پیام خراسان

آخرين مطالب

گلایه بازیگران تاجیکی سریال پایتخت از ایرانی‌ها مقالات

گلایه بازیگران تاجیکی سریال پایتخت از ایرانی‌ها
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - به گزارش نبض بازار، «پایتخت» امسال نکات جالب توجه کم ندارد؛ اما یکی از مهم‌ترین آنها ماجرای مقصد جدید سفر پایتختی‌هاست. اهالی سریال «پایتخت» که تا پیش از این به سراغ کشور‌های غرب آسیا رفته بودند، حالا قرار است که به سراغ یکی از کشور‌های فارسی‌زبان شرقی بروند، کشوری که در چند سال اخیر در متن اخبار سیاسی حضور داشته و روابط دیپلماتیک میان دو کشور شدت گرفته است.
تاجیکستان از معدود کشورهایی است که اطلاعات مردمش نسبت به ما کامل است و حداقل نیاز نیست که به آنها توضیح دهیم زبانمان عربی نیست.
به همین مناسبت روزنامه فرهیختگان مصاحبه‌ای با بازیگران تاجیکستانی پایتخت انجام داده است.
در بخشی از این گفت‌و‌گو آمده: از جایی به بعد صحبت‌های صابر شبیه به گلایه شد، گلایه از ایران که چرا کمتر در تاجیکستان حضور دارد و چرا میلی برای برقراری روابط فرهنگی از طرف ایرانی‌ها نیست: «چرا یک آوازخوان خوب ما یا یک فیلم خوب ما نباید در ایران پخش شود، اما شما رادیو و تلویزیون ما را ببینید.
گوش اندازید؛ از صبح تا شام همه آوازخوان‌ها ایرانی هستند از شجریان گرفته تا معین و دیگر خوانندگان. همه هستند. مردم دوست‌شان دارند. در ماشین‌هایشان گوش می‌دهند، مردم ما هر چه که در فرهنگ و فراست دارند ایرانی است دیگر. یعنی ما در این سمت مشکلی نداریم. هر چه مشکلی هست از طرف شماست. من با محبت این حرف‌ها را می‌زنم که یک کاری کنیم که بچه‌های ما هم به ارتباط داشتن با یکدیگر ترغیب شوند. شاید همین پاسخ‌های من باعث ترغیب چند نفر بشود البته می‌دانم احتمالش کم است.
با این حال باید سریع دست به اقدام زد. مثلاً شوخی‌هایی در پایتخت بود که شاید در نگاه اول مردم تاجیکستان فکر کنند با لهجه و زبان ما شوخی شده و ما خراب شده‌ایم و یا شاید مردم ایران به همین چیز‌ها بخندند، اما همین واژگانی که برای دو طرف نامأنوس است وقتی به زبان می‌آید و دو طرف متوجه آن می‌شوند کم‌کم اختلافات زبانی میان ایران و تاجیکستان از بین می‌رود و مردم متوجه این تفاوت‌ها می‌شوند.
یعنی باید خیلی فیلم‌های زیادی از شما در خانواده‌های ما پخش شود و خیلی فیلم‌هایی که تاجیک فیلم ساخته است در خانواده‌های ایرانی پخش شود تا این چیز‌ها یعنی حدود کلمه‌ها و معنی‌هایی که در فاصله 70 ساله شوروی سدی ساخته است که ما نتوانیم به درستی زبان شما را بفهمیم و شما هم زبان ما را.
با چه چیزی می‌شود این سد را برداشت؟ تنها با فیلم می‌شود این سد را برداشت. مثلاً بعد از پخش یوسف (سریال یوسف پیامبر) من یادم هست که همه و همه با زبان یوسف و یعقوب و با زبان قهرمان‌های این فیلم صحبت کردن را آغاز کردند. آن زمان، هر جا که می‌رفتی، واژه «چَرا» را می‌شنیدی که در آن زمان خیلی بین مردم تاجیک متداول نبود، می‌دانستی که به خاطر سریال یوسف پیامبر است. به جز این خیلی از عبارت‌ها و واژگان دیگر هم به خاطر یوسف پیامبر به زبان ما وارد شد. ببینید با یک اثر چقدر می‌توان کار‌های خیر انجام داد؟!»
از ادبیات ایران تا آنچه تاجیکستانی‌ها از ایرانی‌ها می‌شناسند، محور‌های دیگر سؤالات ما بود که باعث شده قربان صابر خاطره‌ای جالب از فریدون مشیری شدنش را تعریف کند: «مردم تاجیکستان ایران را به زبان، تاریخ و فرهنگ مشترک می‌شناسند، یعنی مردم تاجیک می‌دانند که ما دو تا نیستیم و ما یکتا هستیم و همه این موضوع را می‌دانند. با تأسف باید اقرار شویم که (اقرار کنیم که) علی‌رغم آنکه برخی از سمپوزیوم‌ها، جلسه‌های کلان و جشنواره‌ها مردم تاجیک به صورت محدود درباره شاعران و نویسندگان معاصر ایران برگزار می‌شود، اما عموم مردم بسیار کم نسبت به شاعران و نویسندگان ایرانی معاصر شناخت دارند.

