پیام خراسان - به گزارش خبرگزاری مهر، جلسه هیات علمی نوزدهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر با حضور محسن جوادی سرپرست معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، ابراهیم حیدری مدیر عامل خانه کتاب و ادبیات ایران، حامد محقق معاون شعر و ادبیات داستانی خانه کتاب و ادبیات ایران، فریبا یوسفی دبیر علمی نوزدهمین جشنواره بینالمللی شعر و اعضای هیات علمی اینجشنواره برگزار شد.
در ابتدا حامد محقق گفت: در حال برگزاری جشنوارهای هستیم که به نوعی اختتامیهاش، آغاز دوره بعدی است. معاونت شعر و ادبیات داستانی خانه کتاب و ادبیات ایران، دبیرخانه دائمی جشنواره شعر فجر است و همه فعالیتهای شعری این معاونت در طول سال همان روند دبیرخانه جشنواره تلقی میشود. به همین تناسب دبیرخانه فعالیتهای خود را با برگزاری دورههای آموزشی، حضور شاعران در استانهای مختلف، برگزاری شب شعرها و... به صورت مستمر ادامه میدهد.
وی افزود: در این دوره از 709 ناشر، کتاب به دبیرخانه جشنواره شعر فجر رسید که در مجموع 2176 اثر را شامل میشود. دبیرخانه نیز به صورت مجزا، از مهرماه جمع آوری آثار را از مخزن خانه کتاب و ادبیات ایران شروع کرد. علاوه بر دسترسی به مخزن کتابهای خانه کتاب و ادبیات ایران، طی فراخوانی از 5 آذر تا 10 دی نیز پذیرای آثار ناشران در حوزه شعر بودیم.
معاون شعر و ادبیات داستانی خانه کتاب و ادبیات ایران، درباره تفکیکبندی نهایی آثار رسیده به دبیرخانه این جشنواره گفت: در حوزه شعر کلاسیک 1035 اثر، در حوزه شعر نو 855 اثر، در حوزه درباره شعر 210 اثر و در حوزه شعر محاوره 76 اثر جمع آوری شد که جمع آن به 2176 اثر رسید. تعداد آثار نسبت به سال گذشته 53 عنوان کاهش داشته است. در حوزه شعر محاوره و کلاسیک شاهد افزایش تولید اثر بودیم و در حوزه شعر نو و درباره شعر با آمار کاهشی روبهرو بودیم که علت آن بعد از رویداد قابل بررسی و پژوهش است. در این دوره 47 درصد آثار به شعر کلاسیک تعلق دارد، 39 درصد شعر نو و 3 درصد شعر محاوره است.
هیات علمی نوزدهمین جشنواره متشکل از همه ایران است
ابراهیم حیدری مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران نیز در این نشست گفت: با مشورتهای مختلفی که انجام شد، سعی کردیم اعضای هیات علمی این جشنواره که از برجستگان شعر معاصر و از سراسر کشور هستند، از نظر اقلیمی، فکری، قشری و جنسیتی متنوع باشند و در نهایت خود این جمع یک ایران است. این انتظار از دولت میرفت که چنین جمعی را که یک ایران کوچک است، گرد آورد تا برآیند آن انتخاب و برگزیدن بهترین آثار شود.
وی افزود: این جشنواره کار خود را خیلی پیشتر آغاز کرده است و با طی کردن سلسه مراتبهای مختلف از معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به معاونت شعر و ادبیات داستانی خانه کتاب و ادبیات ایران رسیده است و در ادوار مختلف برنامههای متنوع و گستردهای را در استانها و شهرستانهای مختلف برگزار کرده است و بعد به سطح بینالمللی رسید و در این بخش یا شعرا و ادبای دیگر کشورها به ایران میآمدند و یا شعرای ایران در دیگر کشورها حضور پیدا میکردند. ما با همان نگاه سعی کردیم در این دوره هم همان نشستها را داشته باشیم و هم مسئله آموزش را جدی بگیریم.
مدیرعامل خانه کتاب و ادبیات ایران در پایان گفت: باید مسئله آموزش را برای همه اقشار و نواحی جدی گرفت. امیدواریم که در این دوره یک ماهه، بتوانیم فضای شعر پویایی را با کمک رسانهها ایجاد کنیم، فضایی که محفلهای فرهنگی سراسر کشور تحت تاثیر قرار دهد. در پایان این دوره، حتما روند برگزاری این جشنواره را به نقد و بررسی خواهیم نشست تا با آسیبشناسی از نقاط ضعف و ابقای نقاط قوت به باز تعریف دیگری برسیم و این برنامه را در سالهای آتی با رویکرد جدیدی برگزار کنیم.
