پیام خراسان

آخرين مطالب

معین وارث نیما و دهخدا؛ مردی که با کتاب‌ها ازدواج کرده بود مقالات

معین وارث نیما و دهخدا؛ مردی که با کتاب‌ها ازدواج کرده بود
  بزرگنمايي:

پیام خراسان - ، گروه فرهنگ و ادب _ طاهره طهرانی: «به ورثه خود وصیت می‌کنم که تمام فیش‌های چاپ نشده لغت‌نامه را که ظاهراً بیش از یک میلیون است از الف تا یاء نوشته شده و یقیناً یک کلمه دیگر بر آن نمی‌توان افزود، به عزیزترین دوستان من آقای دکتر معین بدهند که مثل سابق به چاپ برسد این زحمتی است جانکاه که اقلاً معادل نصف تألیف است.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
» این بخشی از وصیت‌نامه دهخدا است که در آن محمد معین را مسئول انتشار و ادامه کار «لغت‌نامه» معرفی می‌کند. مردی که از روز شروع همکاری با دهخدا تا لحظه مرگ در کنارش بود. نهم اردیبهشت سال 1297 در محله زرجوب شهر رشت و در خانه شیخ ابوالقاسم، پسری به دنیا آمد به نام محمد، که امروز به نام محمد معین وزیری می‌شناسیمش. پدرش از روحانیان شهر رشت بود. محمد در سن شش سالگی پدر و مادرش را به خاطر بیماری حصبه با فاصله چند روز از دست داد و تحت تعلیم پدربزرگش، معین العلما قرار گرفت، تحت تعلیمات او عربی را بسیار خوب می‌دانست و متون عربی را بدون اعراب، به درستی می‌خواند.
دوره ابتدایی را در رشت گذراند و سپس برای تحصیل به تهران آمد. در سال 1310 وارد دانشسرای عالی شد و در رشته ادبیات و فلسفه علوم تربیتی تحصیل کرد. در سال 1318 به تهران منتقل شد و همزمان با معاونت و کفالت اداره دانشسراهای وزارت فرهنگ، در دانشگاه تهران دوره دکتری ادبیات فارسی را آغاز کرد و در سال 1321 با پایان‌نامه‌ای با عنوان «مزدیسنا و تأثیر آن در ادبیات پارسی» که با راهنمایی ابراهیم پورداوود و با نمره بسیار خوب پذیرفته شد، به عنوان نخستین دانش‌آموخته دوره دکتری ادبیات فارسی در ایران شناخته شد.
همان سال با مهین امیرجاهد ازدواج کرد و صاحب چهار فرزند شد، مهدخت، همایون، پیروز و پریچهر. همسرش شرایط خانه را برای کار او فراهم می‌کرد و گهگاه هم در تهیه فیش‌های مطالعاتی همکاری داشت و فیش‌هایی نیز با خط او موجود است. مهدخت معین _فرزند ارشدشان_ مادرش را زنی همراه توصیف می‌کند: مادرم طوری زندگی را اداره می‌کرد تا پدرم آرام بماند و حتی به اقوام او نیز مادرم رسیدگی می‌کرد. پدرم در روز اول ازدواجشان به مادرم گفته بود اول با این کتاب‌ها ازدواج کردم بعد با شما. او روزی 18 ساعت کار می‌کرد، بیکاری را تحمل نمی‌کرد و بی‌قرار می‌شد و جمله همیشگی مادرم این بود: «دکتر جان، برو سرکارت تا آرام شوی.»
همکاری با دهخدا و تألیف فرهنگ معین
محمد معین پس از اخذ دکتری، به عنوان دانشیار و سپس استاد دانشکده ادبیات دانشگاه تهران مشغول به کار شد و کرسی «تحقیق در متون ادبی» را بر عهده گرفت. همکاری او با علی‌اکبر دهخدا از سال 1325 آغاز شد؛ در این مدت معین به عنوان یکی از یاران و پژوهشگران اصلی دهخدا در جمع‌آوری، تنظیم و تدوین فیش‌های لغتنامه مشارکت داشت و تا زمان درگذشت دهخدا در این پروژه همکاری نزدیک داشت.
