پیام خراسان
سپاه مشهد؛ کانون پرورش مدافعان انقلاب اسلامی
سه شنبه 12 فروردين 1404 - 06:41:12
پیام خراسان - به گزارش خبرنگار دفاع‌پرس از خراسان رضوی، نیرو‌های خراسانی از نخستین روز‌های دفاع مقدس حضوری فعال و نقشی تأثیرگذار در دفاع از میهن اسلامی داشتند، به‌گونه‌ای که خراسان بزرگ در راستای ادای دین به انقلاب و ولایت، نقش تأمین نیروی انسانی را با بیش از 9.5 درصد کل اعزام‌های کشور را به خود اختصاص داد.
خراسان بزرگ در دوران دفاع مقدس علاوه بر کارکنان نیرو‌های مسلح، 308 هزار و 256 نفر بسیجی را به یگان‌های رزم اعزام کرد و یگان‌های رزم خراسان در دوران دفاع مقدس در 98 عملیات شرکت داشت.
با توجه به نقش محوری شهر مشهد به‌عنوان کانون جهاد و مقاومت در دوران دفاع مقدس، به معرفی اماکنی که در خلق این حماسه ماندگار نقش داشتند، خواهیم پرداخت. این طرح پژوهشی تحت عنوان «جغرافیای دفاع مقدس مشهد»، توسط «محمدحسین حکیم‌نژاد» تهیه شده است.
سپاه مشهد
این مکان واقع در خیابان فدائیان اسلام تا قبل از پیروزی انقلاب اسلامی، متعلق به سازمان بهزیستی بوده است. بعد از انقلاب و تشکیل سپاه، به‌عنوان یکی از پادگان‌های اصلی این نهاد، مورد استفاده قرار می‌گیرد.
با پیروزی انقلاب اسلامی ایران به رهبری امام خمینی (ره) در سال 1357، با فرار سران خائن رژیم و نابسامانی اداره‌های دولتی و قوای انتظامی، به‌فرمان رهبر انقلاب، امام خمینی (ره)، برای برقراری نظم و امنیت در شهر‌ها و حفظ دست آورد‌های انقلاب، نهادی به نام «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی» تشکیل شد؛ و در تاریخ دوم اردیبهشت‌ماه 1358 رسماً اعلام موجودیت نمود. این نهاد به‌منظور پاسداری و حفاظت از اصول انقلاب اسلامی، اقدام به گزینش، جذب، آموزش و سازمان‌دهی داوطلبین نمود. سپس، از آنان برای انجام مأموریت‌های مختلف بهره می‌برد.
با آغاز جنگ تحمیلی در سال 1359، پیکر‌های مطهر شهدا، پس از انتقال از مناطق عملیات به معراج شهدای مشهد و پس از قرار گرفتن در تابوت‌هایی مزین به پرچم مقدس جمهوری اسلامی ایران با حضور پرشکوه امت حزب‌الله از این مکان تشییع شده و پس از گذر از خیابان امام رضا (ع) و طواف مرقد مطهر امام هشتم، برای خاکسپاری به بهشت رضا (ع)، خواجه اباصلت، خواجه ربیع و شهرستان‌های تابعه خراسان بزرگ منتقل می‌شدند.
ازجمله این مراسم‌ها می‌توان به مراسم باشکوه تشییع شهدای عملیات کربلای 4 و 5 در زمستان 1365 نام برد.
از دیگر کارکردهای سپاه مشهد می‌توان به تامین، آموزش و اعزام نیروهای رزمی به جبهه‌ها، سازماندهی گشت‌های شهری برای مقابله با تحرکات منافقین، پشتیبانی جنگ و رسیدگی به امور شهدا و رزمندگان اشاره کرد.
این مکان تا سال 1385 در اختیار سپاه ناحیه مشهد بوده؛ و هم‌اکنون به‌عنوان اردوگاه فرهنگی تربیتی امام رضا (ع) در اختیار بخش اردویی سازمان بسیج مستضعفین است.
انتهای پیام/
مطالب مرتبط برگی از زندگی شهید محمدمهدی سپندیانی در «روایت عاشقی» + فیلم شهیدآباد؛ دیاری متعلق به همه ایران

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/842079/سپاه-مشهد؛-کانون-پرورش-مدافعان-انقلاب-اسلامی
بستن   چاپ