پیام خراسان
نوروز سالم، شیرینی دید و بازدید بدون اضافه‌ وزن
سه شنبه 5 فروردين 1404 - 13:44:49
پیام خراسان - با رعایت اصول تغذیه سالم در دید و بازدیدهای نوروزی، می‌توانید شیرینی و خوشی این جشن باستانی را بدون نگرانی از افزایش وزن تجربه و سال جدید را با تندرستی آغاز کنید.
به گزارش خبرگزاری ایمنا از خراسان‌شمالی، از دیرینه رسم است که شب عید سبزی‌پلو با ماهی پخته شود و همین رسم بازار ماهی را در اواخر اسفند حسابی داغ می‌کند؛ انواع شیرینی و آجیل و میوه فارغ از افزایش قیمت‌ها پای ثابت پذیرایی‌ها می‌شود و مهمان سفره‌های نوروزی است.
در کنار این همه شور و هیجان، یک دغدغه همیشه وجود دارد؛ چطور می‌توان هم از این شیرینی‌ها و پذیرایی‌های خوشمزه و جذاب نوروزی لذت ببریم و هم مراقب سلامتی و تناسب اندام باشیم؛ این موضوع به ویژه در جامعه امروزی که با معضل چاقی و اضافه وزن دست و پنجه نرم می‌کند، اهمیت زیادی دارد.
پذیرایی نوروزی در گذشته اگر به خانه مادربزرگ‌هایمان سر بزنیم، می‌بینیم که نوروز برای آن‌ها چیزی فراتر از خرید آجیل و شیرینی از بازار بود، از هفته‌های قبل از سال تحویل، دست به کار می‌شدند و در خانه، شیرینی‌های سنتی همچون نان برنجی، قطاب، سوهان عسلی، کاک کرمانشاهی یا «چزمه» که یکی از شیرینی‌های محلی خراسان‌شمالی است، درست می‌کردند.
شیرینی‌ها کمتر از امروز چرب و شیرین بود، اما به دلیل استفاده از مواد طبیعی، خوش‌طعم‌تر و سالم‌تر بودند.
آجیل نوروزی نیز حکایت خودش را داشت، خبری از مغزهای بو داده و پرنمک نبود؛ گردو، بادام، پسته و کشمش با همان طعم طبیعی‌شان روی میز پذیرایی قرار می‌گرفتند، برای نوشیدنی نیز خبری از نوشابه‌های گازدار و شربت‌های مضر نبود.
چای ایرانی در استکان‌های کمر باریک، همراه با نقل یا خرما سرو می‌شد، گاهی نیز شربت زعفران و بهار نارنج را که هم خوش‌عطر بود و هم خنک‌کننده، به مهمانان تعارف می‌کردند.
با گذشت زمان، سبک پذیرایی در نوروز تغییر کرده است، شیرینی‌های قنادی جای شیرینی‌های خانگی را گرفته‌اند، آجیل‌های پرنمک و شور جایگزین مغزهای خام شده‌اند و نوشابه‌های گازدار و شربت‌های پر از شکر پای ثابت مهمانی‌ها هستند، اما این تغییرات همیشه به نفع سلامتی ما نیست.

پیام خراسان

اگر قرار باشد در روزهای نوروز هم خوش بگذرانیم و هم مراقب سلامتی‌مان باشیم، بهتر است تعادل را رعایت کنیم، به جای خوردن چندین نوع شیرینی مختلف، یکی دو تا از آن‌ها را انتخاب و به همان بسنده کنیم که البته گذشتن از خوراکی‌های خوشمزه، اراده قوی‌ای می‌خواهد.
بهتر است که به جای آجیل‌های شور، از مغزهای خام و بدون نمک استفاده و نوشیدنی‌های طبیعی همچون شربت‌های خانگی یا حتی دوغ را جایگزین نوشابه کنیم.
چگونه در روزهای نوروز چاق نشویم نوروز که می‌آید، دید و بازدیدهای طولانی و مهمانی‌های پشت سر هم موجب می‌شود که تحرک ما کم و میزان کالری مصرفی‌مان بیشتر شود که نتیجه آن اضافه‌وزن ناخواسته است.
می‌توان با چند راهکار ساده از این مشکل جلوگیری کرد که نخستین و مهمترین آن، داشتن تحرک است، هرچند تعطیلات است، اما نباید ورزش را فراموش کنیم، یک پیاده‌روی کوتاه بعد از هر مهمانی کمک زیادی به هضم غذا و حفظ وزن می‌کند.

