پیام خراسان
مطالبات اقتصادی حجت خدا در صحیفه سجادیه
پنجشنبه 28 تير 1403 - 15:10:43
پیام خراسان - صحیفه سجادیه از دیدگاه علمای اهل معرفت زبور آل محمد (صلی الله علیه وآله) است. 
این کتاب مقدس پس از قرآن کریم و نهج­البلاغه، شریف­ترین و سودمند­ترین منابع معارفی اسلامی است.
این اثر شریف پنجاه و چهاردعا را شامل می شود که حاوی معارف متعالی مسایل توحیدی، عبادی، اخلاقی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی است.
از امام زین العابدین علی ابن الحسین(سلام الله علیهما) دو رساله یکی در باب حقوق و دیگری این صحیفه به ما رسیده است.
در این کتاب برجسته­ ترین معارف در قالب دعا و نیایش بیان شده است.
یکی از دعاهای معروف آن دعای بیستم در باب مکارم الاخلاق است که شیخ عباس قمی (رضوان الله تعالی علیه) در کتاب مفاتیح الجنان نیز آن را آورده است.
در این دعا که مشتمل بر خواسته های حجت خداست عملاً به ما یاد می دهد که برای ذخایر دنیوی و اخروی چه مطالباتی از خالق رزاق و کریم خود داشته باشیم. از جمله ابعاد مطرح شده در این خواسته ها،ق خواسته های اقتصادی است.
علمای اخلاق در تعریف صفات و افعال انسان آنها را به سه دسته تقسیم می کنند. د ربیان حد اعتدال و وسط، فضایل را حد وسط و اعتدال معرفی می کنند و رذائل اخلاقی را به دو دسته افراط و تفریط تقسیم می کنند.
مثلاً شجاعت حد وسط و فضیلت است . تهور حد افراطی این صفت و جبن(ترس) حد تفریط آن است.
همینطور اقتصاد حد وسط و اسراف و اتراف و اتلاف حد افراط و اقتار و خسّت و بخل حد تفریط آن معرفی شده است. 
در سوره مبارکه فرقان چنین فرموده است:« وَالَّذِینَ إِذَا أَنْفَقُوا لَمْ یُسْرِفُوا وَلَمْ یَقْتُرُوا وَکَانَ بَیْنَ ذَٰلِکَ قَوَامًا- (عباد الرحمن) و آنان هستند که هنگام انفاق (به مسکینان) اسراف نکرده و بخل هم نورزند، بلکه احسان آنها در حد میانه و اعتدال باشد». 
در دعای مکارم اخلاق که با ذکر مبارک ذیل:« اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلی‌ مُحَمَّدٍ وَالِهِ، وَبَلِّغْ بِایمانی اَکْمَلَ الْایمانِ،-.بارخدایا بر محمد و آلش درود فرست، و ایمانم را به درجه کامل‌ترین ایمان رسان،»شروع می شود تمنیّات اقتصادی و معیشتی ذیل توسط حجّت بر حق خدا امام معصوم(سلام الله علیه )بیان شده است. 
وَاجْعَلْ اَوْسَعَ رِزْقِکَ عَلَیَّ اِذا کَبِرْتُ، وَاَقْوی‌ قُوَّتِکَ.«و فراخ‌ترین روزی را به وقت پیری نصیبم کن، و نیرومندترین قوّت خود را»
وَ مَتِّعْنی بِالْاِقْتِصادِ، وَاجْعَلْنی مِنْ اَهْلِ السَّدادِ، وَ مِنْ «و مرا از نعمت میانه‌روی بهره‌مند فرما، و از اهل درستی و استقامت، و اَدِلَّهِ الرَّشادِ، وَ مِنْ صالِحِ الْعِبادِ، وَارْزُقْنی فَوْزَ الْمَعادِ،«راهنمایان به خیر، و بندگان شایسته‌ات قرار ده، و نجات و رستگاری در قیامت،»
وَ سَلامَهَ الْمِرْصادِ. اَللَّهُمَّ خُذْ لِنَفْسِکَ مِنْ نَفْسی ما یُخَلِّصُها،«و رهیدن از کمینگاه عذاب نصیبم کن. الهی، از نفس من آنچه که موجب آزادیش باشد برای خود بگیر،»
وَ لاتَفْتِنّی بِالسَّعَهِ، وَامْنِحْنی حُسْنَ الدَّعَهِ، وَ لاتَجْعَلْ عَیْشی کَدّاً کَدّاً، وَ لاتَرُدَّ دُعآئی عَلَیَّ رَدّاً، 
«و به وسعت روزی آزمایشم مکن، و از آسایش در زندگی برخوردارم نما، و معیشتم را دشوار مکن، و دعایم را به سویم برمگردان.»
اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَ الِهِ، وَامْنَعْنی مِنَ السَّرَفِ، وَ حَصِّنْ رِزْقی مِنَ التَّلَفِ، وَ وَفِّرْ مَلَکَتی بِالْبَرَکَهِ فیهِ، وَ اَصِبْ بی سَبیلَ الْهِدایَهِ لِلْبِرِّ فیما اُنْفِقُ مِنْهُ «خداوندا برمحمد و آلش درود فرست، و مرا از اسراف بازدار، و روزیم را از تلف شدن نگاه دار، و دارائیم را به وسیله برکت دادن افزون کن، و مرا در انفاق از آن مال در امور خیر به راه هدایت رهبری فرما.» 
وَاکْفِنی مَؤُونَهَ الْاِکْتِسابِ، وَارْزُقْنی مِنْ غَیْرِ احْتِسابٍ،«و مرا از سختی و رنج به دست آوردن روزی کفایت کن، و روزیم را از جایی که گمان نمی‌برم به من عنایت فرما،»
فَلااَشْتَغِلَ عَنْ عِبادَتِکَ بِالطَّلَبِ، وَ لااَحْتَمِلَ اِصْرَ تَبِعاتِ الْمَکْسَبِ «تا در راه به‌دست آوردن روزی از بندگیت بازنمانم، و سنگینی وبال آن را به دوش نکشم»
اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلی‌ مُحَمَّدٍ وَ الِهِ، وَ صُنْ وَجْهی بِالْیَسارِ، وَ لاتَبْتَذِلْ جاهی بِالْاِقْتارِ، فَاَسْتَرْزِقَ اَهْلَ رِزْقِکَ، وَاَسْتَعْطِیَ شِرارَ خَلْقِکَ، فَاَفْتَتِنَ بِحَمْدِ مَنْ اَعْطانی، وَاُبْتَلی‌ بِذَمِّ مَنْ مَنَعَنی، وَ اَنْتَ مِنْ دُونِهِمْ وَلِیُّ الْاِعْطآءِ وَالْمَنْعِ. اَللَّهُمَّ صَلِّ عَلی‌ مُحَمَّدٍ وَ الِهِ،«به عزتت پناهم ده.

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/699866/مطالبات-اقتصادی-حجت-خدا-در-صحیفه-سجادیه
بستن   چاپ