پیام خراسان
آمارهای امیدبخش برای رهایی از بند اعتیاد در خراسان‌شمالی
دوشنبه 7 آبان 1403 - 14:42:12
پیام خراسان - به گزارش ایرنا، اعتیاد وابستگی جانسوزی است که مختص منطقه و قشر خاصی از جامعه نیست به گونه ای که فقیر و غنی، باسواد، بیسواد، جوان و کهنسال را درگیر می کند.
خراسان شمالی نیز از این وابستگی در امان نمانده است و سال های سال درگیر مبارزه بی پایان با این بلای خانمان سوز شده است.
اما آیا این درد دوایی هم دارد تا دیگر شاهد تلفات سنگین اجتماعی نباشیم.
مقابله با اعتیاد دوا دارد اما با توجه به تغییر چهره اعتیاد دیگر با روش‌های سنتی نمی‌توان با این بلای خانمان سوز مقابله کرد و باید راهبردهای مبارزه با مواد مخدر به‌ روز شود.
راهبردهایی که اخیرا در خراسان شمالی وارد فاز اجرا شده و آمارهای امیدبخش دبیر شورای مبارزه با مواد مخدر خراسان شمالی نشان از قراگیری این خطه شرق کشور را در مسیر رهایی از بند اعتیاد دارد.
ابوالحسن نجفی، دبیر شورای مبارزه با مواد مخدر خراسان شمالی در مصاحبه ای با ایرنا به اقدامات انجام شده در بخش مقابله با اعتیاد استان می پردازد.

