پیام خراسان

آخرين مطالب

ظرفیت‌های مغفول‌مانده گوهرسنگ ایران گفتگو

ظرفیت‌های مغفول‌مانده گوهرسنگ ایران
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - به گزارش می‌متالز، در بخش نخست نشست اعضای کمیسیون معدن وصنایع معدنی اتاق بازرگانی خراسان‌ رضوی، ابعاد گوناگون مشکلات حوزه معادن، صنایع معدنی و صادرات در بخش معاون بررسی شد. در ادامه، به بررسی موضوعات پیرامون گوهرسنگ و چالش‌های پیش‌ روی این بخش پرداخته شده است.
در خصوص گوهرسنگ‌ها و فرصت‌های اقتصادی آن برای کلان‌شهر مشهد اظهار کرد: تجارت گوهرسنگ‌ها در سطح جهان یک تجارت هزاران میلیارد دلاری محسوب می‌شوند، اما ایران در این حوزه سهمی نزدیک به صفر دارد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
یکی از مهم‌ترین دلایل این موضوع، ممنوعیت واردات سنگ خام گوهرسنگ تا چند ماه پیش بود که باعث می‌شد، واردکنندگان این محصولات به عنوان قاچاقچی شناخته شوند. نایب‌رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی خراسان رضوی با اشاره به تجربه سایر کشور‌ها در این حوزه، گفت: برخی کشور‌ها هیچ معدن گوهرسنگی ندارند، اما با خرید سنگ خام، طراحی و تراش آن، صدور گواهی اصالت و بازاریابی جهانی، در این تجارت سهم قابل‌توجهی دارند. ایران نه‌ تنها منابع غنی از برخی سنگ‌های قیمتی دارد، بلکه در کنار افغانستان که یکی از قطب‌های گوهرسنگ‌های دنیا محسوب می‌شود، قرار گرفته است.
مافی تصریح کرد: پس از سال‌ها پیگیری و اصلاحات، این ممنوعیت از بین رفته و گوهرسنگ‌ها از گروه 4 گمرکی به گروه 25 منتقل شده‌اند که این یک گام مهم در راستای توسعه صنعت گوهرسنگ در کشور است. با این حال، این صنعت همچنان از نبود یک نقشه راه مشخص رنج می‌برد و هنوز مشخص نیست که ایران در این بازار دقیقاً چه مسیری را باید دنبال کند.
30 میلیون زائر؛ فرصت اقتصادی در حوزه گوهرسنگ برای مشهد وی با اشاره به ظرفیت‌های بالقوه بازار کشور‌های اسلامی بیان کرد: برخی سنگ‌های قیمتی مانند عقیق و دُرنجف، به دلیل روایات اسلامی، جایگاه ویژه‌ای میان مسلمانان دارند و این یک فرصت اقتصادی مهمی است. از سوی دیگر، با توجه به ورود سالانه 30 میلیون زائر به مشهد، می‌توان این شهر را به یک مرکز تجاری برای گوهرسنگ‌ها تبدیل کرد.
مافی تأکید کرد: توسعه این صنعت مستلزم تسهیل واردات و صادرات، آموزش علمی در حوزه تراش سنگ‌های قیمتی و افزایش واحد‌های تراش است. در حال حاضر، تراش فیروزه و عقیق در ایران بیشتر به روش‌های سنتی انجام می‌شود، در حالی‌ که در سطح جهانی، طراحی و برش سنگ‌ها بر اساس محاسبات دقیق ضریب شکست نور و زوایای تراش صورت می‌گیرد.
نایب‌رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی خراسان رضوی یادآور شد: در سال‌های 2016 و 2017، مشهد به عنوان شهر جهانی گوهرسنگ‌ها انتخاب شد و رقبای آن، شهر‌هایی مانند بانکوک بود که هر دو از نظر حمل‌ونقل و زیرساخت‌های تجاری وضعیت مناسبی داشتند. این انتخاب نشان‌دهنده ظرفیت بالای مشهد در این صنعت است، اما باید زیرساخت‌های لازم برای بهره‌گیری از این فرصت فراهم شود.
وی با انتقاد از نبود برنامه‌ریزی برای معرفی جهانی مشهد به عنوان شهر گوهرسنگ‌ها اظهار کرد: در 2 سال گذشته، هیچ اقدام موثری برای شناساندن مشهد در سطح بین‌المللی انجام نشده است، در حالی‌ که می‌توانستیم از حمایت مالی یونسکو برای این کار بهره ببریم. این فرصت از دست رفت و در نتیجه، مشهد نتوانست جایگاه خود را در این صنعت تثبیت کند.
نایب‌رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی خراسان رضوی با اشاره به پیگیری‌های انجام‌شده در سال گذشته گفت: موفق شدیم مجوز ارزیابی گوهرسنگ‌های صادراتی را علاوه بر تهران، در مشهد نیز دریافت کنیم. در این راستا، کمیته‌ای در سازمان صنعت، معدن و تجارت تشکیل شد که متشکل از نمایندگانی از گمرک، اتحادیه طلا و جواهر، خانه معدن، نظام مهندسی و گروهی از متخصصان بود. همچنین، آزمایشگاهی برای ارزش‌گذاری دقیق نمونه‌های صادراتی و تعیین قیمت گمرکی در مشهد راه‌اندازی شد که امکان صادرات مستقیم از این شهر را فراهم می‌کرد.
