پیام خراسان

آخرين مطالب

فرش خراسان شمالی گرفتار نخ و چاله رنگرزی گفتگو

فرش خراسان شمالی گرفتار نخ و چاله رنگرزی
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - فرش دستباف خراسان شمالی ظرفیت مهم برای توسعه و رونق تولید و مصداق عینی مشارکت دادن مردم در اقتصاد است اما توسعه این صنعت در کمبود نخ و نبود بستر رنگرزی گرفتار شده است.

صنعت فرش بسیار گسترده است و اشتغالزایی و دستیابی به ارزش افزوده در این صنعت با کمترین هزینه امکان پذیر می شود، اما برخی مشکلات سبب شده تا بافندگان و تولیدکنندگان نتوانند به سود مورد انتظار دست یابند.
ثبت جهانی فرش کردی و فرش ترکمن در خراسان شمالی نشان از توانمندی و مهارت هنرمندان این استان در توسعه صنعت فرش دارد همچنین تنوع قومیت ها و فرهنگ ها در خراسان شمالی بستر مناسب برای تولید فرش دستباف را فراهم کرده است در این استان شاهد تنوع در تولید فرش از جمله فرش کردی، ترکی و ترکمن هستیم و فرش ابریشم دو رو در منطقه راز و جرگلان نیز ظرفیت بسیار بالایی برای این منطقه محسوب می شود.
این در حالی است که بخش زیادی از فعالان فرش استان در روستاها ساکن هستند و به لحاظ مالی، ‌ توانایی مناسب برای توسعه اشتغال ندارند از این رو نیاز به حمایت های مالی بیشتری دارند.
نبود و یا ضعف زیرساخت ها سبب شده تا تولیدکنندگان و بافندگان نتوانند این صنعت را به جایگاه واقعی برسانند و بافندگان این صنعت با مشکلات زیادی دست و پنجه نرم می کنند.
خراسان شمالی زیستگاه انواع گیاهان دارویی است و این گیاهان رنگزاهای طبیعی محسوب می شوند اما نبود صنایع تبدیلی سبب شده تا نخ ها با مواد شیمیایی رنگ داده شود این امر بر کیفیت فرش تاثیرگذار است از طرفی نبود بیمه، کمبود مواد اولیه بر روی صنعت فرش استان تاثیر گذاشته است که باید در این زمینه چاره اندیشی شود.
نبود بستر رنگرزی

پیام خراسان


نبود زیرساخت رنگرزی دغدغه مهم فعالان صنعت فرش خراسان شمالی است، ‌این امر سبب شده تا رنگ های شیمیایی جایگزین رنگ های طبیعی شود و به دنبال آن کیفیت فرش های تولیدی کاهش یابد.
مردم این استان به ویژه ترکمنان شهرستان راز و جرگلان در نوغانداری سرآمد بوده و مهارت ویژه ای دارند، ‌ راز و جرگلان مهد فرش ترکمن بوده و کیفیت پیله های این منطقه سری در میان سرها دارد.
نخ ابریشم به عنوان رنگزای طبیعی در سال های اخیر به دلیل مشکلات نوغانداری و کمبود درخت توت استقبال کمتری شده است
اگرچه نخ ابریشم به عنوان رنگزای طبیعی در این استان شناخته شده است اما استفاده از این مواد طبیعی در سال های اخیر به دلیل مشکلات نوغانداری و کمبود درخت توت استقبال کمتری شده است و ناچارا به سمت رنگزاهای شیمیایی می روند.
مسوول اداره فرش اداره کل صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی در این باره گفت: استفاده بی رویه از رنگ‌های شیمیایی در رنگرزی نخ‌ موجب کاهش کیفیت فرش‌های تولیدی استان شده این در حالی است که خراسان شمالی رنگزاهای طبیعی زیادی از قبیل پوست گردو، پوست انار و برگ درخت توت دارد اما توجهی به آنها نمی‌شود.
ولی الله تازیکی اظهار کرد: پیگیری های لازم برای استفاده از رنگزاهای داخلی با جهاد کشاورزی استان انجام شده است و باید به سمتی حرکت کرد تا برای رسیدن به فرش دستباف با کیفیت از مواد اولیه طبیعی استفاده کرد.
وی افزود: جهاد کشاورزی باید در بهره برداری از رنگزاهای طبیعی بررسی های لازم را انجام دهد و در این خصوص اقدامات اجرایی را بررسی کند.

