پیام خراسان
ضرورت همکاری معادن خواف در تأمین زیرساخت‌ها
چهارشنبه 30 آبان 1403 - 20:55:36
پیام خراسان - به گزارش می‌متالز، «حسن نوری‌زاده» اظهار کرد: در راستای سفر‌های شهرستانی، استاندار خراسان رضوی از معادن شهرستان خواف نیز که یکی از زنجیره‌های اصلی در خراسان رضوی است بازدید به عمل آمد و همچنین نشستی با فعالان اقتصادی و مسوولان شرکت‌های صنعتی و معدنی این شهرستان برگزار شد.
وی افزود: در این سفر همچنین شرایط موجود معادن، سطح برداشت، مجتمع‌های فعال در حوزه معادن سنگ‌ آهن و معادن پلاسری و مسائل و موضوعات مطرح شده از سوی پیمانکاران مورد ارزیابی و بررسی قرار گرفت.
معاون هماهنگی و امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی با تأکید بر اینکه استفاده از ظرفیت‌های تبصره 5 ماده 4 کمک شایانی به رونق و تأمین زیرساخت‌های اصلی شهرستان می‌کند، گفت: از این ظرفیت می‌توان برای ارتقاء زیرساخت‌های شهرستان از جمله جاده، مدارس، بهداشت، آب و ... که سرفصل اعتباری بسیار خوبی دارد استفاده کرد.
وی استفاده از سهم حقوق معادن برای توسعه زیرساخت‌های شهرستان را بسیار حائز اهمیت دانست و تصریح کرد: بر اساس آنچه در قانون آمده از مجموع حقوق دولتی اخذ شده از بخش معدن 65 درصد در بودجه‌های سنواتی برای توسعه معادن، 15 درصد برای شهرستان محل معدن جهت صرف زیرساخت‌ها با اولویت حوزه معدن، 12 درصد در راستای بازسازی عرصه‌های ملی که در اثر معدن کاری آسیب دیده‌اند و 5 درصد به صندوق بیمه سرمایه‌گذاری فعالیت‌های معدنی و 3 درصد نیز به نظام مهندسی معدن داده می‌شود.
نوری‌زاده همچنین بر پیگیری مسائل زیست‌محیطی منطقه تأکید کرد و افزود: گرچه با توجه به ظرفیت قانونی و الزامات موجود شرکت‌های بهره‌بردار موظف به جبران بخشی از اثرات مخرب در حوزه محیط‌ زیست هستند، اما تاکنون این اقدام صورت نگرفته است.
عکس
وی با اشاره به اینکه در شهرستان خواف شاهد تخریب محیط‌ زیست از سوی معادن هستیم، اظهار کرد: بر اساس دستور استاندار خراسان رضوی مقرر شد در این خصوص اقدامات لازم برای تصمیم‌گیری صورت گیرد تا شاهد رفع نگرانی‌های مردم در حوزه محیط‌ زیست باشیم.
سالیانه 28 میلیون تن سنگ معدن و پلاسری برداشت می‌شود
معاون هماهنگی و امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی در ادامه با اشاره به تأثیر معادن در اقتصاد استان و منطقه اظهار کرد: با توجه به اینکه 28 میلیون تن در سال سنگ معدن و پلاسری برداشت می‌شود بخش زیادی به دلیل عدم تأمین زیرساخت‌ها در منطقه به صورت خام به سایر استان‌ها ارسال می‌شود.
وی با تأکید بر پیگیری‌های لازم برای ارزش افزوده و فراوری این محصولات در خود خراسان رضوی و خواف تصریح کرد: خواف جزو معدود شهرستان‌هایی است که نه تنها به دلیل وجود معادن بیکار ندارد بلکه بخشی از نیروی کاری مورد نیاز را از سایر استان‌ها تأمین می‌کند.
نوری‌زاده از معادن خواف به عنوان بزرگ‌ترین ظرفیت و تأمین کننده اقتصاد شهرستان نام برد و گفت: معادن خواف در سطح کشور منحصر به فرد هستند.
وی با بیان اینکه خواف دارای بزرگ‌ترین معدن سنگ‌ آهن کشور است، اظهار کرد: گرچه شهرستان در حوزه کشاورزی و دامداری فعالیت‌هایی هم دارد، اما به نسبت ارزش افزوده معادن وضعیت بسیار بهتری را دارند.
