پیام خراسان
صحبت از مذاکره روز شنبه بار دیگر غیرقابل پیش‌بینی بودن رفتار او را ثابت کرد
سه شنبه 19 فروردين 1404 - 18:08:40
پیام خراسان - ترامپ به دنبال ساختن جهانی خطرناک‌تر است/تداوم حمایت آمریکا از اسرائیل، جنگ منطقه‌ای را رقم می‌زند
رئیس پیشین انجمن علوم سیاسی آمریکا و استاد بازنشسته دانشگاه پنسیلوانیا با بیان اینکه صحبت ترامپ درباره مذاکره روز شنبه غیرقابل پیش‌بینی بودن او را بار دیگر ثابت کرد، گفت: شیوه معمول ترامپ در معامله‌گری صحبت کردن با صدای بلند درباره داشتن «چماق بزرگ» و در خفا ارائه پیشنهادهایی برای امتیازدهی است و در مجموع به چیزی نیاز دارد که بتواند آن را «موفقیت» بنامد.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
پروفسور روگرز اسمیت استاد بازنشسته علوم سیاسی دانشگاه پنسیلوانیا که در سال‌های 2017-2018 رئیس انجمن علوم سیاسی آمریکا بوده است به بیان دیدگاه‌های خود در مورد تحولات اخیر در روابط تهران و واشنگتن پس از ارسال نامه ترامپ به رهبر جمهوری اسلامی ایران پرداخت.
مشروح این گفت‌وگو به این شرح است:
سیاست‌های ترامپ در دوره اول ریاست‌جمهوری‌اش نتوانست مانع پیشرفت‌های هسته‌ای ایران شود
ارزیابی شما از نامه ترامپ به ایران و محتوای ادعایی آن چیست؟ به نظر شما این نامه چه تأثیری بر روابط آینده دو کشور خواهد داشت؟
نامه ترامپ در درجه اول از تمایل دیرینه‌اش برای کسب جایزه صلح نوبل – مشابه کاری که باراک اوباما انجام داد – شاید از طریق دستیابی به توافق هسته‌ای با ایران نشأت می‌گیرد. همچنین او به‌خوبی آگاه است که سیاست‌هایش در دوره اول ریاست‌جمهوری‌اش نتوانسته مانع پیشرفت‌های هسته‌ای ایران شود. نامه‌اش شامل تهدید به اقدام نظامی بود و همین مسئله از سوی مقام‌های ایرانی به‌عنوان «زورگویی» مورد انتقاد قرار گرفت. هیچ نشانه‌ای وجود ندارد که صرفا این نامه باعث بهبود روابط دو کشور شده باشد. با توجه به اینکه سیاست‌های تعرفه‌ای ترامپ در سراسر جهان رد شده‌اند، او احتمالاً بیشتر به دنبال پیروزی‌هایی در حوزه سیاست خارجی خواهد بود. بنابراین همچنان تلاش می‌کند با ایران وارد مذاکره شود.
صحبت ترامپ درباره مذاکره روز شنبه غیرقابل پیش‌بینی بودن ا ی ران اخیراً آمادگی خود را برای مذاکرات غیرمستقیم با ایالات متحده اعلام کرد و ترام‍پ گفت که مذاکرات مستقیم خواهد بود، ارزیابی شما از مواضع دو طرف چیست
ترامپ چند ساعت پیش و پس از دیدار با نتانیاهو اعلام کرد که آماده است مذاکرات مستقیم با ایران از روز شنبه آغاز می‌شود. همانطور که گفتم که او غیرقابل پیش‌بینی است! و مشتاق است که به‌عنوان یک صلح‌طلب شناخته شود و صحبت‌های اخبر او درباره مذاکره در روز شنبه هم غیرقابل پیش‌بینی بودن او را بار دیگر ثابت کرد. این ویژگی ترامپ (غیر قابل پیش بینی بودن) کار رسانه‌ها و کارشناسان و تحلیلگران حوزه بین‌الملل را هم پیچیده کرده است.
از ابتدا گزارش‌های خبری حاکی از آن بود که این مذاکرات ممکن است با میانجی‌گری عمان انجام شود. هرچند دولت ترامپ به‌صورت علنی اذعان نخواهد کرد، اما ممکن است در صورتی که بتواند در ازای آن دستاورد بزرگی را به نام خود ثبت کند، حاضر به کاهش برخی از تحریم‌های اقتصادی علیه ایران باشد. این دولت ممکن است به توافقی رضایت دهد که به ایران اجازه دهد برنامه هسته‌ای خود را با نظارت‌ها و تضمین‌هایی ادامه دهد؛ توافقی که شاید تفاوت چندانی با توافقی که ترامپ از آن خارج شد نداشته باشد، اما او آن را به‌مراتب برتر جلوه خواهد داد.
