پیام خراسان

آخرين مطالب

جدال دیرینه برای بقا اجتماعي

جدال دیرینه برای بقا
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - مشکلات معدن و محیط زیست
برای حل معضل میان معدن و محیط زیست، نیازمند رویکردی جامع و چندجانبه هستیم. تدوین قوانین و مقررات سختگیرانه‌تر، حمایت از تحقیقات در زمینه فناوری‌های سبز، افزایش آگاهی عمومی و مشارکت جوامع محلی، از جمله اقداماتی هستند که می‌توانند به بهبود وضعیت موجود کمک کنند. همچنین، صنایع معدنی باید مسئولیت اجتماعی خود را جدی گرفته و با سرمایه‌گذاری در فعالیت‌های زیست‌محیطی، به حفظ محیط زیست کمک کنند.
در نهایت، یافتن راهی برای همزیستی معدن و محیط زیست، نیازمند تلاش مشترک همه ذی‌نفعان است. با اتخاذ رویکردی پایدار و مسئولانه، می‌توان به توسعه پایدار صنایع معدنی و حفظ محیط زیست دست یافت. 3‌بخش معدن، منابع طبیعی و محیط‌زیست نه به‌عنوان چند مجموعه‌ درهم‌‌‌تنیده، بلکه به‌عنوان بخش‌‌‌های مزاحم با یکدیگر رفتار می‌کنند. سهم عمده‌‌‌ای از این ناهماهنگی که ممکن است منشأ مشکلات بعدی باشد، استناد سازمان‌های فوق به قوانین درون‌‌‌سازمانی است که اغلب با یکدیگر همسو نیستند. به‌عنوان مثال، مشکل عمده منابع طبیعی و معادن در زمینه استعلام‌‌‌های وزارت صنعت، معدن و تجارت از سازمان‌های مربوط است که امروز به یکی از گلوگاه‌های معدنکاری در کشور تبدیل شده است. درهم‌‌‌تنیدگی منابع طبیعی و معادن، لزوم توجه همزمان به منابع طبیعی و منافع بخش معدن را بیش از پیش تقویت می‌کند. از آنجا که ماهیت فعالیت معدنکاری به‌‌‌گونه‌‌‌ای است که منابع طبیعی را به‌طور جدی تحت‌تاثیر قرار می‌دهد، فعالیت معدنی باید با مجوز سازمان جنگل‌‌‌ها، مراتع و آبخیزداری آغاز شود. پس از آن با شروع فعالیت و پس از صدور مجوز، نظارت بر فعالیت و رعایت استانداردها و قوانین به‌‌‌واسطه وزارت صنعت، معدن و تجارت صورت خواهد گرفت.
بررسی یک مناقشه قانونی بین معدن و منابع طبیعی قانون‌گذار در ماده 16 قانون اصلاح قانون معادن، صدور پروانه اکتشاف در موارد مصرح در ذیل آن (شامل بندهای «ت» و «چ») را منوط به اجازه سازمان جنگل‌‌‌ها، مراتع و آبخیزداری کرده و در بقیه موارد لزوم اخذ مجوز را بیان نکرده است، ولی همین قانون‌گذار در تبصره «4» ماده 3 قانون حفاظت و بهره‌‌‌برداری از جنگل‌‌‌ها و مراتع کشور مصوب 1346 و آیین‌‌‌نامه اجرایی آن، لزوم اخذ استعلام وزارت در کلیه منابع ملی و اراضی دولتی در هر مرحله معدن‌کاری، اعم از اکتشاف و بهره‌برداری را لازم دانسته است که تعارض موجود محل مناقشه نیز است. مطابق ماده 16 قانون اصلاح قانون معادن، مرجع صدور پروانه اکتشاف -که وزارت صنعت، معدن و تجارت تعیین شده- موظف است فقط در موارد احصاشده، نسبت به استعلام از