداز ما تنها به گذشته‌ی اخیر محدود خواهد شد. بازسازی دقیق یک حادثه‌ی تاریخی براساس اسناد و مدارک واقعی و آن‌گاه درک انسانی از واکنش‌های بشری نسبت به آن عملی است که ادراک تاریخی مورخ را درباره‌ی آن پدیده نشان می‌دهد؛ عملی که به نظر کالینگوود وظیفه‌ی مورخ است و به او کمک می‌کند بتواند درباره‌ی مفهوم پیشرفت به‌ عنوان یک آفریده‌ی تفکر تاریخی بحث کند.
انتشارات اختران کتاب «مفهوم کلی تاریخ» نوشته‌ی «رابین جرج کالینگوود» را با ترجمه «علی اکبر مهدیان» در 447 صفحه و با قیمت 380 هزار تومان منتشر کرده است. این کتاب به مخاطب کمک می‌کند به جای پذیرفتن تقسیم‌بندی‌ها و تفکرهای قالبی درباره‌ی مسائل تاریخی و مفاهیمی همچون پیشرفت، با شجاعت یک فرآیند تاریخی را درک، بازسازی و سپس داوری کند.

پیام خراسان

رابین جرج کالینگوود (22 فوریه 1889–9 ژانویه 1943) فیلسوف، مورخ، و باستان‌شناس انگلیسی‌ استاد فلسفه‌ متافیزیک در دانشگاه آکسفورد بود. از جمله‌ کتاب‌های اوست: «مفهوم کلی طبیعت» و «زندگی‌نامه‌ی خودنوشت» و «مبانی هنر».

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/769182/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

خراسان رضوی میزبان پیکر 14 شهید گمنام می‌شود

مرمت و بهسازی 4 حلقه چاه مالداری در مناطق عشایری بشرویه

اهدای 7700 بسته ویژه دانش‌آموزان ایتام و نیازمند خراسان‌جنوبی

ارتقا ایمنی محور بندرعباس به سیرجان با ترانشه حاجی آباد/ پیش‌بینی اتمام پروژه تا پایان سال

راز زندگی ماندگار نیما فلاح و سحر ولد بیگی از زبان خودشان + فیلم

ادامه روند آلودگی هوای شیروان و بجنورد

سرمایه گذاری فولاد خراسان و آغاز عملیات اجرایی پروژه تصفیه خانه فاضلاب شهری نیشابور

اشراف اطلاعاتی زیرساخت فرایند موفقیت‌های عملیات انتظامی است

مشکل تأمین آب شرب و صنعتی در استان خراسان رضوی داریم

تجدید میثاق بسیجیان تربت‌جامی با آرمان‌های مقدس شهیدان

فاصله هتل آدینا از بهترین رستوران‌های مشهد

بسیجیان تربت‌جامی با آرمان‌های مقدس شهیدان تجدید میثاق کردند

برای ارتقاء جامعه اسلامی باید مدرسه، دانشگاه و مساجد در کنار هم تلاش کنند

حمله تند خیابانی به بیرانوند: از طبقات ساختمان‌هات کم کن و به طبقات کتاب‌هات اضافه کن!+ فیلم

کتاب و کتاب‌خوانی یکی از عوامل مهم و موثر بر رشد انسان است

آیت‌الله خاتمی خطیب این هفته نماز جمعه تهران خواهد بود

برای حفظ سرمایه‌های معنوی نظام مقدس اسلامی نباید کوتاهی کرد

تفکر بسیجی بسترساز مدیریت جهادی و انقلابی است

بسیج متعلق به کل جهان اسلام و مظلومین جهان است

جدول برنامه زمانبندی خاموشی برق بیرجند امروز و فردا پنجشنبه 1 آذر و جمعه 2 آذر 1403

توقیف و اعمال قانون 78 دستگاه خودرو متخلف در بیرجند

اهدای 7700 بسته حمایتی به دانش‌آموزان نیازمند خراسان‌جنوبی

عشایر بشرویه 44 راس دام سبک به مردم لبنان اهدا کردند

بازدید استاندار خراسان شمالی از پروژه‌های «رها شده» بجنورد

راز حضور چند بازیکن جوان استقلال در اردوی امارات!

آغاز رسیدگی به پرونده بزرگ کلاهبرداری شرکت رضایت خودروی طراوت نوین

اهدای جهیزیه به نوعروسان و خانواده‌های نیازمند شهرستان بجنورد

هوشمندسازی پلیس نقش مهمی در ارتقای امنیت عمومی دارد

دلیل فرود اضطراری پرواز رامسر- مشهد در ساری چه بود؟

بیش از 20 میلیون مسافر در شبکه ریلی جابه‌جا شده‌اند

بازگشت فرجی به پست پرماجرا این بار با مرتضی

قدرت‌نمایی روبرتو پیاتزا: این بار در لیگ قهرمانان

ابعاد دیگر ماجرای قتل بانوان سالخورده در فاروج و مشهد روشن شد

اجرای طرح مردمیاری در روستا‌ی مرزی پشته+ تصاویر

شخصیت اجتماعی دانش آموزان با شرکت در اردوهای پیشتازان رشد می‌کند

امروز فرهنگ و تفکر بسیج گره گشای مشکلات کشور است

کبیری مدیرعامل کیش: رقبای کیش در ایران نیستند باید نگاهمان بین‌المللی شود

امام جمعه اصفهان: راه رشد انسان کتاب است

صحبت های جنجالی جواد خیابانی علیه علیرضا بیرانوند

تجلیل از سردار شهابی‌فر به عنوان قهرمان ملی/ رونمایی از سه کتاب با محتوای جهاد و مقاومت

تصاویر/ آیین رونمایی از کتاب «در جواهر نشان»

«وزارت و دیوان‌سالاری ایرانی در عصر اسلامی» به چاپ دوم رسید

اودلاجان به روایت هارون؛ داستان همزیستی پیروان دو دین الهی

تابناک گزارش می دهد: نمایندگان اهل دل در مجلس دوازدهم!

رونمایی از کتاب شهدای کارگری شهرستان کاشان با عنوان «گل هلی قالی زهرا»

توضیح سخنگوی سازمان هدفمندسازی یارانه‌ها درباره پرداخت نشدن یارانه برخی دهک ها: یارانه هیچ‌کس حذف نشده است

بازگشت کارخانه قند فریمان به چرخه تولید

راهپیمایی جمعه خشم در مشهد برگزار می‌شود

ولادت‌ها در ایران برای اولین بار به زیر یک میلیون نفر می‌رسد

تندروی نمایندگان مجلس این بار علیه قالیباف