پیام خراسان

مثلاً در زمان شوروی و تا ده بیست سال پیش کتاب‌هایی مثل «تهران مخوف» را همه می‌خواندند، اما حالا آن ادبیات دیگر به مردم نمی‌رسد. باید راه‌حل این مسئله را پیدا کرد. البته در برخی از رفت و آمد‌های تاجران کتاب‌هایی آورده می‌شود یا برخی از شعرا را مثل شهریار طیفی از مردم می‌شناسند، اما اینها به صورت عام و عمومی نیست. در یکی از سفرهایم یک کتابی به دستم رسید از استاد فریدون مشیری، من این کتاب را خریدم فقط به دلیل اینکه از عکس استاد مشیری روی جلد کتاب خوشم آمد.
تصادفاً این کتاب را خریدم و از میان اشعارشان چند شعر را از قبیل: «پدری با پسری گفت به قهر که تو آدم نشوی جان پدر» یا آن شعر زیبای دیگری که «گفت دانایی که گرگ خیره سر، مست و پنهان در نهاد هر بشر» و باز هم یک پاره شعری دیگر به ذهنم می‌آید مثل: «پشه‌ای در استکان آمد فرود تا بنوشد آنچه واپس مانده بود». من این اشعار را با صدای خودم در اینترنت خواندم و در اینترنت پخش شد و اکثر مردم تاجیکستان گمان کردند اینها اشعار من است. آنقدر مشهور شد که هرجایی این پاره‌های شعری خوانده می‌شد گمان می‌کردند برای من است و حتی تا گوش من رسید که شعر برای قربان صابر است. بعد از مدتی من در تلویزیون تاجیکستان اعلام کردم که این شعر مال استاد فریدون مشیری است و برای من نیست.
به همین بهانه استاد فریدون مشیری خیلی طرفداران زیادی پیدا کرد و من سهم داشتم در این کار. تا همین امروز هم خیلی‌ها می‌پرسند که شعر‌های استاد را چگونه پیدا کنیم؟ و من فکر می‌کنم که به جز همان کتابی که من خریدم و آوردم، دیگر کتاب دیگری از استاد مشیری در تاجیکستان نباشد. یعنی می‌خواهم بگویم که هر کسی می‌تواند در پهن گشتن یک اتفاق و شناساندن یک کتاب و شاعر نقش داشته باشد ولی این کار نباید علی‌حده انجام شود. این کار باید از طرف حکومت‌دارها، سیاستمدار‌ها انجام شود.»
منبع: روزنامه فرهیختگان

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/851192/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

راز قتل هولناک یک دختر جوان توسط پدرش

6 راز بسیار ساده برای عمر زیاد و باکیفیت

تصادف خودرو سواری با تریلر در جاده نیشابور با 3 کشته و یک مصدوم

آداب الصلوه؛ حجتی از سوی مولا بر امام خمینی

3 فوتی در تصادف محور نیشابور- سبزوار

گل اول النصر به القادسیه توسط مانه

پاستورلو: مطمئنم طارمی خیلی به اینتر کمک می‌کند!

