پیام خراسان -
ترکیب جادویی گوجه و بادنجان وسیر و پیاز و ادویه جات خوراکی است ساده و لذیذ به نام یتیمک .
یتیمک انواع مختلفی هم دارد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
مثلا یتیمک کدو، یتیمچه مرغ، یتیمچه با گوشت و یتیمچه بادمجان با عدس. در یتیمک شیرازی و بوشهری، از گوشت و مرغ اثری نیست و به همین دلیل است که آن را یتیمک مینامند.
دستور پختهای این غذا هم در شهرهای مختلف، متفاوت است و در هر شهری، از حبوبات و گوشت یا سبزیجاتی که با طبع و ذائقهشان سازگار است، استفاده میشود.
در طرز تهیه یتیمک بادمجان به روش شیرازی و بوشهری معمولا از گوجه فرنگی و سبزیجات هم استفاده میشود ولی میتوان برای طعم دهی بیشتر به آن از تمبر هندی هم استفاده کرد که البته برای افرادی که به طعم های ترش علاقمند هستند، استفاده از تمبرهندی توصیه می شود.
در ادامه به انواع و اقسام روش های پخت یتیمک می پردازیم.
یتیمک بادمجان به روش شیرازی و بوشهری
مواد لازم:
بادمجان: 6 عدد
گوجه فرنگی: 6 عدد
پیاز: 3 عدد
سیر: 3 حبه
روغن: به میزان لازم
زردچوبه: 1/2 قاشق چایخوری
نمک: 1 قاشق چایخوری (سر صاف)
آبلیمو: 2 قاشق غذاخوری
طرز تهیه
بادمجانها را بشویید و پوست آنها را بگیرید. آنها را به صورت نگینی خرد کنید. در آب نمک بریزید یا رویشان را نمک بپاشید تا آب قهوهای آنها خارج شده و در صورتی که بادمجان کم ترین مزه تلخی دارد، با این روش تلخی آن از بین برود. 30 دقیقه بعد آبکش کنید و اجازه دهید اب آنها کشیده و یا خشک شود.
تابه را روی گاز بگذارید تا کمی داغ شود و سپس در تابه مقداری روغن بریزید، برای اینکه متوجه شوید روغن شما به اندازه کافی داغ شده، چند دانه نمک داخل روغن بریزید تا متوجه اندازه داغی روغن شوید، سپس بادمجانها را در آن سرخ کنید تا طلایی شوند. پیاز را هم به صورت نگینی و ریز خرد کنید. سیرها را پوست بگیرید و خیلی ریز، خرد یا له کنید. بادمجانهای طلایی شده را از تابه خارج و پیاز و سیر را در آن سرخ کنید. زردچوبه را با سیر و پیاز سرخ کنید.
گوجه فرنگیها را بشویید و آنها را هم مکعبی خرد کنید و به پیازهای طلایی شده اضافه کنید. بعد از اینکه گوجه فرنگیها نرم شدند و طعم خامشان گرفته شد، بادمجان را اضافه کنید. نمک را در همین مرحله بیفزایید. میتوانید از سبزی خشک معطر مثل شنبلیله هم در دستور پخت یتیمچه بادمجان استفاده کنید. فقط حواستان باشد که استفاده از شنبلیله زیاد در غذا باعث ایجاد تلخی میشود.
در ظرف را بگذارید و اجازه دهید مواد به مدت 20 تا 30 دقیقه روی حرارت ملایم بپزند. هنگام سرو یا 10 دقیقه قبل از قطع کردن حرارت، آبلیمو را اضافه کنید.
در این روش از طرز تهیه یتیمچه بادمجان میتوانید به جای سرخ کردن مواد، از روش آبپز کردن استفاده کنید. افرادی که روغن برای سلامتی آنها ضرر دارد ویا در رژیم غذایی هستند، این روش میتواند جایگزین روش پخت قبلی با همان خوشمزگی شود.
در این روش، همه مواد را به صورت حلقهای یا نگینی خرد کنید. یک قابلمه یا تابه عمیق را روی حرارت قرار دهید و مقداری روغن در آن بریزید. به ترتیب پیازها، لایه بعد را بادمجان و لایه سوم را گوجه فرنگی بچینید.
نمک و زردچوبه را اضافه کنید و در ظرف را بگذارید. حرارت را کم کنید تا بادمجانها با آب پیاز و گوجه فرنگی بپزند. در 10 دقیقه پایانی، آبلیمو را اضافه کنید. برای پختن این غذا به 30 تا 40 دقیقه زمان نیاز دارید. هر از گاهی به غذا سر بزنید تا ته نگیرد.
یتیمک بادمجان شیرازی و بوشهری، یک غذای کاملا گیاهی است و شاید بتوان از آن بعنوان غذای گیاهخواران نام برد که میتوانند به عنوان یک وعده سالم، در برنامه غذایی خود قرار دهند.
یتیمچه بادمجان یک غذای ساده نونی است که با سبزی خوردن و انواع نان مخصوصا نان لواش خانگی و انواع ترشی سرو میشود.
در دستور پخت یتیمک از فلفل استفاده نکنید. فلفل طعم بادمجان را خراب میکند و باعث میشود احساس کنید غذایتان تلخ شده است.
در طرز تهیه یتیمچه آذربایجان، از گوشت هم استفاده میشود. در این حالت میتوانید هم از گوشت تکهای گوسفند یا مرغ و هم از کوفته قلقلی استفاده کنید.
در طرز تهیه یتیمچه نیشابور، از حبوباتی مانند عدس هم استفاده میشود. میتوانید از لوبیا و نخود هم استفاده کنید. در این صورت پروتئین گیاهی را نیز به غذا اضافه خواهید کرد.
در طرز تهیه یتیمچه کاشان نیز از سیب زمینی نگینی شده، در کنار بادمجان و گوجه فرنگی استفاده میشود.
هر چند یتیمک را با بادمجان درست میکنند ولی اگر به بادمجان دسترسی نداشتید، از کدو هم میتوانید استفاده کنید. در این صورت زمان پخت یتیمک کوتاهتر خواهد بود.