پیام خراسان
صلوات بر محمد(ص) نوری که همراه و رفیق است
شنبه 10 شهريور 1403 - 20:03:02
پیام خراسان - دنیا در کنار همه خوب و بدش یک خصلت دارد، آن هم شتاب است. دنیا عجول است، شتاب دارد، مکث ندارد. نشان به این نشان که همین زمینی که رویش ایستادی، همین محل امن و امان یک لحظه قرار ندارد، اصلاً ایست توی کارش نیست، جوری ساخته نشده که بتواند بایستد. این است که شتاب، شده خصلت دنیا و ما اهالی‌اش هر چه حواسمان را جمع کنیم، هر چه بدویم، اهل خسرانیم، اهل ضرر، چون نمی‌توانیم پا به پای شتاب دنیا بدویم.
همیشه عقبیم. جماعت اهل خسران و همیشه دور و دیری که انگار یک جاهایی خداوندگار عالم دلش برایمان به رحم آمده و یک میانبرهایی درست کرده، یک کلک‌هایی سوار کرده که برخی کمتر جا بمانیم، برخی برسیم. میانبرهایی که برخی مثل خط ویژه هستند، مثل شهادت، مثل زیارت اما در این میان، میانبرهایی هستند که سهل‌اند، آسان‌اند. یکی‌اش صلوات بر محمد و آل‌محمد(ع) که فرصت سعادت است برای همه ما. مثل صاحبش که رحمت بود برای همه خلق. کافی است کمی حواست را جمع کنی و وقت و بی‌وقت یادش کنی و از ثمرات و برکات این یادآوری بهره برداری. ذکر صلوات برای ما مسلمانان از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است. ذکری بافضیلت و پرخیر و برکت که در زمان‌های مختلفی توصیه به گفتن آن شده است. صلوات، آثار بسیاری در دنیا و آخرت برای انسان دارد و مداومت بر آن توسط بسیاری از بزرگان دین و عالمان سفارش شده است.
سلامی به سفارش خدا
خداوند در قرآن کریم به مؤمنان سفارش می‌کند به پیامبر(ص) درود و سلام بفرستند: «انّ الله و ملائکه یصلّون علی النّبی یا ایّها الّذین امنوا صلّوا علیه و سلّموا تسلیما؛ خداوند و فرشتگان بر پیامبر(ص) درود می‌فرستند؛ ای کسانی که ایمان آورده‌اید، بر او درود بفرستید و سلام گویید و تسلیم فرمانش باشید». به آیه 56 سوره احزاب «آیه صلوات» می‌گویند. این آیه از علاقه خاص خداوند و فرشتگان به پیامبر(ص) سخن می‌گوید و به مؤمنان نیز دستور می‌دهد بر پیامبر(ص) درود فرستند؛ زیرا مقام پیامبر(ص) آن‌قدر والاست که آفریدگار جهان هستی و تمام فرشتگان بر او درود می‌فرستند؛ از این رو، سزاوار است مؤمنان نیز با این پیام آفریدگار جهان هستی هماهنگ شده و بر او درود و سلام فرستند.