پس از فوت دهخدا در سال 1334، طبق وصیت نامه او، مسئولیت ریاست امور علمی سازمان لغتنامه دهخدا به محمد معین سپرده شد. این سازمان ابتدا در مجلس شورای ملی مستقر بود و سپس در سال 1336 به دانشکده ادبیات دانشگاه تهران منتقل شد که معین تا پایان عمر ریاست آن را بر عهده داشت. دهخدا در وصیت‌نامه‌اش تصریح کرده بود که زحمات معین در تدوین لغتنامه حداقل معادل نصف تألیف آن است.
معین بخش بزرگی از عمر خود را صرف ادامه تدوین لغتنامه دهخدا کرد و در مقدمه لغتنامه، ضمن حفظ امانتداری، تلاش کرد تا این اثر جامع و کامل باقی بماند. او همچنین در کنار این کار، فرهنگ فارسی معین را که یکی از مهم‌ترین فرهنگ‌های لغت زبان فارسی است، تدوین و منتشر کرد.
مهم‌ترین اثر محمد معین، «فرهنگ فارسی معین» است که یکی از لغتنامه‌های معتبر و مرجع زبان فارسی به شمار می‌آید. این فرهنگ در 6 جلد و 7956 صفحه منتشر شده و شامل واژگان فارسی، ترکیبات عربی رایج در فارسی و کلمات اروپایی وارد شده به زبان فارسی است. ویرایش متوسط این فرهنگ پس از درگذشت معین توسط سیدجعفر شهیدی انجام شد.
علاوه بر تألیف فرهنگ معین، محمد معین آثار متعددی را تصحیح و ترجمه کرده است. از جمله تصحیح کتاب‌هایی چون «برهان قاطع»، «چهار مقاله نظامی عروضی»، «جوامع الحکایات و لوامع الروایات» اثر عوفی، «عبهرالعاشقین» روزبهان بقلی (به همراه هانری کربن)، «دانشنامه علایی» ابن سینا (به همراه سید محمد مشکوه) و «جامع الحکمتین» اثر ناصرخسرو (به همراه هانری کربن) و ترجمه کتاب «ایران از آغاز تا اسلام» اثر رومن گیرشمن.
معین به زبان‌های فرانسه، انگلیسی، عربی، آلمانی، پهلوی، اوستایی و فارسی باستان تسلط داشت و در زمینه‌های ادبیات، زبان، تاریخ، فرهنگ، فلسفه و مذاهب پژوهش‌های فراوانی انجام داد و بیش از 23 کتاب در حوزه تألیف، 5 کتاب در حوزه تصحیح، 4 کتاب ترجمه و حدود 100 مقاله منتشر کرد.
وارث نیما
نیما یوشیج آثارش را به محمد معین سپرد زیرا به امانت‌داری، فضل و دانش عمیق او در ادب فارسی اعتماد کامل داشت. او در وصیت‌نامه‌اش که در آذرماه 1338 نوشته شد، بدون اینکه معین را شخصاً دیده باشد، او را به عنوان وصی و امین خود تعیین کرد تا اشعارش را بررسی و قسمت لازم را منتشر کند و نظارت کامل بر انتخاب و طبع آثارش داشته باشد.
دلیل اصلی این انتخاب، امانتداری و صداقت علمی محمد معین بود؛ نیما می‌دانست که معین فردی است که به حفظ اصالت و درست‌نویسی آثار پایبند است و حتی اگر با ذوق شعر نو او موافق نباشد، هرگز در تحریف یا تغییر آثارش دخالت نخواهد کرد. جلال آل احمد نیز در این باره گفته بود که نیما به معین به عنوان پناهگاهی برای امانت آثارش پناه برده است.
و ناگهان خاموشی...
سرانجام محمد معین وزیری در سال 1345، پس از بازگشت از ترکیه دچار سکته شد و پنج سال آخر عمر خود را در حالت کما گذراند. برای درمان او به کانادا و کشورهای دیگر نیز سفر شد، اما بهبود نیافت و در 13 تیر 1350 در بیمارستان فیروزگر تهران درگذشت. پیکر او در آستانه اشرفیه به خاک سپرده شد.
کد خبر 6450591