پیام خراسان


کمبود نخ نمای مواد اولیه
کمبود نخ به عنوان ماده اولیه تولید فرش یکی از مشکلات اساسی صنعت فرش در استان خراسان شمالی به شمار می رود این در حالی است که بر اساس آمار سازمان جهادکشاورزی خراسان شمالی این استان به لحاظ جمعیت دام سبک جزو 10 استان نخست کشور است و بیشتر جمعیت گوسفندان استان آمیخته هستند و نوع پشمی که در استان تولید می‌شود، رنگی و ضخیم است.
سالانه بیش از سه هزار و 100 تن پشم در استان تولید می‌شود و به علت پایین بودن قیمت پشم، دامداران پشم چینی را امری غیراقتصادی می پندارند در حالی که با مدیریت درست می توان با پشم ضخیم در گلیم بافی، قالی بافی و تولید گبه استفاده کرد.
رییس اداره فرش اداره کل صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی در ادامه گفت: 80 درصد نخ‌های مورد نیاز تولید فرش دستباف این استان بدلیل کمبود مواد اولیه از خارج استان تامین می‌شود.
تازیکی اظهار کرد: خراسان شمالی قطب دامداری و دامپروری کشور است و در سال بیش از سه هزار و 100 تن پشم در این خطه تولید می‌شود اما بخش زیادی از این محصول به علت قیمت پایین دور ریخته می شود.
80 درصد نخ‌های مورد نیاز تولید فرش دستباف این استان بدلیل کمبود مواد اولیه از خارج استان تامین می‌شود
وی با بیان اینکه کمبود نخ دغدغه فرشبافان خراسان‌شمالی است، افزود: پشم تولیدی دامداران می تواند در تولید گلیم، قالی و گبه مورد استفاده قرار گیرد در حالی که این سرمایه هدر می رود.
تازیکی، نبود زیرساخت ها را از دیگر مشکلات برای تامین مواد اولیه صنعت فرش در استان عنوان و خاطرنشان کرد: نبود زیرساخت ها سبب شده تا در تولید فرش از پشم دباغی استفاده شود که این امر سبب کاهش کیفیت فرش‌های تولیدی استان شده است.
رییس اداره فرش اداره کل صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی افزود: نخ پشم مورد نیاز قالیبافان استان از سایر استان‌ ها تامین می شود و این امر سبب افزایش قیمت این ماده اولیه است.
وی با اشاره به اینکه در هر ماه پنج هزار مترمربع فرش در استان تولید می شود خاطرنشان کرد: تولید هر مترمربع فرش دستباف حدود 6 کیلوگرم نخ نیاز دارد و بر این اساس میزان مصرف نخ در صنعت فرش استان در هر ماه 30 تن است که 18 تن از این میزان مربوط به نخ‌ پشمی، 20 تن نخ پنبه ای و 2 تن نخ ابریشمی است.
تازیکی گفت: اکنون قیمت هر کیلوگرم نخ ابریشم 45 تا 50 میلیون ریال که رقم بالایی است و تامین آن از توان بافنده خارج شده به همین دلیل بافندگان به نخ‌ مصنوعی سوق یافته اند.
رییس اداره فرش اداره کل صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی گفت: خراسان شمالی قطب‌ تولید پیله ابریشم است اما به علت ضعف زیرساخت ها، بخش زیادی از پیله های تولیدی در این استان در سایر استان ها فرآوری می شود.