شعر هویت تمدن ایرانی است
محسن جوادی نیز در این نشست گفت: جشنواره بینالمللی شعر فجر به عنوان یکی از مهمترین رویدادهای فرهنگی کشور، در حوزه کاری ماست، چرا که شعر هویت تمدن ایرانی است و هیچ جا مثل ایران شعر با این تنوع و نقشبندی و ماندگاری در خانههای مردم حضور ندارد. نشان این امر همان کتاب حافظ و سعدی است که در هر خانه ایرانی یافت میشود.
وی افزود: شعر در فرهنگ ایرانی فارغ از اینکه منتقلکننده مضمون هدایتگری باشد، در کاستن آلام و آرامشبخشی و رشد معنوی مردم بسیار موثر است و به همین دلیل نباید از جنبه زیباشناسانه شعر غافل بود. شعر میتواند علقههای وطنی را حفظ کند و برای کسانی که مهاجرت کردهاند، علقهها را احیا کند. به همین دلیل خانه کتاب و ادبیات ایران وظیفه سختی را بر عهده دارد و البته که باید بخش ادبیات را جدیتر بگیرد. خوشحالیم که در این دوره از جشنواره بزرگان و پیشکسوتان خوب و شناختهشدهای را در کنار خود داریم، همچنین تشکر دارم از خانم فریبا یوسفی که دبیری این رویداد را قبول زحمت کردند.
سرپرست معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در ادامه با اشاره به اینکه این برنامه به دلیل اتفاقات و تغییرات، با اختلال در زمانبندی شروع شد، عنوان کرد: البته بسیاری از مقدمات این برنامه خیلی پیشتر آغاز شده بود و با وجود همت و اشتیاقی که در برگزارکنندگان این دوره میبینم، چشممان به آینده روشن است و مطمئنم رویداد پیشرو در راه اندازی یک جریان ادبی و ترویج شعر موثر خواهد بود.
جوادی در پایان گفت: به نظر میتوان درباره مکان برگزاری جشنواره ایدههای نویی داشت، بنده از مکانی غیر از تهران، در جهت عدالت فرهنگی استقبال میکنم همچنین از پیشنهادات و طرحهای مستند و علمی ارائه شده، استقبال و مقدمات اجرایی را فراهم خواهیم کرد.
فریبا یوسفی نیز در این نشست گفت: از این اعتماد به من که کوچکترین عضو در حوزه شعر هستم، سپاسگزارم و امیدوارم بزرگترین رویداد شعر در کشور را به سلامت به مقصد برسانیم تا یکی از بهترین جشنوارههای شعر فجر را شاهد باشیم. از روز اول به دنبال این بودم که چگونه میتوان خدمت شایستهای به شعر داشت، خدمتی که رضایت خداوند هم در آن مشهود باشد. این میان به قولها و پیمانها خوشبین هستم و امیدوارم در بخشهای اصلی و جنبی اتفاق متفاوتی رقم بخورد و به سمتی حرکت کنیم که کار بهتر مورد انتظار، برآورده شود.
دبیر علمی نوزدهمین جشنواره بینالمللی شعر فجر ادامه داد: با اینکه زمان کمی در اختیار داریم اما من قائل به این هستم که همیشه در زمان بندیهای بسته و محدود اتفاقات بهتری رقم میخورد.
زکریا اخلاقی در این نشست با اشاره به اهمیت جشنواره بینالمللی شعر فجر گفت: آثار زیادی در این رویداد مورد داوری قرار میگیرند و این مسئله مسئولیت ما را در حسن انجام کار سخت میکند. انتخاب یک کتاب از بین دو هزار کتاب و کنار گذاشتن این حجم از کتابها و آثار سخت است.
وی در ادامه با اشاره به جشنواره فیلم فجر که در هر بخش چندین برگزیده دارد، گفت: ما نیز همچون دیگر جشنوارههای ملی، باید تعداد برگزیده بیشتری داشته باشیم و این رویکرد به رونق جشنواره و ایجاد ذوق در شاعران کمک میکند. اثر برگزیده جشنواره میتواند همان کتاب سال نباشد و در آن بخش میتوانیم برگزیده و جایزه دیگری داشته باشیم.
اسماعیل امینی نیز در این نشست گفت: این جشنواره همچون هر سال برگزار میشود و میگذرد، اما باید توجه کرد که سالیان بعد انتخاب ما داوری خواهد شد و این کارنامه از ما در تاریخ به جا میماند. باید اشعار تثبیت و چاپ شده را در داوری بیاوریم. جشنواره بینالمللی شعر فجر، یک رویداد ملی است نه جشنوارهای برای حکومت! و حاکمیت تنها مجری و متولی برگزاری این رویداد است.
