پیام خراسان
طرح باغ مادری انگور برای نخستین بار در تاکستان اجرا شد
پنجشنبه 29 شهريور 1403 - 15:41:41
پیام خراسان - حسن عاشرلو تولیدکننده توانمندی که برای اولین بار با اجرای طرح باغ مادری انگور در باغات 33 هکتاری تاکستان الگویی مدرن در تولید را ارائه کرده است.
بر اساس اعلام رئیس موسسه تحقیقات علوم باغبانی کشور، طرح باغ مادری انگور برای نخستین بار در استان قزوین اجرا شده که در این طرح یک باغ انگور بسیار پیشرفته و با آخرین فناوری روز کشاورزی و باغداری ساخته شده و در سطح استان تکثیر خواهد شد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
در استان قزوین 36 هزار هکتار باغ انگور وجود دارد که 27 هزار هکتار آن در شهرستان تاکستان قرار دارد و پیش بینی می شود امسال 250 هزار تن انگور در آنها تولید شود که 70 درصد آن به صورت کشمش ، 25 درصد به صورت تازه خوری و 5 درصد به صورت فرآوری استفاده می شود.
به دلیل ظرفیت تولید انگور و قطب بودن شهر تاکستان در تولید انگور، لذا در استان قزوین این شهر پایلوت اجرای طرح باغ مادری انگور شد و قرار است از طریق روش‌های نوین کیفیت انگور این باغات ارتقا داده شود و در این طرح در کنار تمرکز بر افزایش کیفی تولید انگور به افزایش کمی این محصول از طریق روش‌هایی مانند داربستی کردن هم توجه شده است.

پیام خراسان

طرح افزایش بهره ‌وری باغات انگور در 3 مرحله کوتاه ‌مدت،‌ میان ‌مدت و بلند مدت اجرا می‌شود و با اجرای آن به منابع آبی موجود باغداران تاکستانی فشاری تحمیل نخواهد شد و حتی بهره‌وری در استفاده از آب هم افزایش و مصرف آب کاهش می یابد.
در حال حاضر معدل برداشت انگور در هر هکتار از باغات تاکستان 11 تن است که امیدواریم با اجرای طرح افزایش بهره‌وری این مقدار به 20 تن تا 30 در هکتار افزایش پیدا کند که البته این مهم باید بدون آب‌بری جدید انجام شود.
در استان قزوین بیش از 32 هزار هکتار باغ انگور و درخت تاک وجود دارد که سالانه بین 300 تا 350 هزارتن انگور در آنها تولید می شود با این حال تنوع کم انگورهای تولیدی و نبود ارقام مردم ‌پسند سبب شده که مشکلاتی در حوزه صادرات این اقلام وجود داشته باشد که باید با اجرای طرح‌های نوین باغداری آنها را برطرف کرد.
برگزاری جشنواره انگور فرصتی را مهیا کرد تا خبرنگاران از باغ مادری آقای حسین عاشرلو که این طرح را اجرایی کرده است بازدید کنند و در گفتگویی کوتاه از شرایط تولید و مشکلات این بهره بردار هم جویا شوند.

پیام خراسان

حسن عاشرلو سرمایه گذار این باغ مادری انگور در تاکستان به خبرنگار برنا اظهارداشت: این باغ حدود 33.5 هکتار وسعت دارد و برای افزایش بهره وری تلاش کردم از بهترین ارقام محصول انگور در آن استفاده کنم تا یک مجموعه تولیدی نمونه را برای الگو برداری دیگران شکل دهم و به تولید برسانم.
وی افزود: در این باغ نمونه شش رقم انگور ویژه که مقاومت خوبی در برابر شرایط اقلیمی دارد و ارقام کم مصرف آبی نیز محسوب می شود را مورد استفاده قرار دادم و با داربستی کردن باغات امروز به یک محصول کیفی و مرغوب دست یافته ایم که می تواند صادرات خوبی هم داشته باشد.
عاشرلو در خصوص ارقام خارجی استفاده شده در این باغ مادری هم گفت: شش رقم مرغوب انگور را در این باغ کشت کرده ایم که شامل ارقام رد گلوب، آتوم کینگ، آتوم رویال، فلیم سیدلس، کریمسون و اسکارلت است و پس از اولین برداشت می توانیم وضعیت بهره وری آنها را ارزیابی کنیم.

پیام خراسان

این سرمایه گذار بخش کشاورزی یادآورشد: این باغ به صورت بلوک بندی است و بلوکها هر کدام چهار هکتار وسعت دارد و برای باردهی مناسب اجرای این باغ مادری از «پروفسور حیدری» پدر انستیتو انگور ایران دعوت کردیم تا در کنار ما باشند و مسئولیت مشاور پروژه را بر عهده دارند که ارقام را از چهار سال قبل برای این باغ تهیه کردند.
وی از عشق و علاقه خود به فعالیت کشاورزی مدرن و انتقال دانش خود به سایر کشاورزان هم خبرداد و اظهارداشت: چون باغ مادری ایجاد کرده ایم درصددیم این ارقام را اصلاح کرده و پس از رفع مشکلات و کسب تجربه لازم، محصول نهایی اصلاح شده را به سایر کشاورزان ارائه دهیم تا در باغات خود استفاده کنند.
عاشرلو یاداورشد: در ارقام کشت شده بیشتر روی کیفیت انگور تولیدی تمرکز کرده ایم و این شش نوع انگورکشت شده بعد از 5 سال می تواند در هر هکتار 30 تا 35 تن محصول دهد و در بازار کیلویی 80 هزار تومان فروخته شود.

