بزرگنمايي:
پیام خراسان - به گزارش خبرنگار فرهنگی ایونا به نقل از ایسنا؛ آلاچیقهای ترکمن، سیاه چادر عشایر، گلههای بزرگ و کوچک شتر، بازی اسبهای زیبای ترکمن در دل دشت پر از شقایق و جنگلی که تازه از خوابی عمیق بیدار شده در کنار آبشارهای کوچک و بزرگ تنها گوشهای از طبیعت متفاوت و سحرانگیز مراوه تپه در دل سرزمینهای سبز شمالی است.
شهرستان مراوه تپه ملقب به سرزمین آفتابگردانهای درخشان واقع در شمال شرقی ایران و در نزدیکی مرز ترکمنستان قرار دارد. مراوه تپه که جزیی از استان گلستان زیبا است، از طبیعت بکر و دست نخورده و فرهنگ غنی ترکمنیهای اصیل تشکیل شده است.
تپه ماهورهای مخملی، «غار قیزلر قلعه» با طبیعت دلانگیز، مردم ساده و باصفای ترکمن در کنار تصاویری از گلههای شتر و اسب در دشتهای وسیع، مناظری حیرتانگیز و متفاوت با هرآنچه تا به امروز در شهرهای شمالی ایران دیدهاید را به شما هدیه میدهد.

از مکانهای دیدنی این شهرستان که به به شهر تپههای تاریخی ایران نیز مشهور است میتوانیم به روستای گلیداغ، آرامگاه مختومقلی فراغی، مدرسه علوم دینی سید قلیچایشان، مجموعه مدرسه ربانیه چنارلی، آرامگاه حکیم ابوالقاسم جرجانی و آل خان بابا، آرامگاه شیخ عبدالقادر آخوند داغستانی و هزاران مکان دیدنی دیگر را نام برد.

یکی از بهترین زمانهایی که مسافران میتوانند به این شهرستان بیایند و از طبیعت چشم نواز آنجا لذت ببرند؛ فصل بهار است. این فصل آغازگر مزارع آفتابگردانهای زیبا و رویایی است.
آبشار گوندر
آبشار گوندر از جاذبههای طبیعی بخش مراوه تپه در استان گلستان است و مسیر دسترسی به آن از کنار روستایی در مسیر مراوه تپه به قازانقایه عبور میکند. با سایههای خنک درختان بزرگ، کبکهای وحشی در پیرامون و درختان زیبای انار، این آبشار یکی از جاذبههای گردشگری مراوه برای گردشگران بومی و غیربومی است.
گلیداغ
وقتی از گرگان یا گنبد کاووس به مراوه تپه رسیدید، جادههای روستایی زیبایی را میبینید که شمارا به سمت گلیداغ، روستای آفتابگردانهای طلایی هدایت میکند. اغلب ساکنان آنجا ترکمنیهای اصیلی هستند که مهمان نوازی آنها بر سرزبانهای مسافرانی که آنجا رفتند، جاری است. مناظر کوهپایهای و دشتهای سرسبز آنجا مسافران را برای پیاده روی و عکاسی دعوت میکنند.

آرامگاه مختومقلی فراغی
وقتی از نماد فرهنگی ترکمنها حرف میزنیم، یاد این شاعر بزرگ و پرآوازه در ذهنمان تداعی میشود. آرامگاه این فرد والامقام در شهرستان مراوه تپه قرار دارد که اطراف آن را کوههای بلند احاطه کردند.
وقتی وارد آرامگاه میشویم مجسمهای از مختومقلی به چشممان میخورد که سنگ نوشتهای نیز از اشعار او به زبان ترکمنی در کنار آن قرار دارد. معماری این آرامگاه الهام گرفته از معماری سنتی ترکمنی است. هرساله مسافران زیادی به اینجا میآیند تا آرامگاهی که قلب تپنده فرهنگ ترکمن است را از نزدیک تماشا کنند.
رودخانه اترک
بخش میانی یکی از رودخانههای مهم شمال شرق ایران در این شهرستان واقع شده است. در اطراف این رودخانه عشایر ترکمنی زندگی میکنند که زندگی شغلیشان وابسته به این رودخانه است. همچنین این رودخانه نقش مهمی در اکوسیستم، کشاورزی و تاریخ منطقه دارد و نمادی از همزیستی تاریخی و فرهنگی بین ایران و ترکمنستان است.
مدرسه سید قلیچایشان
این مدرسه دینی، اولین حوزه علمیه ترکمنهای ایران به شمار میرود. ساختمانهای آجری و گنبدهای قرینه بسیار دقیق و زیبا این مدرسه منطبق با معماری دوران قاجاریه است. این حوزه علمیه اهل سنت در تاریخ 10آبان 1354 با شماره ثبت 1124به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

سوغات مراوه
مراوه تپه جزء مساعدترین مناطق کشاورزی استان گلستان است. از همین رو محصولات کشاورزی زیادی در این منطقه تولید میشود. جالب است بدانید، تنها بازمانده پسته اصیل ایرانی فقط در این منطقه یافت میشود. در واقع پستههای جنگلی مراوه از ذخایر ژنتیکی ارزشمند کشور به حساب میآیند و مراوه در حال تبدیل شدن به یکی از قطبهای تولید پسته کشور است.
هنرهای بومی منطقه همچون قالیبافی ترکمنی، نمدمالی، گلیمبافی، پوستیندوزی و ابریشمبافی هم از صنایعدستی مراوه است که میتوانید آنها را بهعنوان سوغات و یادگاری خریداری کنند.

غذاهای محلی مراوه
بخش مهمی از جذابیت سفر را غذاها و خوراکیهای محلی هر منطقه تشکیل میدهند؛ مراوه نیز از این قاعده مستثنا نیست و در طول سفر خود میتوانید غذاهایی نظیر چکدرمه، بورک و انواع آش و نان محلی نظیر نان پیاز کوهی را امتحان کنند.