گل دوم القادسیه به النصر توسط اوبامیانگ

راز سلامتی بهاری در این خوراکی ها

مجلس عزاداری جگرسوز دختر جوانی که در جنگل‌های بهشهر به دار آویخته شد + فیلم

حجت‌الاسلام‌ امینی: امروز ارتش جمهوری اسلامی ایران با پشتوانه مردمی؛ یک سازمان رزم قدرتمند است

رونالدو برای نخستین بار توانست جایزه طلایی را به دست آورد

نماز جمعه در خلیل آباد

نماز عبادی سیاسی جمعه کاشمر

پیش اردوی پیشتازان قطب شهید دهقان در تربت جام

7 مصدوم در واژگونی خودرو سواری در محور تربت جام به صالح آباد

خبرنگاران تلاشگران عرصه فرهنگ و رسانه هستند

واژگونی خودرو 206 در محور تربت جام به صالح آباد

اجرای ورزش باستانی در تربت جام

پزشکیان: ما زیر بار هیچ ذلتی نمی‌رویم اما سر جنگ هم نداریم

کتاب «فرود در رضوان»؛ کتابی برای پرواز یک قهرمان در کرمانشاه رونمایی شد

روایت ملکیان از اخلاق سرگردان و گردنگاه سیاست

«ستاره‌های غریب»؛ کتابی درباره شهدای غریب استان مرکزی در دوران اسارت منتشر شد

باز هم جنجال خشم کونته؛ این چه وضع مدیریت است!

هجدهمین قهرمانی السد در لیگ ستارگان قطر

ساکت به نساجی برگشت!

هشدار هواشناسی؛ سیل در 3 استان/ امشب 5 استان منتظر برف و باران شدید باشند

آهنگ «دل نَکن» را از بهنام بانی بشنوید

تصنیف دل انگیز «شب» از استاد غلامحسین بنان

روند افزایش دمای هوا از 30 فروردین ماه

رییس جمهور: زیر بار هیچ ذلتی نمی‌رویم / دنبال جنگ نیستیم

یمن: برای اولین بار ناو آمریکایی«وینسون» را هدف قرار دادیم

وقتی مغز فریبمان می‌دهد؛ دانشمندان می گویند رنگ بنفش وجود ندارد!

رونمایی کتاب «اشعار عامیانه تالشان جنوب غربی دریای خزر» در آستارا

وضعیت بازار سکه و طلا پس از دور دوم مذاکرات چگونه خواهد بود؟

فک بازیکن حریف را شکست، فقط کارت زرد گرفت!‏

دانش، نگرش و مهارت سه مولفه اصلی حرفه ای شدن راهبران تحول در الگو مدرسه تراز است

آوای دلنشین «هنگ درام» در دلِ طبیعت

تجمع مردم حاجی آباد در حمایت از مردم غزه

تصاویر/ بازدید مسئولان آمل از ستاد گرامی‌داشت حماسه اسلامی ششم بهمن و جنگل آمل

بازدید مسئولان آمل از دفتر حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس و مقاومت آمل

مراسم تجلیل از روشا اکبری برنده مدال طلای شطرنج مدارس جهان در شهرستان نیشابور

برگزاری جشن ستارگان در شهرستان خلیل‌آباد

حساب و کتاب‌ها در طرح کالابرگ الکترونیکی؛ کوپن ادامه پیدا می‌کند؟

تناقض لالیگا که هانسی فلیک را خشمگین کرد

کواچ؛ ترکیب برنده دورتموند را مقابل بارسا پیدا کردم

بازگشت مورینیو به تیمی که دوست نداشت!‏

رویایی که کابوس شد؛ سقوط رئال از آسمان هفتم

گواردیولا آنقدر اصرار می‌کند تا پیشرفت کنید

زیباترین عکس سال در بازگشت معجزه‌آسای یونایتد