جز ردپا چیزی در طبیعت مازندران باقی نگذارید
گفتگو
بزرگنمايي:
پیام خراسان - ـ حسینعلی ابراهیمی کارنامی مدیرکل حفاظت محیطزیست مازندران در حاشیه نشست خدمات سفر مازندران در ساری با تاکید بر حفاظت از محیط زیست اظهار کرد: درخواست مهم ما از مردم این است که وقتی وارد طبیعت میشوند چیزی جز ردپا جا نگذارند.
وی افزود: طبیعت استان بهواسطه عدم مدیریت پسماند دچار خسارت جدی است که ضرورت دارد به بحث مدیریت پسماند توجه شود.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
مدیرکل حفاظت محیطزیست مازندران بیان کرد: باید برای حفاظت از محیط زیست زبالهای در طبیعت رهاسازی شده، جمعآوری و در مکانهای تعبیه شده زباله قرار گیرد.
ابراهیمی کارنامی با تاکید بر ضرورت پرهیز از ایجاد سر و صدای مزاحم در زمان حضور در طبیعت یادآور شد: ایجاد سروصدا در طبیعت، موجب احساس ناامنی برای حیاتوحش میشود.
وی با اشاره به آمادهباش 100 درصدی محیطبانان برای حفاظت از طبیعت استان، گفت: موضوع مهم توجه به بحث حفاظت از محیطزیست است؛ چرا که طبیعت متعلق به همه است.
قدمت جنگلهای هیرکانی به طور دقیق مشخص نیست، اما بر اساس آخرین نظرات کارشناسان قدمت جنگلهای هیرکانی بیش از 40 میلیون سال برآورد شده و بازمانده دوره سوم زمین شناسی هستند. از همین جهت به فسیلهای زنده شهرت دارند و در حوزه باستان شناسی و گیاه شناسی یک موزه طبیعی به شمار میروند.
در دنیایی که تاکنون هزاران گونه گیاهی و جانوری منقرض شدهاند، مجموعهای کهن با قدمتی این چنینی نه تنها یادگاری با ارزش از دل تاریخ است، بلکه منبع عظیمی از گونههای منحصربهفرد زنده است که باید حفظ شود.
اما اهمیت جنگلهای هیرکانی تنها از بعد قدمت آن نیست، چرا که این جنگلها علاوه بر تامین اکسیژن، در ذخیره مقادیر بسیار زیاد آب، حفاظت از بافت خاک و جلوگیری از جاری شدن سیل نقش بسیار مهمی دارند
جنگلهای هیرکانی در زبان رایج و عامیانه مردم ایران جنگلهای شمال نامیده میشود و این جنگلها متراکمترین ناحیه جنگلی ایران را تشکیل میدهند. این جنگلها که در جنوب دریای خزر قرار گرفتهاند بین کشورهای ایران و آذربایجان مشترک هستند. جنگلهای هیرکانی از سالهای بسیار دور به جا ماندهاند و حتی برخی عمر آنها را با دایناسورها (دوره سوم زمین شناسی) برابر میدانند.
البته این جنگلها را به دلیل قرار گیری در مجاورت دریای خزر، به نام کاسپینی – هیرکانی (Caspian Hyrcanian mixed forests) نیز میشناسند.
ارتفاع رویش درختان هیرکانی از سطح دریا آغاز میشود و تا 2 هزار و 800 متری ادامه مییابد. این پوشش گیاهی زمانی 55 هزار کیلومتر مربع مساحت داشت که تاکنون 51 درصد آن منقرض شده و تنها از 10 درصد آن حفاظت صورت میگیرد.
همچنین در حال حاضر جنگلهای هیرکانی از غنیترین اکوسیستمهای جهان محسوب میشوند به طوری که بیش از 296 گونه پرنده و در حدود 600 گونه پستاندار، 67 گونه ماهی، 29 گونه خزنده و 150 گونه درختی و بوتهای بومی (اندمیک) مانند درختان انجیلی و شمشاد در این جنگلها زندگی میکنند.
لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/841001/