پیام خراسان - از مرگ ماریو بارگاس یوسا به عنوان وداع با آخرین غول یاد میشود هر چند که قبلا هم این تعبیر به کار رفته و کسی نمیتواند پیشبینی کند در آینده بزرگانی چون مارکز و یوسا ظهور نخواهند کرد ولو جهان دیگرگون شود.
بهترین معرف ماریو بارگاس یوسا کتابها و داستانها و توصیفات او دربارۀ ادبیات است و این که ادبیات را از این نظر گرامی میداشت و توصیه میکرد که به انسان امکان تجربههای زندگی های دیگر را میدهد چرا که هر یک از ما تنها یک زندگی داریم ولی وقتی کتابی و داستانی مینویسیم یا میخوانیم زندگی دیگری را تجربه یا خلق می کنیم.
بسیاری از آثار وی به فارسی برگردانده شده است از جمله گفتوگو در کاتدرال، سالهای سگی، سوربز، دوئل و زن وسطی.
شهرت جهانی ماریو بارگاس یوسا با انتشار نخستین رمانش به نام «زندگی سگی» آغاز شد. آقای یوسا در این اثر تجربههای تلخ دوران تحصیل در مدرسه نظامی را به تصویر کشید. این کتاب هنوز هم مخاطبین را با ارائه تصاویری شوکه کننده از زندگی دانشجویان افسری، حیرت زده می کند. این رمان، به عنوان یکی از اولین آثار برجسته و موفق در عصر طلایی ادبیات آمریکای لاتین، موسوم به «بوم»، در نظر گرفته می شود.جنبش «بوم» از دهههای 1950 و 1960 میلادی آغاز شد و نگاه جهان را متوجه ادبیات و مسائل اجتماعی این قاره کرد. در این دوره، نویسندگانی مانند گابریل گارسیا مارکز، کارلوس فوئنتس و خولیو کورتاسار در کنار ماریو بارگاس یوسا، نسل طلایی نویسندگان آمریکای لاتین را شکل دادند.
با وجود اشتراکات مفهومی میان نویسندگان این دوره که بیشتر با پرداختن به رنجها، تبعیضها و بیعدالتیهایی که بر مردم بومی آمریکای لاتین گذشته، شناخته میشوند، آثار آقای یوسا از نظر سبک تفاوتهای اساسی با سایر نویسندگان جنبش «بوم» دارد. آقای یوسا برخلاف بسیاری از چهرههای این جریان چون گابریل گارسیا مارکز، پیرو سبک رئالیسم جادویی نیست و واقعیت را با عناصر جادویی ترکیب نمیکند. گرچه تخیل در آثار او نقش مهمی ایفا میکند، اما همانطور که خود گفته، تخیل او بر پایه واقعیت است.
آقای یوسا برای خلق داستانهایش از شخصیتهای واقعی الهام میگرفت و سبک او ترکیبی از نبوغ داستاننویس و دقت زندگینامهنویس است.

از دیگر آثار برجسته ماریو بارگاس یوسا میتوان به «سور بز» اشاره کرد. که مخاطب در آن با سه خط داستانی درهمپیچیده روبهرو میشود. آقای یوسا در این رمان سیاسی به روایت واپسین روزهای حکومت دیکتاتوری «رافائل تروخیو» در جمهوری دومینیکن و نقشه ترور او میپردازد. «سور بز» در ایران با ترجمه عبدالله کوثری و توسط نشر نی به چاپ رسیده است.
« جنگ آخرالزمان» دیگر اثر مشهور این نویسنده پرویی است که به تاریخ انقلابی آمریکای لاتین میپردازد و داستانی از عشق، تعصبات کور و خشونت ارائه میدهد. ماجراهای کتاب در شهر کانودوس در برزیل به وقوع میپیوندد. ماریو بارگاس یوسا این کتاب را بلندپروازانهترین اثر خود معرفی کرده است.
ماریو بارگاس یوسا پیوسته مینوشت. به گزارش والاستریت ژورنال، او حتی در سن 80 سالگی هر روز دست به قلم بود.
آقای یوسا در گفتگویی با پاریس ریویو گفته است: « نوشتن در ذات من است. اگر ننویسم، بیهیچ تردیدی مغزم را منفجر میکنم.»
ماریو بارگاس یوسا در هفتم اکتبر سال 2010، پس از این که برای 20 سال نامش به عنوان نامزد دریافت جایزه نوبل ادبیات مطرح بود، برنده این جایزه شد. او نخستین نویسنده اهل آمریکای لاتین بود که پس از گابریل گارسیا مارکز برنده نوبل ادبیات شده است. آقای مارکز در سال 1982 این جایزه را کسب کرد.
http://www.khorasan-online.ir/fa/News/849829/به-بهانه-کوچ-غول-ادبیات-آمریکای-لاتین،-ماریو-بارگاس-یوسا