بزرگنمايي:
پیام خراسان - سخنان هاکان فیدان در مورد اقدامات تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی، نشان دهنده احتیاط و ملاحظات معنیدار آنکارا در برابر زیاده خواهی نتانیاهو است. - اخبار بین الملل -
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، حملات اخیر رژیم صهیونیستی به سوریه و تاسیسات نظامی این کشور، نشان داد که این رژیم، علاوه بر اشغال ارتفاعات جولان، نقشههای خصمانه فراوانی دارد و جلوه اصلی این حملات، از بین بردن تاسیسات دفاعی و فرودگاهی در درعا بود.
با این حال، نه احمد الشرع و دولت تحت الحمایه او و نه آنکارا، مواضع سفت و سختی اتخاذ نکردند.
هاکان فیدان وزیر امور خارجه ترکیه که قبل از حملات 7 اکتبر، به عنوان مدیر اصلی پرونده عادیسازی روابط آنکارا و رژیم صهیونیستی شناخته میشد، درباره حملات اخیر عباراتی به کار برد که نشان دهنده احتیاط و ملاحظات معنیدار آنکارا در برابر زیاده خواهی نتانیاهو است.

فیدان: نمیخواهیم درگیر شویم
هاکان فیدان وزیر امور خارجه ترکیه در نشست وزرای خارجه ناتو در بروکسل اشاره کرد که «ترکیه نمیخواهد مستقیماً در میدان سوریه با اسرائیل مقابله کند. ما همواره بر این تاکید کردهایم که باید از اقداماتی که باعث تشدید تنش در منطقه میشود، اجتناب کنیم. ترکیه برای بازگرداندن صلح و ثبات در سوریه تلاش میکند. حملات اسرائیل به اهداف نظامی در سوریه ثبات منطقه را تهدید میکند. ما خواهان درگیری با اسرائیل در سوریه نیستیم. اسرائیل با چنین حملاتی نه تنها حاکمیت سوریه را زیر پا میگذارد، بلکه به امنیت منطقه نیز آسیب میرساند. همچنین اقدامات اسرائیل در غزه، مصداق نسل کشی است. ترکیه درخواست مداخله در پرونده تشکیل شده در دیوان بینالمللی دادگستری را داده و تمامی روابط تجاری با اسرائیل قطع شده است. این نگرش روشن به عنوان بازتابی از رویکرد سیاست خارجی منصفانه ترکیه بر اساس قوانین بینالمللی و حقوق بشر است».
فیدان، درباره تحولات منطقهای اظهار نظر کرده و هشدار داد که ممکن است، بیثباتی در منطقه عمیقتر شود.
وی به طور مستقیم درباره حملات هوایی رژیم صهیونیستی به سوریه گفته است: «عملیات اسرائیل در خاک سوریه، بر ظرفیت دولت دمشق برای مبارزه با تروریسم تأثیر منفی گذاشت. اینگونه اقدامات تحریکآمیز همچنین قدرت بازدارندگی سوریه را که در حال تشکیل دولت جدید است، تضعیف میکند. دولت سوریه در حال از دست دادن توان بازدارندگی خود در برابر داعش و تهدیدات مشابه است. این اقدامات، توازن را در منطقه بر هم میزند».
فیدان درباره امضای هرگونه توافق احتمالی بین سوریه و اسرائیل، اشاره کرده که چنین تصمیمی مربوط به طرفین است، اما در هر حال، ترکیه طرفدار تشدید تنش در منطقه نیست.
این بخش از سخنان فیدان، نشان میدهد که آنکارا نه تنها مخالفتی با توافق الشرع – اسرائیل ندارد، بلکه آماده است تا در پشت پرده، میانجیگیری مذاکرات احتمالی را بر عهده بگیرد.
فیدان درباره تهدیدات آمریکا نیز اعلام کرده که ترکیه نمیخواهد شاهد درگیری جدیدی در منطقه باشد و هرگونه اقدام علیه ایران، منطقه را به آتش میکشد.

