پیام خراسان - - پروانه شیری: روستای گلی از توابع شهرستان بجنورد چند سالی است با مشکل جدی رانش زمین مواجه و خسارتهایی به زیرساختهای منطقه وارد شده و ضروری است علاوه بر افزایش آگاهی عمومی جامعه، متولیان امر برای این منطقه و دیگر مناطق در معرض رانش تدابیری اساسی بیندیشند.

کم کاری اهالی
اگرچه در خبرها آمده 41 روستای خراسان شمالی در معرض رانش زمین است اما مدیرکل بنیاد مسکن انقلاب خراسان شمالی بر این باور است که روستاهای بیشتری در معرض خطر هستند.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
هادی زارعی با بیان اینکه خطر رانش در روستای گلی بجنورد بسیار زیاد است میافزاید: این منطقه به دلیل جنس خاک، مستعد رانش است و با هر بار بارندگی و یا زمین لرزه احتمال رانش دوباره در این منطقه وجود دارد.
وی خاطرنشان میکند: به منظور ایمن سازی و جابهجایی اهالی این روستا، بنیاد مسکن علاوه بر زمین رایگان تسهیلات قرضالحسنه و بلاعوض در اختیار اهالی گذاشت که اغلب اهالی با ساخت مسکن جدید در شهرک گلی، جا به جا شدند اما 4 خانواده همچنان در منطقه پر ریسک روستا ماندهاند.
وی اظهار میکند: تعدادی از این خانوادهها ساخت واحد مسکونی خود را در شهرک گلی نیمه تمام رها کردهاند و همچنان در واحدهای پرخطر خود ماندهاند.
وی اضافه میکند: در رانشی که اخیراً انجام شد این 4 واحد مسکونی درگیر خسارتهای جزئی شدند و احتمال اینکه خسارتهای بیشتری وارد شود وجود دارد.
به گفته وی دولت وظیفه خود را برای ایمن سازی و جلوگیری از آسیبهای ناشی از رانش زمین در این منطقه انجام داده است اما برخی از اهالی کم کاری کردهاند هنوز در این منطقه پرخطر ساکن هستند به همین دلیل برای همه آنها اظهارنامه قضائی ارسال شده است
وی نشتی لولههای فاضلاب را عامل رانش زمین در این منطقه ذکر میکند و میگوید: احتمال رانش در این روستا بسیار زیاد بوده و تمهیدات لازم برای اهالی اندیشیده شده است.
عدم تخلیه 4 واحد مسکونی
فرماندار شهرستان بجنورد هم با اشاره به جنس رانشی بودن خاک منطقه روستای گلی میگوید: این روستا و روستاهای اطراف آن طی سالهای گذشته رانشهای زیادی را داشتند که در همان سالها دستور جابهجایی خانوادهها صادر شد.
محمدرضا موفق میافزاید: با اینکه در ضلع دیگر روستای گلی، بنیاد مسکن زمین رایگان و تسهیلات قرضالحسنه و بلاعوض در اختیار اهالی قرار داده است اما 4 خانواده هنوز مسکن در معرض خطر در روستا را تخلیه نکردهاند.
وی عنوان میکند: در شرایط فعلی برای اینکه اهالی دچار حادثه نشوند، با هماهنگی هلال احمر 4 چادر اسکان برای سکونت موقتشان بنا شده است.
موفق میافزاید: برخی از این خانوادهها مسکن خود را در شهرک جدید ساخته و نیمه تمام رها کردهاند که در صدد هستیم به مددجویان نهادهای حمایتی به منظور اتمام مسکن، تسهیلات متمم پرداخت کنیم.

