بزرگنمايي:
پیام خراسان - به گزارش خبرنگار مهر، قوه قضائیه یکی از ارکان سهگانه حکومت است که مسئولیت اجرای عدالت، حفظ حقوق شهروندان و نظارت بر رعایت قوانین را بر عهده دارد. این قوه بهعنوان نهادی مستقل در نظام جمهوری اسلامی ایران، وظیفه رسیدگی به دعاوی و اختلافات حقوقی، بررسی جرایم و تخلفات، صدور حکم و اجرای آن را بر عهده دارد.
دستگاه قضائی در این راستا با ایجاد دسترسی آسان به خدمات حقوقی، تلاش میکند تا امنیت اجتماعی و عدالت را برای تمامی افراد جامعه تأمین کند. دستگاه قضائی از طریق دادگاهها، دادسراها و سایر نهادهای وابسته، به شهروندان خدمات متنوعی ارائه میدهد. این خدمات شامل مشاوره حقوقی، رسیدگی به دعاوی و شکایات، پیگیری پروندههای کیفری و مدنی، و اجرای احکام قضائی است. هدف از این خدمات، حفظ حقوق فردی و اجتماعی شهروندان، برقراری عدالت و جلوگیری از بروز فساد و نقض قوانین در جامعه است. دستگاه قضائی با رسیدگی سریع و عادلانه به پروندهها، بهنوعی اعتماد عمومی را به نظام قضائی و حاکمیت قانونی تقویت میکند.
در سالی که گذشت موضوعات مختلفی در دستگاه قضائی کشور مطرح شد و برخی اقدامات انجام و برخی اجرای آن به سال جدید موکول شد. در دی ماه 1403 قوه قضائیه با رویدادهای و اتفاقات مختلفی همراه بود که در این گزارش برخی از این اتفاقات و خبرها را مرور خواهیم کرد.

نهمین جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده کثیرالشاکی رضایت خودرو طراوت نوین
دی ماه امسال نهمین جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده کثیرالشاکی رضایت خودرو طراوت نوین به ریاست قاضی کلهر در دادگاه ویژه رسیدگی به جرایم اخلالگران در نظام اقتصادی کشور در استان قزوین با حضور دادستان، متهمان، وکلای آنها، شکات پرونده و وکلایشان برگزار شد.

ادامه جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده چای دبش
ادامه جلسات رسیدگی به پرونده چای دبش در شعبه اول دادگاه انقلاب اسلامی ویژه رسیدگی به جرایم اخلالگران کلان و عمده در نظام اقتصادی به ریاست قاضی پسندیده، مستشاران دادگاه، نماینده دادستان، متهمان، وکلای آنها، شکات پرونده، نمایندگان سازمانهای متولی و نظارتی، نمایندگان بانکهای شاکی، بانک مرکزی و گمرکات در یکم، 3 و 18 دی ماه 1403 برگزار شد.
در همین راستا، دی ماه امسال بود که علی صالحی دادستان تهران از کشف و صدور دستور 6 هزار تن چای گروه شرکتهای دبش خبر داد.
دادستان تهران گفت: متعاقب اخذ نظر سازمان غذا و دارو، در خصوص چای دبش دارای قابلیت مصرف و تاییدیه بهداشتی و با لحاظ اینکه این کالاها در معرض تضییع و فساد قرار گرفته شود در اجرای ماده «53» قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، مجوز فروش این 6 هزار تن کالا خطاب به سازمان جمعآوری و فروش اموال تملیکی صادر شد.

ابقاء رئیس مرکز وکلای قوه قضائیه
حسن عبدلیان پور که از تاریخ اول دی ماه 1400 با حکم حجتالاسلام محسنیاژهای رئیس دستگاه قضا به ریاست مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضائیه منصوب شده بود، برای یک دوره دیگر رئیس این مرکز باقی ماند. رئیس قوه قضائیه این حکم را برای مدت سه سال دیگر تمدید کرد.