پیام خراسان


ترویج طرح های غیراصیل
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی نیز استفاده از طرح های تقلیدی را مشکل صنعت فرش استان عنوان کرد و گفت: الگوبرداری بافندگان استان از طرح و نقش و فرش تبریز، کاشان یکی از موانع برای توسعه بازار فرش اصیل با برند خراسان شمالی است.
حسین حاجی بگلو اظهار کرد: نبود اصالت طرح و نقش فرش و استفاده از طرح های کپی، ضعف فرش دستباف این استان است که این امر می تواند آسیبی برای بازار فرش استان در سایر کشورها شده و مانع توسعه صادرات شود.
وی خاطرنشان کرد: در این زمینه برای پرورش طراحان بومی، ‌انجمن طراحان فرش خراسان شمالی تشکیل می شود همچنین دوره آموزشی از جمله آموزش رنگرزی برگزار شده است.
نبود اصالت طرح و نقش فرش و استفاده از طرح های کپی، ضعف فرش دستباف این استان است
وی با بیان اینکه ماهانه پنج هزار مترمربع فرش در این استان بافته می شود خاطرنشان کرد: در این استان ماهانه فرش تمام ابریشم 200 متر مربع، ظریف کرک و ابریشم 300 متر مربع، فرش تجاری (25 تا 40 رج) یکهزار و 500 متر مربع، درشت بافت 2 هزار متر مربع، گبه 300 متر مربع و تابلو فرش 100 متر مربع بافته می شود که بخش کمی از این محصولات صادر می شود.
حاجی بگلو تحریم و اعمال تعهدات ارزی را از مشکلات صادرات فرش عنوان کرد و گفت: فرش دستباف، متفاوت از سایر گروه ها و کالاهای صادرات است، خواب فروش و زمان تولید فرش طولانی است از این رو باید تعهدات ارزی حذف شود تا بتوانیم جایگاه فرش در تولید ناخالص ملی را حفظ کنیم.
وی اظهار کرد: اگر فرش دستباف بعد از نفت تحریم شد به صرفا دلیل ارزش دلاری آن نبود بلکه به خاطر میزان اشتغالزایی و فراگیری بالا در صادرات غیرنفتی را شامل می شد و توسط دشمنان نشانه گرفت، بنابراین باید سعی کنیم تا به این هنر و صنعت بیش از گذشته کمک کنیم.

پیام خراسان


بیمه، تمامی حسرت فرشبافان
حاجی بگلو، بیمه اجتماعی را از دغدغه های بافندگان فرش عنوان کرد و گفت: 27 هزار نفر بافنده در استان کارت قالی‌بافی دارند که تنها 2 هزار و 340 بافنده از مزایای بیمه بهره مند هستند.
وی خاطرنشان کرد: اکنون 24 هزار و 260 نفر از فرشبافان استان معادل 87 درصد از این افراد زیر پوشش بیمه نیستند که این وضعیت زیبنده این خطه از کشور به عنوان قطب تولید فرش دورو و ترکمن نیست.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی افزود: حدود 50 هزار نفر در این استان به نوعی در صنعت فرش اشتغال دارند که از این تعداد 60 درصد در روستاها و 40 درصد در شهرها سکونت دارند.
24 هزار و 260 نفر از فرشبافان استان معادل 87 درصد از این افراد زیر پوشش بیمه نیستند
وی گفت: برقراری بیمه، درخواست مهم بافندگان استان است و تامین اجتماعی سهم جدیدی برای پذیرش قالیبافان ندارد و تنها راه ورود افراد جدید به لیست بیمه شدگان، حذف افرادی است که در پالایش شناسایی شده اند.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت خراسان شمالی تصریح کرد: بیمه فرشبافان تنها در ازای حذف یک بیمه شده، بیمه برای فرد جدید اعمال می شود.
وی افزود: حدود 50 هزار نفر در این استان با انواع مختلفی در صنعت فرش اشتغال دارند که از این تعداد؛ 60 درصد در روستاها و 40 درصد در شهرها سکونت دارند و بیشتر افراد کم درآمد جامعه را شامل می شوند.
به گزارش ایرنا، ماهانه در خراسان شمالی فرش تمام ابریشم 200 متر مربع، ظریف کرک و ابریشم 300 متر مربع، فرش تجاری (25 تا 40 رج) یکهزار و 500 متر مربع، درشت بافت 2 هزار متر مربع، گبه 300 متر مربع و تابلو فرش 100 متر مربع بافته می شود.
همچنین 85 واحد تولیدی در هنر صنعت فرش دستباف استان فعال است و اینک 15 هزار و 702 نفر از 27 هزار بافنده فعال استان دارای کارت صلاحیت فنی و حرفه‌ ای هستند.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/772115/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مسیرسازی 74 درصد خط اصلی انتقال آب از دریای عمان به خراسان جنوبی