دستگاه‌‌‌های اجرایی در مهلت مقرر در این قانون، آن هم فقط برای یک‌بار در مرحله اکتشاف اقدام کند، ولی مطابق تبصره 4 ماده 3 قانون حفاظت و بهره‌‌‌برداری از جنگل‌‌‌ها و مراتع مصوب 1346 و اصلاحات بعدی و با عنایت به ماده «یک» آیین‌‌‌نامه اجرایی تبصره مذکور، صدور پروانه اکتشاف و بهره‌‌‌برداری از معادن طبقه اول و دوم واقع در منابع ملی‌شده و اراضی مربوطه، منوط به موافقت وزارت منابع طبیعی (سازمان جنگل‌‌‌ها، مراتع و آبخیزداری) است.
بنابراین در 2 قانون مزبور شاهد تعارض جدی در 2 بخش هستیم: 1-نا‌هماهنگی در مراحل اخذ استعلام: وزارت ملزم به اخذ استعلام فقط در مرحله اکتشاف است، ولی سازمان جنگل‌‌‌ها، مراتع و آبخیزداری قائل به اخذ استعلام در مرحله اکتشاف و بهره‌‌‌برداری است. 2-وزارت صمت قائل به اخذ استعلام فقط در موارد مصرح در ماده 16 قانون اصلاح قانون معادن است و در بقیه موارد لزومی به استعلام نمی‌‌‌بیند، ولی سازمان جنگل‌‌‌ها، مراتع و آبخیزداری با توجه به ماده قانونی خود، وزارت صمت را ملزم به اخذ استعلام در کلیه منابع ملی‌شده و اراضی دولتی می‌‌‌داند.
حق با کدام بخش است؟ کمیسیون معدن خانه صمت ایران در پاسخ به این سوال گزارش می‌دهد: در مورد موضوع مراحل مختلف استعلام، با عنایت به اینکه محدوده درخواستی برای اکتشاف همواره بسیار بزرگ‌تر از محدوده بهره‌‌‌برداری بوده و بهره‌‌‌برداری زیرمجموعه‌‌‌ای از محدوده اکتشافی است، بنابراین استعلام در مرحله اکتشاف از لحاظ منطقی کافی است. از طرفی مرحله اکتشاف در بخش معدن، به‌‌‌عنوان مرحله سرمایه‌گذاری محسوب شده و پس از این مرحله، در مراحل بهره‌‌‌برداری بازگشت سرمایه صورت می‌‌‌پذیرد. با این منطق، اخذ استعلام مجدد برای بهره‌‌‌برداری درست به‌نظر نمی‌رسد. مشکل موجود در زمینه اخذ استعلام در منابع ملی‌شده و اراضی دولتی یا ملی نیز بسیار جدی است. با استدلال سازمان جنگل‌‌‌ها، مراتع و آبخیزداری مبنی ‌‌‌بر احتمال از بین رفتن انواع گونه‌‌‌های گیاهی، جنگل‌‌‌ها، مراتع و… در منابع ملی‌شده، هرگونه فعالیت، باید با اجازه سازمان جنگل‌‌‌ها، مراتع و آبخیزداری باشد که مبنای قانونی هم دارد، اما اینکه در همه زمین‌‌‌های موجود در کشور باید از سازمان مزبور اجازه گرفت، تأمل جدی می‌‌‌طلبد. در هر صورت، هریک از دو نهاد فوق (سازمان جنگل‌‌‌ها، مراتع و آبخیزداری و وزارت صنعت، معدن و تجارت) به قانون خود استناد کرده که کاملا صحیح است، اما در برخی موارد، حقوق بخش خصوصی (سرمایه‌گذار) از بین می‌رود و در برخی دیگر حقوق مربوط به مردم که باید از منابع طبیعی کشور برخوردار باشند.
