پیام خراسان
تالیف جدید یا تدوین و بازنگری 17 کتاب درسی در اصفهان
دوشنبه 5 آذر 1403 - 22:10:35
پیام خراسان - حجت الاسلام علی شاکری، در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری حوزه در اصفهان، با اشاره به تغییر برخی از کتب درسی طلاب حوزه علمیه اصفهان به تشریح روند ایجاد این تغییرات پرداخت و اظهار داشت: با توجه به بیانات رهبر معظم انقلاب در مورد لزوم تحول در نظام آموزشی، حوزه علمیه اصفهان مسیر تحول را در دو بخش متون درسی و شیوه های آموزشی شروع نموده و به شکل ویژه خصوصا در سه سال اخیر وبا راه اندازی کارگروه های متعدد علمی فعالیت خود را آغاز نمود.
تحول در نظام آموزشی حوزه علمیه اصفهان در دو مسیر بوده
وی افزود: در ابتداء امرکارگروه های علمی در دروس ادبیات، فقه، اصول ، منطق و کلام، حدیث ، قرآن، اخلاق و تاریخ برگزار شده و بعد از سلسله نشست های علمی متعدد پیشنهاداتی را تهیه نموده و به منظور برخورداری از قوت و قوام بیشتر در اختیار جمعی از اساتید فنّ نیز قرار داده شد و بعد ازاصلاحات لازم، در جلسات شورای عالی آموزش مورد بررسی و تصویب قرار گرفته و در نهایت با تایید مدیر ابلاغ و اجرایی شده است و در حال حاضر نزدیک به گذشت دو سال، در حال اجرای مصوبات شورای عالی آموزش حوزه علمیه اصفهان هستیم.
مسئول واحد مطالعات و برنامه ریزی آموزشی حوزه علمیه اصفهان با بیان این که روند تحول در نظام آموزشی حوزه در دو مسیر بوده است گفت: ما در دو زمینه حرکت کردیم؛ در وهله اول در زمینه تغییر متون درسی با هدف به روز بودن وکارآمدی متون و به خصوص کاربردی شدن محتوای کتب تغییراتی صورت گرفت.
کتاب هایی که در هر پایه تالیف الجدید است
حجت الاسلام شاکری عنوان کرد: بعد از مصوبه شورای عالی و تایید مدیر حوزه علمیه استان اصفهان ، شروع به تهیه محتوا و متون لازم کرده و تا این زمان، مرکز مدیریت حوزه علمیه اصفهان 17 کتاب درسی که برخی به صورت تالیف جدید و برخی به صورت تدوین و بازنگری است و شامل کتاب های پایه یک تا 10 می شود را تالیف و یا بازنگری نموده است.
وی با تاکید بر این که سیر تدوین و تالیف کتب درسی حوزه هم چنان ادامه دارد تصریح کرد: در پایه دوم کتابهای آشنایی با حدیث و حدیث خوانی 1، حفظ موضوعی، زبده النصوص تالیف شد و کتاب مبادی العربیه با ویرایش جدید و افزودن تمرینهای مناسب و نیز درس بندی کتاب در اختیار طلاب قرار گرفت.
مسئول واحد مطالعات و برنامه ریزی آموزشی حوزه علمیه اصفهان افزود: در پایه سوم کتاب آشنایی با ادعیه و زیارات تالیف و در سال جاری مورد بحث قرار گرفته است،بازنگری کتاب فقه ( شرح لمعه) ویژه پایه چهارم که از سال گذشته شروع شده بود به اتمام رسید و کتاب فوق با عنوان تحریر الروضه البهیه تدوین و در اختیار اساتید و طلاب قرار گرفته است، لازم به ذکر است کتاب فوق با افزودن آیات الاحکام و موارد متعددی از روایات و نمایه های علمی به شکل یک کتاب آموزشی در آمده است که با استقبال اساتید و طلاب مواجه شده است.
وی بیان کرد: کتاب در آمدی بر کلام امامیه سال گذشته با هدف ایجاد ارتباط و اتصال بین کتاب عقاید پایه اول با عقاید پایه سوم تالیف و مورد تدریس قرار گرفت.
حجت الاسلام شاکری عنوان کرد: در مورد کتابهای رسائل و مکاسب هم با اینکه سابقا مورد بررسی قرار گرفته بود اما با بازنگری جدید و ایجاد تغییراتی نسبت به متون اصلی آموزشی و متون غیر آموزشی که به پاورقی منتقل شده بود چاپ و در اختیار اساتید و طلاب قرار گرفت.
