پیام خراسان
زباله نفس مازندران را گرفت+ عکس
شنبه 29 دي 1403 - 13:31:49
پیام خراسان - آفتاب‌‌نیوز :
امروزه با گسترش جمعیت جامعه بشری و به دنبال آن افزایش فرهنگ مصرف گرایی شاهد افزایش تولید زباله در جامعه هستیم.
تولید زباله و عدم راهکار مناسب برای مدیریت آن در کشور بخصوص در مازندران سبب ایجاد چالش جدی در حوزه زیست محیطی شده است.
نبود مکان مناسب برای جانمایی این زباله‌ها در کنار نبود اهتمام جدی متولیان امر برای حل این معضل و وجود موانع در راه سرمایه‌گذاران این حوزه باعث شده این چالش را در مازندران پررنگ‌تر شاهد هستیم.
رهاسازی زباله‌ها در طبیعت، حاشیه جاده‌ها، کمربندی‌ها، کناره باغ، زمین کشاورزی و رهاسازی آن در رودخانه‌ها با هجوم مسافران و عدم رعایت از سوی آنها این معضل را دوچندان کرده است.
در بررسی این معضل زیست محیطی بخشدار بابلکنار به خبرنگار ایسنا، اظهار کرد: با توج به تعطیلی سایت زباله شهرستان بابل و عدم جابجایی، انباشت زباله در حاشیه‌ها را شاهدیم که بیشتر این رهاسازی، از سوی مسافرانی است که برای گذران تعطیلات به این منطقه جنگلی سفر می‌کنند.
عیسی نصرالهی با اشاره به اینکه برای کاهش این چالش طرح تفکیک زباله را در منطقه بابلکنار در دستور کار قرار دادیم، افزود: دهیاران منطقه اهتمام جدی در تفکیک زباله داشته و سعی در مدیریت آن دارند.
وی با اشاره به تعطیلی سایت انجیلسی در مدت 9 ماه اخیر، خاطرنشان کرد: شهرستان بابل 200 تا 300 تن تولید زباله دارد که در مدیریت آن با مشکل مواجه بوده و قرار دادن سطل زباله هم مشکلی را حل نمی‌کند و باید راهکار و تصمیم جدی برای حل این مشکل اتخاذ شود.
بخشدار بابلکنار با اشاره به اینکه اقداماتی که برای بهبود شرایط انجیلسی انجام شده سبب دور شدن حیوانات وحشی و پرنده‌ها شده است، گفت: هنوز مقدار وسیعی از زباله انباشت شده در انجیلسی باقی مانده که اقدامی برای حل این مشکل نشده است.
وی تصریح کرد: در حال حاضر 40 متر مکعب از شیرابه زباله انجلیسی تسویه می‌شود و درصدد هستند این ظرفیت را به 150 مترمکعب برسانند.
وی گفت: مسئولان تلاش دارند برای مدیریت زباله مکانی را در حاشیه شهر در نظر بگیرند که شرایط دپو و دفن را ندارد، اما مکانی برای استحصال زباله خواهد بود.
رئیس محیط زیست بابل در این خصوص به خبرنگار ایسنا، گفت: با تعطیلی انجیلسی و بسته شدن سایت زباله در بابلکنار شهرستان بابل در جمع آوری و حمل زباله دچار مشکل جدی است.
حسین حیدرپور افزود: در روستا‌ها نیز جمع آوری زباله انجام نمی‌شود و بسیاری از مردم روستا زباله‌های خود را به شهر برده و در سطل زباله قرار می‌دهند.
وی یادآور شد: شاهد رها شدن مقدار زیادی از زباله در حاشیه جاده‌ها، کنار و داخل جنگل‌ها هستیم که جمع آوری نمی‌شود و محیط زیست را دچار مشکل می‌کند.
حیدرپور گفت: مهیا کردن بسترمناسب برای جذب سرمایه گذار برای ساماندهی و رفع چالش زباله راهکار مناسب برای حل این معضل است.
منیژه صفری مقدم یکی از فعالان صیانت از محیط زیست و منابع طبیعی در شهرستان بابل است. او نیز در گفت‌و‌گو با ایسنا اظهار کرد: در گذشته جنگل‌های مازندران پر از سبزی‌های معطر صحرائی بود که هر چندوقت کار زنان روستایی چیدن آن برای درست کردن غذا‌های بومی و محلی بود.
وی افزود: امروزه وقتی وارد این جنگل‌ها که بازمانده جنگل‌های هیرکانی است؛ می‌شوی چنان پوشیده از زباله و پلاستیک‌ها دریده شده توسط حیوانات است که رغبتی برای نزدیک شدن به طبیعت نیست چه برسد به اینکه بتوان از سبزی‌های آن استفاده کرد.
وی تصریح کرد: رودخانه‌ها و چشمه‌های زلال که از کوه به سمت جنگل و در روستا‌ها روان بود با ایجاد سد‌ها خشک شده و در حال حاضر این رودخانه متعفن و تبدیل به دپو زباله‌ها شده است.
