پیام خراسان

آخرين مطالب

نقش حکمرانی در نظام مصرف کالای فرهنگی کودک و نوجوان چیست؟ سیاسی

نقش حکمرانی در نظام مصرف کالای فرهنگی کودک و نوجوان چیست؟
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - «قرار هفت» که قرار اهالی هنر، فرهنگ، تربیت است با حضور مسعود حسنلو دبیر ستاد توسعه فناوری‌های فرهنگی و نرم، محمد سرشار نویسنده، پژوهشگر و فعال فرهنگی و علی جانباز رییس حوزه هنری کودک و نوجوان به همت «اندیشکده امید» با مشارکت شورای عالی انقلاب فرهنگی و در محل کارستان بهارستان برگزار شد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
محمد سرشار نویسنده، پژوهشگر و فعال فرهنگی گفت: جاهایی که به روش های مختلف محصول دست مصرف‌کننده نهایی می‌رسد می‌تواند کتابخانه یا پلتفرم اینترنتی باشد لذا اگر بخواهیم چالش‌های حکمرانی در نظام مصرف را بررسی کنیم باید نظریه‌هایی که تبدیل به سیاست شده، برنامه‌هایی که دولت ریخته و نظارت‌ها و حمایت‌هایی که داشته، تولیداتی که انجام شده و نیروهایی که تربیت شده تا برسیم به اینکه در مصرف چه اتفاقی قرار است رخ دهد.
وی با تاکید بر اینکه چه در هنر و چه در علوم دیگر این ذات فرد است که باید الهی شود تا ظرفیت پذیرش الهام را پیدا کند ولی این دانش بشری است که انسان را به این مرتبه می‌رساند عنوان کرد: اگر بخواهیم درباره چالش صحبت کنیم، مهمترین مسئله‌ای که رد حوزه چالش می‌توان مطرح کرد این است که وضعیت مصرف در اختیار تولید داخل است یا واردات؟ اتفاقی که اکنون رخ داده این است که بخاطر شرایط تحریمی کشور و گران شدن محصولات وارداتی به طور طبیعی افراد چون قدرت خریدشان کاهش پیدا کرده کالاهای ایرانی که ارزانتر است را به نسبت کالای خارجی بیشتر مصرف می‌کنند. بنابراین شرایط تحریمی شرایط خودخواسته نیست بلکه اتفاقی تحمیل شده است که می‌تواند مارا فریب دهد و به محض اینکه نرخ دلار به هم بخورد و تحریم برداشته شود همان خرید کالای خارجی را ادامه میدهد. بر همین اساس با اینکه ما در شرایط تحریم هستیم و واردات محدود است و تولیدات داخلی افزایش پیدا کرده ولی باز وزنه مصرف به سمت محتوای دیجیتال خاجری و خدمات خارجی است چراکه مهمترین مسئله ما در کشور مسئله حق مولف است و مسئله دوم عدم برنامه‌ریزی دولت در توسعه اقتصاد مقاومتی خلاق یا دانش بنیان است که باعث شده بازار غلبه به سمت کارهای خارجی پیدا کندو تولید کننده داخلی با اقتصاد ضعیف کار خود را جلو ببرد.
حکمرانی در هر حوزه نیاز به داده دارد
وی عنوان کرد: فکر می‌کنم عواملی وجود دارد که اگر نظام درباره آن تصمیم‌گیری کند بازی تا حدود زیادی عوض میشود و وزنه به سمت تولید داخل افزایش پیدا میکند. 
محمد سرشار نویسنده، پژوهشگر و فعال فرهنگی همچنین گفت: حکمرانی در هر حوزه نیاز به داده دارد و بدون شناختن آنچه در جامعه اتفاق می‌افتد نمی‌توان تصمیم درستی گرفت. این بسته بودن چشمان حاکمیت نسبت به وضعیت جامعه محدود است به حوزه کودک و نوجوان نیست. به هیچ وجه کارشناسی های دولت درست نیست و وضعیت حکمرانی در جامعه شبیه دیدن فیل در تاریکی است و ما هیچ تصوری نداریم که چه اتفاقی در حال رخ دادن است. اولین نکته دیدن است و چشم‌هایت کاملا بسته است. هر گزارشی می‌آید چه راجع‌به «اتاق فرار» چه درباره «سلام فرمانده». چشم‌هایتان بسته است و شما نمی‌توانید به