پیام خراسان

آخرين مطالب

محمد اسفندیاری: وضع کتاب و کتاب‌خوانی در جامعه ما خوب نیست گفتگو

محمد اسفندیاری: وضع کتاب و کتاب‌خوانی در جامعه ما خوب نیست
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - سرپرست دانشنامه امامت با تأکید بر اینکه وضع کتاب و کتاب‌خوانی در جامعه ما خوب نیست، گفت: درست است آمار شمارگان کتاب پایین است، اما در دهه‌های اخیر تعدد و تنوع کتاب‌ها زیاد شده است. برای نمونه اگر در 30 یا 40 سال پیش، در یک موضوع شاید 10 کتاب داشتیم اما امروز در همان موضوع 100 کتاب داریم.
به گزارش خبرنگار جماران، محمد اسفندیاری طی سخنانی در نشست اساتید و مدیران کتابخانه‌های تخصصی استان قم به مناسبت هفته کتاب و کتابخوانی، گفت: با اینکه دو وزارتخانۀ فرهنگ و ارشاد اسلامی و همچنین آموزش و پرورش متصدی امر کتاب هستند، اما وضع کتاب و کتاب‌خوانی در جامعه ما خوب نیست.
حقیقت این است که کتاب‌خوانی در جامعه ما رواج و شیوع نیافته و به صورت یک عادت درنیامده است که علل متعددی دارد و نباید آن را تک سببی تحلیل کرد.
سرپرست دانشنامه امامت تصریح کرد: از مهمترین علت‌های آن این است که یک عادت دیگر جا را بر عادت کتاب‌خوانی تنگ کرده است و آن عادت، فرهنگ شنیداری است. فرهنگ جامعه ما فرهنگ شفاهی است نه فرهنگ کتبی. معلومات مردم بیشتر بر پایه شنیده‌ها است و نه خوانده‌ها؛ بر پایه مسموعات است و نه مقروئات. لذا تا این عادت عوض نشود کتاب‌خوانی در جامعه ما چنان که باید رایج نمی‌شود. این عادت از گذشته در میان ما بوده است. مردم از قدیم معلومات خود را منحصراً از منبر می‌گرفتند و فرهنگ ما، فرهنگ شفاهی بود. به مرور بر منبر رسانه‌هایی مثل رادیو، تلویزیون، ماهواره و اینترنت افزوده شد. مطالعات جامعه‌شناسان نشان می‌دهد که در هر جامعه‌ای تلویزیون آمد، از آمار مطالعه کاسته شد. امروزه علاوه بر تلویزیون، رسانه‌های دیگری هم وجود دارند که رقیب کتاب هستند و جا را بر کتاب تنگ کرده‌اند.
وی افزود: این‌که وضع کتاب و کتابخوانی در جامعه ما خوب نیست، مستند به آمار است. بازۀ زمانی که آمار دارد، از 1353 تا امروز را شامل می‌شود. یعنی در 50 سال گذشته، به استثنای 5 سال که توضیح خواهم داد. در سال 1353 کارشناسان یونسکو در ایران مطالعه‌ای کردند و حاصل مطالعه آنها این بود که هر ایرانی در سال به طور متوسط یک ثانیه و نیم مطالعه می‌کند. این آمار در همان زمان در روزنامه کیهان، روز پنج شنبه دو آبان 1353 و روز دوشنبه 6 آبان همان سال منتشر شد. چون آمار برای من مهم بود، به این دو روزنامه رجوع کردم. البته بر اساس معیار کارشناسان یونسکو، مطالعۀ روزنامه و کتاب‌های درسی جزء آمار مطالعه لحاظ نمی‌شود. آماری نداشتیم تا اینکه در سال 1373 یکی از اساتید رشته جامعه‌شناسی تحقیق و اعلام کرد ـ البته کم و کیف تحقیق وی معلوم نیست ـ که هر ایرانی در سال یک دقیقه مطالعه می‌کند. یعنی سرانۀ مطالعه در بیست سال بالا آمد؛ سالی یک ثانیه و نیم بود که یک دقیقه شد. منبع این آمار، مجله سروش شماره 720 آذر 1373 است. چون آمارها مهم است، علاقه‌مندم به منبع هم اشاره کنم.
اسفندیاری یادآور شد: آمار ما تا سال 1373 بوده و دیگر آمارهای دقیقی وجود ندارد. البته در سال‌های اخیر، برخی از مسئولان آمارهایی اعلام کرده‌اند. یکی از مسئولان در سال 87 اعلام کرد که هر ایرانی هجده دقیقه و نیم در روز مطالعه می‌کند. یکی از مسئولان در سال 89 گفت که هر ایرانی روزی 71 دقیقه مطالعه می‌کند. در سال 96 رئیس کتابخانه ملی اعلام کرد که هر ایرانی در روز یک دقیقه مطالعه می‌کند. ببینید آمارها چقدر از هم فاصله دارند! مشخص است که آمارها مشکل دارند و از باب «اذا تعارضا تساقطا»، همه را باید کنار گذاشت. ضمن اینکه در پژوهش‌های پیمایشی، جامعه آماری باید دقیق مشخص شود.
