پیام خراسان
درباره مسیری که روزگاری میزبان جنوبی‌ترین قراول‌خانه مشهد بود | «مهرآیین»؛ کوچه‌ای گرفتار بین دیروز و امروز
دوشنبه 16 مهر 1403 - 14:58:14
پیام خراسان - به گزارش ؛ تغییرات رخ‌د‌اده در ساختار اجتماعی و انسانی شهر مشهد، به‌حدی زیاد است که بسیاری از کوچه‌ها و مسیر‌های بافت صفوی یا دقیق‌تر بگوییم شاه‌طهماسبی شهر، در یک سردرگمی خاص گرفتار شده‌اند. از یک‌سو پلاک‌های موجود در این کوچه‌ها مورد‌توجه سرمایه‌گذارانی قرار گرفته است که قصد ایجاد بنا‌های اقامتی کوچک و بزرگ را دارند و از‌دیگر‌سو هستند خانواده‌هایی که هنوز دل‌بسته حضور در این بافت‌اند و حاضر به فروش پلاک‌های خود نیستند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
البته این گروه دوم خود به دو دسته تقسیم می‌شوند؛ برخی از آنان علاوه بر اینکه حاضر به فروش پلاک خود نیستند، منزل مسکونی خود را هم ترک نمی‌کنند و در آن سکونت دارند، اما برخی دیگر این منزل را یادگار آبا و اجدادی می‌دانند و کج‌دار‌و‌مریز به حفظ آن می‌پردازند.
این چندگانگی باعث شده است بسیاری از کوچه‌های بافت قدیم شهر، به‌ویژه در محدوده منطقه‌8 که از تخریب‌های منظم ناشی از طرح توسعه حرم‌مطهر‌رضوی و نوسازی اطراف آن در امان مانده‌اند، تبدیل به گذر‌هایی گرفتار بین دیروز و امروز شوند. فرعی مهرآیین، با عمری 150‌ساله در کوچه چهنو (امام‌رضا (ع) 5)، نمونه بارزی از مسیر‌های گرفتار در این وضعیت است.
اسامی کوچه «مهرآیین» در طول زمان نخستین نامی که برای کوچه مهرآیین کنونی در اسناد و نقشه‌ها ثبت شده «کوچه قراول‌خانه» است. دلیل این نام‌گذاری به بهترین نحو در نقشه دالمج نشان داده شده است. در این نقشه نخستین پلاک شرقی کوچه مورد‌نظر، مکان حضور قوای انتظامی درون‌شهری یا همان قراول‌خانه بوده است. 
این نام تا نیمه‌های دهه‌40 قرن 14‌خورشیدی هم برای معرفی کوچه مورد‌نظر کاربرد داشت، اما پس از آنکه شهرداری مشهد تصمیم به نام‌گذاری کوچه‌های شهر گرفت، عنوان این مسیر هم تغییر پیدا کرد. دلیل این تغییر نام هم حذف قراول‌خانه از ساختار شهری و در نتیجه بی‌معنی شدن نام قبلی بود. در جریان این تغییرات نام مهرآیین برای فرعی دوم (در سمت جنوبی) کوچه چهنو انتخاب شد تا با دو فرعی دیگر این محدوده یعنی مهراندیش و مهرافروز هماهنگی داشته باشد. 
این نام هنوز هم در تابلوی ابتدای کوچه مورد‌نظر جلب‌توجه می‌کند. البته در سال‌های پس از انقلاب اسلامی و با شماره‌دار شدن فرعی‌های چهنو، نخست در کنار این نام عنوان چهنو‌4 و در سال‌های اخیر با شماره‌دار شدن فرعی‌های بن‌بست این مسیر عنوان چهنو‌6، در کنار کلمه مهرآیین به‌عنوان نام رسمی این کوچه دیده شده است. لازم به ذکر است ثبت عنوان «مهرآیین» در برخی نقشه‌های مشهد، خاصه نقشه سال‌1375 شهر، ناشی از دقت نداشتن تنظیم‌کنندگان نقشه بوده؛ زیرا در هیچ دوره‌ای در اسناد رسمی چنین نامی برای کوچه مورد‌نظر تعیین نشده است. 

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/743389/درباره-مسیری-که-روزگاری-میزبان-جنوبی‌ترین-قراول‌خانه-مشهد-بود-|-«مهرآیین»؛-کوچه‌ای-گرفتار-بین-دیروز-و-امروز
بستن   چاپ