عنوان حکمران تصمیم بگیرید. این اصل اساسی است اگر ما این را قبول نکنیم، هر تصمیمی هم که شما بگیرید به یک جایی ضربه خواهد زد. خاطرتان هست که یک دوره‌ای در دولت آقای احمدی‌نژاد می‌خواستند سوخت را سهمیه‌بندی کنند. وزارتخانه ها و ... آمدند و گفتند فلانی و فلانی کارت می‌خواهد، در آن زمان دولت یک عقلی کرد(تدبیر کرد) گفت قبل از اینکه پشت درهای بسته تصمیم بگیریم به مردم اعلام کنیم که ما می‌خواهیم سوخت را سهمیه‌بندی کنیم و ببینم که چه کسانی بنزین نیاز دارند و ما باید به آن‌ها کارت بدهیم. برای من خیلی جالب بود که مثلا قایقرانانی که ماهیگیری می‌کردند، برای موتورهای بنزینی به کارت سوخت نیاز داشتند. آن زمان هیچ کدام از وزارتخانه‌ها به فکرشان نرسیده بود که مثلا ذیل شیلات هم باید کارت دهند. اعلام دولت که چشم‌هایش را باز کرده بود، باعث شد که یک بحران ایجاد نشود. این پیش فرض اگر ایجاد شود دولت پشت درهای بسته تصمیمگیری نخواهد کرد.
وی در ادامه تشریح کرد: نکته دوم خودشیفتگی است. من این‌ها را برای راننده تاکسی هم گفتم برای شما هم می‌گویم. مسیرمان هم طولانی بود. راننده گفت فلان جا و فلان جا اینطوری شده است و ما از دنیا عقب افتادیم.گفتم به نظرت ایران در دنیا باید رتبه چندم باشد. از نظر جمعیت ما رتبه هفدهم هستیم، از نظر جغرافیا رتبه هفدهم، از نظر جی دی پی حدود پنجاهم، از نظر زبان فارسی سی و خرده‌ای. این پژوهش را یک بار من برای مجموعه ناشران انقلاب انجام دادم. گفتم که ما وزنمان در دنیا چقدر است؟ تقریبا ما اگر در حوزه‌های مختلف رتبه 17 باشیم، معقول است یعنی اگر به شما گفتند تیم فوتبال ایران بیستم شد، یعنی به نظر کمی ضعیف عمل کرده است، اما اگر رتبه‌ای گفتند 15 شدیم باید بگوییم این‌ها دارند خوب عمل می‌کنند.اگر در حوزه اینترنت رتبه صدم شدیم یعنی افتضاح عمل کردیم.
وی افزود: ما تقریبا وزنمان در دنیا این است و نباید خودمان را با آمریکا و چین و برزیل و... مقایسه کنیم، چون اگر این مقایسه را انجام دهیم داریم مسیر اشتباه می‌رویم. هر کسی باید قدر و اندازه خود را بداند. حال چرا این را می‌گویم، ترکیب فعلی ایران در 1403 ، فرصت و تهدیدهایی را ایجاد می‌کند. شما وقتی جمعیت‌تان 85 میلیون نفر است، دیگر نمی‌توانید بازی یک میلیارد‌دلاری تولید کنید، بازی صد هزار دلاری تولید کنید، می‌گویید این بازار برای مصرف اندازه‌ای دارد. در حوزه اسباب بازی قالب اگر بخواهد برای این‌ها تولید شود این یک مصرفی ایجاد می‌کند و بازار نشان می‌دهد که چه اتفاقی می‌افتد. شما وقتی تولید به زبان فارسی باشد طبیعتاً به کشورهای دیگر نمی‌توانید آن‌را بفرستید، ولی همین را به زبان عربی تولید کنید بقیه کشورها می‌توانند از آن استفاده کنند. این خود یک چالش ایجاد می‌کند؛ ترکیب جمعیتی ، سن جمعیت، میزان سواد. ما میزان افراد باسوادمان 10 میلیون کمتر از ترکیه است از همین عامل شما حساب کنید تا دیگر عوامل که وجود دارد.
وی بیان کرد: وقتی که ما اعلام می‌کنیم نه شرقی نه غربی، پس اینجا برای بازارمان یک اقتضائاتی ایجاد میکنیم، مثلا می‌گوییم مدل ما اقتصاد مقاومتی است، این یعنی حاکمیت باید در این حوزه سرمایه‌گذاری کند و این مسأله روی مصرف‌کننده اثر می‌گذارد و همه این‌ها الگوی مطلوب مصرف را به ما نشان می‌دهد. این الگوی مطلوب، نباید یک چیز تخیلی باشد که مثلا ما با کشور دهم دنیا مقایسه شویم و از آن طرف هم نباید خود را دست کم بگیریم و با کشور سی‌ام دنیا مقایسه کنیم.
