پیام خراسان

آخرين مطالب

پشت افسانه های مخوف غارجهنم! اجتماعي

پشت افسانه های مخوف غارجهنم!
  بزرگنمايي:

پیام خراسان -

پیام خراسان

غار جهنم در 195 کیلومتری طبس و 85 کیلومتری عشق آباد در دهستان کوه یخاب قرار گرفته است. در واقع باید برای آدرس دادن این غار این گونه بگوییم که، این کوه در شمال کوه سفید تپه طاق از توابع بخش دستگردان شهرستان طبس در استان خراسان جنوبی و در فاصله 15 کیلومتری جاده آسفالت عشق آباد برد سکن، واقع شده است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
علت نام گذاری این غار به نام جهنم، گرمی داخل غار است و این صفت به وحشتناکی و یا ترسناک بودن آن اشاره نمی کند بلکه بالعکس، داخل این غار بسیار زیبا و دیدنی است.
غار جهنم را 50 سال پیش، شخصی به نام آقای نجفی در حاشیه جاده ی عشق آباد بردسکن کشف کرد.کسی به این غار رفت و آمد نمی کرد و معمولا اهالی از آن به خاطر ناشناخته بودنش، دوری می کردند. در سال 1377، دو نفر از معتمدین و بزرگان روستای عشق آباد طبس به شرکت آب و منطقه ای خراسان مراجعه کردند و به آقای مهدی قربانی که مسئول وقت در این اداره بودند، مراجعه کرده و اظهار داشتند که در حوالی عشق آباد، غاری مخوف و افسانه ای قرار دارد که کسی به آن نزدیک نمی شود و به غار جهنم معروف است.
پس از این اظهارات با پیگیری آقای قربانی، گروهی 10 نفره از مسئولین محلی روستا و اداره کل آب و فاضلاب خراسان بزرگ به سرپرستی آقای صمد رستمی، بخشدار دستگردان، برای اولین بار پا به این غار گذاشتند و مورد بررسی و کاوش قرار دادند و توانستند با وسایل و تجهیزاتی که همراهشان بود، مسافتی از داخل غار را طی کنند.
طبق نظر دکتر آریامنش که دکترای زمین شناسی دارند و همچنین استاد دانشگاه نیز هستند، عمر این غار در حدود 50 میلیون سال است. وجود سنگ ها و قندیل های بسیار بزرگ و زیبا در داخل غار که بی شک از عمرشان حداقل چند صد سال گذشته است، چشم هر مخاطب و باز دید کننده ای را درگیر خودش می کند.
در این غار، آب های جاری وجود دارند و و در نگاه اول هر مخاطبی، به یاد غار بزرگ علیصدر همدان به ذهن تداعی می شود. این غار اسرار آمیز، 50 متر عمق و 350 متر طول دارد و برای ورود به داخل این غار، باید حتما ضمن به همراه داشتن تجهیزات کوهنوردی و غارنوردی، 30 متر طناب نیز به همرا داشته باشید.
از جمله زیبایی های داخل این غار، قندیل هایی از جنس مرمر در این غار است.این غار از 4 دهانه برخوردار است و فعالیت های شیمیایی درون آن همچنان ادامه دارد به این صورت که از جمله غارهای آهکی کاملا زنده و فعال در ایران است. به رغم خشکسالی های اخیر که در آن منطقه در خود غار اتفاق افتاده است، هنوز هم در حوضچه ی انتهایی غار، مقداری آب باقی مانده است. زمانی که این غار را در سال 1387، در طول یک بازدید اکتشافی مورد بررسی قرار دادند، مخزن آبی این غار به طول 6 متر و عرض متوسط آن، 2 متر بوده است.