درودی کامل با صدای بلند
درخصوص چگونگی فرستادن صلوات و زمان و مکان آن نیز نکاتی در روایات آمده است. به‌طور مثال آمده است در زمانی که آیه صلوات نازل شد، کعب بن عجزه از پیامبر(ص) پرسید: سلام بر تو را می‌دانیم؛ اما صلوات بر تو چگونه است؟ پیامبر(ص) فرمودند: بگویید «اللهم صلی علی محمد و آل محمد…». ایشان در حدیثی در خصوص زمان فرستادن صلوات فرموده‌اند: هر جا که باشید بر من درود فرستید؛ زیرا درود شما به من می‌رسد. (کنز العمّال، 2147) همچنین ایشان در روایتی دیگر درباره چگونگی صلوات فرستادن و تأثیر آن فرموده‌اند: «با صدای بلند بر من صلوات فرستید؛ زیرا نفاق و دورویی را برطرف می‌کند». (الکافی، جلد2، صفحه493) سنتی که تا امروز ادامه دارد و ما پیروان محمد(ص) هر جا که نام مبارکش را می‌شنویم، با صدای بلند بر او درود می‌فرستیم. خوب است بدانید ایشان درخصوص ذکر صلوات در هنگام نوشتن نیز چنین فرموده‌اند: «هر کس در نوشته‌ای بر من درود فرستد، تا زمانی که نام من در آن نوشته موجود باشد فرشتگان پیوسته برای او آمرزش طلبند». (کنز العمّال، 2243)
عمل سفارش شده‌ با فضیلت
صلوات بر محمد و آل‌محمد(ص) مستحب مؤکد است و روایات فراوانی در فضیلت و پاداش آن وارد شده است. در روایتی از محمد بن مسلم از امام باقر(ع) یا امام صادق(ع) آمده است: «در مقام سنجش اعمال (در قیامت) عملی سنگین‌تر از صلوات بر محمد و آل‌محمد(ع ) نیست. اعمال فرد در کفه ترازو گذاشته می‌شود و کم می‌آید و چون صلوات بر آن افزوده می‌شود، موجب رجحان و سنگینی آن می‌شود». (کافی، جلد2، ص491) در روایتی دیگر از امام صادق(ع) آمده است: «دعا همچنان در پس حجاب می‌ماند و بالا نمی‌رود تا آنگاه که بر محمد و آل‌محمد(ع) صلوات فرستاده شود». (وسائل‌الشیعه، جلد2، ص92) همچنین در حکمت 163 نهج‌البلاغه درباره آثار صلوات چنین آمده است: «هر زمان که از خداوند متعال حاجتی داشتی، بر پیامبر اکرم(ص) درود فرست، سپس حاجت خود را بخوان؛ زیرا خداوند برتر و بزرگوارتر از آن است که از دو حاجتِ طلب شده، یکی را برآورد و دیگری را نادیده انگارد».
راهی برای کفاره گناهان
صلوات رحمتی است که بر محمد(ص) و خاندانش فرستاده می‌شود اما نوری است که همراه ما باقی می‌ماند و آن‌طور که حضرتش می‌گوید تا قیامت ما را همراهی خواهد کرد. چنان‌که در حدیثی از ایشان می‌خوانیم: «درود فرستادن بر من نوری است روی صراط». (کنزالعمّال، 2149) این روزها به دلیل تغییر سبک زندگی، بسیاری از ما برای رفتن از جایی به جای دیگر، اوقات زیادی را در خودرو شخصی یا وسایل حمل و نقل عمومی می‌گذرانیم و تقریباً تمام این زمان به هدر می‌رود و سودی برایمان ندارد. آیا تا به حال فکر کرده‌اید که در این زمان‌ها می‌توانید گناهان گذشته‌تان را جبران کنید؟ حتماً می‌پرسید چگونه؟ شما می‌توانید در این اوقات با فرستادن صلوات بر محمد و آل‌محمد(ع) از زمان خود بهترین بهره، یعنی نابودی گناهان را ببرید. این وعده‌ای است که علی بن موسی‌الرضا(ع) در حدیثی به ما داده است: «کسی که توان جبران گناهانش را ندارد، زیاد بر حضرت محمد(ص) و اهل‌بیتش(ع) صلوات و درود فرستد که همانا گناهانش ـاگر حق‌الناس نباشدـ محو و نابود شود». (عیون اخبارالرضا(ع)، ج1، ص294)
در پایان خوب است به خاطر داشته باشیم کوتاهی در سلام و صلوات به پیامبر(ص) نه تنها ما را از این برکات بسیار محروم می‌کند بلکه در نظر ایشان ما را فردی بخیل معرفی می‌کند که در راه خیر کوتاهی می‌کنیم. در این خصوص در حدیثی از رسول خدا(ص) می‌خوانیم: «بخیل‌ترین مردم کسی است که نام من نزد او برده شود و بر من درود نفرستد». (کنزالعمّال، 2144)
خبرنگار: آزاده خلیلی
منبع: روزنامه قدس

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/721017/صلوات-بر-محمد(ص)-نوری-که-همراه-و-رفیق-است
بستن   چاپ