شهریار شاعری برای همه دورانها
مقالات
بزرگنمايي:
پیام خراسان - به گزارش خبرنگار فرهنگ دفاعپرس، کتاب «استاد شهریار» که بیانکننده ویژگیهای مرحوم «سید محمدحسین بهجت تبریزی (شهریار)» در نگاه رهبر معظم انقلاب اسلامی هستند که مطالب آن توسط «بهزاد پروینقدس» و مرکز «صهبا» گردآوری شده و انتشارات «مؤسسه ایمان جهادی» آن را منتشر کرده است.
این کتاب، هشتمین جلد از مجموعه «گفتار» است.
همچنین برخی از اشعار و دستنوشتههای استاد شهریار خطاب به رهبر معظم انقلاب اسلامی نیز در انتهای این کتاب گنجانده شده است. این کتاب، مجلّدی سبک و کوتاه است که در 87 صفحه تنظیم شده و پنج صوت که شامل شعرخوانیهای استاد شهریار و سخنانی در مورد این شاعر معاصر در غالب QR code تنظیم شده است که در آخرین صفحه قرار دارد و علاقهمندان میتوانند آنها را اسکن و گوش کنند.
کتاب با بخشی از مقاله «مهرداد اوستا» با عنوان «شهریار و شیوه سخن او» آغاز شده که سعی دارد مخاطبان را با زبان ادبیاتی این شاعر معاصر آشنا کند.
در مقدمه این کتاب در توضیح آن آمده است:
در تاریخ 1366/04/29 حضرت آقا در سفر به تبریز و در جمع شاعران این شهر، با شهریار ملاقات میکنند. متن و حواشی این دیدار جذاب در این گفتار آمده. متن پیام رهبر معظم انقلاب اسلامی در 1367/07/03 بهمناسبت درگذشت استاد، سخنان معظمٌله در 1371/09/11 در دیدار با اعضای کنگره بزرگداشت شهریار و همچنین بیانات ایشان در دیدار با اعضای کنگره صدمین سالگرد تولد استاد شهریار در 1385/06/26 از دیگر مطالب این گفتار است. در ضمیمه گفتار، چهار قطعه شعر به دستخط استاد شهریار که تقدیم رهبر معظم انقلاب اسلامی شد، آمده است.
این کتاب در چهار فصل و یک ضمیمه تنظیم شده است. فصل اول شامل جلسه شعرخوانی در سفر به استان آذربایجان شرقی در تاریخ 1366/04/29 است؛ فصل دوم، درگذشت استاد شهریار و پیام تسلیت رهبر معظم انقلاب اسلامی در تاریخ 1367/07/03؛ فصل سوم، دیدار با اعضای عالیرتبه فرهنگی جمهوری آذربایجان و برگزارکنندگان کنگره جهانی بزرگداشت استاد شهریار در تاریخ 1371/09/11 و فصل چهارم نیز شامل دیدار با اعضای هیئتهای علمی و اجرایی و میهمانان شرکتکننده در کنگره صدمین سالگرد تولد استاد شهریار در تاریخ 1385/06/26 و در ضمیمه نیز برخی اشعار تقدیمی استاد شهریار به حضرت آیتالله خامنهای آمده است.
بخشی از متن کتاب که از فرمایشات رهبر معظم انقلاب اسلامی دیدار با اعضای عالیرتبه فرهنگی جمهوری آذربایجان و برگزارکنندگان کنگره جهانی بزرگداشت استاد شهریار بیان شدند، به شرح زیر است:
«در شعر فارسی شهریار، خصوصیت عمدهای که برای برادران ترک وجود دارد، این است که شعرِ به معنای حقیقی کلمه است. شعرِ به معنای حقیقی کلمه، معنای حقیقی شعر است؛ یعنی نظم کلمات فقط نیست، لُبِّ احساس و خیال است. این را که عرض میکنم، ترکهای فارسیدان خودشان خوب میدانند. گاهی این زبان، اوج میگیرد؛ یعنی ما غزلهایی در شعر فارسی شهریار داریم که در ردیفِ غزلهای درجهیک فارسی است. البته اینها زیاد نیست، اما هست. گاهی هم البته زبان تنزل میکند.
ما توقعی هم از شاعری که در یک منطقه غیر فارس زبان متولد شده، نداریم، ولی آنچه که از شهریار در شعر فارسی میبینیم، او را در ردیف یکی از بزرگترین شعرای زمان ما قرار میدهد.
مطلب دومی که در مورد شاعری شهریار باید گفت، یک چیز بالاتر از این است و آن، این است که میشود گفت شهریار، یکی از بزرگترین شاعران همه دورانهای تاریخ ایران و آن، به لحاظ «حیدربابایه سلام» است که یک شعر استثنایی است. همه خصوصیات شعریِ مثبت شهریار در این شعر هست؛ یعنی روانی، صفا، ذوق و دیگر خصایصی که مربوط به شعر است، همه در «حیدربابایه سلام» جمع شدهاند؛ لکن علاوه بر اینها، ویژگی دیگری هم در این شعر هست و آن این است که در این شعر که تصویری از سابقه ذهنی خودِ شاعر است، مطالب بسیار حکمتآمیزی وجود دارد. با این حساب میتوان شهریار را یک حکیم بهحساب آورد.»
انتهای پیام/ 118
-
پنجشنبه ۲۸ فروردين ۱۴۰۴ - ۰۴:۴۰:۲۳
-
۱۲ بازديد
-

-
پیام خراسان
لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/851711/