وی تاکید کرد: اگر الگوی مطلوب استخراج شود بعد به دولت توان برنامه‌ریزی می‌دهد و وضع موجود را می‌سنجد با آن مقایسه می‌کند. من یک بار این کار را سال‌ها پیش برای مجمع ناشران انقلاب انجام دادم. گفتم من نمی‌خواهم فرهنگی به کتاب نگاه کنم، می‌خواهم کمی مدیریتی و اقتصادی به کتاب نگاه کنم، الگوی مطلوب کتاب در ایران چیست؟ بر اساس همین مدل پنج کشور بالاتر از ایران و پنج کشور پایین‌تر از ایران را پیدا کردم، بعد وضعیت بازار کتاب را در آنها سنجیدم، چه اتفاقی افتاد؟ متوجه شدم مهم‌ترین معضلی ما تعداد کتاب‌فروشی‌هاست. در آن زمان من حساب کردم ما به جای هزار کتابفروشی باید 6 هزار کتابفروشی داشته باشیم. تعداد ناشران 12 هزار نفر بود باید 2 یا 3. هزار تا می‌بود‌.
وی بیان کرد: باید تعداد عناوین به نسبت اتفاقاتی که جاهای دیگر رخ می‌داد باید کاهش پیدا می‌کرد. یعنی وقتی شما این را نگاه می‌کنید متوجه می‌شوید که یک تعدادی سیاست‌های حاکمیت به اشتباه یک سری از جاها را بزرگ کرده و به اشتباه یک جاهایی را کوچک کرده است و این معضل ایجاد می‌کند و شما از یک مدل طبیعی مصرف خارج می‌شوید.
این نویسنده، پژوهشگر و فعال فرهنگی افزود: پس ما اگر بخواهیم با توجه به اینکه در کشور همه اتفاق نظر دارند که به معنای واقعی این اشراف حاکمیتی و حکمرانی وجود ندارد، اول باید از همه ظرفیت‌های به تولید داده کمک می‌کند، استفاده کنیم. نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران به محض اینکه جوانان فروش اکترونیکی یا فروش آنلاین راه انداختند، چقدر خوب شد. هر سال به ما گزارش می‌دهند کدام ناشر چند کتاب فروخته است و چقدر اقتصادش بوده است و کدام‌ها قوی‌تر و کدام‌ها ضعیف‌تر هستند و نمایشگاه کتاب بهشت پژوهشگران شده است، چون داده وجود دارد و می‌توان تحلیل کرد. مرحله بعد از پژوهش سرمایه‌گذاری است، پژوهشگر وقتی دادن‌ها را تحلیل می‌کند، فرصت‌ها را شناسایی می‌کند بعد مشورت می‌دهد. پس اولین پیشنهاد من برای مقابله با این چالشها، تقویت ظرفیت‌های تولید داده است. دوم اینکه طراحی الگوی مطلوب مصرف براساس مطالعه تطبیقی است.
نسبت کودک و نوجوان با حکمرانی به درستی کشف نشده است
در بخش دیگر این نشست مسعود حسنلو دبیر ستاد توسعه فناوری‌های فرهنگی و نرم درباره نقش دولت در نظام مصرف کالای فرهنگی کودک و نوجوان اظهار کرد: معضل جدی ما در حوزه کودک و نوجوان نسبت فضای حکمرانی با حوزه کودک و نوجوان به صورت دقیق برقرار نشده است و بیشتر از آنچه که با کودک و نوجوان سروکار داشته باشیم با آموزش یا تعلیم کودک سرو کار داشته‌ایم و مواجهه حاکمیت با کودک مشخصا از درگاه آموزش و پرورش بوده است.
وی ادامه داد: آموزش و پرورش بخاطر ساختار وسیع و اقتضائات اجرایی‌اش، بیشتر بر روی آموزش بوده تا تربیت. ما در ساحت‌های دیگر نتوانسته‌ایم در حوزه کودک و نوجوان نتوانسته‌ایم اتصالی با حاکمیت ایجاد کنیم. در حوزه فرهنگ و هنر ارتباط حاکمیت با اکوسیستم ارتباط با هنرمند بوده تا با مصرف‌کننده.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/780309/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پزشکیان: باید پشت رهبری حرکت کنیم تا مشکلات کشور حل شود