وی اظهار داشت: اینکه آمار تهران، بالای شهر تهران است یا جنوب تهران؟ یاسوج است یا بندرگناوه؟ پس اولاً جامعه آماری باید مشخص شود. دوماً تعریف‌شان از مطالعه معلوم نیست. یونسکو اعلام کرد که مطالعۀ روزنامه و کتاب‌های درسی و دعا را نمی‌گویم. لذا کسی که از روی مفاتیح یک ساعت دعا می‌خواند، به لحاظ فنی مطالعه نمی‌گویند. یا اساساً به چه چیزی کتاب می‌گوییم؟ طبق دیدگاه یونسکو، کتاب به اثری می‌گویند که 49 صفحه یا بیشتر باشد لذا پایین‌تر از آن را بنا به دلایلی کتاب قلمداد نمی‌کنند.
سرپرست دانشنامه امامت گفت: از سال 1356 تا پایان سال 1360 در کوران انقلاب، ما با پدیده‌ای مواجه بودیم که به آن «انفجار کتاب» می‌گویند. ما در آن پنج سال زیر باران و حتی زیر رگبار کتاب بودیم. تیغ ممیزی و سانسور که برداشته شد، کتاب‌های متعددی چاپ و منتشر می‌شد. من دو نمونه را ذکر می‌کنم. کتاب «آری اینچنین بود برادر» تا سال‌های ابتدای انقلاب، سه میلیون در ایران تیراژ داشت؛ در حالی که جمعیت ایران حدود سی و هفت میلیون و تعداد باسوادها بسیار کمتر بود.
وی ادامه داد: از این عجیب‌تر این‌که در سال 1360 کتاب تخصصی شرح منظومه شهید مطهری در دو جلد چاپ شد که تیراژ هر جلد، صد هزار نسخه بود. جمعیت ایران حدود سی و هفت میلیون نفر، و تعداد باسوادها بسیار کمتر و تعداد طلاب بسیار بسیار کمتر بود. پس ما تیراژ سه میلیونی داشتیم و شرح منظومه را شاید بسیاری استبعاد می‌کنند اما شمارگان آن صد هزار است. شاید در آن زمان 500 نفر شرح منظومه نمی‌خواندند اما مردم چنان به کتاب هجوم می‌بردند که تیراژ آن به 100 هزار رسید. 
اسفندیاری یادآور شد: درست است آمار شمارگان کتاب پایین است، اما در دهه‌های اخیر تعدد و تنوع کتاب‌ها زیاد شده است. برای نمونه اگر در 30 یا 40 سال پیش، در یک موضوع شاید 10 کتاب داشتیم، اما امروز در همان موضوع 100 کتاب داریم. برای نمونه، قدیم در موضوع عدل الهی شاید یک کتاب مهم داشتیم، اما الان ده‌ها کتاب داریم. در حوزه‌های تخصصی مخصوصاً در 30 سال اخیر کتاب‌های بسیار خوبی منتشر شده است و در دین‌پژوهشی، فلسفه، جامعه شناسی، علوم سیاسی و... شاهد کتاب‌های فوق‌العاده خوبی هستیم. سی سال پیش ما چقدر کتاب در فلسفه اخلاق، حقوق بشر و فلسفه تاریخ داشتیم، الان چقدر داریم؟ اساساً قابل مقایسه نیست.
وی ادامه داد: شاید 30 سال پیش 10 یا 20 کتاب درباره حقوق بشر داشتیم، اما امروزه صدها کتاب داریم. اگرچه شمارگان کتاب‌ها اندک است و اغلب کتاب‌های تخصصی و خوبی که منتشر می‌شود، ترجمه است و آثار تألیفی خیلی کم داریم. لذا در جریان تولید علم کمیت ما لنگ است. البته به نظر من اشکالی ندارد، ما باید ترجمه کنیم تا یاد بگیریم نه اینکه یاد بگیریم و فقط ترجمه کنیم. باید ترجمه کنیم تا بتوانیم تألیف کنیم.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/772374/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بسیج مردمی یکی از آموزه‌های مکتب اسلام است

نظام شورایی عامل تحقق مردم سالاری دینی در کشور است

بررسی کارنامه سنت ادبی خراسان؛ از صیدعلی‌خان درگزی تا شفیعی کدکنی

نوجوان 11 ساله کلاتی قربانی گازگرفتگی شد

رشد 8/5 برابری بارش باران در خراسان رضوی

ماجرای کلاهبرداری «تبهکار نامرئی» از 220 شهروند!

