پیام خراسان

آخرين مطالب

سهم ایران تجارت گوهرسنگ‌ها؛ نزدیک به صفر گفتگو

سهم ایران تجارت گوهرسنگ‌ها؛ نزدیک به صفر
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - نائب‌ رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی خراسان رضوی با ابراز تاسف نسبت به سهم ناچیز ایران از تجارت گوهرسنگ‌ها، گفت: این صنعت در کشورمان همچنان از نبود یک نقشه راه مشخص رنج می‌برد. - اخبار اقتصادی -
به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از اتاق ایران، آریوبرزن مافی، نایب ‌رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی در خصوص گوهرسنگ‌ها و فرصت‌های اقتصادی آن برای کلانشهر مشهد، اظهار کرد: تجارت گوهرسنگ‌ها در سطح جهان یک تجارت هزاران میلیارد دلاری محسوب می‌شوند، اما ایران در این حوزه سهمی نزدیک به صفر دارد.
یکی از مهم‌ترین دلایل این موضوع، ممنوعیت واردات سنگ خام گوهرسنگ تا چند ماه پیش بود که باعث می‌شد، واردکنندگان این محصولات به عنوان قاچاقچی شناخته شوند.گوهرسنگ‌ها از گروه کالایی لوکس خارج شدند
نایب ‌رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی با اشاره به تجربه سایر کشورها در این حوزه، گفت: برخی کشورها هیچ معدن گوهرسنگی ندارند، اما با خرید سنگ خام، طراحی و تراش آن، صدور گواهی اصالت و بازاریابی جهانی، در این تجارت سهم قابل‌توجهی دارند. ایران نه‌تنها منابع غنی از برخی سنگ‌های قیمتی دارد، بلکه در کنار افغانستان که یکی از قطب‌های گوهرسنگ‌های دنیا محسوب می‌شود، قرار گرفته است.
مافی تصریح کرد: پس از سال‌ها پیگیری و اصلاحات، این ممنوعیت از بین رفته و گوهرسنگ‌ها از گروه 4 گمرکی به گروه 25 منتقل شده‌اند که این یک گام مهم در راستای توسعه صنعت گوهرسنگ در کشور است. با این حال، این صنعت همچنان از نبود یک نقشه راه مشخص رنج می‌برد و هنوز مشخص نیست که ایران در این بازار دقیقاً چه مسیری را باید دنبال کند.
30 میلیون زائر؛ فرصت‌ اقتصادی در حوزه گوهرسنگ برای مشهد
او با اشاره به ظرفیت‌های بالقوه بازار کشورهای اسلامی بیان کرد: برخی سنگ‌های قیمتی مانند عقیق و دُر نجف، به دلیل روایات اسلامی، جایگاه ویژه‌ای میان مسلمانان دارند و این یک فرصت اقتصادی مهمی است. از سوی دیگر، با توجه به ورود سالانه 30 میلیون زائر به مشهد، می‌توان این شهر را به یک مرکز تجاری برای گوهرسنگ‌ها تبدیل کرد.
مافی تأکید کرد: توسعه این صنعت مستلزم تسهیل واردات و صادرات، آموزش علمی در حوزه تراش سنگ‌های قیمتی و افزایش واحدهای تراش است. در حال حاضر، تراش فیروزه و عقیق در ایران بیشتر به روش‌های سنتی انجام می‌شود، درحالی‌که در سطح جهانی، طراحی و برش سنگ‌ها بر اساس محاسبات دقیق ضریب شکست نور و زوایای تراش صورت می‌گیرد.
نایب ‌رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خراسان رضوی یادآور شد: در سال‌های 2016 و 2017، مشهد به عنوان شهر جهانی گوهرسنگ‌ها انتخاب شد و رقبای آن، شهرهایی مانند بانکوک بود که هر دو از نظر حمل‌ونقل و زیرساخت‌های تجاری وضعیت مناسبی داشتند. این انتخاب نشان‌دهنده ظرفیت بالای مشهد در این صنعت است، اما باید زیرساخت‌های لازم برای بهره‌گیری از این فرصت فراهم شود.
او با انتقاد از نبود برنامه‌ریزی برای معرفی جهانی مشهد به عنوان شهر گوهرسنگ‌ها اظهار کرد: در 2 سال گذشته، هیچ اقدام موثری برای شناساندن مشهد در سطح بین‌المللی انجام نشده است، درحالی‌که می‌توانستیم از حمایت مالی یونسکو برای این کار بهره ببریم. این فرصت از دست رفت و در نتیجه، مشهد نتوانست جایگاه خود را در این صنعت تثبیت کند.
نایب ‌رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی خراسان رضوی با اشاره به پیگیری‌های انجام‌شده در سال گذشته، گفت: موفق شدیم مجوز ارزیابی گوهرسنگ‌های صادراتی را علاوه بر تهران، در مشهد نیز دریافت کنیم. در این راستا، کمیته‌ای در سازمان صنعت، معدن و تجارت تشکیل شد که متشکل از نمایندگانی از گمرک، اتحادیه طلا و جواهر، خانه معدن، نظام مهندسی و گروهی از متخصصان بود. همچنین، آزمایشگاهی برای ارزش‌گذاری دقیق نمونه‌های صادراتی و تعیین قیمت گمرکی در مشهد راه‌اندازی شد که امکان صادرات مستقیم از این شهر را فراهم می‌کرد.