جلسات دادگاه رسیدگی به اتهامات منافقین
جلسات دادگاه رسیدگی به اتهامات 104 نفر از اعضای سازمان مجاهدین خلق موسوم به منافقین و همچنین ماهیت این سازمان به عنوان یک شخصیت حقوقی، 4 و 18 دی ماه 1403 در شعبهی دهم دادگاه کیفری یک استان تهران به ریاست قاضی حجتالاسلام والمسلمین امیررضا دهقانی و مستشاران دادگاه مرتضی تورک و امین ناصری، وزیری نماینده دادستان، خانواده شهدا و وکلای آنها و همچنین وکلای متهمان در مجتمع قضائی امام خمینی (ره) بهصورت علنی برگزار شد.
صدور کیفرخواست برای سارقان پیرزن اردبیلی
شعبه ویژه دادستانی مرکز اردبیل، کیفرخواست دو نفر را که با سرقت مقرون به آزار نسبت به یک پیرزن اردبیلی در یکی از محلات، متواری طی عملیاتی غافلگیرانه در استان قم دستگیر شده بودند در روز 4 دی ماه صادر کرد.
برابر کیفر خواست صادره به دلیل سرقت مقرون به آزار گردنبند طلا از یک پیرزن که بازنشر گسترده ویدئوی صحنه زورگیری موجب جریحهدار شدن احساسات عمومی شده بود، اشد مجازات و حبس و تبعید برای نامبردگان تقاضا شد. چهار متهم مرتبط با پرونده از زمان شناسایی و دستگیری تاکنون با صدور قرار لازم در بازداشت هستند.

پرداخت دیه 60 میلیاردی برای خانواده کارگران متوفی معدن طبس
دی ماه امسال، اصغر جهانگیر سخنگوی قوه قضائیه در نشست خبری که در 4 دی ماه برگزار شد درباره آخرین وضعیت پرونده کارگران معدن طبس گفت: تاکنون ٣٠ فقره پرونده تشکیل و دستور پرداخت دیه به میزان 60 میلیارد تومان برای خانواده متوفیان اعلام شده است.
سخنگوی قوه قضائیه ادامه داد: برای سه متهم پرونده به اتهام جنایت غیر عمدی به نفس 52 نفر مرد مسلمان کیفرخواست صادر شده که پرونده در حال تکمیل شدن است و به محض وصول نتایج نهایی قضائی از استانهای مختلف و اتمام طول درمان مصدومین حادثه، پرونده آماده اخذ آخرین دفاع و صدور قرار نهایی خواهد بود.
احکام پرونده فرزندان معاون اول سابق قوه قضائیه صادر شد
پس از برگزاری جلسات دادگاه رسیدگی به اتهامات فرزندان معاون اول سابق قوه قضائیه که از اسفند سال 1402 آغاز شده بود، رأی نهایی متهمان این پرونده در 5 دی ماه صادر شد. در این دادگاه به اتهامات 28 تن از متهمان این پرونده از جمله دو تن از فرزندان معاون اول قوه قضائیه به اتهام تشکیل شبکه اعمال نفوذ و پولشویی در پروندههای کلان اقتصادی رسیدگی و برای 25 نفر از آنها حکم صادر شد که احکام متهمین اصلی پرونده به شرح زیر است:
ا. م به اتهامهای سوءاستفاده از روابط خصوصی، اعمال نفوذ غیرقانونی، مشارکت در موجبات ارتشا و پولشویی در چندین پرونده، به مجموعاً 17 سال و 9 ماه حبس تعزیری، 825 میلیون جزای نقدی محکوم شد. م. م بابت سوءاستفاده از روابط خصوصی و مشارکت در 8 فقره پولشویی، مجموعاً به 8 سال حبس تعزیری محکوم شده است.
م. ح نیز به دلیل سوءاستفاده از روابط خصوصی و مشارکت در پولشویی در پروندههای بزرگ، به مجموعاً 13 سال و 9 ماه حبس تعزیری، پرداخت بیش از 114 میلیارد تومان جزای نقدی و مصادره اموال شامل ارز، سکه و خودرو لوکس محکوم شد.
بر اساس کیفرخواست ارائهشده در دادگاه، در این پرونده متهمان مجموعهای را برای اعمال نفوذ بر پروندههای قضائی از جمله پروندههای کلان اقتصادی تشکیل داده بودند و با سوءاستفاده از افراد صاحبمنصب، در ازای اعمال نفوذ در پروندهها، وجوه کلانی به صورت ارز و سکه دریافت میکردند.

یکی از موارد اتهامی در پرونده فرزندان، معاون اول سابق رئیسقوهقضائیه مربوط به سوءاثر در ماجرای واگذاری ورزشگاه شهدای قیطریه به یک برجساز معروف در تهران بوده که سهم فرزندان معاون اول سابق قوه، 20 درصد یعنی معادل 140 میلیارد تومان بود.
همچنین یکی دیگر از موارد اتهامی مهم این پرونده، اعمال نفوذ در پرونده ابر بدهکار بانکی رستمی صفا بوده است که متهمان به عنوان رابطین وی عمل کرده و در جریان این فعالیتها، حدود 200 میلیارد تومان مال نامشروع کسب کرده و وجوه مأخوذه در فرایند پولشویی، تبدیل به املاک، خودروهای لوکس، ویلا و… شده است.
بخش قابل توجهی از این مبالغ دریافتی جهت پنهان ماندن مسیر دریافت وجوه، به حسابهای پوششی واریز شده و سپس از طریق این حسابها در پروژههای ساخت ملک، خرید طلا و سکه، خرید دلار و اتومبیلهای لوکس به کار گرفته شده است. به گفته نماینده دادستان، در این پروندهها سوءاستفاده فرزندان معاون اول پیشین قوه قضائیه از نام پدرشان واضح بوده است.

