پیام خراسان
ناشران کپی‌کار به وزارت ارشاد هم نفوذ کردند
شنبه 20 بهمن 1403 - 13:22:22
پیام خراسان - در حالیکه وزرات فرهنگ و ارشاد اسلامی داعیه‌دار اصلی مبارزه با قاچاق کتاب و کتاب‌سازی است،‌ آثاری از ناشران معروف کپی‌کار و کتاب‌ساز در غفلت مدیران در نمایشگاهی در ساختمان اصلی وزارت فرهنگ عرضه شده است. - اخبار فرهنگی -
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم،‌ وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با همراهی خانه کتاب و ادبیات ایران همزمان با ایام‌الله دهه فجر اقدام به برگزاری نمایشگاهی کوچکی از کتاب‌های ناشران با تخفیف 20 درصدی در ساختمان اصلی این وزارتخانه کرده است.
در این نمایشگاه که در طبقه همکف و ورودی اصلی ساختمان وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برپا شده است،‌ آثاری از ناشران مختلف عمدتاً در حوزه ناشران عمومی، ادبیات و رمان عرضه شده است. البته باید گفت که شمار عمده کتاب‌‌ها از بازار ترجمه و کم ارتباط با این ایام سال است.
اما نکته جالب توجه در این میان، غفلت بزرگی است که وزارت ارشاد و معاونت فرهنگی این وزراتخانه داشته است و آن عرضه کتاب‌های ناشران کپی‌کار و کتاب ساز در میان آثار دیگر ناشران است.
اولویت اتحادیه ناشران برخورد با کتاب‌سازی است/عرضه و فروش کتاب سهم کتابفروش است نه ناشر در میان آثار عرضه شده در این نمایشگاه،‌ آثار پرفروش بازار نشر همچون «کتابخانه نیمه شب»،‌ «ملت عشق»،‌ «جنایات و مکافات»،‌ «من پیش از تو»،‌ «کوری»، «صد سال تنهایی»،‌ «دختری که رهایش کردی»‌، «نبرد من»‌، «قدرت بیان» «دختر مهتاب» ،‌ «قمارباز»،‌ «مردی که می‌خندد» و... از جمله آثاری است که در سال‌های اخیر کتاب‌سازان به وسعت روی به انتشار آن‌ها آورده و با کپی کردن ترجمه‌های اصلی از روی ناشران دیگر اقدام به فروش با تخفیف بسیار کرده‌اند. عرضه شده است.

پیام خراسان

به عبارت دیگر وزارت ارشاد به جای اینکه حداقل این کتاب‌ها را از ناشران اصلی عرضه کند،‌ از ناشران کپی‌کار عرضه کرده است.
در میان ناشرانی که آثارشان در این نمایشگاه با تخفیف 20 درصد عرضه شده است،‌ اسامی ناشرانی که در سال‌های گذشته بارها به عنوان ناشران کتاب‌ساز مطرح شده‌،‌ رسانه‌ای شده‌ و حداقل چاپ این نسخه از کتاب‌ها توسط آن‌ها به عنوان کار کپی محرز شده است،‌ به چشم می‌خورد. ناشرانی چون «آ.م»‌، «ش.پ» و... .

پیام خراسان

انتظار اهالی نشر بر این بوده که وزارت ارشاد در تمامی این سال‌ها و در هر دولتی تن به ابطال مجوز ناشران کتاب‌ساز دهد و یا حداقل فعالیت آن‌ها را در دزدیدن ترجمه ناشران دیگر محدود کند،‌ نه اینکمه در نمایشگاهی کنار گوش وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی آثار آن‌ها را به فروش رساند.
در هفته‌های گذشته مواردی دیگری از این گونه غفلت‌ها در استان‌های کشور نیز گزارش شده است،‌ نمونه آن برپایی نمایشگاه کتابی در فرهنگسرای سیمرغ نیشابور است که عمدتاً آثار زرد و آثار ناشران کتاب‌ساز و کپی کار را عرضه کرده است. جمعی از کتابفروشان شهرستان نیشابور و همچنین اتحادیه صنف کتاب و لوازم التحریر این شهرستان در نامه‌های جداگانه‌ای، نسبت به برگزاری نمایشگاه کتاب که به تعبیر آنها تبدیل به «فروشگاهی برای کتابسازان و ناشران دست چندمی» شده است، اعتراض کرده‌اند و خواهان ممانعت از برگزاری آن شده‌اند.
این اعتراض منجر به اعتراض رسمی اتحادیه به مدیرکل ارشاد نیشابور شد،‌ در این نامه اعتراضی آمده است: «به استحضار می‌رساند ما کتاب فروشان نیشابوری به عنوان پیکره همیشه فعال جامعه فرهنگی از شما درخواست می‌کنیم از ما در برابر خواسته‌های انحصارطلبانه بانیان برگزاری نمایشگاه کتاب محافظت کنید و مانع برگزاری این دست نمایشگاه‌ها شوید.
بر شما و بر هیچ یک از اهل فرهنگ پوشیده نیست، که نمایشگاه کتاب، نه تنها مکانی برای ارائه دستاوردهای فرهنگی نیست بلکه فروشگاهی برای کتاب سازان و ناشران دست چندمی است و تنها دستاوردش ویرانی اقتصادی پایگاه‌های دائمی فرهنگ یعنی کتاب فروشی‌ها است.
در این اوضاع نابهنجار اقتصادی هیچ توجیه عقلانی و اخلاقی وجود ندارد که برای خوشایند معدودی به منافعشان در برگزاری و حاشیه‌های پرسود اینگونه نمایشگاه‌ها است اجازه دهیم کتاب‌فروشانی که متصدیان تنفسگاه‌های فکری و معنوی این شهر هستند در زیر فشار اقتصادی خرد شوند.