تألیف و بازنگری این 17 عنوان کتاب مسائل کاربردی به طور دقیق رعایت شده است
مسئول واحد مطالعات و برنامه ریزی آموزشی حوزه علمیه اصفهان افزود: درکنار تغییراتی که حوزه اصفهان در متون ایجاد نموده است کتابهایی هم که از تالیفات مرکز تدوین متون قم بوده به شورای عالی آموزش معرفی و بعد از تصویب آن شورا در برنامه ریزی جدید آموزشی اعمال شده است از جمله کتب اخلاق در قالب شش جلد و نیز کتاب الاساس فی اصول الفقه در قالب یک جلد که به برنامه درسی افزوده شده است.
وی با بیان این که در تألیف و بازنگری این 17 عنوان کتاب مسائل کاربردی به طور دقیق رعایت شده است گفت: امیدوار هستیم این کار موجب ایجاد نشاط علمی شده و خصوصا نسبت به تغییرات برنامه و کتب ادبیات عرب، به متن خوانی روان طلبه، کمک شود.
حجت الاسلام شاکری هم چنین از تهیه کلیپ هایی کوتاه به خصوص در مورد احکام نیز خبر داد و افزود: این محتواها از طریق فضای مجازی در دسترس افراد قرار می گیرد.
وی خاطر نشان کرد: در گزینش کتاب ها و تالیف متون درسی، سعی شده حداکثر موافقت با حوزه های علمیه قم و خراسان مراعات شود تا تطبیق دروس در صورت انتقالی طلاب به این مراکز دچار مشکل نشود.
مسئول واحد مطالعات و برنامه ریزی آموزشی حوزه علمیه اصفهان عنوان کرد: در آخرین بازدیدی که مرکز حوزه قم از اصفهان داشت، کتب تالیف و تدوین شده در اختیار مسئولین حوزه قم نیز قرار گرفت و سعی ما بر این است که سرفصل های اعلامی از حوزه اصفهان با سرفصل تألیفات دیگر مراکزی حوزوی مشترک باشد.
حجت الاسلام شاکری با اشاره به روند دقیق تایید کتب درسی جدید در شورای عالی آموزش حوزه علمیه اصفهان و اخذ مجوز از اساتید حوزه گفت: در پایه های یک، دو، سه و چهار دیگر تغییر کتب نداریم، اما بر اساس مصوبه شورای عالی آموزش، برخی از کتب باید در سال آینده تالیف شوند.
وی اضافه کرد: از جهت دیگر نیز نسبت به برنامه ریزی صحیح در نظام آموزشی در پایه های مختلف کار دقیقی انجام شد از جمله ایجاد هماهنگی بین مواد درسی مختلف در تعداد واحدها ، همچنین افزودن واحدهای کاربردی و مهارتی به برنامه درسی و واقعی سازی واحدهای درسی نسبت به ایام برگزاری کلاس درس و ... در حال حاضر هم با حضور جمعی از نخبگان و اساتید در مورد شیوه های جدید آموزشی و استفاده از تکنولوژیهای آموزشی جلساتی در حال پی گیری می باشد که ان شا الله خروجی آن بعد از ارائه به شورای عالی آموزش و تصویب در اختیار مسئولین قرار خواهد گرفت.
مسئول واحد مطالعات و برنامه ریزی آموزشی حوزه علمیه اصفهان ضمن اظهار امیدواری نسبت به تحولی که در نظام آموزشی جدید شکل گرفته است خاطرنشان کرد: با سعی و تلاش مجموعه اساتید دغدغه مند و مدیران و مسئولین دلسوز حوزه علمیه اصفهان بتوانیم به هدف اعلی که رضایت امام عصر علیه السلام و همچنین رشد علمی و معنوی و ارتقاء کمی و کیفی طلاب است برسیم
حجت الاسلام شاکری در پایان تاکید کرد: واحد برنامه ریزی آموزش حوزه علمیه اصفهان جهت رشد و اعتلای سطح علمی و معنوی طلاب ، همواره آماده دریافت پیشنهادات و انتقادات بوده و در مسیر تحولی که در پیش گرفته تمام سعی و همت خود را به کار بسته و از هیچ خدمت و فعالیتی کوتاهی نخواهد کرد.

پیام خراسان


http://www.khorasan-online.ir/fa/News/774463/تالیف-جدید-یا-تدوین-و-بازنگری-17-کتاب-درسی-در-اصفهان
بستن   چاپ