بزرگنمايي:
پیام خراسان - خراسان شمالی در شرایطی که مستعد قرار گرفتن بین ده استان برتر اقتصادی کشور است، اکنون از شرایط نامطلوبی رنج میبرد به نحوی که بیش از یک چهارم مردم تحت پوشش نهادهای حمایتی هستند.
به گزارش خبرنگار گروه استانهای خبرگزاری دانشجو، حسین اکبری؛ خراسان شمالی با جمعیتی حدود یک میلیون نفر، دارای ظرفیتهای مختلفی در حوزههای کشاورزی، دامپروری، صنایع، معادن و گردشگری است؛ ظرفیتهایی که هر کدام به تنهایی میتواند استانی محروم را به یک منطقه پر قدرت در حوزه اقتصادی تبدیل کند.
این شرایط باعث شده بود که رهبر انقلاب در سفر سال 1391 خود به خراسان شمالی هدفگذاری مشخصی را برای مسئولان اعلام کنند؛ ایشان تاکید داشتند که ظرفیتهای استان به گونهای است که میتواند بین ده استان برتر کشور قرار بگیرد.
اما پس از گذشت بیش از یک دهه از این سفر تاریخی، خراسان شمالی همچنان در اکثر شاخصهای اقتصادی جایگاهی نامناسب دارد و حتی در برخی شاخصها به انتهای جدول تکیه زده است. این مسائل نشان میدهد که خراسان شمالی طی این مدت نه تنها جهشی نداشته بلکه متاسفانه با رشد قابل قبولی نیز مواجه نبوده است.
28 درصد مردم خراسان شمالی تحت پوشش هستند سرانه درآمدی مردم خراسان شمالی یکی از شاخصهای مهم در این موضوع محسوب میشود؛ سرانه درآمدی مردم استان را باید به دو بخش شهری و روستایی تقسیم کرد و با توجه به جمعیت حدود 44 درصدی روستایی، بار درآمدی استان را به دوش میکشند.
شهرنشینان خراسان شمالی از نظر شاخصهای درآمدی در وضعیت بسیار نامطلوب قرار دارند و در عموم گزارشهای مرکز آمار، جزو چند استان انتهایی کشور قرار دارند؛ هرچند درآمدهای روستایی مقداری شرایط را تلطیف میکند و سرانه درآمدی کل استان را به حدود میانگین کشور میرساند.
این شرایط سبب شده جمعیت تحت پوشش خراسان شمالی وضعیت غیر قابل قبولی داشته باشد. محمدرضا حسین نژاد، استاندار سابق خراسان شمالی، هفدهم مهر ماه در کمیسیون هماهنگی بانک ها، اظهار کرد: 28 درصد جمعیت استان تحت پوشش نهادهای حمایتی هستند.
این آمار تلخ نشان میدهد حداقل یک چهارم مردم خراسان شمالی تحت پوشش هستند و طبعا از کمترین درآمدها نیز بی بهره میباشند؛ چنین آماری یقینا مشکلات متعدد اجتماعی و اقتصادی برای استان به وجود میآورد.
کمیته امداد در مسیر اشتغالزایی هرچند تمامی نهادها در راستای محرومیت زدایی مسئول هستند، اما کمیته امداد و بهزیستی با توجه به وظایف ذاتی خود در این خصوص بیشتر مورد توجه قرار میگیرند؛ این دو نهاد که مسئول حمایت از خانوادههای کم برخوردار هستند، در شرایط عدم انجام وظایف سایر دستگاه ها، حتی به سمت اشتغالزایی نیز روی آورده و با پرداخت تسهیلات، مشاورههای اقتصادی، حمایتهای مالی و معنوی، و... سعی دارند جمعیت تحت پوشش خود را به درآمد حداقلی و پایدار برسانند.
مجید الهی راد، مدیرکل کمیته امداد خراسان شمالی در این خصوص در گفتگو با خبرنگار دانشجو اظهار کرد: 2 هزار و 42 فقره تسهیلات قرضالحسنه به میزان 470 میلیارد ریال به مددجویان زیر پوشش این نهاد حمایتی در سال جاری پرداخت شده است.
وی افزود: این میزان تسهیلات شامل136 فقره تسهیلات خودکفایی به مبلغ 53 میلیارد و 500 میلیون ریال، 107 فقره تسهیلات فرهنگی به مبلغ 24 میلیارد و 850 میلیون ریال و 419 فقره تسهیلات مسکن به مبلغ 152 میلیارد و 860 میلیون ریال است.
الهی راد بیان کرد: دامپروری و اصلاح نژاد دام، زنبورداری، نوغانداری، قالیبافی، خیاطی، گلخانه، مشاغل خرد خدماتی و خرید ادوات کشاورزی و تراکتور از جمله این طرحها است.
الهی راد تصریح کرد: اینک در این استان سه هزار و 324 یتیم زیر پوشش این نهاد حمایتی هستند که از خدمات کمیته امداد و حمایت حامیان برخوردار هستند.
وی تعداد کودکان و نوجوانان زیر پوشش طرح محسنین را نیز پنج هزار و 19 نفر ذکر کرد و گفت: این افراد نیز زیر پوشش حمایتهای حامیان و همچننی این نهاد هستند و اینک 376 نفر از آنان فاقد حامی هستند.
مدیرکل کمیته امداد خراسان شمالی گفت: تفاهم نامه ساخت 700 واحد مسکونی برای نیازمندان این استان با مشارکت بنیاد مسکن امضا و در دستور کار قرار گرفت.
