پیام خراسان - اقتصاد24- در نخستین روز از اردیبهشت سال 1398 رهبر انقلاب، حسین سلامی را با ترفیع درجه به سرلشکری، به عنوان جایگزین محمدعلی جعفری به عنوان فرمانده سپاه منصوب کردند. رهبر انقلاب در حکم خود از سردار سلامی خواسته بودند که «ارتقاء توانمندیهای همهجانبه»، «آمادگی در همه بخشها»، تقویت بصیرت و همچنین «گسترش مدیریتهای برخوردار از بنیه معنوی» را افزایش دهد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
سردار سلامی هشتمین فرمانده سپاه پاسداران است. این انتصاب در فاصله کوتاهی پس از تصمیم دولت آمریکا مبنی بر قرار دادن سپاه در فهرست سازمانهای تروریستی گرفته شد.
سردار حسین سلامی کیست؟ سردار حسین سلامی در سال 1339 در روستای وانشان از توابع شهرستان گلپایگان در استان اصفهان به دنیا آمد. او در آستانه انقلاب اسلامی در رشته مهندسی مکانیک دانشگاه علم و صنعت قبول شد. دو سال پس از انقلاب و در 20 سالگی، به نهاد تازه تاسیس سپاه پاسداران پیوست.
او پس از از پایان جنگ درسش را تمام کرد. سلامی همچنین دارای مدرک کارشناسی ارشد در رشته مدیریت دفاعی از دانشگاه عالی دفاع ملیست.
او در طول جنگ هشت ساله ایران و عراق از جمله فرماندهان سپاه بود که در مناطق مرزی حضور داشت. سلامی پس از پایان جنگ مسئولیتهای مختلفی همچون معاون عملیات ستاد مشترک سپاه، فرماندهی نیروی هوایی سپاه و همچنین جانشین فرمانده کل سپاه را بر عهده داشته است.
دلیل تغییر فرماندهی سپاه پاسداران به هنگام تغییر محمدعلی جعفری و انتصاب سلامی حرف و حدیثهایی مبنی بر تاثیر سیاستهای تازه علیه ایران مطرح شد، اما نگاهی به پیشینه فرماندهان پیشین این نهاد سیاسی - نظامی نشان میدهد که رهبر انقلاب معمولا این کار را انجام میدهند یعنی به مدت ده سال و طی دو دوره پنج ساله هر فرمانده سپاه را تعیین میکنند و پس از آن فرد تازهای را جایگزین فرد پیشین میکنند؛ هرچند قاعده دقیق و مشخص و مدت زمان معینی برای دوره هر فرمانده سپاه وجود ندارد.
برای نمونه پس از درگذشت امام خمینی در سال 68، محسن رضایی همچنان تا سال 76 در مقام فرمانده سپاه حضور داشت. در سال 76 رهبری یحیی رحیم صفوی را به عنوان جانشین رضایی منصوب کرد. صفوی 10 سال در این جایگاه حضور داشت تا اینکه محمدعلی جعفری در سال 86 با حکم فرمانده کل قوا، فرمانده کل جدید سپاه لقب گرفت. با اینکه انتظار بر این بود در سال 96 و بعد از پایان دوره 10 ساله جعفری، رهبر انقلاب فرمانده جدیدی را برای کنترل این نهاد منصوب کند، این اتفاق حدود 3 سال به تعویق افتاد.
البته نکته جالب اینجاست که محمدعلی جعفری در تیرماه سال 96 در پاسخ به شبهاتی که در رابطه با طولانی شدن دوره فرماندهی او مطرح شده بود، پاسخ داد: «حداقل برای مدت سه سال دیگر به خدمت در این پست ادامه خواهم داد.» اگرچه در حکم رهبر انقلاب خطاب به محمدعلی جعفری برای قرارگاه خاتمالانبیا به این نکته اشاره شده که جعفری خود به فعالیت در حوزه فرهنگی و جنگ نرم علاقه داشته است. نکتهای که میتواند این باور را به ذهن متبادر سازد که شخص محمدعلی جعفری علاقهمند بوده از پست فرماندهی کل سپاه پاسداران کنار رود.
به هرروی یکم اردیبهشت 98 دوران فرماندهی جعفری بعد از گذشت 11 سال و 7 ماه به پایان رسید. او حالا بعد از محسن رضایی که 16 سال این مقام را در اختیار داشت، نام خود را به عنوان پرسابقهترین فرمانده تاریخ سپاه پاسداران ثبت کرده است.
دیدگاههای سردار سلامی سردار سلامی همواره مواضع تندی در مورد مسائل گوناگون از حمله اسراییل و برخورد با آن تا اعتراضات داخل ایران داشته است.
موضعگیری درباره حوادث پس از انتخابات سال 88 او درباره حوادث سال 88 گفته بود: «فتنه 88 نقطه متراکم توطئههایی بود که دشمنان برای ایران اندیشیده بودند. جنگ به جای بیابانها به خیابانها کشیده شده بود و دشمن فکر میکرد میتواند ملت را از دستاوردها و رهبرشان جدا کند. فتنه 88 از جنگ تحمیلی خطرناکتر بود، زیرا دشمن همه هویت، آگاهی و آزادی ملت ایران را نشانه رفته بود.»
