پیام خراسان
کتاب سال حوزه برترین‌های خود را شناخت
پنجشنبه 18 بهمن 1403 - 16:44:21
پیام خراسان - به گزارش خبرنگار مهر، حجت‌الاسلام والمسلمین سید سجاد ایزدهی امروز در آئین تقدیر از برگزیدگان بیست و ششمین همایش کتاب سال حوزه و هشتمین جشنواره مقالات علمی حوزه اظهار کرد: همایش کتاب سال حوزه در این دوره شاهد رقابت علمی میان بخشی از پژوهش‌های عالمان و محققان توانمند حوزوی بوده که در سال 1402 به ثمر نشسته است.
این همایش کوشیده است با معرفی و تشویق پدیدآوران برتر این هماورد علمی، آنها را بر صدر نشاند و به قدر بضاعت خود از آنان تقدیر کند.
وی با بیان اینکه بیست و ششمین دوره کتاب سال حوزه و هشتمین جشنواره مقالات علمی، همانند سالیان پیشین تا رسیدن به این منزل کوشش‌های بسیاری کرده است، گفت: در این دوره هزار و 427 اثر در قالب کتاب و پایان نامه به دبیرخانه ارسال شد که پس از بررسی‌های اولیه هزار و 279 اثر صلاحیت رقابت در همایش را به دست آوردند.
وی گفت: بیشترین آثار رسیده همانند دوره بیست و پنجم به دو گروه «فقه و اصول» با 261 و «علوم اجتماعی» با 145 اثر اختصاص داشت. گروه‌های «کلام» با 122 اثر و «اخلاق و عرفان» با 98 اثر، از نظر تعداد آثار رسیده در ردیف سوم و چهارم قرار گرفته و سایر گروه‌ها در رتبه‌های بعدی جای گرفتند. کمترین اثر ارسالی مربوط به گروه کتب مرجع با 15 اثر است.
رشد 3 درصدی ارسال آثار
حجت‌الاسلام ایزدهی از رشد 3 درصدی ارسال آثار به همایش کتاب سال حوزه نسبت به دوره قبل خبر داد و اظهار کرد: بیشترین افزایش آثار مربوط به گروه‌های مدیریت با 100 درصد، روانشناسی با 92 درصد است. گروه‌های مرجع و ترجمه با 67 و 50 درصد در رده‌های بعدی افزایش ورودی آثار قرار دارند.
وی افزود: تعداد آثار رسیده در گروه علمی (اخلاق و عرفان) و اقتصاد نسبت به دوره گذشته بدون تغییر بود. گروه علوم اجتماعی با 29 درصد، تفسیر و علوم قرآن با 23 درصد، کلام و علوم تربیتی با 19 درصد و رشد منفی مواجه بوده و گروه علمی فلسفه با 32 درصد رشد منفی بیشترین میزان کاهش ورودی را در دوره جاری تجربه کرد.
وی تأکید کرد: از میان هزار و 279 اثر دارای صلاحیت رقابت در این دوره، 140 اثر پس از 8 هزار و 953 نفر ارزیابی اجمالی موفق شدند به مرحله دوم داوری‌های ارزیابی تفصیلی راه یابند. از این تعداد، 62 اثر در معرض برگزیدگی قرار گرفتند که پس از بررسی مدقانه شورای علمی، 2 اثر، رتبه برگزیده و 16 اثر، رتبه شایسته تقدیر را به دست آوردند. پدیدآوران 18 اثر نیز از سوی شورای علمی همایش تحسین شدند.
حجت‌الاسلام ایزدهی با بیان اینکه آثار راه‌یافته به مرحله دوم داوری از نظر نوع اثر به پنج دسته کلی تقسیم شده‌اند، تصریح کرد: از میان 140 اثر، 117 اثر علمی‌پژوهشی، 7 اثر علمی‌ترویجی، 16 اثر مربوط به سایر کتاب‌ها است. با این نگاه آثار علمی پژوهشی، دو جایگاه برگزیده، 10 جایگاه شایسته تقدیر و 17 جایگاه شایسته تحسین را احراز کردند.
به گفته دبیر علمی همایش کتاب سال حوزه، شورای علمی همایش تلاش نویسندگان کتاب‌های علمی ترویجی را حائز رتبه منتخب ندانسته‌اند.
رشد 40 درصدی آثار بین‌الملل
وی از رشد 40 درصدی ورود آثار بخش بین الملل به این دوره از همایش خبر داد و اظهار کرد: نویسندگان غیر ایرانی 7 کشور عراق، افغانستان، پاکستان، کویت، عربستان، ترکیه و هند مجموعاً 146 اثر را به دبیرخانه همایش ارسال کردند. از میان این آثار 7 کتاب و 3 رساله سطح چهار به مرحله دوم داوری راه یافته و در نهایت 2 اثر حائز رتبه شایسته تقدیر و 3 اثر شایسته تحسین شد.
حجت‌الاسلام ایزدهی گفت: در دوره گذشته 103 اثر به بخش بین الملل دبیرخانه همایش واصل شده بود که 21 اثر به مرحله دوم داوری راه یافته و 3 اثر رتبه برتر را به دست آوردند.
وی با بیان اینکه پایان نامه‌های سطح چهار و دکتری دریافتی این دوره به لحاظ کمی در مقایسه با همایش بیست و پنجم 20 درصد رشد داشت، افزود: از مجموع 425 اثر رسیده، 408 عنوان از سوی برادران و 17 عنوان برای بانوان حوزوی بود. این رساله‌ها در سال 1402 دفاع شده‌اند. در دوره قبل 355 پایان نامه از حوزویان دریافت شد.
