پیام خراسان -
به گزارش تابناک از ، سرمایهگذاری در حوزه صنعت برای ایجاد اشتغال، یکی از بهترین راهها برای توسعه خراسان شمالی است. این منطقه ظرفیتهای بالایی در صنایع معدنی، فرآوری محصولات کشاورزی، و تولید کالاهای صنعتی دارد. ایجاد کارخانهها و واحدهای تولیدی نهتنها شغل ایجاد میکند، بلکه ارزش افزوده بیشتری برای منابع محلی به همراه دارد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
صنعت کشاورزی در خراسان شمالی ظرفیت بسیار بالایی دارد، بهویژه در زمینه فرآوری محصولات کشاورزی مثل زعفران، پسته، و گندم. سرمایهگذاری در ایجاد کارخانههای بستهبندی، فرآوری و صادرات این محصولات میتواند هم اشتغال ایجاد کند و هم ارزش افزوده بیشتری برای کشاورزان فراهم آورد.
خراسان شمالی با توجه به اقلیم متنوع و منابع طبیعی غنی، ظرفیت بالایی برای سرمایهگذاری در حوزه کشاورزی دارد. این منطقه به دلیل داشتن زمینهای حاصلخیز و منابع آبی مناسب گزینهای عالی برای توسعه کشاورزی و صنایع وابسته است.
یکی از فرصتهای مهم، توسعه کشت محصولات استراتژیک مانند گندم، جو، زعفران، و گیاهان دارویی است که بازار داخلی و صادراتی خوبی دارند. همچنین، ایجاد صنایع تبدیلی مثل کارخانههای فرآوری زعفران، بستهبندی عسل، تولید کنسرو میوه و سبزیجات میتواند ارزش افزوده بیشتری ایجاد کند. پرورش دام و طیور نیز از دیگر ظرفیتهای مهم منطقه است. با سرمایهگذاری در تولید گوشت، لبنیات، و حتی فرآوری محصولات دامی، میتوان اشتغال بیشتری ایجاد کرد و اقتصاد منطقه را رونق داد.
ایجاد صنایع تبدیلی در خراسان شمالی میتواند تحول بزرگی در اقتصاد منطقه ایجاد کند. صنایع تبدیلی، مواد خام کشاورزی را به محصولات قابل مصرف تبدیل میکنند که این کار باعث افزایش ارزش افزوده، کاهش ضایعات و ایجاد اشتغال میشود. برای مثال، میتوان کارخانههایی برای فرآوری و بستهبندی زعفران، میوههای خشک، و تولید عصاره گیاهان دارویی راهاندازی کرد. این محصولات به دلیل کیفیت بالای مواد اولیه در خراسان شمالی، در بازارهای داخلی و خارجی طرفداران زیادی دارند.
بستهبندی و صادرات زعفران از خراسان شمالی یک فرصت طلایی برای توسعه اقتصادی است. زعفران بهعنوان یک محصول گرانبها و استراتژیک، در بازارهای جهانی جایگاه ویژهای دارد. خراسان شمالی، با شرایط مناسب آبوهوایی و زمینهای کشاورزی مستعد، میتواند در این زمینه نقش پررنگتری ایفا کند.
سرمایهگذاری در کارخانههای بستهبندی مدرن زعفران میتواند کیفیت و ارزش افزوده محصول را افزایش دهد. بستهبندی حرفهای، استانداردهای صادراتی را برآورده میکند و باعث میشود زعفران بهصورت مستقیم به بازارهای جهانی صادر شود، بهجای اینکه بهصورت فلهای فروخته شود. این کار علاوه بر سودآوری بیشتر، برند منطقه را در بازارهای جهانی تقویت میکند.
همچنین، بازاریابی هدفمند در کشورهایی مانند امارات، هند، اروپا و آمریکا که تقاضای بالایی برای زعفران دارند، اهمیت زیادی دارد. ایجاد شناسنامه محصول و استفاده از نشانهای تجاری معتبر هم میتواند اعتماد مشتریان خارجی را جلب کند.
شناسایی بازار هدف برای زعفران خراسان شمالی بسیار مهم است، زیرا این محصول ارزشمند باید به مشتریانی عرضه شود که قدرت خرید بالا و تقاضای پایدار دارند. بازارهای هدف زعفران را میتوان به دو دسته اصلی تقسیم کرد: بازارهای داخلی و بازارهای خارجی.
در بازار داخلی، استفاده از زعفران در صنایع غذایی، دارویی، و آرایشی-بهداشتی بسیار رایج است. می توان با فروش مستقیم به رستورانها، هتلهای بزرگ، یا شرکتهای تولید مواد غذایی در ایران، تقاضای ثابتی ایجاد کنید.
در بازار خارجی، کشورهای اروپایی مانند آلمان، فرانسه، و ایتالیا به دلیل علاقه به محصولات طبیعی و ارگانیک، تقاضای بالایی برای زعفران باکیفیت دارند. کشورهای عربی مانند امارات و عربستان هم به زعفران ایران بهعنوان یک کالای لوکس نگاه میکنند. در آسیا، هند و چین از بزرگترین خریداران زعفران برای مصارف غذایی و دارویی هستند.