اجرای خطوط تقویتی تأمین پایدار انرژی در خراسان جنوبی

جلوه‌هایی از کمک مردم خراسان جنوبی در ایران همدل

مسیرسازی 74 درصدی انتقال آب از دریای عمان به خراسان جنوبی

تصاویر/همایش پیاده‌روی خانوادگی در شهرستان جاجرم به مناسبت هفته بسیج

تصاویر/عطر‌افشانی و گلباران مزار شهدای بجنورد به مناسبت هفته بسیج

تصاویر/ رزمایش میقات صالحین در خراسان شمالی

تصاویر/ اولین همایش عمره مفرده در خراسان شمالی

گام میدانی استاندار خراسان شمالی برای شناسایی چالش‌های بجنورد

جشنواره قلیف چال جاجرم در فهرست رویداد‌های گردشگری ثبت شد

استاندار خراسان شمالی: اتاق اصناف همگام با تحولات روز حرکت کند

فرش دستباف خراسان شمالی شناسنامه‌دار می‌شود

تصاویر/ اردوی جهادی به مناسبت هفته بسیج - خراسان شمالی

کشف کود شیمیایی قاچاق در گرمه

رئیس کل دادگستری خراسان شمالی:از سال 1399 تا کنون تعداد 34 فقره پرونده قتل عمدی به مصالحه انجامید

تصویربرداری از حضور یک قلاده گربه «کاراکال» در خراسان شمالی

تاکید رئیس اداره اوقاف اسلامشهر بر توسعه زیرساخت های مراکز زیارتی

تحصیل در ایتالیا

راز افزایش قیمت خودروها فاش شد - اتابک همه چیز را توضیح می‌دهد!

حج برای زائران حدود 210 تا 250 میلیون تومان آب می‌خورد

گذشتن از زیارت خانه خدا تااهدای دام عشایر برای کمک به جبهه مقاومت

نوک پیکان کیهان این بار عبدالناصر همتی را هدف قرار داد

قیمت میوه در میادین و بازارهای تره بار

قول مساعد معاون وزیر راه برای تامین نقدینگی متروی گلبهار

قیمت انواع میوه در میادین تره بار

سردار سلامی: شریان اقتصادی اسرائیل باید از زمین و دریا قطع شود

خبر مهم وزیر ارتباطات درباره ر‌فع فیلترینگ

رکوردشکنی صندوق اهرمی موج فیروزه

وزیر ارتباطات: رفع فیلترینگ در دست اقدام است

کشف یک مبلغ نجومی از 510 متکدی در مشهد

پیدا شدن جوان 25 ساله مفقود شده در جنگل کلاردشت

پرواز مسیر سراوان _ مشهد برقرار شد +فیلم

اختتامیه مسابقه ریتد استاندارد جام متفکران در خراسان شمالی

تصاویر/ سفر مدیرکل حفظ آثار دفاع مقدس خراسان رضوی به شهرستان بجستان

برگزاری یادواره شهدای مقاومت اسلامی در سبزوار

افتتاح یادمان شهدای گمنام شهر کندر+ تصاویر

تصاویر/ سفر مدیرکل حفظ آثار دفاع مقدس خراسان رضوی به شهرستان خلیل‌آباد

توضیحات جدید وزیر ارتباطات درباره ر‌فع فیلترینگ

تصاویر/ یادواره شهدای مدافع امنیت مشهد

میزبانی خراسان رضوی از 14 شهید گمنام همزمان با ایام فاطمیه

تصاویر/ نشست ستاد گرامیداشت شهدای گمنام خراسان رضوی

رفع فیلترینگ در دستور کار و اقدام دولت است

متکدیان در مشهد در آمد نجومی دارند

پیش بینی وضعیت آب و هوا خراسان رضوی فردا یکشنبه 4 آذر ماه 1403 | هواشناسی مشهد فردا چهارم آذر 1403

درآمد میلیاردی متکدی‌ها در مشهد