انحصار اختیار ارزیابی گوهرسنگ‌ها در دست پایتخت
مافی اظهار داشت: این اقدام نه‌تنها به صادرات گوهرسنگ‌های استان کمک کرد، بلکه نمونه‌هایی از سایر استان‌ها نیز برای ارزیابی به مشهد ارسال می‌شد. با این حال، این اختیار را از استان گرفتند و مدعی شدند که در فرآیند ارزش‌گذاری، 9 میلیون و 500 هزار دلار زیان ایجاد شده است. این ادعا غیرواقعی به نظر می‌رسد، زیرا حتی اگر کل تولید سالانه معدن فیروزه نیشابور صادر می‌شد، ارزش آن به 2 میلیون دلار هم نمی‌رسید.
او افزود: این تصمیم به نظر می‌رسد که با هدف تمرکز بیشتر انحصار در پایتخت گرفته شده است. در حال پیگیری هستیم تا این تفویض اختیار مجدداً به استان بازگردد، چراکه مشهد به‌عنوان قطب اصلی گوهرسنگ کشور باید نقش پررنگ‌تری در این صنعت داشته باشد. به طور مثال فیروزه نیشابور، یکی از معروف‌ترین گوهرسنگ‌های جهان است و در سطح بین‌المللی با نام (پرشین تورکواز) شناخته می‌شود.
مافی با اشاره به ظرفیت‌های همسایگی با افغانستان عنوان کرد: این کشور دارای منابع غنی از گوهرسنگ‌های خاص است و این نزدیکی، فرصت بی‌نظیری برای همکاری در فرآوری و تجارت این سنگ‌ها ایجاد کرده است. افغانستان به دنبال کاهش خام‌فروشی در حوزه سنگ‌های معدنی و ساختمانی، به‌ویژه مرمر است. اما زیرساخت‌های ضعیف این کشور، مانند نبود برق و جاده حتی در نزدیکی مرز، مانع توسعه واحدهای فرآوری شده است.
نایب ‌رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی خراسان رضوی پیشنهاد کرد: ایجاد شهرک‌های صنعتی مشترک در دو سوی مرز می‌تواند راهکاری مناسب برای حل این مشکل باشد. در این مدل، زیرساخت‌های انرژی و فناوری از سوی ایران تأمین می‌شود و مواد معدنی افغانستان در این مناطق فرآوری می‌شود. برای پایداری این پروژه، مالکیت شهرک‌ها باید به‌صورت مشترک باشد تا سرمایه‌گذاران افغان نیز در آن سهیم باشند و منافع خود را حفظ کنند.
او با اشاره به سهم معادن در تولید ناخالص داخلی استان (GDP) اظهار کرد: برخلاف تصور رایج، سهم معادن از GDP بسیار بیشتر از یک درصد است. تمام صنایع بزرگ استان، وابسته به معادن هستند؛ از جمله صنایع فولاد، سیمان، شیشه، کاشی و سرامیک که به‌طور مستقیم از مواد معدنی استفاده می‌کنند. اشتغال‌زایی این صنایع، به دلیل استفاده مستقیم از مواد خام، پایین است، اما در عین حال، نقش تعیین‌کننده‌ای در اقتصاد استان دارند.
نایب ‌رئیس کمیسیون معدن و صنایع معدنی اتاق بازرگانی خراسان رضوی تصریح کرد: اگر این صنایع را به‌صورت تفکیک‌شده در نظر نگیریم، معدن و صنایع معدنی باید اولویت نخست اقتصادی استان باشد. در صورتی که این بخش به‌عنوان اولویت اول مطرح شود، تصمیم‌گیری‌های کلان نیز بر همین اساس صورت خواهد گرفت.
او با اشاره به برخی چالش‌های مرتبط با توسعه معادن بیان کرد: گاهی در تصمیم‌گیری‌ها، بخش معدن به‌عنوان یک فعالیت مخرب یا مزاحم در نظر گرفته می‌شود، درحالی‌که می‌توان با برنامه‌ریزی مناسب، تعادل میان توسعه معدنی و حفظ سایر منابع را برقرار کرد. به‌عنوان مثال، در برخی مناطق، به دلیل ملاحظات زیست‌محیطی یا معیشتی، ایجاد واحدهای معدنی ممنوع می‌شود که این موضوع در برخی موارد منطقی است، اما در مناطقی که توسعه معدنی اولویت دارد، نباید با نگاه محدودکننده به این بخش برخورد شود.
مافی در پایان تأکید کرد: برای افزایش سهم معدن در اقتصاد استان و کشور، لازم است این بخش در اولویت سیاست‌گذاری‌های کلان قرار گیرد و نگاه جامع‌تری به آن داشته باشیم.
انتهای پیام/

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/841233/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ادامه میراث مارسلو؛ انزو ستاره رئال می‌شود

اعتراف پوستکوگلو به اشتباهات بزرگ تاتنهام

تعجب مودریچ از پنالتی جنجالی رئال: این خطا بود!