صفری مقدم خاطرنشان کرد: بوی بد زباله‌ها معضل دیگری است که انرژی را از انسان سلب می‌کند و به فکر می‌اندازد که چگونه مردمی که برای آرامش خاطر به دل جنگل پناه می‌برند با آلوده کردن آن عذاب وجدان ندارند؟
وی یادآور شد: آلودگی جنگل‌ها و خشک شدن درختان و قطع بی رویه درختان از سوی قاچاقچیان از یک طرف و انباشت زباله در داخل و ورودی منابع طبیعی استان از طرف دیگر معضل جدی شده است.
این دوستدار طبیعت تصریح کرد: هرچه انباشت زباله دردل طبیعت و جنگل بیشتر می‌شود پیدا کردن محیطی بدون معضلات زیست محیطی غیر ممکن می‌شود و تفرجگاهی وجود ندارد.
وی ادامه داد: قبول دارم که متولیان امر باید در مدیریت زباله موفق باشند، اما رکن اصلی مردم هستند که باید از ریختن زباله کنار جنگل‌ها خودداری کنند و طبیعت را به زباله دان تبدیل نکنند. حداقل با حمل یک پلاستیک، زباله‌های ناشی از یک روز تفریح خود را با خود برگردانند و در زباله دان بگذارند.
صفری مقدم گفت: مشکلاتی که امروزه شهرستان بابل در خصوص حمل زباله با آن مواجه شده است جمع آوری زباله در جنگل‌هاست که کار را مشکل‌تر کرده است امیدوارم مردم ما حداقل از آلوده کردن جنگل‌ها خودداری کنند.
حسینعلی علیزاده یکی از افراد محلی شهرستان بابل است که در کنار کار کشاورزی و باغداری علاقه زیادی به صیانت از محیط زیست و حفظ منابع طبیعی دارد در این باره به ایسنا، گفت: کنارگذر‌های شهرستان بابل بخصوص در اطراف روستا‌ها به زباله‌دان تبدیل شده است و دهیاران بعنوان متولیان در روستا‌ها مدیریت زباله را به درستی انجام نمی‌دهند.
وی افزود: هنوز فرهنگ تفکیک زباله در روستا‌ها و شهر‌های ما آموزش داده نشده و یا به طور جدی به آن پرداخته نشده است ضمن اینکه شرایطی برای اجبار به تفکیک زباله در مازندران نداریم.
علیزاده یادآور شد: تمام حاشیه روستا‌ها و جاده‌های اصلی پر از زباله شده و چهره شهرستان را نازیبا کرده است.
وی افزود: در این شرایط نامناسبی که مازندران بخصوص شهرستان بابل در مدیریت زباله دارد امیدی به جمع آوری این زباله‌ها از حاشیه‌ها نیست، چون در مدیریت زباله شهری دچار مشکل هستند.
وی انباشت زباله بخصوص در کنار شالیزار‌های مسیر جاده اصلی را یکی از مهم‌ترین گلایه کشاورزان برشمرد و یادآور شد: این زباله‌ها معمولا از سوی رانندگان عبوری از روستا‌های دیگر ریخته می‌شود و راهکاری برای جلوگیری از این کار نداریم مگر اینکه وجدان خود را قاضی کنند.
وی همچنین تصریح کرد: این زباله کنار جاده‌ها، باغ و شالیزار‌ها سبب شده تعداد سگ‌ها و حیوانات موزی در منطقه افزایش یابد و مردم در سرکشی به زمین خود دچار ترس و خوف شوند.
علیزاده گفت: گهگاهی از سوی متولیان اقدام به جمع آوری بخشی از این زباله‌ها آنهم اگر انباشت آن زیاد باشد می‌شود، اما شیرابه و تعفن پسماند خانگی به اندازه کافی زیان بار است.
وی افزود: معمولا افراد محلی اگر ببیند در گوشه‌ای حتی یک پلاستیک زباله رها شده آنجا را محل تجمع زباله دانسته و درک درستی از محیط زیست ندارند.
علیزاده خاطرنشان کرد: چندسال قبل مقرر شد از سوی بخشداران و شهرداری‌ها طرح نهال کاری کنار جاده‌ها غرس شود تا مردم با دیدن فضای سبز از ریختن زباله در معابر حاشیه شهر و کمربندی‌ها دوری کنند، اما این طرح اجرایی نشد.
استاندار مازندران هم در سفر به شهرستان بابل به معضل پسماند و زباله این شهرستان پرداخت و مشکل زباله را ابر چالش در استان دانست.

پیام خراسان

پیام خراسان


http://www.khorasan-online.ir/fa/News/809058/زباله-نفس-مازندران-را-گرفت--عکس
بستن   چاپ