پیام خراسان
غنچه هزار درمان/ وقتی پای گلبرگ های گل محمدی به صنعت سرکه سازی باز می شود
پنجشنبه 16 ارديبهشت 1400 - 08:06:38
پیام خراسان -

پیام خراسان


به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از بیرجند، اواخر فروردین و ابتدای اردیبهشت ماه موسم گل و گلاب در سرزمین کویری خراسان جنوبی است.
شمیم خوش گل‌های معطر محمدی در گوشه گوشه خاک این خطه پیچیده می‌شود و گلبرگ‌های لطیف و صورتی رنگ آن چشم هر بیننده‌ای را مسحور می‌کند.
معجزه‌ای در دل کویر خراسان، محصولی کم آب بر، مقاوم در برابر خشکی و تنش‌های محیطی با خواصی فوق العاده، اما کم‌تر شناخته شده.
در خراسان جنوبی مانند سایر نقاط کشور تلاش موفقیت آمیزی برای فرآوری این گونه بکر صورت نگرفته است و تمامی فعالیت‌ها به عرق گیری و گلاب گیری از آن محدود شده است.

پیام خراسان

خام فروشی تیغ تیزی زیر گلوی فرآوری گل محمدی
ابراهیمی مدیر گروه پژوهشی تولید و فرآوری گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی گفت: یکی از محور‌های اقتصاد مقاومتی، جلوگیری از خام فروشی و تولید فرآورده و ایجاد افزایش ارزش افزوده از محصولات کشاورزی است.
او افزود: هدایت به سمت تولید محصولات با ارزش افزوده بیشتر و بهره‌گیری از فناوری روز دنیا از نیاز‌های حال حاضر بخش کشاورزی است.
مدیر گروه پژوهشی تولید و فرآوری گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی ادامه داد: ظرفیت فوق العاده‌ای در تولید گل محمدی داریم، 18.99 هکتار از اراضی استان زیر کشت گل محمدی رفته و پیش‌بینی می‌شود 503 تن گل محمدی از مزارع برداشت شود.

پیام خراسان

او اظهار کرد: محصولات حاصل از گل محمدی، عمدتا گلاب، اسانس و گلبرگ خشک است که از آن‌ها در صنایع دارویی، عطرسازی، فرآورده‌های بهداشتی و آرایشی و صنایع غذایی استفاده می‌ شود.
اما حالا به همت پژوهشگران مجتمع تحقیقاتی گیاهان دارویی خراسان جنوبی از دل گلبرگ‌های نرم و لطیف آن سرکه‌ای گوارا استخراج می‌شود، سرکه‌ای به گفته پژوهشگران از خواص بی نظیری برخوردار است و در صورت استحصال و فرآوری درآمد خوبی را عاید کشاورزان می‌کند.
سرکه‌ای که مانع رشد سلول‌های سرطانی می‌شود! طرح تولید سرکه فرآسودمند گل محمدی در سال 1399 و هم زمان با شروع برداشت گل محمدی از مزرعه گل محمدی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی در مجتمع تحقیقات گیاهان دارویی و در گروه پژوهشی تولید و فراوری گیاهان استراتژیک خراسان جنوبی و با تلاش محققین این مرکز به سرانجام رسید.
مطالعات اخیر نشان داده مصرف سرکه گل محمدی مانع از رشد برخی سلول‌های سرطانی در داخل بدن می‌شود.
سرکه گل محمدی از جمله فرآورده‌هایی است که مصرف خوراکی و دارویی داشته و علاوه بر اینکه به عنوان یک ماده غذایی مورد استفاده قرار می‌گیرد، کاربرد‌های درمانی بسیاری دارد.