شیوه ترامپ این است؛ با صدای بلند از چماق صحبت کن و در خفا پیشنهاد بده
روزولت می‌گفت آرام سخن بگو و چماق بزرگی داشته باش
ترامپ آرزو دارد مانند روزولت جایزه صلح نوبل را دریافت کند
اظهارات متناقض مقامات آمریکایی که همزمان از مذاکره و احتمال جنگ سخن می‌گویند را چگونه می‌توان ارزیابی کرد؟
هیچ تناقض یا سردرگمی‌ای وجود ندارد. این ترکیب، بخشی از شیوه معمول ترامپ در معامله‌گری است؛ با صدای بلند درباره داشتن «چماق بزرگ» صحبت کردن، در حالی که در خفا پیشنهادهایی برای امتیازدهی مطرح می‌شود. رئیس‌جمهور تئودور روزولت دقیقاً رویکردی برعکس را توصیه می‌کرد. او می‌گفت: «آرام سخن بگو و چماق بزرگی همراه داشته باش.» روزولت توانست جایزه صلح نوبل را به دست آورد؛ جایزه‌ای که ترامپ نیز آرزوی آن را دارد (روزولت در مذاکرات صلح میان روسیه و ژاپن نقش داشت). اما ترامپ بر این باور است که با تاکتیک‌های خاص خود موفقیت‌های بزرگی کسب کرده و همچنان به همان روش ادامه می‌دهد.
ترامپ در دوره دوم خود تهاجمی‌تر عمل کرده چگونه می‌توان تهدید به بمباران اتمی ایران از سوی ایالات متحده را که با روح منشور حقوق ملل متحد در تضاد است، توجیه کرد؟
این اقدام فقط می‌تواند عقلانی جلوه داده شود، اما قابل توجیه نیست. استدلالی که برای آن مطرح خواهد شد این است که ایران تهدیدی غیرقابل قبول برای اسرائیل و صلح جهانی محسوب می‌شود. ترامپ در دوره اول ریاست‌جمهوری‌اش با وجود لفاظی‌های تند، در عمل تمایل چندانی به اقدامات نظامی تهاجمی نشان نداد. اما او تاکنون در دوره دوم خود بسیار تهاجمی‌تر عمل کرده و باید دید آیا این الگو در ادامه هم دنبال خواهد شد یا نه.
رفتارهای ترامپ وفادارترین دوستان آمریکا را رانده است
جهانی که ترامپ در پی ساختن آن است؛ جهانی خطرناک‌تر و با رفاه کمتر است
رفتار ترامپ را در دوره دوم ریاست‌جمهوری‌اش چگونه ارزیابی می‌کنید و چه تفاوت‌هایی با دوره اول می‌بینید؟ عملکرد او در قبال کشورهایی چون کانادا، اروپا، ایران و روسیه را چگونه تحلیل می‌کنید و به نظر شما اقدامات غیرمتعارف ترامپ چه تأثیری بر روابط جهانی داشته یا خواهد داشت؟
ترامپ در دوره دوم خود با روحیه‌ای خشمگین و انتقام‌جو وارد شد و این بار به‌عنوان رهبر بی‌رقیب یک جنبش راست‌گرای ریشه‌دارتر که معتقد است دولت آمریکا از دوران ترقی‌خواهانه به بعد از مسیر قانون اساسی منحرف شده، قدرت را در دست گرفت. این جریان، با آگاهی از اینکه رقبای قدرتمندی در میان نخبگان نهادهای آمریکایی و حدود نیمی از جامعه آمریکا دارد، می‌کوشد هرچه سریع‌تر تغییرات گسترده‌ای در سیاست داخلی، خارجی و ساختار دولت آمریکا ایجاد کند.
در سیاست خارجی، ترامپ همواره به‌طور شخصی بیش از بسیاری از محافظه‌کاران دیگر با نظم جهانی پس از جنگ جهانی دوم مخالف بوده؛ نظمی که بر نهادهای بین‌المللی اقتصادی و حقوقی، پیمان‌های چندجانبه امنیتی و اقتصادی و تجارت آزاد گسترده تأکید داشت. او در حال از هم پاشاندن این ترتیبات است؛ از سازمان‌های بین‌المللی خارج می‌شود، متحدان تحت پیمان را رقیب می‌داند و تعرفه‌های سنگینی اعمال می‌کند. او بسیاری از کشورهایی را که وفادارترین دوستان آمریکا بوده‌اند، به‌شدت از خود رانده است.