تصویر مطالبه‌ مردم خراسان که روی کاغذ نوشته شد

حریف 2 بار توپ را از توی دروازه درآورد / بزرگترین چالش ما در گلزنی است | اخبار ورزشی

کتاب «احکام عده» روانه بازار نشر شد

رئیس جمهور خراسان شمالی را به مقصد تهران ترک کرد

تصاویر/ برگزاری مراسم تشییع شهیدان بی‌طرف و حسینی در مشهد

تولید سیمان در تهران و خراسان متوقف شد/ خاموش شدن کوره 22 کارخانه سیمان در پی قطعی برق

پزشکیان خراسان شمالی را به مقصد تهران ترک کرد

پرواز مشهد ـ نجف مجبور به فرود اضطراری شد

از مادر شوهر بودن متنفرم ! / از خدا خواستم قبل ازدواج پسرم بمیرم + گفتگو با فریده سپاه منصور

هیئت پزشکی ورزشی خراسان جنوبی رتبه سوم خدمات درمانی کشور را کسب کرد

همه ما باید برای ساختن کشور و حل مشکلات پای کار باشیم

توقف تولید سیمان در تهران و خراسان

پزشکیان: برای رشد استان خراسان کوتاهی نخواهیم کرد

تعطیلی مدارس خراسان جنوبی فردا 8 دی ماه 1403 | مدارس خراسان جنوبی فردا شنبه 8 دی ماه 1403 تعطیل است؟

معاون رئیس‌جمهور : کمبود خوابگاه‌های دانشجویی در خراسان شمالی، چالش جدی را ایجاد می‌کند

کاظمی: خراسان شمالی رشد چهار پله ای در کنکور سراسری داشته و از رتبه 19 به 15 کشور رسیده است +فیلم

فاز نخست انتقال آب‌های سرانی مهم‌ترین مصوبه سفر رئیس جمهور به خراسان شمالی

افتتاح بزرگترین طرح زیست محیطی شمال‌شرق کشور با حضور رئیس‌جمهور

با حضور وزیر آموزش و پرورش: ساخت 20 نمازخانه جدید در مدارس خراسان شمالی آغاز شد

پزشکیان خراسان شمالی را ترک کرد

رئیس‌جمهور: 34 هزار میلیارد تومان اعتبار برای پروژه‌های توسعه‌ای خراسان شمالی مصوب شد

خراسان شمالی در شاخص های توسعه جزو استان‌های آخر کشور است

پزشکیان: بیگانگان توان خراب کردن کشور را ندارند

پزشکیان: مصرف برق کشور می‌تواند به اندازه یک چهارم میزان کنونی باشد

بهبود زندگی مردم و به ویژه حل مشکل اشتغال باید اولویت دولت باشد

راز صورت بسیار جوان این مرد 35 ساله چیست؟

340 هزار میلیارد ریال در سفر رئیس جمهور به خراسان شمالی مصوب شد

آخرین وضعیت تعطیلی مدارس خراسان شمالی فردا 8 دی ماه 1403 | مدارس خراسان شمالی فردا شنبه 8 دی ماه 1403 تعطیل است؟

34 هزار میلیارد در سفر رئیس جمهور برای خراسان شمالی مصوب شد

پزشکیان: مشکل آب خراسان شمالی را حل می‌کنیم

رییس جمهور خراسان شمالی را ترک کرد

75 درصد مردم خراسان شمالی احساس تبعیض و نابرابری می‌کنند

انتقاد پزشکیان از مصرف 35 میلیارد دلار گاز در کشور

رئیس جمهور خراسان شمالی را ترک کرد

پزشکیان: اختصاص 34 همت اعتبار برای توسعه خراسان شمالی/ مشکل آب استان حل می‌شود

تشریح نتایج سفر دولت وفاق ملی به خراسان شمالی از زبان پزشکیان

فوری/ ماجرای فرود اضطراری هواپیمای مشهد - نجف چه بود؟

تسریع در اجرای طرح راه سازی بجنورد به جنگل گلستان

پزشکیان: قطار بجنورد ـ مشهد مصوب شد/ مدیریت را اصلاح کنیم

فرود اضطراری پرواز مشهد -نجف در فرودگاه کرمانشاه

تصاویر/ برگزاری جلسه انعقاد تفاهم‌نامه‌ سالانه جام شهدای ششم بهمن و جنگل آمل

پرواز مشهد- نجف در فرودگاه کرمانشاه نشست/ ماجرا چیست؟

قطار بجنورد به مشهد در مصوبات سفر ریاست جمهوری قرار گرفت

رونمایی از کتاب گلنار در دانشگاه علوم پزشکی همدان

قیمت انواع خودرو؛ رانا در بازار غرق شد

تعطیلی حتی یک کارخانه با جدیت پیگیری می‌شود

وزیر کار: شرکت‌های پیمانکاری باید برچیده شوند

برنامه وزیر آموزش و پرورش برای توسعه عدالت آموزشی با رویکرد ارتقاء کیفیت در مدارس دولتی

رئیس‌جمهور بازوبند پهلوانی را بر بازوی قهرمان کشتی باچوخه بست