پیام خراسان
راز نوسانات روشنایی بتل‌ژوس فاش شد/ کشف یک ستاره همدم نامرئی!
پنجشنبه 3 آبان 1403 - 19:25:30
پیام خراسان - پژوهشگران با شبیه‌سازی‌های جدید نشان داده‌اند که نوسانات نوری ستاره مشهور بتل‌ژوس ناشی از وجود یک ستاره همدم نامرئی به نام «بتل‌بدی» است.
محققان به تازگی کشف کرده‌اند که نوسانات روشنایی ستاره بتل‌ژوس، که پیشتر به عنوان نشانه‌ای از انفجار قریب‌الوقوع آن تلقی می‌شد، در واقع به وجود یک ستاره همدم نامرئی به نام «بتل‌بدی» (Betelbuddy) برمی‌گردد که با پاکسازی غبار کیهانی بر روشنایی این ستاره تأثیر می‌گذارد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
بیشتر بخوانید شهاب‌سنگی غول‌پیکر زمین را تغییر داد! اسپری کردن میلیون‌ها تن الماس برای کاهش گرمایش جهانی! احتمال وجود سیاه‌چاله‌های کوچک درون سیارک‌ها و سیارات
بتل‌ژوس، دهمین ستاره درخشان در آسمان شب، به‌جای نزدیک بودن به انفجار به‌عنوان یک سوپرنوا، اکنون به‌عنوان یک ستاره غول قرمز با درخششی حدود 100 هزار برابر خورشید و حجمی بیش از 400 میلیون برابر خورشید شناخته می‌شود.
محققان با تحلیل داده‌ها و شبیه‌سازی‌های خود در یک مقاله که به زودی در نشریه The Astrophysical Journal منتشر خواهد شد، به این نتیجه رسیدند که ستاره همدم بتل‌ژوس با پاکسازی غبار اطراف آن، به‌طور موقت موجب درخشان‌تر شدن آن می‌شود.

پیام خراسان

جارد گلدبرگ، اخترفیزیک‌دان و نویسنده اصلی این مطالعه، گفت: «ما تمام منابع داخلی نوسانات روشنایی را که می‌توانستیم تصور کنیم بررسی کردیم و تنها فرضیه‌ای که مناسب به نظر می‌رسید این بود که بتل‌ژوس یک همدم دارد.»
با بررسی وجود «بتل‌بدی»، محققان به درک بهتری از پدیده نوسان ستاره‌ای بتل‌ژوس دست یافته‌اند. بتل‌ژوس با دو نوع نوسان روشنایی عمل می‌کند: یکی به‌صورت دوره‌ای بیش از یک سال و دیگری به‌صورت دوره‌ای حدود شش سال. این نوسانات به‌دلیل اثرات ناشی از وجود همدم و پاکسازی غبار کیهانی ایجاد می‌شود که به تغییر میزان نور دریافتی بر زمین منجر می‌شود.
محققان به بررسی این موضوع پرداخته‌اند که چه عواملی می‌تواند منجر به این نوسانات طولانی‌مدت شود، و پس از ترکیب داده‌های مشاهداتی و مدل‌های محاسباتی پیشرفته، به این نتیجه رسیدند که وجود «بتل‌بدی» به‌عنوان دلیل اصلی نوسانات روشنایی به‌طور قابل توجهی محتمل‌تر است.

پیام خراسان

آنها هنوز دقیقاً نمی‌دانند «بتل‌بدی» چیست، اما برآورد می‌کنند که این ستاره می‌تواند تا دو برابر جرم خورشید باشد. محققان اکنون در حال برنامه‌ریزی برای رصد مستقیم این ستاره همدم هستند و امیدوارند در روز‌های آینده با استفاده از تلسکوپ‌ها آن را مشاهده کنند.
این تحقیق نه تنها نشان‌دهنده قدرت همکاری در علم ستاره‌شناسی است، بلکه به ما نشان می‌دهد که حتی در مورد اجرام آسمانی شناخته‌شده نیز هنوز می‌توان کشفیات قابل توجهی داشت.
انتهای پیام/

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/750149/راز-نوسانات-روشنایی-بتل‌ژوس-فاش-شد--کشف-یک-ستاره-همدم-نامرئی!
بستن   چاپ