بررسی تعامل میان بخش‌‌‌های معدن و محیط‌زیست مهم پنداشتن حفاظت از محیط‌ زیست و منابع طبیعی، در پی پررنگ‌شدن دغدغه‌‌‌های جهانی و آشکار شدن آثار ناشی از تخریب آنها، در کشور ما رواج پیدا کرده است. از این رهگذر، معادن با توجه به رابطه‌‌‌ مستقیمی که با محیط اطراف خود دارند، از چالش‌برانگیزترین بخش‌‌‌های اقتصادی در زمینه تعامل با محیط‌زیست به شمار می‌روند. بنابراین میان مسئولان و فعالان دو حوزه، طی چند سال اخیر، مشاجرات فراوانی شکل‌‌‌ گرفته است. در حالی‌‌‌ که مجریان نهادهای زیست‌‌‌‌محیطی، معادن را ازجمله اصلی‌‌‌ترین منابع تخریب و آلودگی محیط‌ زیست عنوان کرده‌‌‌اند، بهره‌‌‌برداران معدنی ایرادها و مانع‌تراشی‌‌‌های (از نظر آنها) بی‌‌‌مورد مسئولان زیست‌محیطی را سدی در برابر توسعه بخش معدن می‌‌‌دانند. تا به‌‌‌ حال راه‌‌‌حل‌‌‌های فراوانی در این خصوص ارائه‌‌‌ شده است؛ از قبیل برگزاری جلسات هماهنگی، ایجاد شورای عالی معادن و محیط‌زیست، اخذ مبالغی جهت جبران خسارت‌‌‌ها و احیای محیط اطراف، آموزش بهره‌‌‌برداران و…، اما واقعیت آن است که بسیاری از مشکلات زیست‌محیطی حاصل از فعالیت معادن در حضور همین جلسات کمیته‌‌‌های مختلف و شوراهای عالی رخ‌‌‌ داده است. از سوی دیگر حفاظت از محیط پیرامون و فراگیری آموزش‌‌‌هایی در جهت آن برای فعال اقتصادی به‌‌‌‌عنوان هزینه اضافی در تولید مطرح است، بنابراین وی از طریق هر راهی به دنبال فرار از پرداخت آن است. در این میان، علاوه بر برخی صدمات جبران‌‌‌ناپذیر، مشکلات دیگری نیز برای محیط‌زیست پدید آمده است.
تجارب بین‌المللی شفافیت در بخش منابع طبیعی دولت‌‌‌ها ضمن بکارگیری طیفی از اقدامات حاکمیتی برای تنظیم یا نظارت بر رفتار صنایع، از این راه اسناد زیادی را که شامل عملکرد بنگاه‌‌‌ها و استانداردهای ملی و بین‌المللی است تولید می‌کنند. دسترسی عمومی به این اسناد با ایجاد ثروتی از اطلاعات از فعالیت‌‌‌های جاری در صنعت، موجب تسهیل فرآیند کنترل آثار بالقوه و نظارت بر موضوعات زیست‌محیطی و از طریق بررسی انطباق آنها بر استانداردها می‌شود. از طرفی جوامع برای آنکه در فرآیند نظارت دخیل باشند، به انواع خاصی از اطلاعات نیاز دارند تا در جایی که خسارتی به زمین، حق استفاده از منابع طبیعی یا سلامت وارد شده است، چاره یا کمک بطلبند.
سخن پایانی تامین نیاز، استفاده از منابع داخلی، ایجاد اشتغال و کمک به تولید داخلی به‌منظور دستیابی به محصولات مورد استفاده در داخل کشور، از موارد مهم در معدنکاری و استخراج منابع و مواد معدنی هستند.
در این زمینه، پرداختن یک‌‌‌طرفه به جنبه ایجاد اشکال در نظم محیط‌زیست توسط فعالیت‌‌‌های معدنکاری و جلوگیری از آنها نمی‌تواند منصفانه باشد، اما دارای اهمیت است.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/772149/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ابطال و تعلیق 68 پروانه کاربرد علامت استاندارد