پیام خراسان

درد بسیار است و ما از اطاله کلام گریزان. اکنون به هر صنفی که بنگرید یا به احتکار دلخوش است یا به صعود ثانیه‌ای سرمایه‌اش. در این میانه کتاب فروشان محصولات فکری و فرهنگی این کشور را به بهای پیشین مندرج در پشت جلد در اختیار همشهریان قرار می‌دهند و بهره‌ای که نصیبشان می‌شود شرافت شغلی است و در نهایت امر مواجهه یا هزینه‌های روز افزون فروشگاه داری.
اکنون نمایشگاهی را تصور کنید که به یک باره بخش عظیمی از گردش مالی کتاب شهرمان را فرو می‌بلعد و به تهران و قم می‌گریزد و سبب تغییر کاربری کتابفروشی‌های شهر پرچمدار فرهنگ ایرانی – اسلامی‌مان می‌شود. والله چنین ظلم بیگانه به ما روا ندارد که دوست.
کار مفید فرهنگی همان است که مستمر و با کیفیت در کتابفروشی‌های شهر برگزار شود و نه با برگزاری‌های نمایشگاه‌های ویرانگر فصلی، مردم کتابخوان و جوانان آینده‌ساز را دلزده از کتاب و گریزان از فرهنگ کند.
عاجزانه از شما خواهش می‌کنیم نگذارید نیشابور پرافتخارمان با اندی کتابسرای واقعی و نوشت‌افزار فروشی و چند کتابفروش حرفه‌ای تمام وقت که در طرح‌های تخفیفی موفق و به روز تابستانه، پاییزه و عیدانه کتاب وزارت محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی همیشه در میان سه استان برتر بوده و چه بسا در قیاس جمعیتی برترین بوده است در مسیر زوال بیفتد.»
این اعتراض‌ها در حالی انجام شد،‌ که با گذشت یک هفته از برپایی نمایشگاه،‌ این نمایشگاه هم‌چنان به فعالیت خود ادامه می‌دهد.»
ورود کتاب‌سازان به نمایشگاه کتاب تهران نیز در سال‌های گذشته به عنوان یک چالش همواره پیش روی ناشران بوده است،‌ در حالیکه ناشران در سالن اصلی نمایشگاه شبستان مجاز به ارائه تخفیف طبق ضوابط نمایشگاه بوده‌اند‌، ناشران کتاب‌ساز آشکارا و مخفیانه تخفیف‌های 50 تا 80 درصدی ارائه می‌کردند که منجر به ایجاد صف‌های طویل مقابل غرفه‌های آن‌‌ها بود،‌ اعتراض عمومی اهالی نشر و رسانه منجر به این شد که نهایتاً در نمایشگاه گدشته از ورود 17 ناشر کتاب‌ساز به نمایشگاه ممانعت به عمل آمد،‌ اقدامی که برای شروع مقابله با کتاب‌سازان امیدوارکننده بود‌، حالا باید دید که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در دوره مدیریت سید‌عباس صالحی چه برنامه‌ای برای مقابله با کتاب‌سازان دارد؟
انتهای پیام/

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/823365/ناشران-کپی‌کار-به-وزارت-ارشاد-هم-نفوذ-کردند
بستن   چاپ