پیام خراسان - دانشمندان در گامی بزرگ به سوی نقشهبرداری کامل از سلولهای بدن انسان، نسخهای اولیه از میلیونها سلول و ارگانهای حیاتی بدن را منتشر کردهاند.
این محققان که در قالب پروژه کنسرسیوم بینالمللی «اطلس سلولهای انسانی» در بیش از 100 کشور فعالیت میکنند، تلاش دارند شباهتها و تفاوتهای سلولهای افراد با پیشینههای جمعیتشناختی و ژنتیکی مختلف را شناسایی کنند.
هر نوع سلول نقش خاصی دارد و دانستن اینکه هر سلول چه وظیفهای دارد میتواند به دانشمندان کمک کند تا سلامت و بیماریهایی مانند سرطان را بهتر درک کنند.
دانشمندان در مطالعات خود بر روی برخی از اندامها تمرکز کردهاند، از جمله بررسی وظایف سلولها در دهان، معده و رودهها، همچنین سلولهایی که در شکلگیری استخوانها و مفاصل نقش دارند.
آنها همچنین بررسی کردند که هر سلول در کدام بافت گروهبندی میشود، در کجای بدن قرار دارد و چگونه با گذشت زمان تغییر میکند.
آنها امیدوارند این اطلس با وضوح بالا و دسترسی آزاد، که بهعنوان یک طرح اولیه در نظر گرفته شده است، به محققان کمک کند با بیماریهایی که به سلولهای انسانی آسیب میزنند یا آنها را دچار مشکل میکنند مبارزه کنند.
آویو رگف، یکی از رؤسای کنسرسیوم اطلس سلولی انسانی که در این تحقیق شرکت داشت، در این باره میگوید: «وقتی مشکلی پیش میآید، قبل از هر چیز در سلولهای ما اتفاق میافتد».
دانشمندان در کنسرسیوم بینالمللی اطلس سلولهای انسانی تاکنون 100 میلیون سلول از بیش از 10 هزار نفر در سراسر جهان را تحلیل کردهاند.
به گفته دکتر تیموتی چان، کارشناس سرطان در کلینیک کلیولند آمریکا، نقشه فعلی سلولها نه تنها انواع مختلف سلولهای انسانی را نشان میدهد، بلکه روابط میان سلولها را نیز مشخص میکند.
دانشمندان در پروژه خود علاوه بر نقش هر سلول، به ارتباط میان سلولها نیز میپردازند
آقای چان گفت که این تحقیق به بررسی عمیق زیستشناسی انسان میپردازد و تأثیرات عملی نظیر شناسایی و درمان سلولهای سرطانی خواهد داشت.
او اضافه کرد: «انواع مختلف سلولها نقاط ضعف خاص خود را دارند. این اطلس، یک جهش بزرگ برای تحقیقات سرطان خواهد بود.»
دانشمندان همزمان در حال ایجاد اطلسهای دیگری هستند که میتواند به آنها در درک بهتر اصول سلامتی و بیماری در قسمتهای خاص بدن کمک کنند.
با اطلسهای مغزی آنها در تلاشند ساختار، مکان و عملکرد انواع مختلف سلولهای مغز را درک کنند. یک اطلس جدید میکروبیوم روده نیز به مجموعه میکروارگانیسمهای موجود در رودهها میپردازد که نقشی کلیدی در هضم و سلامت سیستم ایمنی ایفا میکنند.
دانشمندان قصد دارند تا سال 2026 نسخهای کاملتری از اطلس سلولی را ارائه دهند که شناسههای سلولی را در 18 اندام و سیستمهای بدنی مختلف شامل پوست، قلب، سینهها و موارد دیگر پوشش میدهد.
نتایج مطالعات تازه در نشریه علمی «نیچر» منتظر شده است.
http://www.khorasan-online.ir/fa/News/771425/گام-بلند-دانشمندان-برای-انتشار-نقشه-دقیق-37-تریلیون-سلول-بدن-انسان