پایان رقابت های لیگ برتر کونگ فو نوجوانان کشور در سنندج

صدور 34 مجوز اجرای نمایش‌ در خراسان جنوبی

تجهیز 1089 هکتار از اراضی خراسان جنوبی به آبیاری نوین

کمک‌های مردمی شهرستان بشرویه به جبهه مقاومت حدود 2 میلیارد تومان بوده است

طرح دادرس هلال در 23 مدرسه اسفراین توسط هلال احمر اجرا می‌شود

راز شیطان فضای مجازی؛ اخاذی با صدای یک زن

اسب‌های خراسان شمالی در هفته پنجم کورس پاییزه گنبد کاووس درخشیدند

زیارت آسان شهدا؛ پنجشنبه‌ها

بسیجیان خراسان شمالی در مسابقات کشتی پهلوانی دو برنز کسب کردند

راه 11 روستای خراسان شمالی آسفالت شد

شرط باورنکردنی زن جوان برای طلاق

افشای راز تجاوز به دختر 17 ساله و قتل او پس از 45 سال

پایان 25 سال تعقیب؛ راز خواستگار قدیمی پیرزن فاش شد

افشای راز کشف جسد زن جوان در زنجان

آفر زمستانه هتل الماس مشهد 2

انتقاد نماینده مجلس از کلنگ زنی 3 باره راه آهن گرگان مشهد

‌فقط مشهد خوشه صنعتی بازیافت دارد

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات: رفع فیلترینگ در دستور کار و اقدام است

بهره‌برداری 2779 طرح عمرانی و اقتصادی بسیج در خراسان رضوی

فراهم شدن امکان استخدام بانوان آتش‌نشان در مشهد مقدس

تصاویر/ راهپیمایی ضدصهیونیستی «جمعه خشم» در مشهد

تیشه به ریشه جنگل‌های هیرکانی؛ مشکلاتی که مسئولان باید پاسخگو باشند

بازدید وزیر ارتباطات از شرکت‌های دانش‌بنیان مستقر در پارک فاوا پردیس رضوی

قیمت انواع میوه در میادین و بازارهای میوه و تره‌بار اعلام شد

«آهنگ سرگذشت» به چاپ دوم رسید

پاسداشت مجاهدت رزمندگان حزب‌الله لبنان در حوزه هنری

جنگ جدید سروش صحت در آستانه انتشار قرار گرفت

اردوی بچه های خوب دانش آموزان لقمان حکیم برگزار شد

پویش مطالعاتی «عصر مقاومت» با محوریت کتاب خاطرات مرضیه حدیدچی + پوستر و تیزر

کتاب «چهل فرمان» رهبر انقلاب به بسیجیان منتشر شد

نمایی از مراسم سالگرد بیتا فرهی و رونمایی از کتاب زندگینامه‌ی او

رونمایی از 2 عنوان کتاب دفاع مقدس در ارومیه

کاظمی: کتابخانه های مدارس باید به روز شوند/ فعالیت 100 هزار کتابخانه مدرسه ای در کشور

کاظمی: حداقل 100 هزار کتابخانه مدرسه باید ایجاد شود

کتاب «بانوی چریک» بزودی منتشر می‌شود

بازگشت سروش صحت به تلویزیون با «اکنون»

کتاب «چکیده مقالات همایش ملی فرهنگ شهرت» منتشر شد

4000 کتابخانه کلاسی با دستور وزیر آموزش و پرورش تجهیز شد

حداقل 100 هزار کتابخانه مدرسه باید ایجاد شود

تجهیز 117 هزار کتابخانه مدارس راحت نیست/ کتاب و کتاب‌خوانی در جامعه مهجور است

پیوند کتب غیردرسی به کتاب‌های درسی / افتتاح سکوی «کارینو» در کانون‌های پرورش فکری

کاظمی: حداقل صد هزار کتابخانه مدرسه باید ایجاد شود

بورس با رشد 24 هزار واحدی هفته را شروع کرد

قیمت میوه‌های پاییز 25 درصد افزایش یافت

جزئیات افزایش 38درصدی تعرفه برق خانگی از ابتدای پاییز 1403

«حِرمان» به وعده خود عمل کرد؛ دو زندانی جرایم مالی آزاد شدند

جزئیات پذیرش‌های جدید بورس کالا اعلام شد

مجهزترین پارکینگ بافت اطراف حرم‌ رضوی به بهره‌برداری می‌رسد

پایان صف طولانی کمیسیون پزشکی جانبازان تا نیمه بهمن+ فیلم