معاون هماهنگی و امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی ادامه داد: برای جلوگیری از خام فروشی برخی بخش‌ها وجود دارد، اما کارخانه‌های دیگری هم باید راه‌اندازی شود که نیاز به آب، برق و گاز دارند.
تولید از طریق نیروگاه‌های بادی بزرگ‌ترین مزیت اقتصادی خواف
وی با اشاره به اینکه بزرگ‌ترین مزیت اقتصادی شهرستان خواف تولید از طریق نیروگاه‌های بادی است، افزود: خواف در مسیر تونل‌های بادی به ویژه باد‌های 120 روزه سیستان قرار دارد که هر ساله، شهرستان را تحت تأثیر قرار می‌دهد.
نوری‌زاده گفت: با توجه به اینکه با ناترازی برق مواجه هستیم ایجاد نیروگاه‌های بادی می‌تواند بخشی از کمبود را جبران کند. خوشبختانه شهرستان خواف از ظرفیت بالایی برای برق تجدیدپذیر برخوردار است.
وی با بیان اینکه نیروگاه برق بادی به ظرفیت 200 مگاوات و سرمایه‌گذاری 230 میلیون یورویی توسط شرکت‌های بهره‌برداری سنگان خواف که شامل 37 شرکت می‌شود ایجاد می‌شود، تصریح کرد: قطعاً این نیروگاه در رونق اقتصادی شهرستان تأثیر بسیاری خواهد داشت.
عکس
معاون هماهنگی و امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی با اشاره به اینکه اگر گاز و آب مورد نیاز کارخانه‌ها هم تأمین شود قطعاً فراوری مواد معدنی در خود شهرستان و منطقه انجام خواهد شد و لزومی ندارد که به سایر مناطق ارسال شود، افزود: خام فروشی نه تنها برای استان ارزش افزوده‌ای ندارد بلکه هزینه‌ها را افزایش می‌دهد.
وی با اعلام اینکه شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان خراسان رضوی به عنوان یکی از شرکت‌های تابعه فولاد مبارکه اصفهان در منطقه سنگان شهرستان خواف فعالیت دارد، تصریح کرد: برای اینکه ظرفیت‌های معادن را به خوبی بشناسیم و هم بتوانیم به لحاظ عمق زمین برداشت‌ها دقیق انجام شود و مشکلی هم برای معادن به وجود نیاید نیازمند اکتشافات در پهنه خاک هستیم که امیدواریم با انجام آن شاهد رونق اقتصادی بیشتری باشیم.
نوری‌زاده یکی از زنجیره‌های ارزش مهم خراسان رضوی را در حوزه معادن دانست و افزود: دولت با رویکردی جامع به پروژه‌ها، پیوست‌های اجتماعی و زیست‌محیطی را در نظر گرفته و از ظرفیت مردمی‌سازی استفاده می‌کند.
وی برافزایش بهره‌وری و جلوگیری از خروج مواد خام تأکید کرد و گفت: افزایش بهره‌وری و جلوگیری از خروج مواد خام از مهم‌ترین اهداف دولت است.
وی حضور شرکت‌های مختلف در این صنعت را برای توسعه بیشتر بسیار حائز اهمیت دانست و خاطرنشان کرد: فرآوری مواد معدنی از مرحله استخراج تا تولید محصولات نهایی در حال انجام است.
مجتمع سنگ‌آهن سنگان در مجموع با ذخیره یک میلیارد تن، یکی از 10 معدن بزرگ سنگ‌آهن جهان و تأمین کننده خوراک اولیه برای تولید 17.5 میلیون تن کنسانتره، 15 میلیون تن گندله و 5 میلیون تن سنگ‌آهن است.
مجموعه کانسار‌های سنگ‌آهن سنگان در وسعتی به طول تقریبی 22 کیلومتر و عرض 10 کیلومتر در 300 کیلومتری جنوب شرقی مشهد واقع است.
حدود 2300 نفر به صورت مستقیم در واحد‌های گندله‌سازی و تولید کنسانتره شرکت صنایع معدنی فولاد سنگان مشغول کار هستند و فعالیت این بخش برای 6500 نفر به صورت غیرمستقیم اشتغال ایجاد کرده است.
مرکز شهرستان خواف با 123 کیلومتر مرز مشترک با کشور افغانستان در 267 کیلومتری جنوب شرقی مشهد قرار دارد.
منبع: خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/770902/ضرورت-همکاری-معادن-خواف-در-تأمین-زیرساخت‌ها
بستن   چاپ