فیدان قبلاً و در دوران جو بایدن، بارها در مورد جنگ روسیه و اوکراین اعلام کرده بود که شرایط برای توافق مهیا است. اما این بار گفته است: «دستیابی به توافق صلح در کوتاه مدت برای دو طرف دشوار است. اما یافتن راهحل از طریق دیپلماسی بسیار بهتر از ادامه تخریبهای کنونی است».
وزارت دفاع ترکیه: اسرائیل کاری به ما ندارد
دو روز پیش، برخی از محافل سیاسی و رسانهای ترکیه، به این اشاره کردند که حملات هوایی رژیم صهیونیستی به تاسیسات نظامی سوریه، پیامی آشکار برای آنکارا است و دولت اردوغان باید این تحرکات معنیدار را جدی بگیرد.
روزنامه آیدنلک، در تیتر صفحه اول، با استناد به برخی گزارشهای تحلیلگران صهیونیستی، نوشته بود: «بمبارانهای ارتش اسرائیل در سوریه، پیامی است برای ترکیه».
آیدنلک در گزارش مفصل خود، به این اشاره کرده بود که توافق محرمانه بین ابراهیم کالن رییس سرویس اطلاعاتی میت ترکیه و احمد الشرع رییس دولت انتقالی سوریه، دامنه گستردهای دارد و یکی از بندهای آن، مربوط به تاسیس چند پایگاه نظامی برای ارتش ترکیه در خاک سوریه است و بزرگترین پایگاه، در پالمیرا تاسیس خواهد شد.

پس از انتشار گزارش آیدنلک و پستهای برخی از فعالان فضای مجازی، وزارت دفاع ترکیه به این مطالب عکس العمل نشان داده و اعلام کرد که ترکیه هدف اقدامات هوایی اسراییل در خاک سوریه نیست و نباید تصور شود که پیامی برای آنکارا مخابره شده است.
این بیانیه وزارت دفاع ترکیه در کنار انفعال مقامات دمشق، نشان دهنده این است که گویی بر اساس یک توافق نانوشته، قرار نیست در برابر تجاوز رژیم صهیونیستی، واکنش قاطعانه نشان داده شود.
شاید یکی از دلایل این موضوع، ریشه در این مساله دارد که دولت اردوغان قصد دارد به منظور تاسیس پایگاه در خاک سوریه، رضایت نتانیاهو را هم اخذ کند.
ابهام درباره تصمیمات ترکیه در سوریه
پس از سقوط دولت بشار اسد، ترکیه اولین کشوری بود که با اعزام مقامات سیاسی و امنیتی رسمی، نشان داد که اهداف ویژهای در این کشور دارد.
هاکان فیدان وزیر امور خارجه و ابراهیم کالن رییس سرویس اطلاعاتی میت، چند بار به ترکیه سفر کرده و احمد الشرع نیز در آنکارا با اردوغان دیدار کرده است.
گفته میشود: مسئول جدید استخبارات یا نهاد اطلاعاتی سوریه مستقیماً توسط میت انتخاب شده و مهمترین موضوع در گفتگو بین اردوغان و الشرع نیز، توافق برای تاسیس چند پایگاه نظامی در ترکیه بوده است.
ترکیه در این مدت توانسته به بهانه بازسازی فرودگاه دمشق، کنترل امنیتی این فرودگاه و همچنین بازسازی زیرساختهای فرودگاه حلب را در اختیار بگیرد. با این حال در مورد احداث پایگاه نظامی ترکیه در مناطقی از شمال و شرق سوریه، اطلاعاتی به بیرون درز نکرده است.
اما تحولات اخیر نشان داد که رژیم صهیونیستی، میخواهد در مقام یک نیروی اشغالگر، ترکیه را وادار کند که در مورد حضور همیشگی در سوریه، حق و حساب ویژه را به رژیم صهیونیستی پرداخت کند.
حال باید دید در ورای سخنان محافظه کارانه فیدان درباره رژیم، چه تصمیم اتخاذ خواهد شد. اینجاست که می توان راز مواضع محتاطانه هاکان فیدان و سکوت و انفعال احمد الشرع را دریافت.
انتهای پیام/