هزینه پخت سبزی پلو با ماهی شب عید میلیونی شد!
اقتصادي
بزرگنمايي:
پیام خراسان - تجارت نیوز / از آنجایی که سبزی پلو با ماهی یکی از غذاهای سنتی شب سال نو محسوب میشود، بنابراین هزینه پخت این غذای سنتی هم با توجه به افزایش نرخ تورم و ... اهمیت پیدا میکند. اما هزینه پخت سبزی پلو با ماهی شب عید در آستانه نوروز 1404 چقدر است؟
حالا دیگر خبری از «بوی تند ماهی دودی وسط سفره نو» نیست و جز رخنه گرانی و تورم بر سنتهای ایرانی، بوی دیگری به مشام نمیرسد. با افزایش قیمت اقلام خوراکی در سالهای اخیر، تهیه غذاهای سنتی ایرانی همچون سبزی پلو با ماهی که در شبهای عید پخته میشود، دیگر همانند گذشته ساده و مقرون بهصرفه نیست.
نوسانات قیمت برنج، انواع سبزی و ماهی، بسیاری از خانوادهها را در خرید مواد اولیه و مدیریت هزینهها با چالش مواجه کرده است. در چنین شرایطی، این پرسش ایجاد میشود که پخت سبزیپلو با ماهی شب عید در نوروز 1404 چقدر هزینه دارد؟
بازار ![]()
هزینه میلیونی پخت سبزی پلو با ماهی
بررسی فروشگاههای اینترنتی حاکی از آن است که اگر شهروندان ایرانی بخواهند به سنتهای ایرانی پایبند بمانند و این غذای سنتی را برای سفرههای عید خود تدارک ببینند، باید بیش از یک میلیون تومان هزینه کنند. چراکه در حال حاضر هزینه خرید هر کیلو برنج ایرانی در محدوده 200 هزار تومان قرار دارد.
ماهی قزلآلا بهعنوان اصلیترین ماده این غذای سنتی، با قیمت 455 هزار تومان به ازای هر کیلوگرم در اختیار مصرفکننده قرار میگیرد. سبزی پلویی و پیاز که جزو جداییناپذیر این غذای محبوب محسوب میشوند، به ترتیب 60 هزار تومان و 43 هزار تومان به ازای هر کیلوگرم به فروش میرسند.
همچنین برای پخت این غذا روغن مایع هم یکی از اقلام ضروری به شمار میرود که در حال حاضر یک روغن 900 میلی لیتری نیمه جامد با قیمت 90 هزار تومان در فروشگاههای سطح شهر عرضه میشود. علاوه بر این، هر کیلو لیموترش سنگی هم بهعنوان چاشنی این غذا، 115 هزار تومان قیمتگذاری شده است.
در این غذا انواع ادویه، سیر و … استفاده میشود که باید برای تهیه این اقلام حداقل 100 هزار تومان در نظر گرفت. بنابراین باید برای پخت این غذا یک میلیون و 63 هزار تومان هزینه کرد.
رشد نجومی قیمتها به سبزی پلو با ماهی رسید
بررسی و مقایسه قیمتها نسبت به سال قبل نشان میدهد که قیمت مواد اولیه پخت سبزی پلو با ماهی افزایش چشمگیری داشته است. به طور مثال، قیمت برنج سال گذشته 90 هزار تومان بود که طی یک سال اخیر بین 67 تا 122 درصد رشد داشته است.
همچنین قیمت ماهی قزلآلا هم 98 درصد افزایش داشته است. قیمت این محصول سال گذشته در محدوده 230 هزار تومان به ازای هر کیلوگرم قرار داشت. علاوه بر این، سال گذشته هر کیلو پیاز با قیمت 20 هزار تومان به فروش میرسید که در حال حاضر قیمتها نسبت به مدت مشابه سال 1402، رشد 115 درصدی را به ثبت رسانده است.
علاوه بر این، قیمت روغن نیمه جامد 900 میلیلیتری هم با رشد 9 درصدی همراه بوده، چراکه سال گذشته این محصول با نرخ 83 هزار تومان در بازار عرضه میشد.
سبزی پلویی هم سال گذشته با قیمت 35 هزار تومان به ازای هر کیلوگرم در میادین میوه ترهبار به فروش میرسید که امروز با 71 درصد افزایش قیمت در اختیار مصرفکنندگان قرار میگیرد.
چه عواملی در تعیین قیمت مواد اولیه نقش دارند؟
افزایش هزینه مواد اولیه سبزی پلو با ماهی تحت تأثیر عوامل متعددی قرار دارد. تورم عمومی در کشور باعث شده تا هزینه حملونقل، تولید و توزیع افزایش یابد که این امر به طور مستقیم بر قیمت نهایی برنج، سبزی، ماهی، روغن و … تأثیر گذاشته است. نوسانات نرخ ارز بر قیمت نهادههای وارداتی کشاورزی و خوراک دام اثرگذار بوده و هزینه تولید بسیاری از کالاها را افزایش داده است. علاوه بر این، تغییرات اقلیمی، خشکسالی و کاهش سطح زیر کشت هم باعث رشد قیمت محصولاتی نظیر برنج و سبزی شده است.
در بخش محصولات دریایی هم رشد هزینههای صید، پرورش و حملونقل نسبت به سال 1402 و کاهش عرضه در برخی مقاطع به عواملی برای افزایش قیمت تبدیل شدهاند. همچنین در این میان نباید نقش واسطهها و دلالان را این افزایش قیمت بیتأثیر دانست. چراکه برخی دلالان اقدام به احتکار و کنترل عرضه در بازار بهویژه بازار برنج کردهاند. تمام این عوامل در کنار سایر دلایل اقتصادی باعث شده تا هزینه پخت سبزی پلو با ماهی شب عید نسبت به سال گذشته افزایش یابد.
لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/833400/