حجت‌الاسلام ایزدهی با بیان اینکه رساله‌های علمی رسیده به دلیل تنوع موضوعی در 17 گروه علمی گونه‌بندی شدند، اظهار کرد: بیشترین پایان‌نامه‌های این دوره به گروه «فقه و اصول» اختصاص داشت که در مقایسه با دوره گذشته رشد 75 درصدی داشت. تعداد پایان نامه‌های این گروه 154 عنوان بود. گروه «حقوق» با 48 رساله علمی رتبه دوم در تعداد آثار دریافتی را به خود اختصاص داد.
به گفته وی، رساله‌های علمی گروه «علوم اجتماعی» با افزایش 15 درصدی، به 47 عنوان و گروه «کلام» به 38 عنوان رسید.
وی افزود: از میان پایان نامه‌های رسیده 6 درصد امتیاز لازم را برای ورود به مرحله دوم داوری کسب کردند که شامل 28 پایان نامه از برادران و یک پایان نامه از خواهران است. نتیجه رقابت علمی میان رساله‌های سطح چهار و دکتری حوزویان در بیست و ششمین دوره کتاب سال حوزه احراز یک جایگاه شایسته تقدیر در گروه علوم سیاسی بود. داوران زحمات نویسندگان 5 پایان نامه را در گروه‌های فقه و اصول، علوم سیاسی، اخلاق، مدیریت و فلسفه شایسته تحسین دانستند.
کاهش 40 درصدی مشارکت بانوان
وی با اشاره به حضور 134 اثر در قالب 117 کتاب و 17 پایان نامه از بانوان حوزوی، افزود: مشارکت بانوان حوزوی در دوره بیست و ششم نسبت به سال گذشته کاهش حدود 40 درصدی داشته است. از این تعداد 4 اثر به مرحله دوم راه یافته است. در نهایت یک کتاب شرایط لازم را برای انتخاب به دست آوردند.
وی گفت: در این دوره کتاب سال حوزه، از مجموع هزار و 427 اثر ارسالی به دبیرخانه، 140 اثر یعنی قریب به 10 درصد به مرحله دوم داوری راه یافتند.
حجت‌الاسلام ایزدهی اظهار کرد: از میان آثار راه یافته به مرحله دوم 83 درصد علمی پژوهشی، 5 درصد علمی ترویجی و 12 درصد سایر کتاب‌ها بودند.
وی گفت: در بخش کتاب، 16 گروه، آثار کاندیدای برگزیدگی خود را به شورای علمی معرفی کردند. در این میان 2 کتاب از گروه‌های فقه و اصول برگزیده شدند. 15 کتاب در 11 گروه شایسته تقدیر شدند. نویسندگان 14 کتاب هم از 8 گروه علمی، تحسین شورای علمی را از آن خود کردند.
وی بیان داشت: در بخش پایان نامه‌ها یک پایان نامه شایسته تقدیر هم مربوط به گروه علوم سیاسی بود. تلاش علمی نویسندگان 5 پایان نامه در این 5 گروه علمی شایسته تحسین شناخته شدند که شامل گروه‌های اخلاق، فقه و اصول، فلسفه، علوم سیاسی و مدیریت هستند.
ارسال 209 مقاله از 89 نشریه
حجت‌الاسلام ایزدهی در مورد هشتمین جشنواره مقالات علمی حوزه اظهار کرد: این جشنواره با شرکت 209 مقاله از 89 نشریه آغاز به کارکرد که نسبت به دوره هفتم 6 نشریه استقبال بیشتر به خود نشان داد.
دبیر علمی همایش کتاب سال حوزه گفت: در این دوره پس از گونه‌بندی، ارزیابی اجمالی آثار در 16 گروه داوری قرار گرفت و پس از 722 ارزیابی اجمالی، 53 مقاله به مرحله تفصیلی ارزیابی راه یافتند. در این مرحله، 128 ارزیابی بر روی مقاله‌ها انجام شد، که با اتمام ارزیابی‌های تفصیلی، تنها 6 مقاله امتیاز کاندیدای برگزیدگی را به دست آوردند. سپس، هیئت‌های داوری هر گروه علمی، پس از جمع بندی ارزیابی داوران، 5 مقاله را حائز بالاترین امتیاز دانست و به شورای علمی معرفی کرد.
وی افزود: شورای علمی، پس از بررسی عملکرد داوران و هیئت‌های داوری، در نهایت 4 مقاله را به عنوان مقالات برتر معرفی کردند که هم آنها رتبه «شایسته تقدیر» را کسب کردند.
حجت‌الاسلام ایزدهی اظهار کرد: شورای علمی کتاب سال حوزه که بالاترین مرجع علمی همایش است با مشارکت 11 نفر از اساتید و صاحب‌نظران علوم مختلف و برگزاری 176 نفر جلسه با حضور رؤسای هیئت‌های داوری، فرایند داوری آثار را بررسی و رأی نهایی خود را درباره رتبه اثر اعلام کردند. فرایند علمی همایش کتاب سال حوزه بر این اصل استوار است که اعضای هیئت‌های داوری و داوران آثار از میان فرهیختگان بنام و صاحب اثر و شخصیت‌های علمی مراکز مختلف انتخاب و از هر گونه اعمال سلیقه شخصی در این باره پرهیز می‌شود.
کد خبر 6370645

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/822523/کتاب-سال-حوزه-برترین‌های-خود-را-شناخت
بستن   چاپ