پیام خراسان

وقتی میز پذیرایی پر از خوراکی‌های رنگارنگ است، وسوسه می‌شویم که همه را امتحان کنیم، اما اگر قبل از رفتن به مهمانی، یک میان‌وعده سالم از جمله یک سیب یا یک لیوان شیر بخوریم، کمتر دچار پرخوری خواهیم شد.
یکی از اشتباهات رایج نوروزی، خوردن شام سنگین در ساعات پایانی شب است، بهتر است شام را زودتر بخوریم و از غذاهای سبک‌تر استفاده کنیم.
معضل چاقی و اضافه وزن در بیشتر گروه‌های سنی نسرین علیزاده، مدیرگروه بهبود تغذیه جامعه در معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی به خبرنگار ایمنا می‌گوید: آمار چاقی در گروه‌های سنی مختلف در خراسان‌شمالی افزایش داشته و این مسئله نیازمند برنامه‌ریزی دقیق برای ارتقای سلامت جامعه است.
وی ادامه می‌دهد: در گروه سنی نوجوانان، میزان اضافه‌وزن و چاقی از 15.43 درصد به 16.5 درصد افزایش پیدا کرده و در گروه سنی بالای 18 سال، این شاخص از 56.08 درصد به 57.9 درصد رسیده است.
مدیرگروه بهبود تغذیه جامعه در معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی با اشاره به تأثیرات چاقی بر سلامت عمومی عنوان می‌کند: چاقی و اضافه‌وزن می‌تواند خطر بروز بیماری‌های قلبی-عروقی، دیابت نوع 2، فشار خون بالا، سکته مغزی، مشکلات مفصلی و اختلالات تنفسی را افزایش دهد.

پیام خراسان

علیزاده اضافه می‌کند: چاقی در نوجوانان ممکن است زمینه‌ساز مشکلات سلامتی در بزرگسالی باشد و بر کیفیت زندگی آن‌ها تأثیر بگذارد.
وی تصریح می‌کند: مصرف زیاد غذاهای پرکالری، فست‌فودها، نوشیدنی‌های شیرین و تنقلات ناسالم، کاهش فعالیت بدنی به دلیل سبک زندگی شهری، استفاده بیش از حد از وسایل الکترونیکی و کمبود فضای مناسب برای ورزش، تغییر الگوهای غذایی سنتی و افزایش مصرف غذاهای صنعتی و فراوری‌شده از جمله دلایل چاقی است.
مدیرگروه بهبود تغذیه جامعه در معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی نسبت به عرضه بیش از اندازه فست‌فودها و خوراکی‌های ناسالم در محیط شهر هشدار می‌دهد و خاطرنشان می‌کند: تبعات مصرف زیاد این مواد غذایی ناسالم نه تنها منجر به بروز بیماری‌ها و چاقی و اضافه وزن می‌شود بلکه آثاری را نیز برای نظام بهداشت و درمان به دنبال خواهد داشت.

پیام خراسان

علیزاده بر رعایت این نکات تغذیه‌ای در ایام نوروز تاکید می‌کند و می‌گوید: به دلیل تعدد مهمانی‌ها و افزایش مصرف کالری در ایام نوروز، توصیه می‌کنیم مردم نکات عنوان شده را در برنامه غذایی و سبک زندگی خود رعایت کنند تا دچار اضافه وزن نشوند.

پیام خراسان

نوروزی شادتر و سالم‌تر نوروز زمانی برای شادی و کنار هم بودن است، اما اگر کمی هوشمندانه‌تر غذا بخوریم و سبک زندگی سالم‌تری داشته باشیم، نه تنها از این روزها لذت بیشتری خواهیم برد، بلکه سال جدید را با انرژی و نشاط بیشتری آغاز خواهیم کرد؛ پس بهتر است در سال جاری علاوه بر چیدن سفره‌ای رنگین، به فکر سلامت خود و عزیزانمان نیز باشیم.
کد خبر 847449

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/838484/نوروز-سالم،-شیرینی-دید-و-بازدید-بدون-اضافه‌-وزن
بستن   چاپ