پیام خراسان

لینک کوتاه:
https://www.payamekhorasan.ir/Fa/News/859828/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

فلیک: مهاجمان اینتر قدرتمندند، رسیدن به فینال رویای ما است

رونمایی از کیت اول و دوم فصل بعد اینتر

سه متحد غیرمنتظره بارسلونا مقابل اینتر!

ورود بارسلونا به یک قلمرو ناشناخته!

ترانه «وای که دلم» با صدای سینا شعبانخانی

«تنها ایران»؛ با اجرای احساسی عرفان طهماسبی

خراسان جنوبی؛ قطب جدید روستاگردی با ظرفیت‌های عظیم ارزی

خراسان جنوبی در مسیر توسعه فناوری و جذب سرمایه قرار دارد

ایران هنوز یک زائر زندانی در عربستان دارد/ پیش‌بینی دمای هوای عربستان در حج امسال

خواهر خورشید هشتم؛ الگوی دختران برای تمام زمان‌ها

رونمایی از 28 محصول دانش‌بنیان و 6 محصول تولید بار اول

همایش از کودتا تا انقلاب برگزار شد + فیلم

گفت‌وگو با خالق شگفت‌انگیزترین کاخ‌های ایران/ «بیش از هزار بار رضاشاه را ملاقات کردم»

معرفی پروژه‌های کلان شهری به سرمایه‌گذاران در مشهد اینوکس

انفجار شدید این‌بار در اصفهان قربانی بر جای گذاشت

مشارکت 7200 دختر نیکوکار در طرح ایتام و محسنین کمیته امداد خراسان رضوی

شرایط فروش اقساطی کرمان موتور

آخرین مهلت ثبت اطلاعات فعالان حوزه رمز ارز مشخص شد

قیمت جدید شیر خام تعیین شد

طلا ریخت

فلیک: رئال به ما روحیه‌ای باورنکردنی داد

هدیه ویژه ستاره الهلال به سرمربی سابق پرسپولیس

آموریم می‌داند لیگ اروپا هم نجاتش نمی‌دهد

اولین قربانی سوپرکلاسیکو؛ گاگو از بوکا اخراج شد

آرائوخو در رادار بایرن مونیخ

پیولی: نتایج لیگ نخبگان نشان دهنده قدرت لیگ عربستان است

رئال بهترین مدافع جهان را می‌خرد!

مربی اسپانیایی گزینه جانشینی آلونسو روی نیمکت لورکوزن

حضور نماینده خراسان در تیم ملی فوتسال بانوان برای شرکت در جام ملت‌های آسیا

آدم‌کشی خیابانی مقابل دوربین مداربسته در مشهد!

اعلام شرایط اضطرار در خواف؛ اورژانس و بیمارستان‌ها در آماده‌باش کامل

موسیقی متن فیلم «امیلی» شاهکاری از آهنگساز فرانسوی

قاضی‌پور: رقابت برای پنجمی لیگ سنگین و دشوار است

حمله تند یک نماینده مجلس به مذاکرات ایران و آمریکا / پاکمهر: برجام، غرور ملت را خدشه دار کرد

راز سازه نعل اسبی شکل نزدیک اهرام جیزه مصر چیست؟

هزینه حج تمتع امسال| هر زائر 230 تا 288 میلیون تومان

نمایشگاه مجازی اتاق بازرگانی بجنورد در ایران‌ اکسپو 2025 رونمایی شد

مجتبی جباری زیر بار حرف زور نمی‌رود

گام بلند "فولاد سنگان" برای توسعه خواف؛ جاده‌ای ایمن‌تر، آینده‌ای روشن‌تر

ریه های غرب ایران در حال نابودی است

چاقوکشی مرگبار در مشهد

پیش بینی بارش های رگباری و کاهش دما در خراسان رضوی

ماهوت شمال؛ در آستانه تاریخ‌سازی فوتسال گلستان

گوشت تولید داخل 30 درصد ارزان‌تر از سطح شهر در غرف بازار‌ها و میادین میوه و تره‌بار

امکان دریافت 2 بار ارز مسافرتی در سال فراهم شد

تلاش برای رفع موانع حضور بانوان مشهدی در ورزشگاه‌ها

هنر پیکاسو در گاوبازی؛ اثراتی که نباید از دست بدهید!

اعلام‌ نتایج تخصیص غرفه به ناشران نمایشگاه کتاب | نمایش زنده خط تولید کتاب برای بازدیدکنندگان

دبیر: مردم تا پول کتاب را ندهند، رغبتی برای خواندن ندارند

معرفی ظرفیت‌های اقتصادی خراسان شمالی به تجار ترکیه