انحصار اختیار ارزیابی گوهرسنگ‌ها در دست پایتخت مافی اظهار داشت: این اقدام ن تنها به صادرات گوهرسنگ‌های استان کمک کرد، بلکه نمونه‌هایی از سایر استان‌ها نیز برای ارزیابی به مشهد ارسال می‌شد. با این حال، این اختیار را از استان گرفتند و مدعی شدند که در فرآیند ارزش‌گذاری، 9 میلیون و 500 هزار دلار زیان ایجاد شده است. این ادعا غیرواقعی به نظر می‌رسد، زیرا حتی اگر کل تولید سالانه معدن فیروزه نیشابور صادر می‌شد، ارزش آن به 2 میلیون دلار هم نمی‌رسید.
وی افزود: این تصمیم به نظر می‌رسد که با هدف تمرکز بیشتر انحصار در پایتخت گرفته شده است. در حال پیگیری هستیم تا این تفویض اختیار مجدداً به استان بازگردد، چرا که مشهد به‌ عنوان قطب اصلی گوهرسنگ کشور باید نقش پررنگ‌تری در این صنعت داشته باشد. به طور مثال فیروزه نیشابور، یکی از معروف‌ترین گوهرسنگ‌های جهان است و در سطح بین‌المللی با نام (پرشین تورکواز) شناخته می‌شود.
فرآوری سنگ‌های قیمتی با ایجاد شهرک‌های صنعتی مشترک در مرز ایران و افغانستان مافی با اشاره به ظرفیت‌های همسایگی با افغانستان عنوان کرد: این کشور دارای منابع غنی از گوهرسنگ‌های خاص است و این نزدیکی، فرصت بی‌نظیری برای همکاری در فرآوری و تجارت این سنگ‌ها ایجاد کرده است. افغانستان به دنبال کاهش خام‌فروشی در حوزه سنگ‌های معدنی و ساختمانی، به‌ ویژه مرمر، است. اما زیرساخت‌های ضعیف این کشور، مانند نبود برق و جاده حتی در نزدیکی مرز، مانع توسعه واحد‌های فرآوری شده است.
نایب‌رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی خراسان رضوی پیشنهاد کرد: ایجاد شهرک‌های صنعتی مشترک در دو سوی مرز می‌تواند راهکاری مناسب برای حل این مشکل باشد. در این مدل، زیرساخت‌های انرژی و فناوری از سوی ایران تأمین می‌شود و مواد معدنی افغانستان در این مناطق فرآوری می‌شود. برای پایداری این پروژه، مالکیت شهرک‌ها باید به‌ صورت مشترک باشد تا سرمایه‌گذاران افغان نیز در آن سهیم باشند و منافع خود را حفظ کنند.
وی با اشاره به سهم معادن در تولید ناخالص داخلی استان (GDP) اظهار کرد: بر خلاف تصور رایج، سهم معادن از GDP بسیار بیشتر از یک درصد است. تمام صنایع بزرگ استان، وابسته به معادن هستند؛ ازجمله صنایع فولاد، سیمان، شیشه، کاشی و سرامیک که به‌ طور مستقیم از مواد معدنی استفاده می‌کنند. اشتغال‌زایی این صنایع، به دلیل استفاده مستقیم از مواد خام، پایین است، اما در عین حال، نقش تعیین‌کننده‌ای در اقتصاد استان دارند.
نایب‌رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی خراسان رضوی تصریح کرد: اگر این صنایع را به‌ صورت تفکیک‌شده در نظر نگیریم، معدن و صنایع معدنی باید اولویت نخست اقتصادی استان باشد. در صورتی که این بخش به‌ عنوان اولویت اول مطرح شود، تصمیم‌گیری‌های کلان نیز بر همین اساس صورت خواهد گرفت.
وی با اشاره به برخی چالش‌های مرتبط با توسعه معادن بیان کرد: گاهی در تصمیم‌گیری‌ها، بخش معدن به‌ عنوان یک فعالیت مخرب یا مزاحم در نظر گرفته می‌شود، در حالی‌ که می‌توان با برنامه‌ریزی مناسب، تعادل میان توسعه معدنی و حفظ سایر منابع را برقرار کرد. به‌ عنوان مثال، در برخی مناطق، به دلیل ملاحظات زیست‌محیطی یا معیشتی، ایجاد واحد‌های معدنی ممنوع می‌شود که این موضوع در برخی موارد منطقی است، اما در مناطقی که توسعه معدنی اولویت دارد، نباید با نگاه محدودکننده به این بخش برخورد شود.
مافی در پایان تأکید کرد: برای افزایش سهم معدن در اقتصاد استان و کشور، لازم است این بخش در اولویت سیاست‌گذاری‌های کلان قرار گیرد و نگاه جامع‌تری به آن داشته باشیم.
منبع: خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/840431/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تمایل اسپانیا برای میزبانی مشترک در جام‌جهانی فوتبال