دروازه بان سابق فوتبال ایران درگذشت

جاودانگی لواندوفسکی؛ درخشش در 36 سالگی

بقای جمهوری‌اسلامی در گرو پیوند استوار با مردم است

تحول بزرگ در بودجه هلال احمر در سال 1404

آیا موسیقی به همه آدم‌ها حال خوب می‌دهد؟

اجرای زنده و زیبای موسیقی سریال «پایتخت» توسط استاد محمدرضا اسحاقی

روز طبیعت آسمان خراسان شمالی صاف تا قسمتی ابری خواهد بود

صدور 124 مجوز احداث نیروگاه خورشیدی در خراسان شمالی

582 مصدوم حوادث جاده‌ای در خراسان شمالی

حال و هوای تورهای گردشگری نوروزی در خراسان شمالی+تصاویر

برگزاری نوروزگاه در کاروانسرای «رباط قلی»+تصاویر

وضعیت آب و هوا گیلان فردا چهارشنبه 13 فروردین ماه 1404 | پیش بینی هواشناسی گیلان 24 ساعت آینده | آب و هوای گیلان در روز سیزده بدر + هواشناسی رشت

ورود 4 میلیون و 700 هزار مسافر به خراسان رضوی

باران‌ های رگباری از 12 فروردین، خراسان رضوی را فرا می گیرد

سوارز: از بابت یک چیز افسوس می‌خورم؛ در بارسلونا، می‌توانستیم دو بار قهرمان اروپا شویم

وضعیت نامناسب جاده بجنورد به جنگل عامل بسیاری از تصادفات است

ترامپ: دوست دارم با شکست اوباما سومین بار رئیس جمهور شوم

اطفای آتش در 12 هزار مترمربع از جنگل‌های گیلان

وضعیت آب و هوا خراسان رضوی فردا چهارشنبه 13 فروردین ماه 1404 | پیش بینی هواشناسی خراسان رضوی 24 ساعت آینده | آب و هوای مشهد در روز سیزده بدر + هواشناسی مشهد

برگزاری «جام میلاد» با حضور تیم‌های ملی فوتسال در مشهد

تلاش می‌کنیم بار جاده‌های جنوب‌شرق استان تهران به ریل منتقل شود

عبور قیمت سکه از 102 میلیون تومان

آمادگی ایران برای مقابله با تهدیدات داخلی و خارجی

اهتزاز پرچم جمهوری اسلامی ایران در اسلامیه

غرق‌شدن جوان 24 ساله در ازمیغان طبس

افزایش بازیکنان خارجی در لیگ قطر به 10 نفر

اسکان افزون بر 153 هزار مسافر نوروزی در خراسان شمالی

حذف نام کلات از سند توسعه خراسان رضوی غیرقابل قبول است

نماهنگ عیدانه عید فطر با صدای علی اکبر قلیچ به 4 زبان

312 میلیارد تومان اعتبار به حساب دهیاری های خراسان جنوبی واریز شد

کاهش تصادفات با راه‌اندازی نوروزگاه‌ها در خراسان جنوبی

اجرای برنامه افلاک‌نما تا تداوم سلسله جشن‌های نوروزی در مشهد

مازندران قطب مهم نوظهور سرمایه‌گذاری در کشور است

بارش‌های سیلابی خراسان‌رضوی را فرا می‌گیرد

آتش و خون در یمن؛ حملات فرا مرزی قربانی گرفت

ترافیک در محور مشهد - تهران پر حجم اما روان است

تمرین هوایی مشترک قطر و اسرائیل برای اولین بار خبر ساز شد

روز طبیعت در خراسان رضوی همراه با بارش های رگباری است

دیدار خواهر و برادر بعد از 70 سال دوری در روستای راستقان خراسان شمالی

قطع 12 ساعته آب در انتظار مشترکان بدمصرف آب تهران

برنامه مولر بعد از پایان سال‌های حضور در بایرن

عدم توافق میلان و هرناندز برای تمدید قرارداد

خشم لیورپولی‌ها از آرنولد، بی‌منطق است!

همشهری علی دایی در روسیه می‌درخشد!

بازار داغ صنایع دستی و سوغات خراسان شمالی در ایام نوروز

بهره برداری از 144 واحد مسکونی ارتش در تربت حیدریه

وزیر فرهنگ: هیچ استانی حق اعمال سلیقه درباره مجوز کنسرت‌ها ندارد