تله‌های زنده‌گیری هوبره، بلای جان گونه‌های ارزشمند حیات وحش

تصاویر/محفل انس با شهدا در خراسان شمالی برگزار شد

خراسان شمالی سومین تولید کننده زعفران کشور/ایجاد صنایع تبدیلی نیاز اساسی استان

تصاویر/رزمایش میقات صالحین در خراسان شمالی برگزار شد

3 کارگاه اشتغال‌زایی بسیج در بجنورد به بهره‌برداری رسید

همزمان با هفته بسیج دو باب منزل مسکونی نیازمندان در شهرستان بجنورد افتتاح شد

تصاویر/اولین همایش عمره مفرده در خراسان شمالی برگزار شد

فرهنگ ارزشمند بسیجی در تمام دنیا در حال گسترش است

تصاویر/ محفل انس با شهدا در خراسان شمالی

آئین تشییع پیکر شهید «عبدالحسین خاکشور» در خراسان شمالی برگزار شد

اعزام گروه‌های جهادی خراسان شمالی به نقاط مختلف برای خدمت‌رسانی بی وقفه انجام می‌شود

تصاویر/کارگاه آموزش تخصصی روایتگری دفاع مقدس و مقاومت در خراسان شمالی

کشف 79 میلیارد تومان از 500 متکدی مشهد

مدیریت روان‌آب‌ها در 60 هزار هکتار اراضی خراسان جنوبی

واکنش رئیس مجمع نمایندگان خراسان جنوبی به فیلترینگ و اینترنت آزاد

8 دستگاه خودروی شوتی حامل سوخت قاچاق در نهبندان توقیف شد

هوای بجنورد برای گروه‌های حساس ناسالم شد

هزینه حج تمتع سال آینده اعلام شد

محاکمه متهمان پرونده کثیرالشاکی خودرویی طراوت نوین

تصویر یک قلاده «کاراکال» در جاجرم ثبت شد

قیمت انواع میوه در میادین و بازار‌های میوه و تره‌بار اعلام شد

راننده تاکسی متجاوز برای بار دوم به اعدام محکوم شد

چرا راه‌های فرعی جنگل ایزدشهر مسدود شد؟

قیمت انواع میوه در میادین و بازارهای تره بار اعلام شد

صخره‌نگاره‌های مرموز 11 هزار ساله در دل جنگل آمازون

یک ربات برای نخستین بار در جهان 2 ریه را پیوند زد

راهنمای سفر به مشهد در خلوت‌ترین زمان‌ها

اینفوگرافی/ مضرات نوشیدن زیاد قهوه اسپرسو به‌بهانه روز جهانی «اسپرسو»

کتاب «فرنگیس» به صربستان رسید

آموزش و پرورش میدان‌دار اصلی کتاب و کتاب‌خوانی است

از کتاب «بی‌تا؛ درخت‌ها ایستاده می‌میرند» رونمایی شد

واگذاری چاپ کتاب‌های درسی به بخش خصوصی صحت ندارد

«اکنون» آمد اما «کتاب باز» نیامد

پویش کتابخوانی «عصر مقاومت» منتشر شد

محمد اسفندیاری: وضع کتاب و کتاب‌خوانی در جامعه ما خوب نیست

واکنش عضو کمیسیون قضائی مجلس در مورد افزایش اخیر قیمت خودرو: شرعا و قانونا درست نیست

ابطال و تعلیق 68 پروانه کاربرد علامت استاندارد

پایان رقابت های لیگ برتر کونگ فو نوجوانان کشور در سنندج

صدور 34 مجوز اجرای نمایش‌ در خراسان جنوبی

تجهیز 1089 هکتار از اراضی خراسان جنوبی به آبیاری نوین

کمک‌های مردمی شهرستان بشرویه به جبهه مقاومت حدود 2 میلیارد تومان بوده است

طرح دادرس هلال در 23 مدرسه اسفراین توسط هلال احمر اجرا می‌شود

راز شیطان فضای مجازی؛ اخاذی با صدای یک زن

اسب‌های خراسان شمالی در هفته پنجم کورس پاییزه گنبد کاووس درخشیدند

زیارت آسان شهدا؛ پنجشنبه‌ها

بسیجیان خراسان شمالی در مسابقات کشتی پهلوانی دو برنز کسب کردند

راه 11 روستای خراسان شمالی آسفالت شد

شرط باورنکردنی زن جوان برای طلاق

افشای راز تجاوز به دختر 17 ساله و قتل او پس از 45 سال