پیام خراسان

وی اظهارداشت: محصول تولید شده در این باغ به گونه ای است در بازدید کارشناسان هم اکنون نیز مشتریانی از کشورهای کویت و امارات برای خرید آمده اند ولی چون باغ چهارساله و جوان است باید با برنامه ریزی در این عرصه ورود کنیم تا بتوانیم جوابگوی نیازها باشیم.
تولید سالانه یک هزار تن انگور اصلاح شده مرغوب
این تولیدکننده انگور صادراتی تصریح کرد: هدف گذاری ما برای تولید در این باغ مادری حدود 1000 تن در سال است و اشتغال ایجاد شده نیز 23 نفر است که امیدواریم آن را توسعه دهیم.
وی در خصوص سرمایه گذاری انجام شده در این باغ مادری انگور یادآورشد: این باغ در سال 99 ایجاد شده و حدود 27 میلیارد تومان برای داربستی کردن، آبیاری قطره ای و تولید بذر و نهال آن هزینه کرده ایم.
عاشرلو اظهارداشت: چاه آبیاری این باغ را دو منظوره طراحی کرده ایم تا برای شیلات هم استفاده شود و بزودی 5 هکتار از زمین های اطراف را وارد طرح شیلات کرده و تولید ماهی سردابی را آغاز می کنیم.

پیام خراسان

وی از علت حضور در عرصه کشاورزی هم گفت و یادآورشد: حرفه اصلی من راهسازی است اما به کشاورزی هم علاقمند بودم که با توصیه یکی از دوستان وارد این کار شدم و دکتر حامد رحمانی از کارشناسان جهاد کشاورزی خیلی به ما کمک کردند و امروز به وضعیت مطلوبی رسیده ایم.
عاشرلو گفت: در این باغ انگور مادری، نهالستان هم داریم و ارقام مرغوب تولید می کنیم و در اختیار دیگران قرار می دهیم تا به کشاورزی کشور کمک شود.
وی بیان کرد: آبیاری این باغ به روش قطره ای تحت فشار است و در همه محدوده باغ آن را اجرا کردیم و کشت هم به روش داربستی است که بایستی سایبان هم ایجاد کنیم و بیش از 700 میلیون تومان برای آبیاری مدرن هزینه شده است.
این تولیدکننده ملی گفت: چون این اقلام اصلاح شده برای نخستین بار است که کشت شده انتظار داریم مسئولان جهاد همکاری بیشتری کنند و تسهیلات کم بهره را در زمان مقرر و مورد نیاز کشاورز پرداخت کنند تا سرمایه گذاری در این بخش سودآور و مقرون به صرفه باشد.
وی اظهارداشت: وقتی یک سرمایه گذار بیش از 27 میلیارد تومان سرمایه خود را وارد یک کار می کند انتظار همراهی و سود مناسب دارد و مسئولان جهاد لازم است ضمن همراهی در پرداخت تسهیلات بانکی، در طول سال ضمن سرکشی به باغات و مزارع ببینند بهره بردار و کشاورز چه مشکلی دارد و با چه چالشی مواجه است.

پیام خراسان

عاشرلو اظافه کرد: بعنوان یک کشاورز همه زندگی و سرمایه خود را وارد کار کرده ام و سالانه 5 میلیارد تومان فقط حقوق پرداخت می کنم و مشکل تامین نهاده و آبیاری و کشت هم دارم و در حالی که باید بعد از 5 سال کشت به مرحله برداشت مطلوب برسیم، انتظار پرداخت تسهیلات کم بهره با سرعت مناسب یک توقع زیادی نیست.
وی در خصوص کمک های صندوق حمایت از توسعه بخش کشاورزی هم گفت: صندوق فقط برای آبیاری تحت فشار تسهیلات پرداخت کرد و امروز آموخته ام که برای موفقیت در کار باید بدون اتکا به تسهیلات دولتی وارد کار اجرایی شد و فقط به توانمندی مالی و تخصصی خود بسنده کرد.
این تولیدکننده یادآورشد: اگر علاقه ام به کشاورزی نبود در این مسیر سخت و طولانی حتما خسته شده و متوقف می شدم اما پروفسور حیدری پدر انستیتو انگور ایران با نظارت مستمر و کارشناسی خود کمک کردند تا این طرح مهم به نتیجه برسد.
وی گفت: به هرحال تولید در بخش کشاورزی سختی های خود را دارد و از نظر تغذیه داخلی مشکل داریم چون این محولات کیفیت لازم را ندارد و باید تغذیه اصلی تهیه کنیم که قیمت آن چهار برابر بازار است و یک تغذیه 200 هزار تومانی را با دو میلیون و 400 هزار تومان تهیه می کنیم و هزینه تولید بالا می رود.
عاشرلو از آمادگی تیم خود برای کمک به کشاورزان منطقه خبر داد و اظهارداشت: انگور تولیدی در این باغ تازه خوری است و باید مردم آن را بشناسند تا زمینه صادرات هم مهیا شود و از آنجا که 30 هزار هکتار باغ انگور در تاکستان داشتیم که به دلیل کم آبی و خشکسالی کاهش یافته و خشک شده و برخی کشاورزان بشدت آسیب دیده اند آمادگی داریم نهال مرغوب و مقاوم خود را در اختیار کشاورزان قرار دهیم و با آموزش تخصصی به آنها یاد دهیم این کشت را یاد بگیرند و عملیاتی کنند و از سود آن برخوردار شوند.
انتهای پیام
منبع: خبرگزاری برنا

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/730498/طرح-باغ-مادری-انگور-برای-نخستین-بار-در-تاکستان-اجرا-شد
بستن   چاپ