پیام خراسان

ایرنا: برای اشتغال بهبودیافتگان چه اقدامی انجام داده اید؟
نجفی: اشتغال و ایجاد کسب و کار برای افراد بهبودیافته از اعتیاد حلقه مفقوده ای است که در اجرای چرخه مبارزه با این آسیب اجتماعی معمولا دیده نمی شود.
در واقع چرخه درمان معتادان زمانی کامل می شود که موضوعات مربوط به توانمندسازی و اشتغال نیز در کنار آن انجام شود.
اخیرا با هدف عدم بازگشت معتادان به دامن اعتیاد، اشتغالزایی آن در دستورکار قرار گرفته است و 50 معتاد بهبودیافته از اعتیاد بکار گرفته شدند.
کارفرماهایی هم که معتادهای بهبودیافته را در واحدهای خود به کار گیرند تا 50 درصد مشمول حمایت بیمه‌ای برای به‌کارگیری آن افراد خواهند شد و علاوه بر آن اداره کل بهزیستی نیز به آن‌ها تا مبلغ 200 میلیون تومان تسهیلات پرداخت می‌کند.
ایرنا: برای پیشگیری از اعتیاد دانش آموزان چه کردید؟
نجفی: هزار و 92 کانون «یاریگران زندگی» با هدف کسب مهارت های زندگی و اجرای برنامه های پیشگیری از آسیب اجتماعی اعتیاد به مواد مخدر در مدارس استان به طور دائم فعال است.
طرح کانون «یاریگران زندگی» بیشتر مدارس حاشیه شهر و پرخطر را پوشش می دهد و هدف از اجرای آن ارتقای مهارت‌ هایی همچون نه گفتن به تعارف مواد مخدر، جرات ورزی، گسترش نهضت فرهنگ پیشگیری از اعتیاد و رفتارهای پرخطر است.
این طرح یکی از کلان برنامه‌های فرهنگی است که در سطح کشور اجرایی شده و در خراسان شمالی نیز با هدف کاهش آسیب اعتیاد در برخی از مدارس استان فعال است.
هر یک از کانون های یاریگران زندگی در مدارس 50 عضو دانش آموز دارد که با همکاری مدیر و مشاوره مدرسه در راستای پیشگیری از آسیب های اجتماعی نشست هایی برگزار می کنند.
در این طرح کارگاه هایی با رویکرد پیشگیری از آسیب‌های اجتماعی اعتیاد برای اولیا و مربیان برگزار می شود.
ایرنا: تدبیری برای مقابله با ساقی‌های مجازی اندیشیده شده؟
نجفی: این روزها شاهد تبلیغات گسترده ای در فضای مجازی برای ترغیب جوانان به مواد مخدر هستیم به گونه ای که برخی افراد سودجو با سو استفاده از این فضا به دنبال تبلیغ و عرضه مواد مخدر به جوانان و نوجوانان هستند.
شورای مبارزه با مواد مخدر استان نیز سال گذشته کمیته فضای مجازی مقابله با مواد مخدر را با هدف کاهش میزان شیوع و دسترسی به این بلای خانمان سوز راه اندازی کرد.
مردمی سازی و دستیابی به مشارکت حداکثری برای پیشگیری از اعتیاد، دسترسی سریع و آسان جامعه هدف به آموزش های پیشگیری از اعتیاد و جرم انگاری آموزش، تولید و توزیع مصرف مواد در فضای مجازی از اهداف تشکیل این کمیته در خراسان شمالی است.
مقابله با فروش و توزیع مواد روان‌گردان‌ها و دارونماهای درمان اعتیاد در فضای مجازی، شناسایی فعالیت‌های شبکه‌ها و باندهای قاچاق مواد مخدر، روان‌گردان‌ها و انهدام شبکه‌های توزیع و عرضه از دیگر اولویت‌های این کمیته است.
ایرنا: مانایی معتادان بهبودیافته چقدر است؟
نجفی: مانایی معتادان بهبودیافته در خراسان‌شمالی در سال های اخیر به 30 درصد افزایش یافته است.
ترک جسمانی مواد مخدر چندان مشکل نیست بلکه مشکل اصلی بازگشت دوباره بهبودیافتگان به این عادت ناپسند است که به دلایل مختلفی همچون نقص در روش های درمانی اعتیاد، عدم مراقبت از آنها پس از ترک مواد مخدر در بازگشت بهبود یافتگان به سوی اعتیاد نقش دارد.
در این راستا طرح مدیریت مورد در دستور کار قرار گرفته است به گونه ای که سال گذشته 200 معتاد بهبودیافته بی بضاعت استان با هدف عدم بازگشت به اعتیاد زیر پوشش طرح «مدیریت مورد» قرار گرفتند.
«مدیریت مورد» طرحی است که در آن دو هفته قبل از ترخیص فرد بهبود یافته از مراکز ترک اعتیاد، وضعیت خانوادگی و معیشتی وی توسط مددکاران بررسی و در صورت نیاز یا به نهاد های حمایتی معرفی می شود و یا برنامه هایی برای توانمند سازی او اجرا می شود.
ایرنا: اعتیاد سالانه جان چند نفر را در استان می گیرد؟
نجفی: 15 نفر بر اثر سو مصرف مواد مخدر نیمه نخست امسال در استان جان باختند که در همسنجی با سال گذشته 25 درصد کاهش یافت.
از این تعداد 10 نفر آقا و پنج نفر خانم بوده است که بر اثر سوء مصرف مواد، داروهای مخدر و محرک در استان جان خود را از دست دادند.
براساس آمارهای اداره کل پزشکی قانونی، خراسان شمالی در سال های 1401 و 1402 کمترین میزان فوتی ها ناشی از اعتیاد را در بین استان های کشور داشته است.
در میان مرگ های ناشی از اعتیاد استان، کودکان بین 2 تا سه سال نیز وجود داشته که به دلیل سهل انگاری خانواده ها در نگهداری شربت های ترک اعتیاد اتفاق افتاده است.
بیماران مصرف کننده متادون و نیز خانواده افراد معتاد باید از نگهداری دارو در ظروف غیر دارویی خودداری و به منظور جلوگیری از مصرف اشتباهی این دارو از قراردادن آن در مجاورت سایر نوشیدنی‌ها جدا اجتناب کنند.
خراسان شمالی با 10 شهرستان یک میلیون نفر جمعیت دارد که 44 درصد از آن در نواحی روستایی سکونت دارند.
استان‌ها خراسان شمالی 0 نفر برچسب‌ها بجنورد معتادان متجاهر مواد مخدر خراسان شمالی

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/752508/آمارهای-امیدبخش-برای-رهایی-از-بند-اعتیاد-در-خراسان‌شمالی
بستن   چاپ