این صحنه داوری را هرگز ندیده‌اید

داور مغضوب رئال بازی برگشت بارسا-اتلتیکو را سوت می‌زند

اعتماد فلیک جواب داد؛ کنده می‌ماند

آرتتا: کاملا آماده هیجان‌انگیزترین مقطع فصل هستیم

پیش بینی هواشناسی مشهد 24 ساعت آینده | وضعیت آب و هوا خراسان‌ رضوی فردا سه شنبه 12 فروردین ماه 1404 | آب و هوای مشهد در روز 13 بدر + هواشناسی خراسان‌ رضوی

رانندگی خطرناک راننده معلول در جاده مشهد و توقیف خودرو توسط پلیس نیشابور/ ویدئو

پایان مسابقات جام رمضان بجستان با قهرمانی تیم پیام

افزایش 20 درصدی خیران مدرسه ساز در شهرستان بجستان

اجرا قطعه «دستم را بگیر» توسط محمد معتمدی در برنامه 1001

«زندگی با آیه‌ها» یکی از اثرگذارترین برنامه‌های قرآنی کشور است

ناگفته های تلخ از واژگونی اتوبوس در استان کرمان

عکس | نماز عید فطر در مشهد، کربلا و نجف

بنیاد مازندران آماده پاسخگویی به جامعه ایثارگری در ایام تعطیلات است

تداوم مصرف بالای بنزین در نوروز؛ افزایش 20 درصدی

«بی بی گردی» آئینی برای تکریم و ایجاد نشاط اجتماعی در بانوان سالمند

جمع آوری بیش از 13 میلیارد ریال زکات فطریه در خراسان جنوبی

واکنش باشگاه ناپولی به احتمال جدایی کونته

زلاتان: افترا نزنید، من حال و آینده میلان هستم

طارمی دربی میلان را از دست داد

برد دربی از دماغ ایسکو درآمد!

توزیع 147 تن گوشت مرغ در بازار خراسان شمالی

داشتن تیم در لیگ یک کشور؛ مطالبه مردم خراسان رضوی

بداهه خوانی سالار عقیلی در حضور مادرش در برنامه «از مامان بگو»

برگزاری مراسم نماز عید سعید فطر در حاجی‌‌آباد

استاندار خراسان رضوی: باید تیم‌های فوتبال، والیبال و بسکتبال قدرتمندی داشته باشیم

بررسی ابعاد حادثه واژگونی اتوبوس در محور «کرمان-راور»/برخورد قاطع با مقصران حادثه

5 استان پیشرو از نظر توسعه نیروگاه‌های تجدیدپذیر

برگزاری نماز با صلابت عیدسعید فطر در نیشابور + عکس

خبر خوش معاون وزیر برای مددجویان بهزیستی | رئیس سازمان بهزیستی با این خبر دل مددجویان را شاد کرد

پیش بینی تداوم هوای گرم در سطح استان خراسان رضوی تا پایان هفته

عکس/ استوری جنجالی خداداد عزیزی پس از 3 بار باز شدن دروازه گندوز

ویدیو/ مسافران اتوبوسی که عازم مشهد بودند، راهی سردخانه و بیمارستان شدند

بررسی ابعاد مختلف حادثه واژگونی اتوبوس درکرمان/١5 نفر جان باخته

رشد یازده درصدی بازدید از تک برندهای کیش در نوروز 1404

اصناف کیش اصلی‌ترین یاور معاونت گردشگری برای نظارت هستند

پنجمین کتاب از مجموعه‌ای پرطرفدار در دستان مخاطبان

تکلیف سهمیه لئون در جام باشگاه‌های جهان روشن شد

انتشار فایل‌ صوتی VAR؛ جنجال داوری بازی بارسا-خیرونا!

روزنامه اماراتی: روند البطائح با فرهاد درخشان است

پیام تبریک رئیس AFC به مهدی تاج برای فوتبال ساحلی ایران

استعفای پورموسوی از سرمربیگری مس رفسنجان

سردار نگهبان: هوشیاری همراه با نظم و تلاش مجاهدانه زمینه‌ساز موفقیت پلیس است

رسانه‌ها در پویش زندگی با آیه‌ها نقش اساسی ایفا کردند

هشدار هواشناسی؛ باران‌های رگباری در راه خراسان‌ رضوی

فرود پرندگان مهاجر در سد خاکی پناهگاه حیات وحش میاندشت

اقامه نماز با شکوه عید فطر در شهرستانهای خراسان رضوی

بغض محمد معتمدی با شنیدن صدای مادرش شکست

بابک زرین با «قصه پری» نامزد یک جشنواره جهانی شد

عکس قدیمی محمدرضا گلزار در گروه موسیقی آریان؛ نوستالژی دهه هشتادی‌ها