پیام خراسان

تحفه‌ای ناب از دل گلبرگ‌های گل محمدی
سرکه گل محمدی یک طعم دهنده سنتی تخمیر شده است که بیش از 5 هزار سال در بیشتر کشور‌های آسیایی و اروپایی به عنوان یک محصول تجاری تولید و فروخته و از متداول‌ ترین و محبوب ‌ترین فرآورده‌ هایی است که در رژیم غذایی انسان استفاده می‌ شود.
مدیر گروه پژوهشی تولید و فرآوری گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی گفت: این سرکه دارای مقادیر زیادی آنتی اکسیدان است که با استرس اکسیداتیو ناشی از رادیکال‌های آزاد مقابله می‌کند و ابتلای افراد به بیماری‌های مزمن را کاهش می‌دهد و دارای خاصیت ضد باکتریایی، ضد عفونی و آنتی اکسیدانی بوده و قادر است قند خون را کنترل، متابولیسم چربی را تنظیم و وزن را کاهش دهد.
بیشتر بخوانید
برداشت نوبرانه‌های سرخ و صورتی بهار از تولید فرآورده‌های نوآورانه تا تأسیس کانون ملی زرشک و عناب درآمدزایی مناسب با خشک کردن غنچه و گلبرگ گل محمدی او افزود: سرکه گل محمدی به عنوان تسکین دهنده سیستم عصبی ، بوی بد دهان را از بین برده و باعث استحکام بافت لثه و کاهش خونریزی لثه می‌شود.
ابراهیمی بیان کرد: استفاده از این سرکه برای پوست و مو باعث می شود مو‌ نرم شود و از ریزش آن جلوگیری شود همچنین pH پوست سر را متعادل می‌کند و شوره سر را از بین می برد ، مرطوب کننده پوست و کاهش لکه‌های پوستی و کاهش التهاب هم استفاده می شود.

پیام خراسان

غنچه‌هایی صورتی و با طراوت که راهی دیار غربت می‌شود ابراهیمی مدیر گروه پژوهشی تولید و فرآوری گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی خراسان جنوبی عنوان کرد: به علت نبود صنایع فرآوری گل محمدی، اغلب گل‌ها را خشک و بعد به فروش می‌ رسانند.
او افزود : 50 درصد این گل‌های خشک شده به صورت فله‌ای به خارج از استان و غنچه این گل‌ها نیز به کشور‌های همسایه صادر می‌شود.
ابراهیمی گفت : خام فروشی گل محمدی باعث خروج ارزش افزوده این گیاه از استان خراسان جنوبی می‌ شود، اما ایجاد واحد‌های فرآوری این محصول موجب ایجاد ارزش افزوده و در نتیجه اشتغال و پویایی اقتصاد استان خواهد شد.
تولید محصولات فرآسودمندی مانند سرکه گل محمدی از خام فروشی محصولات کشاورزی جلوگیری کرده و علاوه بر ایجاد ارزش افزوده و ایجاد اشتغال در استان به سلامت جامعه کمک شایان توجهی می‌کند.

پیام خراسان

پای صنعت فرآوری گل محمدی لنگ می‌زند با توجه به ارزش افزوده بالای گل محمدی و تولید سرکه و سایر مواد موثره از آن یکی از مناسب‌ترین گزینه‌ها برای اجرای سیاست‌های رونق تولید است و تحقق این امر به ایجاد صنایع فرآوری و تجاری سازی این محصول وابسته است.
هدایت به سمت تولید محصولات با ارزش افزوده بیشتر و بهره گیری از فناوری روز دنیا از نیاز‌های حال حاضر بخش کشاورزی به ویژه حوزه استحصال محصولات جدید از گل محمدی است.
اما متاسفانه حلقه مفقود مانده این زنجیره، فرآوری است؛ استحصال سرکه از گل محمدی یک فرآوری به روز و لاکچری در دنیاست، اما پا گرفتن این قبیل فرآوری‌ها بایستی به سراغ ایجاد صنایع فرآوری برویم تا در کنار سودآوری اشتغال زا نیز باشد.

پیام خراسان

گزارش از فاطمه آریان پور
انتهای پیام/ک

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/358480/غنچه-هزار-درمان--وقتی-پای-گلبرگ-های-گل-محمدی-به-صنعت-سرکه-سازی-باز-می-شود
بستن   چاپ