وی افزود: جشنواره شعر فجر برگرفته از فرهنگ مردم است. معتقدم که این جشنواره باید چندین مرجع داوری داشته باشد. مثلا انتخاب برگزیده از منظر اساتید ادبیات دانشگاهی، منتقدان برجسته ادبی، ناشران و... به این صورت اگر جشنواره چندین مرجع داوری داشته باشد برای مخاطبان اعتماد ساز و جریانساز خواهد شد و موضوع ملی بودن آن تجلی بیشتری پیدا خواهد کرد و فعالان حوزه ادبیات، احساس تعلق بیشتری نسبت به این رویداد خواهند داشت.
شعر فارسی در افغانستان در معرض تهدید نابودی است
در بخش دیگری از این نشست ابوطالب مظفری که به صورت مجازی در جلسه حضور داشت، گفت: حتی اگر یکی از پیشنهادات ویژه در این دوره عملی شود، خودش یک گام رو به جلو است و حداقل به یک بخش جامه عمل پوشاندهایم. توجه به بخش بینالملل و اشعار دیگر کشورهای فارسی زبان به ارتقاء جایگاه زبان فارسی کمک میکند.
وی افزود: هم اکنون زبان و شعر فارسی در کشور افغانستان در معرض تهدید نابودی است. اگر به جنبه بینالمللی شعر و همچنین به برنامه کنگرههای شعر در حوزه شعر افغانستان توجه شود، در مسیر ارتقاء شعر فارسی گام مهمی برداشتهایم.
وحید عیدگاه طرقبهای نیز گفت: داوری ما بعدها داوری میشود و اگر نگاه ما جامع و بدون سویه باشد و به همه شاعران و آثار فرصت برابر دهیم، شأن جشنواره ارتقا پیدا خواهد کرد و به عنوان جشنوارهای بی طرف، معرفی خواهد شد. به نظرم همت ما بر این باشد که بهترین کتاب شعر را جدا از اینکه در چه قالبی است، انتخاب کنیم در شعر ارزش کیفی مطرح است، نه ژانر و قالب آن.
لزوم تمرکز زدایی از جشنواره شعر فجر
عالیه مهرابی در این نشست با اشاره به خوشحالی خود از اینکه دبیری این دوره از جشنواره را یکی از بانوان شاعر برعهده دارد، گفت: این اتفاق را به فال نیک میگیرم و حتم دارم اتفاقات ویژهای در این دوره رقم خواهد خورد. لازم است در تعداد برگزیدههای جشنواره تجدید نظر شود. تعدد اشعار نو، کلاسیک و... زیاد است و لزوم این امر احساس میشود.
وی با پیشنهاد ویژه برگزاری پیشنشستها به تمرکز زدایی در جشنواره شعر فجر تاکید کرد و گفت: اگر در هر استان یک پیشنشست ادبی برگزار شود، قطعا به جریانسازی موثری در جشنواره شعر فجر منتهی خواهد شد.
مهرابی درباره ایجاد حوزههای شعری مختلف در سایر استانها، شعر جوان و... که میتوانند پیش رویداد شعر فجر باشند تاکید و از پیشنهادهایی چون بخش بینالملل و سایر پیشنهاداتی که قابلیت عملی شدن دارند، استقبال کرد.
قربان ولیئی نیز در این نشست گفت: زمان کمی در اختیار داریم و در این شرایط جای نظرات استراتژیک و غیرقابل اجرا برای این دوره نیست. از پیشنهاد تفکیک و تعدد برگزیده استقبال میکنم. اما باید تفکیکی معنادار و پرورش یافته را جایگزین کنیم، مانند ایجاد بخشهایی برای شاعران که اشعار نوآورانه و یا جریانساز دارند، مثل جریانسازی که اشعار احمد عزیزی با مثنوی داشت و یا بخش احیای سنتهای کلاسیک در شعر فارسی، بخش شعر آینده و چند رسانهای و... به این شکل میشود با ورود به حوزه محتوا در شعر به مفاهیم بدیعی رسید. اما این آیتمها باید خوب پرورش داده شود تا بهصورت هدفمند جشنواره را برگزار کنیم.
وی در پایان سخن خود بر احیای بخش بین الملل و اشعار کشورهای فارسی مانند هند، تاجیکستان و افغانستان تاکید کرد.
میلاد عرفانپور نیز در این نشست گفت: باید رویداد مهم جشنواره بینالمللی شعر فجر در جهت زیست بوم فرهنگی و اسلامی باشد. این جشنواره پرچم رویدادهای ادبی شعری در کشور است.
در پایان این جلسه پوستر نوزدهمین جشنواره بین المللی شعر فجر که اثر مسعود نجابتی است رونمایی و سپس احکام هیات علمی به آنها داده شد.
کد خبر 6347666
http://www.khorasan-online.ir/fa/News/807366/شعر-فارسی-در-افغانستان-در-معرض-نابودی-است