تمام عمق 6 متری این مخزن آبی، مملو از آب بوده و در حال حاضر با وجود خشکسالی های اخیر رخ داده در این غار، در پایان فصل آبان به عمق 20 تا 40 سانتی متر هم می رسد. در این غار بقایای استخوانی متفاوتی نیز کشف شده است.
بقایایی از استخوان های خورد شده حیواناتی همچون کل و بز، یک نوع پستاندار که همانند سگ است، کفتار و مار نیز کشف شده که روز آن ها را لایه ای از کلسیت گرفته بود.
برای سنجش سن غار، به طور دقیق می بایست آزمایش های دقیق علمی انجام شود و پس از آن عدد درست اعلام شود. تششکیلات آهکی فعال در غار نیز با توجه به کمبود آب و رطوبت فراوان منطقه، جوان به نظر می رسد. از جمله پدیده های این غار، گل کلمی های سفید، سوزنی های بلوری، فلاوستون ها، اسفنجی ها و دراپری های کوچک هستند که از دیدنی های بصری غار و از گنجینه های زمین شناسی، سنگ شناسی و غار شناسی غار جهنم هستند.
در ابتدای سال 1394 برای برداشت سنگ مرمر از غار جهنم، صدماتی به دانه ی غار وارد شد که واکنش های متعددی را در بین دوستداران محیط زیست و رسانه ها در پی داشت.
با وجود این که غار جهنم در انجمن غار ایران ثبت و به عنوان یک اثر طبیعی ارزشمند از آن یاد می شود، رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی در پی اعتراضات عنوان کرد که: کشف غارها برای فعالیت های برداشته ای معدنی کاری بسیار عادی است و عمدتا از نظر زیست انسانی و باستان شناسی هیچ گونه جایگاهی ندارند و اگر قرار باشد که هر کدام از این غارها تبدیل به محدودیت های معدنی و فعالیت های اقتصادی شوند، باید بخش عمده ای از مساحت استان بلوکه شود و عملا هیچ گونه اقدامی در آن صورت نگیرد.
ستون های مرمرین غار جهنم در پی این ادعا، 3 تن از کنکاشگران محیط زیست به نام های آقایان؛ جواد نظام دوست (از موسسان انجمن غار و غارشناسی ایرانیان)، عباس محمدی (مدیر گروه دیده بان کوهستان انجمن کوه نوردان ایران) و علیرضا افشاری (دبیر دیده بان یادگارهای فرهنگی و طبیعی ایران)، با نوشتن نامه ای خواستار حفظ طبیعی این غار به عنوان یک جاذبه ی طبیعی برای ایرانگردی شدند.
با تمام تلاش هایی که برای حفظ این غار صورت گرفت و همچنین صدور منع فعالیت تا شعاع 1 کیلیومتری دهنه ی این غار، مجوزی برای حفاری و بهره برداری منگنز و مرمر در محدوده ی نزدیکی این غار صادر شد. همچنین با توجه به حفاظت هایی که از غار و حریم آن صورت می گیرد، اما یک معدنگار مختلف و سودجو به این غار تعرض کرد و دهانه ی غار را به طور کامل تخریب کرد.
برای رفتن به غار جهنم در شمال کوه سفیدِ روستای تپه طاق باید از توابع بخش دستگردان شهرستان طبس استان خراسان جنوبی، در در فاصله 15 کیلومتری جاده‌ی آسفالت عشق‌آباد بردسکن گذشت. برای رسیدن به دهانه غار از روستای تپه طاق باید 40 کیلومتر جاده ای خاکی را طی کرد.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/790560/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

