پیام خراسان - شهرآرا آنلاین / معاون شهرسازی و معماری شهرداری مشهد گفت: محله وکیلآباد، سکونتگاهی کهن با سرمایه اجتماعی، فرهنگی و تاریخی است که امروزه علیرغم پتانسیلها و ظرفیتهای مناسب، با مشکلات متعددی دستبهگریبان است.
جواد اصغری، معاون شهرسازی و معماری شهرداری مشهد با اشاره به برخی مشکلات در این محله بیان کرد: وجود مسائل مالکیتی، ضعف در اتصال محله به ساختار فضایی شهر مشهد، کمبود خدمات محلی، نفوذپذیری پایین محله و ضعف در ساختار شبکه معابر، توزیع نامتناسب تراکم ساختمانی، عدم بهرهبرداری از پتانسیلهای مکانی مانند همجواری با محور وکیلآباد، پارک ملی چهلبازه، پارک وکیلآباد، تپه سنگی، ییلاقات طرقبه و شاندیز و ... از جمله مشکلاتی است که سبب شده است محله برای بقا و توسعه خود دچار بحران جدی و بهعنوان یکی از «بافتهای ناکارآمد شهر مشهد» شناخته شود.
وی با اشاره به موقعیت استراتژیک این محله در شهر مشهد در کنار فرسودگی کالبدی آن، افزود: این مسئله سبب شده است در دورههای مختلف شاهد رویکردهای متفاوت باشیم. حدود 20 سال گذشته فرایند تجدید حیات در این محدوده کند یا حتی متوقف شده است.
طراحی شهری با رویکرد بازآفرینی شهری پایدار
معاون شهرسازی و معماری شهرداری مشهد تصریح کرد: با توجه به مسائل و موضوعات ایجادشده بهواسطه عدم پاسخگویی در بافت و تغییر رویکرد در سالهای اخیر و مشخص شدن ضرورت توجه به نظرات مردم بهعنوان ذینفعان اصلی طرح در اسفندماه 1400 قراردادی با کارفرمایی ادارهکل دفتر طرح و مطالعات شهری شهرداری مشهد تحت عنوان «طراحی شهری محله وکیلآباد مشهد با رویکرد بازآفرینی شهری پایدار» با مهندسان مشاور شارآبادبوم منعقد شد.
اصغری در ادامه بیان کرد: این طرح در سه سال اخیر با رویکرد تجدید حیات بافت محله وکیلآباد مبتنی بر رویکرد «بازآفرینی شهری پایدار» و اهدافی، چون همپیوندی در مقیاس کلان و خرد، پاسخگویی به نیازهای روز ساکنان (خدماتی، تراکمی و دسترسی)، ارتقای نقش گردشگری و سازگاری با محیطزیست بود که از اینرو بهجهت وجود سرمایه اجتماعی قوی و همپیوندی بافت محله وکیلآباد، اتخاذ رویکرد مشارکتی و استفاده از نظرات مردمی در فرایند شناخت و تهیه طرح ضرورت یافت.
وی افزود: در گام اول پس از برگزاری جلسه با شورای اجتماعی و معتمدان محله، بازدیدهای میدانی و انجام مصاحبه با ساکنان، مسائل و موضوعات راهبردی محله شناسایی شد. در گام دوم با برگزاری سلسلهجلسات (بیش از 20 جلسه) با مدیران و متخصصان شهری، اسناد اصلی طرح تفصیلی محله وکیلآباد، شامل نظام کاربری زمین و فعالیت، سلسلهمراتب دسترسی، تراکم ساختمانی و ضوابط و مقررات، تهیه شد و نهایتا طرح مذکور با لحاظ مشوقهای بازآفرینی و حداکثر انطباق با نظرات مردم در جلسه کمیسیون ماده پنج مهرماه1403 به تصویب رسید و امید میرود با اتکا به این سند مبتنی بر رویکرد بازآفرینی، شاهد رفع مشکلات و چالشهای محله و بازیابی و بالفعل شدن استعدادها و پتانسیلهای آن در راستای نیاز ساکنان باشیم.
http://www.khorasan-online.ir/fa/News/803998/گامهایی-برای-تجدید-حیات-بافت-فرسوده-محله-وکیلآباد-مشهد