خراسان شمالی 344 هزار هکتار عرضه کشاورزی دارد که از این سطح حدود 47 هزار هکتار باغی و مابقی زراعت است. در این بین زعفران در 8 شهرستان خراسان شمالی کشت و کار میشود که فاروج رتبه نخست استان را دارد. خراسان شمالی بعد از استانهای خراسان رضوی و جنوبی سومین تولید کننده زعفران در کشور است ضمن اینکه ایران با تولید 90 درصد زعفران دنیا به عنوان بزرگترین کشور تولید کننده زعفران شناخته میشود.
50 درصد تولید زعفران خراسان شمالی خارج از استان به فروش میرسد
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی با بیان اینکه 50 درصد تولید زعفران خراسان شمالی خارج از استان به فروش میرسد اظهار داشت: در خراسان شمالی 5 هزار هکتار کشتزار زعفران وجود دارد که بیشترین سطح زیر کشت این محصول ارزشمند و صادراتی با سطح 3400 هکتار مربوط به شهرستان فاروج است و امسال هم 29 تن محصول زعفران به ارزش بیش از 2/465/000/000 تومان برداشت شد.
صفدر صفدری با اشاره به ایجاد آزمایشگاه استاندارد 17025 در خراسان شمالی به منظور تسهیل امر صادرات زعفران استان افزود: خوشبختانه در سال جاری در پارک علم و فناوری آزمایشگاه استاندارد 17025 به منظور شناسایی سموم و فلزات باقیمانده در زعفران راه اندازی شد این در حالی است که در سالهای گذشته برای استانداردسازی این محصول زعفران به خارج از استان ارسال میشد تا مورد آزمایش قرار بگیرد.
وی با بیان اینکه در سال گذشته حدود 2 تن زعفران خراسان شمالی در بازار بورس استان عرضه شد خاطرنشان کرد: یکی دیگر از اتفاقات مثبت در حوزه فروش زعفران کشاورزان در خراسان شمالی ایجاد بازار بورس بود که خوشبختانه توانستیم در سال گذشته دو تن از زعفران خراسان شمالی را در بازار بورس عرضه کنیم.
مدیر امور باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در ادامه با تاکید بر اینکه در حال حاضر 7 واحد بستهبندی زعفران در خراسان شمالی فعالیت دارند تصریح کرد: از مجموع 9 واحد بستهبندی زعفران در استان 7 مورد آنها فعالیت دارند که ظرفیت آنها نزدیک به 10 تن است.
صفدری خاطرنشان کرد: زعفران چون جزء محصولات لوکس به شمال میرود حمایت از کشاورزان در قالب تسهیلات مالی برای بحث توسعه این محصول با ارزش است. ضمن اینکه در راستای تسهیل امر صادرات در حوزه زعفران خراسان شمالی مباحث آموزشی سایتهای الگویی آگاهی و اطلاع رسانی در خصوص ادرات و بستهبندی در خراسان شمالی به ویژه در فاروج برگزار میشود.
کشاورزان برای آبیاری زمینهای زعفران خود با چالش مواجه بودهاند
برزگر یکی از زعفران کاران فاروجی یکی از مشکلات این حوزه را کمبود آب عنوان کرد و اظهار کرد: هنوز گلهای زعفران در این استان به بار ننشسته است که یکی از علل آن تاخیر در بارندگیها بود و از سوی دیگر برق چاههای کشاورزی نیز در پارهای از ساعت در روز قطع میشد که کشاورزان برای آبیاری زمینهای خود با چالش مواجه بودهاند.
وی گفت: آخرین مرحله آبیاری زمینهای کشاورزی خود را در روز پنج شنبه هفته گذشته انجام دادم و حال منتظر هستم تا گلهای زعفران به بار بنشینند.
برزگر افزود: به نظر میرسد امسال کشاورزان استان از برداشت و تولید زعفران راضی باشند، چراکه پیازهای زعفران امسال درشت است.
وی توضیح داد: زمانیکه وزن پیاز کمتر از هشت گرم باشد مقدار گل دهی آنها در ساقه کمتر میشود، اما اگر بالاتر از هشت گرم باشد تعداد گلهای روییده شده بر روی ساقه نیز بیشتر خواهد شد.
برزگر به عیار زعفرانهای تولیدی طی امسال نیز اشاره کرد و افزود: افزایش عیار زعفرانها به رسیدگی کشاورز بستگی دارد و هر چقدر میزان محلول پاشی(تغذیه گل زعفران) در بهمن و اسفند ماه و همچنین مهرماه بیشتر باشد، عیار این گل افزایش مییابد.
حال با توجه به اینکه خراسان شمالی دارای ظرفیتهای فراوان در حوزه کشاورزی است، باید دید مسئولین امر در جهت افزایش تولید زعفران، این محصول با ارزش که دارای ظفیت ویژه صادرات نیز هست چه برنامهای دارند؟
http://www.khorasan-online.ir/fa/News/772444/خراسان-شمالی-سومین-تولید-کننده-زعفران-کشور-ایجاد-صنایع-تبدیلی-نیاز-اساسی-استان