وی شکستگی لوله آب را عامل اصلی رانش زمین ذکر و خاطرنشان میکند: از آن جایی که جنس خاک در این منطقه سست است شکستگی لوله و نشت آب باعث رانش زمین شده است.
فرماندار بجنورد همچنین میافزاید: برخی از اهالی به دلیل اینکه ساخت مسکن خود را در ابعاد بزرگتر بنا کردهاند، تسهیلات پرداختی در آن مقطع زمانی پاسخگوی تکمیل واحد نبوده است و به همین دلیل مسکن خود را نیمه تمام رها کردهاند.
وی اضافه میکند: با این وجود پیگیر هستیم برای خانوادههای تحت پوشش نهادهای حمایتی، تسهیلات متمم پرداخت کنیم مشروط بر اینکه واحدهای خطرساز خود را تخلیه کنند.
20 روستای بجنورد روی خط رانش زمین
فرماندار بجنورد تأکید میکند: با توجه به اینکه با کوچکترین زمین لرزه ممکن است رانش زمین در این منطقه اتفاق بیفتد، دولت به وظیفه خود عمل کرده و زمین رایگان و تسهیلات در اختیار اهالی گذاشته است بنابراین اهالی نیز باید متوجه خطر رانش باشند و نسبت به تخلیه کامل روستا اقدام کنند.
موفق توجیه فرهنگی و اجتماعی مردم را نقشه راه رانش زمین میداند و میگوید: بافت زمین و سازندهای خاکی در منطقه بدرانلو شل است و با هر بار بارندگی، آب به طبقات زیرین نفوذ میکند و باعث رانش زمین میشود بنابراین مردم باید توجیه باشند که سکونت در چنین مناطقی خطرناک است.
فرماندار شهرستان بجنورد اظهار میکند: 20 روستای این شهرستان از جمله پسرکانلو، خندقلو، گلی، تیمورتاش و عرب در منطقه بدرانلو روی خط رانش زمین قرار دارند.
به گفته وی در روستای گلی به منظور پایدارسازی زمین، 2 دیوار حائل، 40 مورد شمع کوبی و زهکشی آب انجام شده است.

منطقه ممنوعه
معاون دفتر مدیریت بحران استانداری خراسان شمالی نیز با اشاره به سابقه رانش زمین در روستای گلی بجنورد میگوید: با رانش زمین در سال 98 در این روستا، بنیاد مسکن برای جابهجایی خانوارها، زمین رایگان و تسهیلات قرضالحسنه و بلاعوض در اختیارشان گذاشت که متأسفانه 4 خانواده هنوز تخلیه نکردهاند.
غلامرضا شفیق میافزاید: از این تعداد 3 خانوار 80 درصد مسکن خود را ساخته و نیمه تمام رها کردهاند و یک خانواده هم هنوز اقدامی نکرده است در حالی که تعهد دادهاند پس از دریافت زمین و ساخت واحد مسکونی، زمین پرخطر خود را برای فضای سبز به بنیاد مسکن تحویل دهند.
به گفته وی در حال حاضر بنیاد مسکن خراسان شمالی اخطارهای لازم را به اهالی باقی مانده در روستا داده و سال گذشته هم دستور قضائی گرفته است.
شفیق با بیان اینکه روستای گلی منطقه قرمز محسوب میشود اظهار میکند: همه کارهای مربوط به دولت در این منطقه در حال انجام است بنابراین اگر رانش زمین اتفاق بیفتد کم کاریها متوجه اهالیای است که با وجود حمایتهای دولت هنوز تخلیه نکردهاند.
وی اظهار میکند: در حالی که دوران قرارداد این خانوادهها برای تخلیه، 18 ماه بوده است اما از سال 99 تاکنون تخلیه نکردهاند و دولت عطوفت به خرج داده است که مدت بیشتری بمانند.
معاون استاندار خراسان شمالی معتقد است: این منطقه ممنوعه است و نباید ساخت و ساز انجام شود بنابراین دهیار هم باید آخرین اخطار را به آنها بدهد اگر تخلیه نکردند، به کمیسیون ماده 99 معرفی شوند چون در این زمینه دولت به هیچ وجه مقصر نیست.

شفیق عنوان میکند: واحدهای مسکونی در این روستا باید تخریب و به فضای سبز تبدیل شود حتی اگر در اختیار مالکان هم باشد، طبق نقشه این قسمت از روستا باید به فضای سبز تبدیل شود.
وی تأکید میکند: اکنون لازم است این مسئله در جلسه ستاد بحران پیشگیری و هماهنگی شهرستان مطرح و کمکهای لازم برای تخلیه خانوارها انجام شود.
شفیق انجام 2 کف بند در کف رودخانه ساخت دیوار ساحلی شرقی و غربی و همچنین زهکشی شرقی و غربی را از جمله تمهیدات لازم برای پایدارسازی زمین ذکر میکند.
وی میافزاید: سستی خاک و نفوذ آبهای سطحی از جمله عواملی است که موجب رانش زمین میشود.
سالهای زیادی است پدیده رانش زمین در برخی از مناطق خراسان شمالی به ویژه منطقه بدرانلو بجنورد اتفاق میافتد اما توجیه نبودن و ناآگاهی برخی از اهالی روستاها باعث شده خسارتهای ناشی از رانش به تکرار گریبانگیر شأن شود با این وجود به نظر میرسد پایدار سازی زمین برای به حداقل رساندن رانشهای زمین ضروری است.
کد خبر 6441947
http://www.khorasan-online.ir/fa/News/854979/کابوس-رانش-زمین-در-روستای-گلی-بجنورد؛-اهالی-همکاری-نمی-کنند