پیام خراسان
خراسان جنوبی بزرگترین تولیدکننده زرشک جهان است
شنبه 26 آبان 1403 - 20:35:01
پیام خراسان - معاون پژوهشی دانشگاه بیرجند گفت: خراسان جنوبی با تولید حدود 100 تا 110 تن زرشک تر، بزرگترین تولیدکننده زرشک جهان است. - اخبار استانها -
به گرارش خبرنگار تسنیم از بیرجند، ابوالفضل اکبرپور صبح امروز در نشست خبری مربوط به برگزاری رویـداد ملی زرناب و نمایشـگاه ایـده تا محصول اظهار کرد: یکی از اهداف دانشگاه بیرجند که توسط وزارت علوم ابلاغ شده، تکمیل زنجیره محصولات مزیت دار استان است که در این زمین هفتمین همایش زعفران هفته گذشته در دانشگاه برگزار شد.
وی با اشاره به اینکه زرشک، زعفران و عناب محصولات مزیت‌دار استان هستند افزود: خراسان جنوبی یکی از بزرگترین تولیدکنندگان زرشک جهان و قاینات و بیرجند بیشترین تولید زرشک بی دانه استان را دارند و سطح زیرکشت آن در خراسان جنوبی حدود 25 هزار هکتار و تولید زرشک تر حدود 100 تا 110 تن است که حدود 20 تن زرشک خشک می‌شود.
معاون پژوهشی دانشگاه بیرجند تصریح کرد: تولید بهینه با استفاده از روش‌های زراعی، کنترل آفات و بیماری‌ها، بسته‌بندی نوآورانه و خلاقانه با حفظ کیفیت و افزایش ماندگاری، مکانیزاسیون فرآیند برداشت و پس از برداشت زرشک، استفاده از فناوری‌های نوین برای تولید فرآورده‌های غذایی و دارویی، فرهنگ سازی و گردشگری زرشک و... از مجله محورهای اصلی رویداد زرناب است.
وی خاطرنشان کرد: یکی از اهداف مورد نظر در برگزاری این رویداد، طرح زنجیره‌ای به ارزش طلا در این زمینه است که مقارن با فصل برداشت زرشک در دانشگاه بیرجند 30 تا 2 آذر ماه برگزار می‌شود. از 5 آبان پیش رویدادهای آن برگزار و نمایشگاه مربوط به این رویداد هم از 29 آبان تا یک آذر در قالب 14 غرفه در سالن امید دانشگاه بیرجند صبح از ساعت 9 تا یک و بعد از ظهر از ساعت 16 تا 19 پذیرای بازدید خواهد بود.
اکبرپور با بیان اینکه پیش از این دو، کارگاه‌هایی هم در این زمینه برگزار شده است، افزود: یکی دیگر از اهداف برگزاری رویداد زرناب معرفی آن در سطح ملی و جهان با استفاده از ایده‌های خلاقانه دانشجویان و محققان است.
محسن پویان نیز در این نشست خبری بیان کرد: در رویداد زرناب که در دانشگاه بیرجند برگزار می‌شود، حلقه‌های مفقوده مربوط به تولید و فرآوری زرشک بررسی می‌‌شود.
وی گفت: زرشک بی‌دانه محصول منحصر به فرد خراسان جنوبی است که با نام‌های مختلفی در کتاب‌های گذشته ذکر و استفاده‌های دارویی آن هم بیان شده است. در این زمینه دو راه عرضه فله‌ای بدون فرآوری و فرآوری این محصول وجود دارد که تاکنون در زمینه فرآوری زرشک کار قابل توجهی انجام نداده‌ایم و بر این اساس در سال‌های گذشته در حق این محصول مزیت‌دار خراسان جنوبی ظلم شده است.
رئیس کانون تحقیقات زرشک و عناب خراسان جنوبی گفت: با برگزاری این رویداد قرار است حلقه‌های مفقوده در زمینه فرآوری زرشک بررسی شود و از این محصول در صنایع غذایی، دارویی، آرایشی، صنایع چوب و تولید عسل و... استفاده می‌شود.
وی خاطر نشان کرد: در صنایع مختلف چوب از رنگ زرد این محصول می‌توانیم استفاده کنیم و در منابع تحقیقاتی ایران و خارج از کشور حدود 39 مورد مقاله‌ در زمینه استفاده از ریشه زرشک و حدود 50 مقاله در زمینه تولید دارویی از زرشک داریم.
پویان تصریح کرد: مصرف آنتی بیوتیک در کشور بیشتر از میانگین جهانی است و استفاده زرشک بعد از آن کمک خوبی می‌تواند باشد. زرشک یک محصول انحصاری منحصر به فردی است که تاکنون نتوانسته‌ایم از آن در تولید دیگر محصولات استفاده کنیم.
شناسایی ایده‌های برتر
دبیر اجرایی این رویداد نیز گفت: سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی، شرکت شهرک‌های صنعتی، کمیته امداد، سازمان جهاد کشاورزی و... در برگزاری رویداد زرناب با دانشگاه بیرجند همکاری می‌کنند.
محمد اکبری بیان کرد: دیدگاه ما در برگزاری این رویداد صرفا بحث علمی نیست و دانشجویان، کشاورزان و صاحبان ایده در سه روز برگزاری این رویداد ایده‌های خلاقانه خود را در این زمینه مطرح می‌کنند و در قالب تیم سازی کارهای مورد نظر انجام و ایده‌های برتر شناسایی و از سه ایده برتر با اهدای جوایزی حمایت خواهد شد و فرایند استقرار این شرکت‌ها را در دانشگاه بیرجند هم خواهیم داشت.
تولید 98 درصد زرشک در خراسان جنوبی
دبیر علمی رویـداد ملی زرناب نیز خاطر نشان کرد: کمیته علمی در دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند با همکاری سازمان جهاد کشاورزی و مراکز ترویج و توسعه فرآوری عناب تشکیل شده است.
علی نوعی متذکر شد: هدف از برگزاری این رویداد معرفی محصول مزیت‌دار زرشک به ایران و جهان است.
به گفته وی هر چند 98 درصد زرشک در خراسان جنوبی تولید می‌شود اما این کار هنوز با روش‌های سنتی در استان انجام می‌شود.
دبیر علمی رویـداد ملی زرناب با بیان اینکه از حدود 100 نفر برای شرکت در این رویداد ثبت نام شده است، تصریح کرد: در حوزه کشاورزی تجهیزات لازم در اختیار کشاورزان نیست و باید سرمایه گذاران در بخش‌های مختلف این محصول مزیت دار برای فراوری آن سرمایه گذاری کنند.
انتهای پیام/ 252

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/766865/خراسان-جنوبی-بزرگترین-تولیدکننده-زرشک-جهان-است
بستن   چاپ