پیام خراسان - به گزارش سلام نو به نقل از ایسنا، در سوم ژانویه 1924 میلادی، یک سال پس از اینکه مقبره «توتعنخآمون» کشف شد، «هاوارد کارتر»، باستانشناس بریتانیایی و گروه کاوشگرانش سرانجام موفق شدند تابوت این فرعون را کشف کنند. این تابوت در میان هزاران شئ قرار داشت که درون مقبره جای گرفته بودند.
درون تابوتدان سنگی، سه تابوت طلا قرار داشت که درون یکدیگر جای گرفته بودند و بر اساس اطلاعاتی که در وبسایت «History» منتشر شده است، داخلیترین تابوت از جنس طلا خالص ساخته شده و مومیایی «توتعنخآمون» در آن قرار داده شده بود.
مقبره «توتعنخآمون» نخستینبار در نوامبر سال 1922 میلادی توسط باستانشناسان گشوده شد، آن هم درحالی که «کارتر» در «دره پادشاهان» برای کشف مقبرهای که تاکنون کشف نشده بود، سالها جستوجو کرده بود.
اگرچه «کارتر» میترسید چیزی برای یافتن باقی نمانده باشد، اما تصمیم گرفت زیر کلبههای باستانی را که سازندگان مقبره در آن اقامت داشتند، حفاری کند که یک ورودی مدفون به محل دفن «توتعنخآمون» را کشف کرد. «نشنال جئوگرافیک» در گزارشی نوشته است، این دستنخوردهترین مقبره فرعونی است که تا به حال پیدا شده است و به مورخان بینش جدیدی در مورد خاکسپاریهای باستانی ارائه داده است.
این یافته آغاز یک قرن مطالعه مصرشناسان و شیفتگی مردم نسبت به «توتعنخآمون»، مقبره او و آثار باستانی یافتشده در آن بود. محققان هنوز در تلاشند به سوالاتی درباره چگونگی مرگ این فرعون، احتمال دفن سایر اشخاص در نزدیکی مقبره او پاسخ دهند.
«توتعنخآمون» که بود؟
«توتعنخآمون» که امروزه با نام «پادشاه توت» هم شناخته میشود، از حوالی 1332 پیش از میلاد تا زمان درگذشتش در حوالی 1323 پیش از میلاد حکومت میکرد.
او زمانی که هنوز کودک بود به تخت نشست و دوران حکومتش بسیار کوتاه و کمتر از یک دهه بود و در جوانی نیز جان خود را از دست داد.
نام اصلی «توت عنخ آمون» در حقیقت «توت عنخ آتن» به معنای تصویر زندهای از خدای «آتن» بود. این نام توسط «آخناتون» که با نام «آمنهوتب چهارم» حکومت میکرد، انتخاب شده بود.
«آخناتون» از خدایان باستانی مصر دست کشید و دینی یکتاپرستانه برای پرستش «آتن» خدای آفتاب برگزید. او سعی داشت تغییراتی اساسی در فرهنگ و عقاید مردم مصر باستان ایجاد کند. بنابراین، روشها و عقاید او به سرعت منفور شد. او نشانههای مربوط به خدایان مصر باستان، بهخصوص «آمون» را از بین برد. در مکانهای یادبود مربوط به این خدایان تغییر ایجاد شد و بسیاری از اشرافزادگان مصر نام خود را تغییر دادند تا هرگونه اشاره نسبت «آمون» از بین برود.
چه چیزهایی درون مقبره کشف شد؟
جستوجو طولانی مدت «کارتر» در نهایت در نوامبر 1933 میلادی و زمانی نتیجه داد که او و اعضای گروهش یک پله را کشف کردند که آنها را به پایین و ورودی مقبره هدایت میکرد.
بیش از 5000 شیء به همراه بقایای پادشاه از جمله مبلمان، جواهرات، غذا، سلاح، ارابه و غیره کشف شد. محققان در سال 2016 گفتند یکی از خنجرهای یافتشده در مقبره از آهنی ساخته شده است که از یک شهاب سنگ به دست آمده است.
نقاب مرگ «توتعنخآمون» احتمالا مشهورترین شئ است که در مقبره این فرعون کشف شده است. این نقاب 53 سانتیمتری که روی صورت مومیایی فرعون قرار داده شده بود، بیشتر از طلا تشکیل شده و برای تزئین آن از سنگهای زینتی رنگی استفاده شده است. این نقاب 10 کیلوگرم وزن دارد و برای ساخت چشمهای آن از سنگ ابسیدین و کوارتز استفاده شده است. این نقاب، چهره «توتعنخآمون» را با ریشی بلند و سربندی به شکل مار کبری به تصویر میکشد.
در پشت این نقاب طلسمی از «کتاب مردگان» به خط هیروگلیفی نوشته شده است تا از اینکه نقاب به عنوان چهره فرد متوفی عمل کند، اطمینان حاصل شود. روی یکی از سه تابوت تو در تو که مومیایی «توت عنخ آمون» در آن قرار داده شده است نیز این طلسم بار دیگر نوشته شده است.
مومیایی «توتعنخآمون» درحالی کشف شد که صندلهای طلا پا کرده بود. طول هر یک از این صندلها به 29.5 سانتیمتر میرسد. به نظر نمیرسد، «توتعنخ آمون» این صندلها را در زمان حیات استفاده کرده باشد. این صندلها احتمالا به طور ویژه برای مومیایی او ساخته شده بودند. صنعتگران این صندلها را با بُرش دادن ورقهای از طلا ساختهاند.
بر خلاف دیگر مقبرههای کشفشده، مقبره «توتعنخآمون» نسبتا سالم بود و هزاران سال مخفی باقی مانده بود. همچنین کوچکتر از مقبرههای فراعنه دیگر بود که محققان را متحیر کرد. مرگ «توت عنخ آمون» در حدود 19 سالگی ممکن است علت کوچک بودن این مقبره باشد. اگر مرگ او غیرمنتظره بوده باشد، ممکن است ساخت یک مقبره بزرگتر کامل نشده باشد و ممکن است او در مقبرهای که برای شخص دیگری آماده شده بود، دفن شده باشد.