موضعگیریها در مورد اسراییل حسین سلامی یکی از کسانیست که همواره در مورد اسراییل اظهارنظر میکند و این سخنان معمولا بسیار تندند. در اینجا به برخی از بیانات او در برابر اسراییل میپردازیم:
او در 14 بهمن 97 در یک سخنرانی به اسراییل هشدار میدهد که دست از پا خطا نکند. «ما به اسرائیل هشدار میدهیم که دچار خطا نشوند، چرا که اگر خطا کنند قطعا از صفحه روزگار محو میشوند. همه مناطق شهرک نشین آنها به اندازه دو عملیات فتح المبین و بیت المقدس ماست.»
کد ویدیو دانلود فیلم اصلی
او در تازهترین اظهاراتش پس از حمله موشکی اسراییل به ایران گفت: «پاسخ غیرقابل تصوری به اسراییل خواهیم داد. او در جایی دیگر گفت: «اسرائیل به عملیات فتح المبین و بیت المقدس ما نگاه کند و ببیند آیا میتواند در مقابل یک فتح المبین دیگر بایستد؟ آیا اگر موتور عملیات زمینی روشن شود میتواند از مقیاس عملیات بیت المقدس ما در سال 1361 بگریزد؟ همانطور که در عملیات «وعده صادق 2» آروها و پیکانها از کار افتادند، تادها هم از کار خواهند افتاد. به این لولههای تاد اعتماد نکنید.» دیدگاه و موضع سلامی نسبت به آمریکا او در مورد آمریکا در یک سخنرانی گفت: «این ملت آنقدر سر آمریکا را به چکش زده که نه تنها قدرت نظامی آنها بلکه عقل سیاسی آنها به زوال رفته است. آمریکا در آستانه فروپاشی قدرت است و این برگرفته از سنت الهی است. 7 تریلیون دلار خرج کردهاند، جز متحد شدن ملتهای مسلمان بر محور امام و ولایت نتیجهای برای آنها نداشته است.»
فرمانده سپاه در جای دیگر گفته بود: «آنچه که از آمریکا میشناسیم جنگهایی است که بعد از پیروزی انقلاب اسلامی در منطقه جهان اسلام مدیریت کرده است. هرکجا جنگی بود یک طرف او بود و یک طرف مسلمانانی که برای دفاع از هویت و استقلال و تمامیت ارضی خود به میدان آمده بودند.»
سلامی همچنین گفت: «آنچه در اختیار دشمنان ماست تمام شدنی است. هشدار میدهیم اگر آمریکاییها رفتارشان را تغییر ندهند به سوی نابودی پیش خواهند رفت.»
پیشینه و سوابق سردار حسین سلامی نخستین فعالیتها و مسئولیتهای سلامی مربوط است به زمان جنگ ایران و عراق که در جبهههای جنوب میجنگید و مسئولیتهای رزمی برعهده داشت. برخی از این مسئولیتها در لشکر 25 کربلا، لشکر 14 امام حسین و نیز قرارگاه دریایی نوح بود. در ادامه مسئولیتهای او میبینید:
- مسئول عملیات قرارگاه دریایی نوح در جنگ ایران و عراق
- فرمانده دانشکده دافوس
- معاون عملیات ستاد مشترک سپاه
- فرماندهی نیروی هوایی سپاه پاسداران
- عضو هیئت علمی دانشگاه عالی دفاع ملی
- جانشین فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
- سرپرست معاونت هماهنگکننده سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
- فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
بیشتر بخوانید: سردار امیرعلی حاجیزاده کیست؟/ سرتیپ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که نشان فتح دریافت کرد
واکنش سردار سلامی به سقوط هواپیمای اوکراینی پس از سقوط و ماجرای هواپیمای اوکراینی مقامات و مسئولین این ماجرا را تکذیب کردند تا اینکه در 21 دی ماه 1398 نیروهای مسلح جمهوری اسلامی اعلام کرد هواپیمای اوکراینی به اشتباه هدف پدافند ضدهوایی سپاه پاسداران قرار گرفته و فرمانده هوافضای سپاه نیز در یک نشست خبری، شلیک موشک به دست نیروهای تحت فرماندهیاش را پذیرفت. یک روز پس از این ماجرا سردار سلامی گفت که سپاه پاسداران، داوطلبانه نقش آفرینی در سرنگونی هواپیمای مسافربری را پذیرفته و مسئولیتی برای توقف پروازهای مسافربری ندارد.
به گفته سلامی، خطای انسانی صورت گرفته در نتیجه جنگ روانی بوده است. سلامی در این رابطه اظهار کرده بود: «خدا گواه است ما خودمان منشأ ایجاد این فرضیه شدیم که ممکن است موشک ما اصابت کرده باشد، آن هم بهدلیل همزمانی، اگر ما خود مبدأ شکلگیری این فرضیه نبودیم، هیچکس نمیتوانست متوجه شود.»
تحریمشدن سردار سلامی اتحادیه اروپا در 12 آوریل 2020 حسین سلامی را در فهرست تحریم خود قرار داد و داراییهای وی را مسدود و از دریافت ویزای کشورهای عضو این اتحادیه ممنوع کرد.
در واکنش به این اقدام، سلامی با تبریک به فرماندهان تحریم شده سپاه اظهار کرده بود «شکی نیست که دشمنان در آینده و در میدان عمل پیامدهای اقدام شیطانی و کینه توزانه خود را بهتر و محسوستر درک و فهم خواهند کرد.»
http://www.khorasan-online.ir/fa/News/760265/سردار-سلامی-فرمانده-سپاه-کیست؟--از-حوادث-سال-88-تا-حمله-به-اسرائیل