وی افزود: سهم استان در ساخت مسکن نیازمندان شامل 651 واحد مسکونی با مشارکت بنیاد مستضعفان، هزار و 812 واحد با مشارکت سپاه و 170 واحد مسکونی دیگر با بنیاد مسکن است.
الهی راد تصریح کرد: از ابتدای امسال تاکنون در مجموع 256 واحد مسکونی برای مددجویان زیر پوشش این استان ساخته شد و ساخت 343 واحد مسکونی نیز در دست ساخت است.
وی ادامه داد: هزار و 450 میلیارد ریال اعتبار برای تکمیل هزار و 811 واحد مسکونی نیمه تمام مددجویان زیر پوشش این نهاد حمایتی مورد نیاز است.
از اشتغال تا مسکن سازی توسط بهزیستی صادق جعفری، سرپرست اداره کل بهزیستی خراسان شمالی نیز در گفتگو با خبرنگار دانشجو اظهار داشت: 675 میلیارد ریال برای اشتغال معتادان بهبود یافته این استان نیمه نخست امسال تخصیص یافت.
وی افزود: این میزان اعتبارات جهت اشتغالزایی و توانمندسازی 45 نفر از معتادان بهبود یافته اختصاص داده شد و میزان اعتبار برای هر نفر یک میلیارد و 500 میلیون ریال است.
جعفری گفت: طی سال گذشته نیز هزار و 300 میلیارد ریال تسهیلات اشتغالزایی به مددجویان تحت پوشش این سازمان حمایتی استان پرداخت و زمینه اشتغال 1300 نفر فراهم شد.
سرپرست اداره کل بهزیستی خراسان شمالی گفت: 170 میلیارد ریال از ابتدای سالجاری تاکنون برای ساخت مسکن مددجویان زیر پوشش این نهاد حمایتی در استان هزینه شد.
وی افزود: 147 واحد مسکونی امسال به مددجویان زیر پوشش این سازمان که سالها در انتظار دریافت مسکن بودند، تحویل داده شد.
کم کاری بانکها در پرداخت تسهیلات وی افزود: واحدهای مسکونی با همکاری بنیاد مسکن انقلاب اسلامی به خانوارهای تک و 2 معلول، زنان سرپرست خانوار و بد سرپرست اعطا شد.
جعفری ادامه داد: اکنون 900 نفر از مددجویان زیر پوشش این نهاد حمایتی در استان، پشت نوبت دریافت مسکن هستند.
سرپرست اداره کل بهزیستی خراسان شمالی با انتقاد از بانکها در پرداخت تسهیلات مسکن مددجویان گفت: ضرورت دارد بانکهای استان و راه و شهرسازی در این خصوص همکاری بیشتری کنند.
وی افزود: بهزیستی برای خرید مسکن هر مددجو 2 میلیارد ریال کمک بلاعوض پرداخت میکند و وظیفه خود را در این خصوص انجام میدهد و این بانکها هستنند که در انجام وظیفه خود کم کاری میکنند.
جعفری خاطرنشان کرد: خیران از ابتدای امسال تاکنون 120 میلیارد ریال در بخشهای مختلف مسکن، معیشت و درمانی به مددجویان تحت پوشش این نهاد استان کمک کردند.
وی ادامه داد: با مشارکت سپاه جوادلائمه استان در 6 ماهه نخست امسال، 200 مددجو از خدمات دندانپزشکی استفاده کردند و همچنین 150 میلیارد ریال لوازم خانگی بین مددجویان شهرستانهای گرمه و راز و جرگلان توزیع شد.
وعدههای استاندار جدید برای تحقق پیشرفت هر چند نهادهای کمیته امداد و بهزیستی در راستای وظایف خود اقداماتی انجام داده اند، اما کاهش درصد افراد تحت پوشش استان، نیازمند ورود تمامی دستگاهها و در راس آنان استانداری است.
با تغییر دولت و انتصاب استاندار جدید، توقعات برای فعال شدن اقتصادی استان بیش از گذشته شده؛ بهمن نوری، استاندار خراسان شمالی نیز هشتم آبان در مراسم معارفه خود گفت: وضعیت خراسان شمالی به استناد تمام آمار و ارقام و بدون تعارفات رایج، در نقطه پیش از توسعه است که باید تلاشهای مضاعفی را انجام داد.
نوری افزود: دچار عقب افتادگی و پس رفتگی هستیم و بنیانهای خراسان شمالی رقم نا امیدکنندهای را نشان میدهد و آمارهای دلسوزانه نباید ارائه داد.
وی ادامه داد: ظرفیتهای فروانی در این استان وجود دارد که مغفول مانده است که آنها را بالفعل خواهیم ساخت.
نوری بیان کرد: خراسان شمالی میتواند به قطب گردشگری تبدیل شود، چون هر ساله میزبان 20 میلیون مسافر و زائر است.
وی تاکید کرد: از ظرفیت مغفول شهرستانها استفاده میکنیم، زیرا توجه به این ظرفیتها میتواند گره گشای مشکلات ما باشد.
وی اظهار داشت: اعتبارات استان کفایت اتمام یک پروژه را هم نخواهد داد و بنابر این به دنبال بخش خصوصی میرویم، چون نقش دولت تسهیل گری است تا همه ظرفیتهای مغفول را به بالفعل برسانیم.
اینک که دولت چهاردهم با شعار تحقق عدالت بر روی کار آمده، مردم خراسان شمالی منتظر هستند تا این شعار در خصوص استان محرومشان محقق شود؛ اتفاقی که یقینا با تلاش شبانه روزی و اقدامات بی وقفه تمامی مدیران و مسئولان رقم خواهد خورد.