آزادی 10 زندانی ایرانی در قطر پس از 20 سال حبس
عسکر جلالیان، معاون حقوق بشر و امور بینالملل وزارت دادگستری از انجام مذاکره با مقامات عراق و مالزی برای انتقال 215 زندانی ایرانی خبر داد و گفت: با کمک وزارت امور خارجه با کشور قطر مکاتبه کردیم و 10 نفر از زندانیان ایرانی که بالای 20 سال در زندانهای قطر در حبس به سر میبردند را آزاد کنیم و این کار انجام شد.
جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده شکایت خانوادههای شهدای غواص دفاع مقدس
جلسه رسیدگی به پرونده شکایت خانوادههای شهدای غواص دفاع مقدس به طرفیت آمریکا ١٠ دی ماه ١4٠٣ در شعبه 55 دادگاه حقوقی-بینالملل استان تهران به ریاست قاضی حسینزاده برگزار شد و و شاهدان عینی نحوه شهادت شهدای غواص را بیان کردند.

چهارمین جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده ترور شهید سلیمانی
چهارمین جلسه دادگاه رسیدگی به پرونده ترور سپهبد شهید حاج قاسم سلیمانی و همراهان ایشان در شعبه اول دادگاه کیفری یک به ریاست قاضی غلامرضا جواهری، مستشاران مرتضی تورک و ابراهیم ترابی گلسفید، اسماعیل خلیفه نماینده دادستان، وکلای تسخیری متهمان و اولیای دم شهدا در سالن اجتماعات مجتمع قضائی امام خمینی (ره) دادگستری استان تهران در 10 دی ماه برگزار شد. در این جلسه اسماعیل خلیفه نماینده دادستان ادامه کیفرخواست پرونده را قرائت کرد و برخی از اقدامات آمریکا علیه ملت ایران را تشریح کرد.

دستگیری باند جعلی حرفهای دفترداران اسناد رسمی
حجتالاسلام والمسلمین عبداللهی رئیس مرکز حفاظت و اطلاعات قوه قضائیه در جلسه شورای عالی قوه قضائیه که در روز 10 ماه 1403 برگزار شد، طی سخنانی در این جلسه، از شناسایی و دستگیری یک باند جعل حرفهای در استان همدان خبر داد و گفت: اعضای این باند با جعل اسناد و اوراق، حسابهای توقیف شده از سوی دستگاه قضائی یا سایر مراجع را رفع انسداد و از این طریق، کلاهبرداری میکردند؛ پنج نفر از دستگیرشدگان این باند از دفترداران اسناد رسمی بودند که از محل اختفای آنها چاپگرهای حرفهای، اوراق خام اسناد مجعول و اسناد جعلشده، کشف و ضبط شد.

محمد عابدینی کارآفرین و نخبه ایرانی وارد تهران شد
بر اساس اعلام قوه قضائیه؛ محمد عابدینی نخبه ایرانی که در ایتالیا بازداشت شده بود با پیگیریهای مشترک وزارت امور خارجه و وزارت اطلاعات آزاد در 23 دی ماه 1403 وارد تهران شد.

شهادت قاضی رازینی و مقیسه
در 29 دی ماه امسال بود که فرد مسلحی نفوذی در دیوان عالی کشور در اقدامی برنامهریزی شده اقدام به ترور دو قاضی شجاع و پرسابقه در مبارزه با جرایم علیه امنیت ملی، جواسیس و تروریزم کرد. حجت الاسلام والمسلمین رازینی رئیس شعبه 39 و حجت الاسلام والمسلمین مقیسه رئیس شعبه 53 دیوان عالی کشور بودند که در پی این اقدام تروریستی، دو قاضی خدوم – انقلابی به شهادت رسیدند.
در همین راستا اصغر جهانگیر سخنگوی قوه قضائیه از احضار و بازداشت تعدادی از افراد در رابطه با ترور دو قاضی دستگاه قضا خبر داد.
همچنین مراسم وداع با پیکر شهدای عدالت، قضات شهید حجتالاسلام والمسلمین علی رازینی و حجتالاسلام والمسلمین محمد مقیسه 30 دیماه 1403 در معراج شهدای تهران برگزار شد.
کد خبر 6420550