ترامپ ممکن است موفق شود نظم بین‌المللی غربی پس از جنگ جهانی دوم را با صحنه‌ای جهانی جایگزین کند که عمدتاً از رژیم‌های اقتدارگرا، دیکتاتوری و ملی‌گرا تشکیل شده است. ترامپ معتقد است که این جهان با این اقدامات دنیای بهتری خواهد بود. هرچند نظم جهانی پس از جنگ جهانی دوم نیازمند اصلاح و به‌روزرسانی بیشتری بود و برای این کار دیر اقدام شد اما جهانی که ترامپ در پی ساختن آن است، به‌احتمال زیاد جهانی خطرناک‌تر و با رفاه کمتر خواهد بود.
نظر اقتصاددانان سنتی درباره نتایج سیاست‌های تعرفه‌ای ترامپ
تلاش‌های ترامپ به نتیجه نرسند، چین بزرگ‌ترین بهره‌بردار سیاست‌های تعرفه‌ای خواهد بود
سیاست‌های تعرفه‌ای ترامپ چه نتایجی دارند؟ این تعرفه‌ها چه تأثیری بر اقتصاد بین‌الملل و روابط تجاری با کشورهای مختلف خواهند داشت؟آنچه ترامپ انجام می‌دهد بی‌سابقه است، بنابراین هیچ‌کس نمی‌تواند با قطعیت بگوید نتایج آن چه خواهد بود. ممکن است با اقدامات تحلیل تمام اقتصاددانان سنتی اشتباه از کار درآید اما تقریباً همه اقتصاددانان سنتی اتفاق‌نظر دارند که نتایج این سیاست‌ها، افزایش قیمت‌ها، کاهش تبادلات مؤثر کالا، خدمات، فناوری و ایده‌ها و کند شدن رشد اقتصادی خواهد بود.
احتمال زیادی وجود دارد که چین وارد عمل شود و تجارت و سرمایه‌گذاری‌های گسترده‌ خود را در کشورهایی که ترامپ بر آن‌ها تعرفه‌های بالا وضع کرده ــ که تقریباً شامل بیشتر کشورهای جهان می‌شود ــ افزایش دهد. از این رو، ترامپ در تلاش است تا از طریق تعرفه‌ها بیشترین آسیب را به چین وارد کند.
اگر این تلاش‌ها به نتیجه نرسند، چین بزرگ‌ترین بهره‌بردار از سیاست‌های تعرفه‌ای ترامپ خواهد بود. اما اگر چین به شدت آسیب ببیند، ممکن است تسلیم خواسته‌های ترامپ شود. با این حال، احتمال بیشتری وجود دارد که برخوردها میان کشورها و در کل، درگیری‌های جهانی خشونت‌آمیز، به شدت افزایش یابند.
امکان وقوع جنگ منطقه‌ای فراگیر در صورت ادامه تأمین مالی و تسلیح اسرائیل از سوی آمریکا
آیا احتمال وقوع یک جنگ جدید و گسترده در منطقه وجود دارد؟ چه عواملی می‌توانند منجر به آغاز چنین جنگی شوند؟
منظور شما از «منطقه» احتمالاً خاورمیانه است. دولت اسرائیل به رهبری نتانیاهو به این نتیجه رسیده که حملات نظامی گسترده‌اش علیه مخالفان، هرچند از نظر جهانی بسیار نامحبوب است، اما به تحقق اهدافش کمک می‌کند. اگر دولت ترامپ همچنان به تأمین مالی و تسلیح این حملات ادامه دهد ــ علیرغم ادعاهایی که درباره تمایل به صلح داردــ ممکن است این درگیری‌ها تشدید شده و مستقیماً به ایران هم کشیده شوند که در آن صورت یک جنگ منطقه‌ای به وقوع خواهد پیوست.
احتمالات درباره نتایح سفر نتانیاهو به آمریکا
سفر اخیر نتانیاهو به آمریکا را چگونه ارزیابی می‌کنید و پیش‌بینی‌ها درباره نتایج این دیدارها چیست؟
این سفر ممکن است نقطه عطفی باشد؛ ترامپ یا به نتانیاهو خواهد گفت که باید صادقانه در مسیر صلح گام بردارد و در غیر این صورت او را تهدید به قطع حمایت خواهد کرد، یا اینکه به او اختیار و قدرت بیشتری برای ادامه مسیر فعلی خواهد داد. ترامپ به شدت از نتانیاهو و اسرائیل حمایت می‌کند، اما در عین حال به دنبال دریافت جایزه صلح است، بنابراین پیش‌بینی اینکه چه خواهد شد دشوار است. صرف‌نظر از بیانیه‌های رسمی، ممکن است مدتی طول بکشد تا واقعیت آنچه در این سفر گذشته، روشن شود.