صدور شناسه ملی برای 3000 موکب اربعین

گزارشی از دیدار رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس با علمای مشهد

خراسان رضوی نایب قهرمان مسابقات راگبی بانوان کشور شد

برق مشهد فردا قطع می‌شود؟

نقاره‌زنی به مناسبت شب ولادت حضرت فاطمه(س) در بارگاه منور امام رضا(ع)

گرامیداشت هفته راهداری، حمل ونقل ورانندگان در خراسان جنوبی

16 خرده فروش مواد مخدر در اسفراین بازداشت شدند

رصد و نیازسنجی از ضرورت‌های پژوهشکده حج و زیارت است

ماجرای خرید مرزعه رمزارز و سپردن ظروف طلا به یک کارمند بانک چه بود؟

راز قتل دلارفروش سیار فاش شد

اعلام آمادگی برای راه‌اندازی گاوداری 6هزار راسی در خراسان شمالی

ساخت 10 هزار متر مربع پیاده‌رو در بجنورد از ابتدای سال

جزئیات یازدهمین دادگاه پرونده چای دبش

ساخت 10 هزار مترمربع پیاده‌رو در بجنورد از ابتدای سال جاری

در یازدهمین جلسه رسیدگی به پرونده چای دبش چه گذشت؟

برگزاری یک جلسه دیگر دادگاه چای دبش بدون حضور رسانه‌ها

سرمایه‌گذاری 1000 میلیاردی صنایع شیر ایران در خراسان شمالی

بذل و بخشش میلیاردی متهمان پرونده فساد «رضایت خودرو»

در یازدهمین جلسه چای دبش چه گذشت؟

متهم چای دبش: من یک کارتابل داشتم که... | دادگاه پرونده چای دبش برگزار شد

جزئیات جدید از پرونده متهمان چای دبش

یازدهمین جلسه رسیدگی به پرونده چای دبش/ یکی دیگر از متهمان پرونده تفهیم اتهام شد

یازدهمین جلسه رسیدگی به پرونده چای دبش برگزار شد

تشییع پیکر آیت الله شیرازی در مشهد

بهره‌برداری از یادمان شهید گمنام بابل در دهه فجر انقلاب اسلامی

خراسان رضوی و کرمان بر بلندای مسابقات دارت قهرمانی کشور آقایان و بانوان

مقدار بار مجاز در پروازهای داخلی و خارجی

مسائل روز اسلام برای مسلمانان جهان تبیین شود

سامانه مکانیزه توزیع بار وکالا در 5 شهرستان مازندران راه اندازی می شود

مشهد الرضا غرق در سرور و شادی + فیلم

افزایش آلودگی هوا در 10 شهر از فردا تا آخر هفته

جنون گلزنی در هفته پانزدهم: دروازه‌ها 50 بار فرو ریخت

هشدار؛ آژیر قرمز در این شهرها به صدا درآمد

تعطیلی ادارات و بانک ها مشهد/ آلودگی هوا مشهد فردا تعطیل است؟ یکشنبه 2 دی

نگاهی به پویش یلدای شهدایی در نیشابور + عکس

هشدار آلودگی هوا برای 10 کلانشهر| هشدار برای تهران تا آخر هفته

تصاویر/ آبشار‌های یخ زده اخلمد در خراسان رضوی

فرمانده سپاه پاسداران یک پیام صادر کرد + جزئیات

صدور هشدار آلودگی هوا برای10 شهر

آغاز جشنواره قصه‌گویی خراسان رضوی در مشهد

راه‌اندازی سامانه اعلام بار و نوبت‌دهی مکانیزه

پیکر آیت الله سید «محمدعلی شیرازی» در مشهد تشییع شد

هشدار هواشناسی درباره آلودگی هوا برای 10 کلانشهر

هشدار آلودگی هوا برای 10 کلانشهر

اولین ضربان‌ساز دو حفره‌ای بدون سرب در قلب یک بیمار 13 ساله کاشته شد

ایجاد هاب شرکت های فناورانه درمنطقه موضوع گفت و گوی کبیری با حسین افشین

استقبال رییس سازمان بازرسی کل کشور از طرح کبیری برای چابک سازی فرایندها در کیش

«ابر تهدیدها» در خانه اندیشمندان نقد و بررسی می‌شود

کتابخانه‌های عمومی اردبیل؛ 60 میلیارد تومان برای تکمیل مسیر کتاب‌خوانی

انتصاب مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران