پیام خراسان - به گزارش سرویس فرهنگی و اجتماعی خبرگزاری رسا، 3 ماه دیگر روند اعزام 87 هزار و 550 زائر و عوامل حج 1404 به سرزمین وحی آغاز میشود. هماکنون نیز روند ثبتنام مشمولان حج در حال انجام است تا جایی که کمتر از 5 درصد سهمیه ایران باقیمانده است.بر همین اساس با رئیس سازمان حج و زیارت علیرضا بیات به گفتوگو نشستیم تا از برنامههای حج آتی مطلع شویم.
مشروح این گفتوگو را میخوانیم: یکی از برنامههای اصلی شما در زمان تصدی ریاست سازمان حج و زیارت، تحول در امور زیارتی عنوان شد. در مدت 2 ماه حضور در این سازمان برای حج تمتع چه برنامههایی را پیشبینی و اجرایی کردید؟ یکی از موضوعاتی که باید به آن اشاره کنیم، تطابق با موارد مختلف با حوزه زیارت است. بر همین اساس ما باید با تدابیر متنوع به استقبال تحول در این عرصهها برویم که مهمترین آنها برای تسهیل زیارت استفاده از سامانهمحورشدن خدمات به زائران است.البته این سند تحول در حوزه فناوری هنوز به تصویب نرسیده اما هفته آینده این امر رخ خواهد داد. به این ترتیب فرایند اجرایی را از نو بازنگری میکنیم. از دیگر موضوعاتی که در حوزه تحولات در عرضه حج دنبال میکنیم، ساختار کاروان، مدیریت کاروانها، گرفتن خدمات از شرکتهای خدماتی و همچنین بحث استفاده از خطوط هواپیمایی متنوع است. امسال فقط ایرانایر زائران حج را منتقل نمیکند به پروازهای حج اشاره کردید. یکی از موضوعات تأخیر در پروازها و محدودیت پروازی برای ایرلاینهای داخلی است. در حج امسال وضعیت پروازهای زائران حج تغییر میکند؟ هر ساله فقط ایرانایر زائران حج را جابهجا میکرد، اما ما امسال در کنار این شرکت هواپیمایی، یک ایرلاین داخلی دیگر هم خواهیم داشت. با توجه به قراردادی که با شرکتهای سعودی بستهایم، 2 شرط در نظر گرفتیم؛ یکی اینکه قیمت تمام شده به نفع زائر باشد و دوم اینکه مجوزهای پروازی کمک کند در زمانی که مد نظر ماست پروازها صورت گیرد.همچنین کاهش مدت حضور زائران در عربستان را پیشبینی کردیم تا میانگین 4 روز حضور زائران کاهش یابد؛ بهطوری که در تلاشیم متوسط حضور زائران به 33 و 34 روز برسد. البته برای برخی از امورات مالی و پرداختها در گذشته موانعی وجود داشته که کار ما را سخت میکرد، اما در این مذاکرات بخشی حل شده و برخی نیز همچنان باقی است و امیدواریم که حل شود.
یکی از راهکارهای کاهش هزینه حج، استفاده از ساختمانهای دور از مسجدالحرام برای نیروهای ستادی و اجرایی حج به جای تبدیل برخی از اتاقهای هتل به محیط کار است. آیا این روند در سالهای بعد اصلاح میشود؟ استقرار عوامل خارج از محدوده مرکزی است. ما در گذشته یک هتلی در مکه سفارش دادیم که یکطبقه آن با کاربری اداری ساخته شده است. مثل هتل کوثر نجف که محل اسکان نیست و کاربری اداری دارد. البته پس از قطع روابط با عربستان و اعزام نشدن زائران ایرانی به عمره، این هتل دیگر از دست ما خارج شده است. با وجود این هتلی که بخش اداری داشته باشد تا همه در بخش اداری باشند، وجود ندارد.در مکه 2 طبقه از هتل که برای اسکان نبود، به اتاق کار تبدیل شده است. ستاد مکه و دفتر نمایندگی سازمان در عربستان هم در اتاق مسکونی ساکن نیستند. البته ایرادهایی نسبت به این رویکرد وارد است که باید برخی را اصلاح کنیم.ما قبول داریم که نقاط ضعفی داریم. برای همین هم در تلاشیم بهجای توجیه، آنها را رفع کنیم. از نظرات مدیران کاروانها و عوامل که شریک عملیات حج هستند و بخش عمده کار روی دوش آنهاست، نیز استفاده میکنیم و معتقدیم که آنها خط مقدم ارتباط با زائران هستند و دغدغه زوار را بیشتر درک میکنند. در 2 ماه اخیر چند جلسه با مدیران و عوامل کاروانها داشتیم و مشکلات را شنیده و با مشارکت همه برای رفع آن تصمیمگیری خواهیم کرد. این بازنگریها برای رفع نواقص و مشکلات ادامه دارد اما نمیتوانیم مدعی شویم که میتوانیم توقع همه زائران با سلایق و فرهنگها را تأمین کنیم.
اجاره 79 هتل برای زائران حج آینده عربستان اعلام کرده بود که باید همه قراردادهای حج تا اواخر بهمن نهایی شود. وضعیت قراردادهای ما برای زائران حج در چه مرحلهای است؟ قرارداد تدارکات، مسکن و مشاعر بسته شده و تنها چیزی که هنوز قطعی نشده، هواپیمایی است. امسال زائران ایرانی در 60 هتل مکه و 19 هتل مدینه اسکان پیدا میکنند. همچنین 40 درصد کاروانها مدینه بعد و 60 درصد مدینه قبل هستند.درباره پروازها اولویت ما استفاده از خطوط داخلی است و منتظر برنامه و قیمت آنها هستیم تا بر اساس آن، تاریخ دقیق اعزام و بازگشت را اعلام کنیم. تاریخ تقریبی را تا هفته آینده مشخص میکنیم تا زائران آمادگی لازم را فراهم کنند. در حج گذشته با توجه به گرما پیشنهاد تغییر محل استقرار چادرهای زائران ایرانی در منا مطرح شد. برای حج آینده تغییری ایجاد شده است؟ استقرار زائران ایرانی در چادرهای منا در همان مکانی است که سالهای قبل بود. محل چادرهای ما به چند دلیل تغییری نداشت. یکی اینکه مدیران و عوامل کاروانهای ما با مسیر و مکان آنجا آشنا هستند. دیگری اینکه کشورهای همجوار برای ما مهم است؛ از نظر نوع خدمات یا مسائل فرهنگی. البته در برنامه تحولی بحث جابهجایی محل اسکان زائران در منا را که نزدیکتر به جمرات باشد، در حال مطالعه هستیم اما اینکه به جمعبندی برسیم برای تغییرات یا نه، بسته به عوامل متعددی دارد. باید به این نکته هم توجه داشته باشیم که هر چه به جمرات نزدیک شویم، با توجه به افزایش تردد و جمعیت، شاید مسیر کم شود اما آلودگی بهداشتی بیشتر میشود. عربستان اعلام کرده که حج آینده گرمتر میشود. سال گذشته 1300 زائر از کشورهای مختلف به دلیل گرما فوت شدند. برای جلوگیری از گرمازدگی و آسیب زائران کشورمان به ویژه در ایام تشریق چه برنامهای دارید؟ درست است ما در حج آینده هم پیک گرما را شاهد خواهیم بود. اول توصیه میکنیم افرادی که فکر میکنند با مشکل مواجه میشوند، اعزام را به سالهای بعد موکول کنند. یکی از شرایط حج تمتع، استطاعت جسمی است. افرادی که آمادگی ندارند حتماً سفرشان را به سالهای بعد موکول کنند یا نیابت به دیگران دهند. برای حفظ سلامت زائران در ایام حج هیئت پزشکی تدابیری داشته و قرار است تا از تجهیزات پزشکی و آمبولانسهای برخی از شرکتهای خدماترسان سعودی بیشتر استفاده کند.در عرفات که ظهر گرمی خواهیم داشت از تجهیزات بهترین شرکتی که سیستم سرمایشی دارد، استفاده میکنیم و حداکثر تجهیزات برودتی را در خیمهها خواهیم داشت. سال گذشته هم ایران کمترین آسیب را از گرمازدگی دید که تلاش میکنیم بهتر از قبل باشیم.
http://www.khorasan-online.ir/fa/News/819638/تمام-جزئیاتی-حج-1404-از-زبان-رئیس-سازمان-حج-و-زیارت