احتمال بروز موجی از مخالفت‌های داخلی و بین‌المللی علیه ترامپ در پی اعمال سیاست‌های تعرفه‌ای‌
آینده روابط ایران و آمریکا را در ماه‌های پیش رو چگونه پیش‌بینی می‌کنید؟ چه تحولات دیپلماتیک و سیاسی ممکن است در این زمینه رخ دهد؟
من نمی‌توانم با اطمینان پیش‌بینی کنم، زیرا همانطور که چند ساعت پیش هم دیدید ترامپ در سیاست خارجی غیرقابل پیش‌بینی است و بیش از آن، ممکن است به‌دلیل سیاست‌های تعرفه‌ای‌اش، موجی از مخالفت‌های سیاسی داخلی و بین‌المللی علیه او شکل بگیرد. او به‌شدت به دنبال محبوبیت است، اما در عین حال به این سیاست‌ها به‌شکل عمیقی پایبند است، بنابراین پیش‌بینی اینکه این شرایط چه تأثیری بر ریاست‌جمهوری‌اش خواهد داشت، دشوار است.
ترامپ به چیزی نیاز دارد که بتواند آن را «موفقیت» بنامد
سرنوشت توافق هسته‌ای تا پیش از پایان اکتبر 2025 چگونه پیش خواهد رفت؟ آیا احتمال تغییر یا بازگشت به توافق وجود دارد؟
این امکان وجود دارد که نوعی بازگشت اساسی به توافق صورت گیرد، به‌شرط آن‌که ایران حاضر باشد آن را به‌گونه‌ای ارائه دهد که ترامپ بتواند ادعا کند به پیروزی بی‌سابقه‌ای دست یافته است. او از نظر سیاسی با مشکلات فزاینده‌ای روبه‌روست و به چیزی نیاز دارد که بتواند آن را «موفقیت» بنامد.
نتانیاهو شیفته این است که آمریکا را وارد درگیری‌ها کند
اقدامات جدید اسرائیل در منطقه و نقض آتش‌بس‌ها چه پیامی را منتقل می‌کند؟ تلاش نتانیاهو برای کشاندن آمریکا به درگیری‌های منطقه‌ای تا چه اندازه جدی است؟
نتانیاهو شیفته این است که تا جایی که بتواند، آمریکا را وارد درگیری‌ها کند، اما ترامپ با هر اقدامی که منجر به کشته شدن نیروهای آمریکایی شود، مخالفت خواهد کرد. باید دید آیا ترامپ حاضر خواهد بود اسرائیل را از انجام اقدامات نظامی جدید بازدارد یا نه. بیشتر ناظران در اینجا معتقدند که او چنین کاری نخواهد کرد.
همچنین بخوانید برنده جنگ تجاری ترامپ کیست؟
تا زمانی که دیگران ترامپ را «جناب آقا» خطاب کنند، حاضر است با هر کسی کار کند
اگر مذاکرات میان ایران و آمریکا آغاز شود، به نظر شما کدام کشورها یا بازیگران نقش جدی‌تری در این زمینه ایفا خواهند کرد؟
فعلا که رسما و مشخصا از سوی ترامپ از عمان نام برده شده است، اما ممکن است کشورهای عربی دیگری هم تمایل داشته باشند این نقش را ایفا کنند، چرا که دستیابی به صلح منطقه‌ای که برایشان سودمند باشد، در راستای منافع آن‌هاست.
قبلا هم گفته بودم اگر عمان به اندازه کافی از ترامپ تعریف و تمجید کند و نشان دهد که او را فردی توانمند در برقراری صلح در منطقه می‌داند، ترامپ میانجی‌گری عمان را خواهد پذیرفت. این موضوع در مورد کشورهای دیگر نیز صدق می‌کند. تا زمانی که افراد او را «جناب آقا» خطاب کنند، از او تشکر کنند و بگویند که فوق‌العاده است، ترامپ حاضر است با هر کسی کار کند، چون باور دارد که می‌تواند از همه آن‌ها زرنگ‌تر باشد. بسیاری از ناظران آمریکایی معتقدند او تا حدی در این باور محق است.
منبع:ایلنا

http://www.khorasan-online.ir/fa/News/845552/صحبت-از-مذاکره-روز-شنبه-بار-دیگر-غیرقابل-پیش‌بینی-بودن-رفتار-او-را-ثابت-کرد
بستن   چاپ